Skocz do zawartości
IGNORED

van den hul D102 III HB do PianoCraft

wulisu

Rekomendowane odpowiedzi

>wulisu

Ja bym Ci radził, żebyś może gdzieś pożyczył parę różnych interkonektów, posłuchał, porównał i... stwierdził, że nie ma między nimi żadnej słyszalnej różnicy. Po prostu wydaje mi się, że przy tej klasie sprzętu będą to pomijalne odmienności brzmienia. A wtedy - jak sądzę - kupisz po prostu najtańszy przyzwoity kabel albo sam sobie zlutujesz z np. Klotza. Resztę przeznaczysz na płyty albo szlachetne trunki towarzyszace odsłuchom.

zwolennik łagodności

Rownież przychylam się do zdania szanownych przedmówców - przy tej klasie sprzętu różnicy nie będzie lub będzie znaczne pogorszenie dźwięku - taki interkonekt może tam znacznie zamulić dźwięk. Jeżeli ktoś chce tuningować Yamahę to lepiej zacząć od przyzwoitych, firmowych, wysokoefektywnych kolumn. Ich koszt może być porównywalny z kosztem zakupu VdH.

Dokładnie, VdH to kable modyfikujące dźwięk. Jeśli nie masz tego świadomości to najprawdopodobniej nie będziesz zadowolony z rezultatu. Co chciałbyś zmienić w brzmieniu? Jak chcesz dobre kable to Gotham, ale na tej klasy sprzęcie prawdopodobnie nie usłyszysz różnicy.

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

Dzięki wszystkim za podpowiedzi. Widzicie z tym kablem to jest trochę tak że za jakieś pół roku będę kupował Musival fiedelity A3.2 ( póki co ten kandydat mnie ujął;) ) a o kablu myślałem żeby kupić docelowo pod Musical Fiedelity. Nie upieram się rzecz jasna może trochę się podkręciłem kabelkiem ;) docelowo pomyślałem o tym kandydacier Van den hul the First Ultimate jest ti kilku którzy go używają nawet jeden na jakimś MF. Podobno całkiem przyzwoity. Czy kabelki chord co carnival silver plus 5 ? za metr ( potrzebuję 2x 3) mogą być ? On esą posrebrzane i ni potrzebuję żadnych wtyków, Co myślicie? A może rzeczywiście lepiej poczekać z tym MF i kupić jak j/w uwaga Zyzia....póki co do Yamaszki

Oj czuję że już się wkręcam w to Hi-Fi....Pozdrawiam serdceznie

Z VdH to trzeba ostrożnie: wpiąć w system, już konkretny w domu i posłuchać... Czasami potarfią potwornie mulić, w odróżnieniu od ocieplenia dźwięku :).

I tak jak mówili inni w tej klasie systemu porządny interkonekt może zdecydowanie popsuć jego brzmienie - pokaże jego słabości, bądź jego podłączenie nie wprowadzi żadnych zmian.

Macie rację. Nie chcę rozbudowywać dalej tego systemu ( zmiana kolumn etc..co najwyżej małe co nie co w zwrotnicy i tyle) Przecież docelowo kupuję sprzęt który będzie już brzmiał w miarę przyzwoicie, a crafta potraktuję jako zestaw w living roomie czy do oglądania filmów. Chociaż o tym przwodzie j/w ale już pod kątem MF nadal myślę. Co chciałem poprawić w E600 ? Przytemperować jej górę , jak dłużej słuchałem to czułem jak wysokie tony wciskały mi się w głowę, ja bym trochę cofnął górę i basu dodał przydalo by mu się trochę głebi. To bym chciał zmienić w crafcie nie wiem czy to jest w ogóle możliwe ( może nie i nie powinienem mieć złudzeń, choć wydaje mi się że wymiana kabli na wszystko ponad to KIT-owe , przyniesie zmianę)

Chciałbym stanąć w obronie VdH - mam ten interkonekt u siebie, nie dalej jak rok temu porównywałem go z droższymi modelami Nordosta, DNM, Eichmannem i in. - i pozostałem przy VdH. U mnie gra świetnie, nic nie muli, nie modyfikuje dźwieku - zapewnia równowagę dźwięku, która pozwala mi skupić się na muzyce.

Zyzio pytanie :

Będę w Poznaniu w poniedziałek przylatuję na 2 tygodnie, gdzie mógłbym nabyć taką konfigurację ''Pro-cab LS 25 - głośnikowy + IC Profigold PGA 3000''

a co myślicie zamiennie o tym chord..bo tego mogę akurat kupić od ręki. Jest ktoś na forum z Poznania ? Z chęcią bym się spotkał zaprosił na piwko ;) i pogadał.

Procab + Profigold ukulturalni Ci brzmienie, cofnie trochę górę i średnicę, uwypukli bas - nieznacznie - będzie się przyjemniej słuchać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Darekk, 17 Lut 2006, 12:50

>Chciałbym stanąć w obronie VdH - mam ten interkonekt u siebie, nie dalej jak rok temu porównywałem

>go z droższymi modelami Nordosta, DNM, Eichmannem i in. - i pozostałem przy VdH. U mnie gra

>świetnie, nic nie muli, nie modyfikuje dźwieku - zapewnia równowagę dźwięku, która pozwala mi skupić

>się na muzyce.

Niedawno popsułem wtyk Eichamnna w Sonus Oliva i kolega pożyczył mi VdH. Naprawdę nie ma startu do Sonusa.

Wulisu, bardzo fajna strona domowa:)

Nie wiem jak dlugo posiadasz pianocrafta, ale gora zmienia sie na lepsze po kilkudziesieciu godzinach grania. Warto poczekac i wtedy wydawac opinie.

Opanujcie sie z tymi "audiofilskimi" kablami! Pytanie za 100punktow: czym taki kabel za 50zl/m rozni sie od studyjnego? (po za napisem i piecioma gwiazdkami w gazecie)

Kable dolaczaczone do zestawu sa straszne i wymiana na studyjne jest wskazana. Nie zrujnuje przy tym portfela.

A najwazniejsza rzecza jest wymiana w zwrotnicy nieszczesnych elektrolitow na mkp o tych samych wartosciach i wklejenie mayt bitumicznych.

Zyzio dzięki za linki. Słuchaj ale ten głosnikowy to miedź czy srebro ? bo jak miedź to jeszcze jakieś wtyki mnie czekają prawda? Bo ten chord to srebro i w zasadzie wystarczy go wpiąć i już. A jeśli ten procab- to jakie wtyki po obu stronach bo: w głośnikach e600 mogę wcisnąć goły kable albo założyć banana, a w wzmacniaczu nie ma ja już dziury w bolcu ( jak w głośnikach) tylko mogę założyć na kablu widełki lub ( i tu pytanie czy tak można) poprostu wcisnąć goły kabel pomiędzy gwint i zakręcić? Ufff...jeszcze chwilę i będę znał wszystkie odpowiedzi;) a może po prostu jak jest miedziany ten Procab to mu końcowki przelutować ? Jaka opcja najlepsza ?

Emil:

Dzięki stronka to taka wersja robocza będzie z czasem lepsza ( czeka mnie jej budowa)

Fakt że ten mój craft to nabydek od kilku dni i stale słucham i słucham i słyszę że dźwięk się zmienia...niesamowite jak w silnikach...dociera się.

Widziałem Twoje posty i też chcę przerobić zwrotnicę odezwę się na priva jeśli można, miałbym kilka pytań. A może masz GG ?

Justas23 wymiana monitorkow na inne budzetowki nie ma sensu. Bedzie nie lepiej a po prostu inaczej.

Problemem kolumn pianocraft jest to, ze sa zamulone. Gubia szczegoly, nie narzucaja sie ale i nie ekscytuja. Nie podkreslaja sybilantow, na wysokich tez nie sa ostre. Wymiana kondkow dodaje szczegoly pozostawiajac miekkie, przyjemne brzmienie.

emil;

dzięki jeszcze dziś dostaniesz emaila;)

Ponawiam pytanie o sposób sporządzenia kabla pytanie j/w dla mnie ten chord to jak 5 zł w Polsce i kupuję to na lata i nie mam zamiaru tego już zmieniać w e600

pytanie czy tak można podłaczyć? jak myślę.

wulisu, 17 Lut 2006, 12:35

>Oj czuję że już się wkręcam w to Hi-Fi....Pozdrawiam serdceznie

Nie wkręcasz się w hi-fi, a w audiofilizm, a to znaczna różnica :)

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

Chodziło mi oto czy są jakieś przeciwskazania żeby tak zamocować bez bananów podłaczę raz i tak będzie stać oraz bez szpilek od strony crafta lub też widełek bo chyba jeszcze taka opcja wchodzi w grę. W crafcie nie ma tej dziureczki w bolcu jak w kolumnach, tylko można włożyć tak z boku lub owinąć wokół niego i zakręcić. Wlaśnie czy zalecane jest takie owijanie ? Czy to ma jaiś wpływ na dźwięk, jak to jest ? Nie jestem zwolennikiem podłączania dodatkowych wtyków jak nie trzeba, a nie będę sprzętu raz w tygodniu wypinał. A jak jest z przewodami miedzianymi i srebrnymi ? Jeśli chodzi o przepływ dzwięku.

Martwisz się o sposób zawinięcia kabla na zacisku i jego wpływ na dźwięk (choćbyś nawet tego nie słyszał) w bądź co bądź miniwieży, a pomijasz wielowielowielokrotnie istotniejsze kwestie jak adaptacja akustyczna pomieszczenia lub choćby jej szczątki czy też odpowiednie ustawienie kolumn, oznacza to jedno : jesteś już prawdziwym audiofilem ;-))

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.