Skocz do zawartości
IGNORED

Skompletowanie zestawu audio...

Georgio_17

Rekomendowane odpowiedzi

Witam po założeniu tematu "Wieża do 1000zł" poruszyłem tam kupno wieży SONY MHC-RG475S. Po odsłuchu w markecie byłem zniesmaczony. Moje kino generuje o wiele lepszy dźwięk, oraz po podgłośnieniu ciężko wytrzymać w pokoju.

Więc słuchając rad kolegów postanawiam złożyć jakiś sprzęcik audio.

Na razie mam ponad 1000 zł które zamierzam przeznaczyć na wzmacniacz lub amplituner.

I tu mój pierwszy problem jaka jest róznica? Według mnie amplituner jest lepszy do rozbudowy jeżeli chodzi o dźwięk przestrzenny, radość z gier i słuchania muzyki.... Ale jednego nie rozumiem, wzmacniacze są droższe, pomimo mniejszej mocy i mniejszej liczby kanałów, gdzie amplitunery mają zwykle 7 x 100W.

Myślałem nad pioneerem: PIONEER VSX 415, oraz PIONEER VSX 515. Nie wiem czym się różnią (oprócz mocą) nie znam się na sprzęcie, dlatego proszę o radę. Może jakaś YAMAHA? Albo Sony, Denon, Koda? Nie wiem jakiej jakości oferują, dlatego że nie miałem z nimi nigdy do czynienia, ani tym bardziej możliwości do odsłuchu.

Po skompletowaniu amplitunera, na razie kupiłbym jakieś głośniki do ponad 500 zł. Znalazłem np. takie: YAMAHA NS 45 E. Również proszę o opninię co do nich, bądź jaieś inne...

Co myślicie o tym sprzęcie przedstawiłem? Czy jak na lamera może być???

I ostatnie pytanko, czy takie zestawienie pokona ta wieże Sony?

Sorki za długiego posta,

pozdro!

https://www.audiostereo.pl/topic/24569-skompletowanie-zestawu-audio/

Jesli to ma byc do sluchania muzyki to odradzam amplitunery. Generalnie w podobnej cenie NIGDY amplituner nie zagra tak jak teoretycznie slabszy wzmacniacz, zresztą sam posluchaj.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Ale chyba muzyka nie będzie aż tak dramatyczna na amplitunerze ;)

Dlatego ze to bedzie zestaw uniwersal. Owszem bardzo dużo słucham muzyki, ale również oglądam filmy i gram w gry oferujące dźwięk przestrzenny.

Ale teraz przynajmniej wiem jaka jest różnica pomiędzy nimi ;)

Czekam na dalsze wypowiedzi...

Nie bardzo rozumię Twój wpis bo wynika z niego ,że masz kino więc po co Ci amplituner? Natomiast jeżeli chcesz się upierać za amplitunerem do muzyki i kina do raczej trzeba wskoczyć na dużo wyższą półke. Za kilka tysięcy można próbować pogodzić kino i muze.

Myślałem tak, jak ty. Kupiłem przyzwoity amplituner 6.1 i budżetowe, acz dość zacne kolumny (Tannoy serii M). Obejrzałem parę filmów i było fajnie. Muzyka też grała lepiej niż to, co na co dzień miałem wcześniej. Ale po kilku miesiącach wiedziałem już, że to jeszcze nie to... i zacząłem się przymierzać do wymiany na zestaw stereo.

Potem mi się w życiu trochę pozmieniało, tamten zestaw diabli wzięli, a ja zaczynam kompletowanie nowego. W grę wchodzi tylko i wyłącznie stereo! Na razie kupiłem wzmacniacz. A jeśli kiedyś zapragnę dźwięku przestrzennego, to sobie dodatkowo kupię procesor Yamaha YSP.

Radzę Ci zainwestować we wzmacniacz stereo. Za te same pieniądze będziesz miał znacznie wyższą jakość odsłuchu (chyba proste, że jeśli urządzenie 6.1 i do tego z radiem na dokładkę, kosztuje taniej niż urządzenie stereo, to komponenty muszą być znacznie gorsze). Po drugie, jeśli zamiast zestawu kolumn 5.1 czy 5.0 kupisz za tę samą kwotę dwie kolumny do stereo, też będą one o wiele lepsze.

Jeśli nie jesteś przekonany, radzę udać się na odsłuchy. A jeśli upierasz się przy ampli, proponuję udać się raczej do zakładki "kino domowe" ;)

Swoją drogą wiem, że moja "droga" - najpierw zestaw z amplitunerem, potem wymiana na stereo - jest bardzo typowa. Nie lepiej uczyć się na błędach innych? ;)

Pozdrawiam,

obi

PS Aha, przekonałem się też, że znacznie lepsze wrażenia zapewnia dobry odtwarzacz CD, połączony ze wzmacniaczem analogowo, niż połączony cyfrowo DVD. Choć to pewnie zależy od konkretnych urządzeń.

Uniwersalny zestaw nie będzie dobry w niczym, może więc inne rozwiązanie, do gier/filmów : Alesis ProActive 5.1 , a do muzyki co innego ? Alesis to firma zasłużona na rynku studyjnych urządzeń, więc o jakość bym się nie obawiał. Nie wiem jaka jest cena tego zestawu w Polsce, ale w USA to około 400$ i dostajesz za to pełny zestaw głośników 5.1 ze wzmacniaczem, stylistycznie dopasowany, z pilotem i wszystkimi potrzebnymi dekoderami. Do gier i filmów super, satelitki są małe więc nie będą zagracać pokoju. Drugi zestaw złożyłbyś sobie tylko do muzyki, ale jaki to już inni podpowiedzą.

Fragment recenzji :

FINAL CUT

After living with the ProActive 5.1 for a few months, I'm pleased with the purchase. The system is an excellent value, easy to set up and operate, and great for listening to soundtracks of DVD movies — I'm still surprised at how much I enjoy these speakers as part of a home-theater setup. Music playback is somewhat less satisfying, so my original 2-channel playback system is still in place.

Czyli dokładnie to co proponuję ;-)

Tak owszem posiadam teraz kino, ale zapożyczyłem z pokoju rodziców i muszę przymierzać się do kupna czegoś dla siebie.

Powiem szczerze jestem w kropce. Zaczynając zabawę z audio napisałem temat "wieża do 1000zł". Odradzili mi zdecydowanie poradzili amplituner i osobne kolumny. Teraz odradzacie mi kupna amplitunera, albo zakup tego i tego...

Ok rozumiem, wiem że chcecie mi pomóc i nie mam do was żalu. Ale ja nie mogę wydawać kilka tysięcu, aby to pogodzić (muzykę i filmy). Zależy mi na dźwięku przewyższającym dotychczasowe moje produkty, czyli kino i tą nieszczęsną wieże (której na szczęście nie kupiłem). Owszem może kiedyś przypomne wasze słowa ;)

Acha co do powyższego to ja nie jestem jakimś tam audiofilem... Owszem lubię czysty podbity dźwięk, ale trzymajmy się mojego budżetu :)

Dlatego utrzymuję propozycję mojego rozwiązania, jeżeli nie chcesz rezygnować z dźwięku przestrzennego a z drugiej strony chcesz mieć rozwojowy dobrze brzmiący system stereo to tylko oddzielnie, lub powiększ budżet kilkukrotnie. Ten Alesis (lub inny niezły aktywny 5.1, choć na myśl mi przychodzi tylko najwyższy model Logitech - też ma certyfikat THX i podobną budowę) + system stereo i tak wyjdzie taniej niż jeden uniwersalny.

georgio

Amplituner kina domowego do słuchania muzyki to zły pomysł. Pytasz o pioneery, akurat niedawno przewinął mi się przez ręce vsx-409, trochę starszy i niższy model od tych, o które pytasz. Porażka i tyle - dźwięk płaski i suchy, lepiej gra byle wzmacniacz za 200zł.

Amplituner stereo to trochę inna sprawa (miałem kiedyś SX-403 i bił na głowę tego wyżej wymienionego)- jest w końcu przeznaczony do słuchania muzyki w stereo, więc gra przyzwoicie. No ale jeśli myślisz poważniej o słuchaniu muzyki, odkrywaniu lepszych światów etc. to lepiej kupić oddzielnie każdy klocek, i potem żonglować wzmacniaczami - porównywać, słuchać, oceniać i wybierać. Do tego możesz dokupić procesor kina domowego jeśli zależy ci na dzwieku przestrzennym i będzie i wilk cały i owca syta :]

Ok, to jeżeli chodzi o amplitunery akurat nie pioneera - też generują dźwięk "płytki i suchy"?

Bo pioneer to tylko moja propozycja...

Ok to jeżeli bym zdecydował się na osobne klocki to co najpierw kupić i jak to po kolei rozbudowywać jeżele na wzmaka mogę dać ok. 1000 zł, a kolumienki (np. te co pisałem wyżej) ok 600 zł.

Nie piszę już jakiej firmy wzmaka, bo znowu się na tym będziecie wzorować ;)

Oczywiście wolałbym nówki...

Acha a co to jest ten procesor dźwięku - jak to się podłacza i ile kosztuje....

georgio

Amplituner kina domowego służy do słuchania dżwięku wielokanałowego. Oczywiście gra też w stereo, ale w porównaniu ze sprzętem dedykowanym odsłuchowi stereo, ampli kd zagra dużo gorzej. Niezależnie jakiej będzie firmy.

Nikt ci nie odpowie czy lepszy będzie dla ciebie ampli kd do wszystkiego czy dzielone klocki. Posłuchaj i może się okaże że wystarcza ci dzwięk z kd?

Procesor kina domowego to takie coś -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wg mnie nawet do kina domowego lepiej spisze się dobrej klasy wzmacniacz dwukanałowy i dwie porządne kolumny niż amplituner 7.1 i 7 plastikowych krasnoludków :) OK, jeśli mamy powiedzmy 15 tysięcy to można pomyśleć nad kinem wielokanałowym...

Co z tego że będzie dźwięk dookólny skoro kiepskiej jakości? Na filmach w końcu też jest muzyka. Dodatkowo żeby mieć dobry dźwięk dookólny trzeba mieć odpowiednio zrobioną salę odsłuchową a nie poustawiane kolumny i kanapa w przypadkowych miejscach i odbicia od gołych ścian, itp B-)

PS: Ja jestem troche powalony bo dla mnie często muzyka w filmach jest prawie tak samo ważna jak obraz :)

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

Ok przekonaliście mnie do zakupu wzmacniacza...

Jak piszecie że to się nie opłaca to nie będę ładował niepotrzebnie kasy w amplituner który dorównuje mojemu kinowi domowemu Sony.

Acha co mieliście na myśli żeby zbudować wszystko z klocków? - czyli osobny wzmacniacz, ....

Ok pozostając przy wzmacniaczach - jakie mi polecacie (budżet pisałem wyżej).

Oczywiście również zaznaczałem wcześniej najlepiej nówki.

Może z tej stronki coś wybierzecie -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Absolutnie popieram Misfit,

U mnie filmy i koncerty DVD graja na Panasonic S-97, rzutnik Panasonic AE-700. Polaczone kablem HDMI i pracujace w rozdzielczosci 1080i. Wyswietlane na elektrycznie zwijanym ekranie 2x2m. Podpiete do systemu streo wzmacniacz Struss Chopin i Beethoveny. Uzywam tez bezprzewodowych (podczerwien) sluchawek Pioneer SE-DIR800C z wlasnym dekoderem DTS. Znakomity odbior przestrzenny.

Wiesz co, pomyślałem sobie, że najlepszy na początek może być dla Ciebie zestawik Yamaha Piano Craft E600. Na allegro kupisz nówkę z polską gwarancją za 1500-1600 zł i masz od razu wszystko - odtwarzacz, amplituner stereo i kolumny. Ta yamaszka gra naprawdę bardzo ładnie (włącz wyszukiwarkę forum, przejrzyj opinie), a w dodatku odtwarza też DVD. Tego soniaka, o którym piszesz, na pewno bije na głowę (zresztą wszystkie inne miniwieże też). W przyszłości stosunkowo tanim kosztem będziesz mógł jeszcze poprawić jej brzmienie - wymiana kabelków, jeszcze później ewentualnie próby z innymi kolumnami... Ten sprzęcik to świetny wstęp do zabawy w "dobry dźwięk".

Aha, E600 wydaje się lepsza od E700.

Pozdrawiam

Dziękoi OBI jutro poszukam tej Yamaszki.

Widzę że ne macie dla mnie jakiś propozycji, dlatego znalazłem takie oto dwa wzmaki:

-YAMAHA AX 596

Ukryta Zawartość

-Pioneer A-509R

Ukryta Zawartość

Są podobne w cenie Yamaha jest mocniejsza jeżeli chodzi o moc. Co sądzicie o nich i który z nich polecilibyście. Chyba że inne propozycje. Słyszałem coś o Denonach, ale nie znalazłem żadnych...

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z tych dwóch raczej Yamaha. Ale skoro aż tak znacząco zwiększasz budżet i na sam wzmak chcesz przeznaczyć ok. 1500, to masz większy wybór. W podobnej cenie masz już wzmacniacze:

- Cambrigde Audio (Auzr 540A v.2, moim zdaniem b. dobry wzmak - sam go mam, tylko starszą wersję, kosztuje coś ok. 1300-1400).

- najtańszy NAD (nie pamiętam oznaczenia)

- najtańszy Marantz (też, nie pamiętam oznaczenia, nowy model, kosztuje chyba ok. 1200). Użyj google, wyskoczą Ci sklepy internetowe, które oferują ten sprzęt.

Moim zdaniem wszystkie, które wymieniłem, będą lepsze od obu Twoich propozycji. Najlepiej, gdybyś miał możliwośc odsłuchania ich w jakimś sklepie.

Pozdrawiam

dlaczego kazdy jak slyszy/widzi "amplituner" mysli od razu o kinie??

amplifer+tuner=amplituner (wzmacniacz z zaintegrowanym radiem) -gdzie tu jest napisane ze sa tam 5 lub wiecej kanalow ?? nie tam zebym sie awanturowal, tak pytam bo nie to intyrguje .

ps. odnosnie tgo watku ja gram w gry i ogladam filmy na stereo i nie nazekam , a nawet czsami jestem zaskoczony jaka przestrzen dzieku mozna z dwoch kolumn uzyskac, a w grach to juz wogle szalenstwo!

wiele razy dosiwadczylem , ze dobre stereo , a nawet srednie (za mniejsze pieniadze) zagra lepiej niz srednie kino. a kiepskie kino to nawet bardziej drazni i denerwuje niz gra

> Point84

Oczywiście, że są też amplitiunery stereo, ale koledze ewidentnie chodziło o amlitiuner wielokanałowy. Cytuję pierszy wpis: "Według mnie amplituner jest lepszy do rozbudowy jeżeli chodzi o dźwięk przestrzenny..."

Kolejni wpisywacze poszli więc tym tropem, doradzając Koledze.

Pozdro

> Point84

Oczywiście, że są też amplitiunery stereo, ale Koledze ewidentnie chodziło o amlitiuner wielokanałowy. Cytuję pierszy wpis: "Według mnie amplituner jest lepszy do rozbudowy jeżeli chodzi o dźwięk przestrzenny..."

Kolejni wpisywacze poszli więc tym tropem, doradzając Koledze.

Pozdro

wiem wiem, troszke zle mnie zrozumiales, ja tak oglonie pytalem , bo przewaznie jest tak, ze jak sie mowi amplituner to od razu znaczy ze wzmacniacz wielkonanalowy z tunerem.

malo tego znam ludzi , ktorzy nie wiedza co to jest wzmacniacz czy tuner, ale amplituner cytuje " to gdzie sie robi glosniej w kinie domowym"

A więc tak znalazłem takiego Denona:

- PMA-495R

Ukryta Zawartość

Co o nim myślicie? Jak wykaże się on w porównaniu z:

YAMAHA AX 496

Ukryta Zawartość

A może coś innego z tego przedziału cenowego???

A propo sprzętu używanego czy mógłbym złożyć coś przewyższającego te wzmacniacze o wiele mniejszą ceną? np. wzmacniacz do 300zł...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W tych pieniądzach - jeżeli ma dobrze grać a nie musi być piękne to zobacz na tego NAD-a

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie no nie jest aż tak źle, tylko nie ma parametrów...

A taki pioneer

Ukryta Zawartość

no nie wiem znam się na komputerach na wzmacniaczach niee...

Ukryta Zawartość

Proponuję kupić albo zlecić komuś zrobienie Gainclona, można stereo, a można też zrobić na pięciu końcówkach w jednej obudowie, albo pięć monobloków ale rośnie wtedy cena obudów.Dekodery z dvd wykorzystać i można się cieszyć dźwiękiem dużej klasy zarówno w stereo jak i w kinie, nieosiągalnym za kilkukrotnie wyższe nakłady finaansowe na zakupy w sklepie.Do tego samemu można zaprojektować wygląd obudowy wg. gustów.Polecam to rozwiązanie bo sam tak zrobiłem i efekt mnie zaskoczył bardzo pozytywnie, a gainclon u mnie gra z coplandem csa 28 i nie ma żadnych kompleksów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witaj autorze wątku.

PO pierwsze - na początek nie polecam NADów (na pewno nie tych tanich).

PO drugie - jeśli to ma być podpięte do komputera to kup Ampli 5.1 KD Denona (lub Yamahy jeśli lubisz podbicie basu) - jakiegoś używanego, bo jeśli nie delektujesz się specjalnie muzyką i sluchasz jej z mp-trójek a grasz w gry i oglądasz filmy to będzie to w zupełności dla Ciebie wystarczające - a jeśli kupisz używany sprzęt to po jakimś czasie jeśli stwierdzisz, że chcesz czegoś lepszej jakości, to sprzedasz ampli bez straty.

Po drugie - ważniejszą częścią układanki dla początkującego słuchacza są kolumny - i na to polecam zbierać pieniążki - wzmacniacze i amplitunery łatwiej zmieniać gdy się już ma jakieś sensowne kolumny.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.