Skocz do zawartości
IGNORED

Symasym wzmacniacz

bodopriva

Rekomendowane odpowiedzi

TAkie cos

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Spróbuj od strony pierwotnej oporem np 30ohm 5W . Kiedyś nawijałem samemu trafo z rubina bo nie było jeszcze toroidów , a rubiny stały na śmietnikach . Teraz koszt transformatora nie jest tak znaczący bo kondensatory zasilacza mogą kosztować np. 200 zł :)

Myślę, że spokojnie można zasilać symasyma napięciem 2 x 42V. Mój symek przez ok. tydzień chodził na zasilaniu 2 x 43V i wszystko było ok, nie zauważyłem też pogorszenia dźwięku przy wyższym zasilaniu.

• 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Uruchomiłem Symasyma, nic się nie spaliło i wzmacniaczyk gra. Mam serdeczną prośbę, możecie mi łopatologicznie wytłumaczyć, jak ustawić w nim precyzyjnie prą spoczynkowy. chodzi mi o to w którym punkcie mierzyć i względem czego. dzięki!

Obie końcówki miernika do końcówek jednego rezystora emiterowego (tych 0,22ohm) i ustawiasz 11mV (jeśli robiłeś wersję oryginalną, nie pamiętam czy dla toshib nie jest zmieniony prąd spoczynkowy).

zapomniałem dodać zdięcja

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

teraz dobrze

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak mniemam, kondensator wejściowy służy tylko do odcięcia prądu stałego o wejścia. Docelowo chcę zrobić syma z preampem Barszczyka, w którym jest już kondensator na wyjściu, dlatego w takim przypadku, chyba nie potrzeba dawać kondensatora w symie. Zawsze to lepiej bez konda w sygnale. Czy jest jakiś haczyk w tym miejscu o którym nie wiem ? Chciałbym się upewnić.

Pozdrawiam

• 4 tygodnie później...

Żadnych pomysłów,

pomierzyłem rezystory są identyczne jak w sprawnym kanale, sinus 1k mierzony w różnych punktach na oscyloskopie identyczny ze sprawnym.

A tak przy okazji może ktoś napisać gdzie się mierzy bias i jaki powinien być?

w

Witam,

trochę się zakręciłem i "zataiłem" jeden fakt. Mianowicie podczas montażu zamieniełem miejscami R12 z R30 (22k z R499) co spowodowało spalenie R499. Wymieniłem go i teraz jest przesterowanie.

w

Przedtem miałem GC całe na BG, potem A5 + A1.7+Diamond by Peter dopiero dzisiaj uruchomiełm syma więc potrzebuję trochę czasu żeby go porównać zwłaszcza do A5 bo z GC już kiedyś porównywałem i GC pada.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.