Skocz do zawartości
IGNORED

Symasym wzmacniacz

bodopriva

Rekomendowane odpowiedzi

Ja bym:

-powiększył pady pod kable, szczególnie te zasilające i wyjściowe

-zmienił potencjometr, lub dodał dodatkowe pole, żeby się dało wlutować potencjometr wieloobrotowy

Jak sparować tranzystory miernikiem?

Położyłem taśme z tranzystorami na birku, odczekałem sporo, żeby wszystkie miały podobną temperature, potem już ich nie dotykałem. Ale nadal mam problem z "pływaniem" pomiaru, tzn. mierze tranzystor i jak po jakimś czasie go mierze znowu, to wynik mam inny... Miernik raczej dobry, więc wykluczam jego wpływ. Jak już się bawie w parowanie, to bym to wolał zrobić porządnie....

PrzemekElektro wszystkie PCB które ja robiłem miały większe otwory na pady i miejsca na potki wieloobrotowe:) Wzór PCb który wysyłałem chętnym zawsze był juz po zmianach:)

Pytanie:

A gdybym zrobił "normalny" układ do mierzenia tranzystorów (tzn. źródło prądowe na kolektor i pomiar prądu na bazie), to czy będzie to nadal tak wrażliwe na zmiany temperatury?

Tutaj dodatkowo można ustalać prąd pomiaru, czyli..... wiadomo co to oznacza :)

może ktoś jest zainteresowany złożonym, działającym symkiem na bardzo dobrych częściach?

Jest to wersja dual-mono (2 monobloki) uruchomiona na toshibach na pierwszej wersji płytek od dj_zibiego.

wszystkie trany to oryginały sprowadzone ze stanów. Zestaw tranó taki jak poleca Pawel Macura.

Jedyny "feler" wizualny jest taki, że na jednaj z płytek po rozwierceniu otworów przy tranzystorach musiałem "poprawić" ścieżki kablami w teflonie (od Witawy). Po tym zabiegu wzmak działa bez problemów od roku.

Zastosowane elementy: Nichicon Muse, Nichicon KZ, Silver Mica, Panasonic (Matsushita).

Wszystkie rezystory 1%, wszystkie trany dobierane z paczki 50szt.

Na wejściu ruskie olejaki 10uF + teflon 100nF (równolegle) ale mogę wymienić na BlackGate N jak ktoś koniecznie chce BG N ;-) okablowanie sygnałowe - linka w teflonie od Witawy.

W zasilaniu trafa z toroidy.pl 300VA 2 x 25V + Spraque Powerlytic 22 000 uF. Mostek na 8 szt. Hexfred (HFA08PB60).

Od wersji ze zdjęć różni się postawionym do pionu gniazdem sieciowym i jest bardziej zakurzony ;-)

odbiór raczej osobisty w warszawie ze względu na konstrukcję "open" no i wagę monobloków.

cena końcowa po negocjacjach - 600 PLN (możemy zacząć negocjować od 700 ;-0 )

chcę sprzedać bo "zachorowałem" na lampę SE i tylko dlatego. symek jest zbyt "przezroczysty" jak dla mnie - zaczęło mi brakować zniekształceń harmonicznych :-)

a porządna "lampa" to już niestety poważne koszty...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-4291-100001629 1193182655_thumb.jpg

post-4291-100001630 1193182655_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kubedes - nie gotowal Ci sie radiator? sprawnie zablokowales przeplyw powietrza od dolu:)

wojtekr - jaki jest szacowany koszt pcb i czy bedziesz organizowal zestaw elementow? - taka opcja bylbym calkiem zainteresowny (kumpel chce wzmaka;P)

miqolaj87, 24 Paź 2007, 13:53

>kubedes - nie gotowal Ci sie radiator? sprawnie zablokowales przeplyw powietrza od dolu:)

ha ha ha - dobre...

to nie klasa A!

radiator w symku jest ledwo ciepły.

A jaką temp. ma osiągnąć ten radiator? 60C? :D Wątpię.

Jeśli nawet, to wystarczy dać ze 2 cm od dołu luzu (czyli radiator przekręcić na inny profil, albo dać całość na tulejki dystansujące).

miqolaj87, 24 Paź 2007, 14:08

>no chyba ze nie sluchasz glosno za dlugo:)

chyba nie ;-)

dyskotek nie nagłaśniam.

mam w domu teraz 13W i gałki potencjometru nie ruszałem. gra muzyka.

symka chcę sprzedać bo w drodze 18-20W z lampy single ended.

mój po całym dniu włączenia i grania (fakt, że raczej nie za głośno) jest ledwo letni - ciepłego radiatora nigdy mi się nie udało uzyskać

symek w wersji 5.3 mnie nie interesuje ale na AAK może i bym się pisał ;-)

Słuchając rozumu....

Temperatura zależy głównie od tego jaki jest prąd spoczynkowy.

Do moich tranzystorów Borys zalecał 300ma a mi jakoś wyszło 600ma i tak grał pół roku radiatory bardzo duże a temperatura bez względu na moc zawsze powyżej 45st.

Przy 300ma i pełnej mocy przez 5h radiatory ledwo ciepłe są.

Jeśli poszukujecie płytek do symasyma, to zostało mi jeszcze parę kompletów w wersji 5.3, z poprawionym opisem (aby napisy na siebie nie zachodziły), powiększonym nieco otworowaniem, dodanymi padami pod również nieco większe kondensatory wejściowe i na lepszej jakości, grubszym druku. Zainteresowanych proszę o maila w tej sprawie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

oto opis jak sparować tranzystory (opis znaleziony w necie)

Parowanie tranzystorów

Niektórzy napisaliby w tym miejscu tak:

...Bardzo często potrzeba dwóch tranzystorów które mają prawie jednakowe charakterystyki...

A ja napiszę tak:

...Czasami potrzeba dwóch tranzystorów które mają podobne charakterystyki...

No bo w "cyfrówce" wcale takich nie potrzeba. A jak już buduje się jakiś wzmacniacz by uruchomić stereo w ATARI to raz na sto lat zachodzi potrzeba doboru tranzystorów. OK. Zgoda, są do tego już teraz super fabryczne i tanie przyrządy.

A jak ktoś chce jeszcze taniej.... Proszę bardzo. Schemat poniżej...

Schemat

Jak się tym dobiera tranzystory? Dla tranzystorów NPN używamy tego górnego przyrządu, a jak PNP to dolnego. Różnica polega na odwrotnym włączeniu bateryjki 1.5V oraz na odwrotnym włączeniu miliamperomierza. Więc... W podstawki wkłada się dobierane tranzystory. Potencjometrem należy nastawić jakiś dowolny prąd wpływający do baz tranzystorów. Wskazania miliamperomierza należy odczytać i zanotować. Przełączyć przełącznik P1 w położenie przeciwpałożne. Odczytać i zanotować wskazania miliamperomierza. Oczywiście potencjometr zostawić należy w spokoju.

Po dokonaniu pomiaru prądu Kolektora zarówno tranzystora T1 jak i T2, (przy tym samym prądzie Bazy), należy nastawić potencjometrem inny prąd Bazy (mówiąc prościej, przekręcić pokrętło w jedną lub drugą stronę). Odczytać i zanotować wskazania miliamperomierza, w dwóch położeniach przełącznika P1.

Gdy wyniki pomiaru nie różnią się więcej jak 5-10% to można uznać że tranzystory mają te same charakterystyki. Dla potrzeb amatorskich to wystarcza. Oto przykładowe wyniki pomiaru (w mA):

T1: 1 1.5 1.9 2.5 3.5

T2: 1.1 1.7 2.4 3.0 4.1

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Nie chodzi mi o sam układ do badania, bo to znam ze szkoły. Problem polega na tym, że tranzystor jest bardzo czuły na temperature i nawet głębszy oddech powoduje, że wynik się zmienia i to znacznie.

To zamocuj tranzystory na radiatorze, wtedy nie będą tak czułe na zmiany temperatury,

lub zmień prąd pomiaru, bo może akurat trafiłeś w najczulszy termicznie punkt pracy.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Obudowy TO-92, radiator nie pomagał, poniewarz ciężko było przymocować kilkadziesiąt tranzystorów, tak aby wszystkie miały z nim dobry kontakt.

Rozmontowałem swój miernik częstotliwości i wyciągnołem termostat w którym był umieszony wzorzec częstotliwości. Z założenia termostat miał był włączony i utrzymywać temperature, lecz jednak samo wsadzenie tranzystorów w tą izolowaną termicznie puszke spisuje się wystarczająco dobrze (przez pół godziny wynik pomiaru nie drgnoł, więcej nie chciało mi się czekać). Na kawałku uniwersalki zrobiłem zestaw gniazdek na tranzystory, a na kawałku kabla jest zestaw gniazdek pomiarowych. Pierwsze ląduje w puszce, a drugie wystaje umożliwiając pomiar.

Jutro zrobie wersje na 50 tranzystorów i zaczne zabawe na dobre.

Ukryta Zawartość

post-9196-100001247 1193583100_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Częściowo udało mi się rozwiązać problem z symkiem.

Do tranów sterujących między bazę a kolektor przylutowałem kondensatory 3,3pF, wymieniłem kabel, którym był podłączony radiator do masy na grubszy i ekranowałem kondensator C19.

Słyszalny 'bzyk' w momencie 'uderzenia' basu niemalże całkowicie udało się wyeliminować, trzeba przyłożyć ucho do głośnika i dobrze się wsłuchać żeby usłyszeć jakieś szumy.

Aż trudno sobie zdać sprawę jak ważne, a nawet BARDZO ważne jest prowadzenie masy :)

Panowie mam prośbę

chcę uruchomić pierwszy raz symasyma żeby ustawić prąd spoczynkowy i chcę to zrobić bezpiecznie

żeby nic nie wyleciało w powietrze

słyszałem że za pierwszym razem należy wpiąć w układ zasilania żarówkę i rezystory ,czy może mi ktoś podpowie jak

to zrobić , względnie wskaże gdzie jest taki opis ja szukałem i nie mogłem znaleźć

Proszę:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Adapter=gramofon

Tak musisz mieć "przedwazmacniacz gramofonowy o charakterystyce RIAA"

popularnie zwanay również Phono Stage.

Jego rodzaj i jakość będzie decydowało o jakości dźwięku z gramofonu, oraz o możliwości zastosowania wkładek MM i/lub MC.

Można coś takiego zakupić jako moduł zewnętrzny, czyli wpinany pomiędzy gramofon a wzmacniacz.

Dobry i tani jest Monacor (ok 100zł na allegro)

Dużo lepszy jest Bugle Hagermanna (zwany równierz CS BLUE) koszt ok 200-300zł

Jeśli jesteś zaintersewany pisz na PW, akurat mam taki na sprzedaż, jest ogłoszenie w dziale ogłoszenia.

Jeszcze lepszych należałoby szukać pow 1.500 zł

Pozdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.