Skocz do zawartości
IGNORED

Jocko Clocko

Lenny

Rekomendowane odpowiedzi

Jarek, ale na max, to w która stronę?:) Bo oscyloskopu jak sie domyślasz nie posiadam;)

Najlepszy hardcore miałem z lutowaniem smd tego scalaka. Cholera nigdzie nie ma zaznaczone gdzie przód, a gdzie tył. No to obejrzałem inne produkcje Philipsa, BB, AD i wlutowałem zgodnie z napisami.

Ale jakąs kropkę dla lancastera mogliby na takich scalakach malować;)

qrde,"jezdem" w szoku. Dobrze gra, barwy i detale. I do tego dobrze kontrolowane to wszystko.

Wlutowałem sobie ostatnio stabilizatory przy TDA1541 i m.in bas zrobił się lepiej kontrolowany, ale też większy. Teraz wszystko wrócilo do normy. A już zamówiłem oscony o mniejszej pojemności:)

Jak nie masz oscylka to daj sobie spokoj. U mnie najwiecej było w środku trymerka.

A ja oczywiście scalaczek na początku przylutowałem odwrotnie. Myslałem z godzinę, szukałem kropki, znacznika. I wykoncypowałem odwrotnie. Po właczeniu diody aż przygasły.... Ile zabawy było z odlutowaniem...uff.

Trymer służy do optymalnego dostrojenia zegara do żądanej częstotliwości i jest konieczny w przypadku zastosowania kwarców z oznaczonym rezonansem równoległym .Ponieważ ten układ wykorzystuje rezonans szeregowy to w przypadku zastosowania takiego kwarcu (do układów z rezonansem równoległym) odchyłka częstotliwości wynosi kilkaset ppm poniżej czestotliwości która widnieje na kwarcu.

jar, czytałem, czytałem;) Dlatego tym bardziej mnie natchnęło, żeby poszukać jakiejś wskazówki.

Szczerze mówiac nie spodziewałem się, że ten zegar zrobi z CD taki "gramofon", no może przesadzam, ale kiedyś miałem przyjemność posluchać naprawde fajnego gramofonu(made in Alexander) i ten zegar to krok w stronę tamtego brzmienia.

Slychać więcej, ale nie nachalnie i wogóle jakoś tak pogodnie i chce się słuchać:)

Pozdrawiam

Pnowie a jak wykonac optymalne zasilanie dla tego zegara?

Za wielki trafiak to mi do obudowy nie wejdzie, ale tak z 10VA to dam radę. Potem co? lt1085?

Jaki uklad zasilacza? Wiem, ze pytam o banały dla was, ale dla mnie to jeszcze kłopot.

jar1 >wpływ na amplitude wynika z b. dużej dobroci układu i to całkiem naturalne że oddalając się od rezonansu szeregowego szybko tracisz napięcie na wyjściu nie da się wszystkiego skompensować jednym kondensatorem ;-) Wpływ na częstotliwość też jest tyle że dużo mniejszy, pewnie trzeba by podłączyć jakiś miernik częstotliwości ;-)

jar, jak dla mnie to tylko potwierdza klasę i charakter tego zegara. A jako zasilający dodatkowy kond na plycie zegara wlutowałem Rubycona ZL(180/50V). który raczej "gramofonowo" nie gra:)

Najlepsze, ze chociaż ogólnie gra przyjemniej, jest tez bardziej otwarcie. Teraz jak ludzie czytają co piszę, to pewnie sobie myślą "nawiedzony audiofil".

Niewykluczone;)

Ale zegar jest bomba, nie chce się plyt wyjmować z CD.

>A jako zasilający dodatkowy kond na plycie zegara wlutowałem Rubycona ZL(180/50V). który raczej "gramofonowo" nie gra:)

Powiedziałbym, że ten akurat nie powinien mieć wiekszego znaczenia.

Jar1 pisal, ze podlaczyl zegar do przypadkowego otworu po kwarcu w swoim Rotelu. Czy prawidlowa jest taka dowolnosc, skoro Magazynier sugeruje nozke 11 Jaji przetwornik pracuje w Rotelu? jest mu wszystko jedno gdzie dostanie sygnal z zegara?

No to teraz ja zapytam, wywalić kwarc, kondensatory i podłączyć do pina 1 bramki (to jest nawet ta sama jak ta w zegarze)? Czy muszę coś z tą bramką kombinować?

A przy okazji jak już doszliście jak wlutować tą bramkę w zegarze to gdzie jest ta jedynka? Patrząc na poziome napisy lewy dolny czy prawy górny róg?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jaka role spelnia rezystor?

Jesli jest rownolegle do kwarca - taka jak w pierwszym zalaczniku.

Czy mozna sie go pozbyc?...zakladajac ze uklad oscylatora wewnetrznego jest standardowy i wyglada jak w zalaczniku nr 2 ...to zalezy od tego do ktorej nozki ukladu scalonego zostanie podlaczony nasz nowy oscylator.

Jesli do nozki o nazwie X-IN to wtedy mozna rezystor wylutowac.

Ale jesli podlaczony zostanie do X-OUT to wtedy powinien pozostac w ukladzie. Inaczej wejscie bedzie "wisialo w powietrzu" i zbieralo zaklucenia. Tak prawde mowiac to lepiej tego rezystora nie ruszac bo do konca i tak nie wiemy jak ten oscylator we wnetrzu IC wyglada.

Jest jeszcze jedno pytanie (powoluje sie na zalacznik nr 2) - lepiej jest podlaczyc uklad oscylatora do wejscia czy wyjscia ukladu scalonego? ;)

:)

Ukryta Zawartość

post-6832-100000834 1170293901_thumb.GIF

post-6832-100000835 1170293901_thumb.GIF

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3:a i ostatnia plykta gotowa.

Za pomoca DIL-switch'a (albo mikroprocesora) mozna bedzie wybrac praktycznie dowolna frekwencje uzywana w aplikacjach audio.

Ukryta Zawartość

post-6832-100000833 1170293903_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy moze inaczej:

Jak prawidłowo podłączyć zewnętrzny zasilacz:

A. +15V i masa podciągnięta z zewnętrznego zasilania bez podłącznia do zegara masy z CD?

B. +15V podciągnięte z zewnętrznego zasilacza. Masa z CD łączona z masą zewnętrznego zasilacza zegara?

Zrobiłem "B".

Bo ja wiem,czy z tym zewnętrznym zasilaczem jest lepiej...Napewno dobitniej, ale tez ucieklo trochę barwy i gramofonowatości. Niech sie zasilacz wygrzeje. Przed lm317 dałem 2xNippon Chemicon lxy 560uF/35V+Wima mkt 0,1uF/63V, za zasilaczem 2x OsCon 33uF/25V.

Na starcie jak dla mnie trochę jazgotliwie to gra. Dużo góry, mało plastycznosci. Zegar podpięty do CD chyba narazie bardziej mi się podoba. No, ale posłuchamy....

w swoim zasilaczu mam mostek na byv 27-100, glówny kondensator, 2200 mikro BC comp., dalej 7815 z dioda zenera 5v6- ustala napiecie troche ponad 20V, za tym filtr CRC 2X Rubycon ZL 180 mikro, rezystor 4R7 5W. Dalej stabilizator7815 za nim Filtr CLC Cewka + 2X panasonic FC 47 mikro. Do tego sporo kondensatorów ceramicznych i foliowych.

Zastanawiamy sie tu i gdybamy. Prosze niech wypowie sie jakis spec od tunningu CD, ktory robil to wiele razy. Do którego punktu podlaczac zegar- in czy out?

Jak laczyc masy- z mostka zasilacza zewnetrznego do masy zasilacza w cd? Z mostka do masy przy przetworniku? Plus takie same kombinacje tylko masa z plytki zegara.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.