Skocz do zawartości
IGNORED

Symasym wzmacniacz

bodopriva

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie: Jestem w trakcie lutowania symasyma. Jak go skończę to zastanawiam się czy będzie mógł też napędzić słuchawki... Co o tym myślicie? Mam Fostexy T50-RP 50ohm 3 watty.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jak tu lub tu

Ukryta Zawartość

Tylko tak aby można było go używać zarówno jako wzmacniacz głośnikowy jak i słuchawkowy.

Teoretycznie to chyba możliwe?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W pre mam Jantzeny 4,7 uf/400V, a w symku wyrzuciłem kondy (łączenie szeregowe jest niekorzystne - spadek pojemności) - bas miażdży.

Może w przyszłości poeeksperymentuję jeszcze z SCR.

----------------

Wlasnie uruchomilem wzmacniacz kamyka Pierwsza lampowa konstrukcja w zyciu. Lampy to 6N1P-EW i RFT ECC82. Napiecie anodowe mam 315V. Toroid 250V/0.2A i 6.3V 4A kosztowal mnie 53zł. Wzmacniacz na sluchawkach 120 omowych gra bardzo ładnie, ladnie tez swieci. Troche zdjec z poczatkowej fazy budowy jest na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) zrobie wiecej jak bede mial dostep do aparatu.

Ukryta Zawartość

Podpowiedzcie mi, jeżeli robiąc głośniej (1/2 -> full) z lekka potrzaskuje mi w głośnikach to jest to bez wątpienia wina potencjometru na wejściu

czy potencjometr może szybko się zużyć - jest to rzekomo ALPS RK27 50k kupiony na Allegro pół roku temu

rzekomo Alps, bo ma taką nalepkę i rzekomo 50k, ponieważ po zmierzeniu moje 2 mierniki pokazywały wartość dokładnie 47k

taki trzask, nie jest wielki ale denerwujący, pojawia się w chwili poruszenia gałką, pojawia się również gdy lekko pociągam gałką, do siebie - od siebie i zachowuje się jakby tracił kontakt i zbierał zakłócenia (pojawia się bzyk, szum)

czy to oznacza że potencjometr jest do wymiany

a ja mam pytanie..czy istnieje mozliwosc zamontowania symka na dwoch parach tranow do auta....

wiem ze problemjest z przetwornica ale jesli sie go spelni, bo kolega ma przetwornice 200 w na wlasnie takie napiecia to czy bedzie problem z masa??? dosc czesto opisywany na lamach forum ...

prosze o odpowiedz

• 2 tygodnie później...

Witam

mam takie płytki jak potrzebujesz, Symasym 2 pary na kanał, pierwsza seria wypuszczona przez Dj_Zibiego

miały one jednak drobny feler - "fabryczne" połączenia pomiędzy ścieżkami - trzeba je po prostu wydłubać:)

jak będziesz zainteresowany to podaj maila, wyślę skany płytek

pozdrawiam

Sławek

mam jeszcze pytanko....

Ukryta Zawartość

za te pieniądze to chyba mozna brac w ciemno ... ale jak wam to wygląda :)

zapytałem się jeszcze czy ma możliwość sparowania ;p oczywiście bym sprawdził :P

Ukryta Zawartość

Witam serdecznie,

w przyszlym tygodniu powinienem miec do odstapienia komplet stereo rezystorow do symasym 5.3 z Elpodu:

niskoszumne o parametrach: 0,5%, 50ppm (cena za sztukę rezystora średnio 50-60 groszy netto bez wysylki). W sklad rezystorow wchodza takze te niezbedne gdy chcemy symasyma wpiac z preampem (zmniejszone wzmocnienie). Oddam po kosztach 6 kompletow (zamowilem 7 kompleetow stereo bo wtedy cena jednostkowa kompletu jest najkorzystniejsza). Cena za komplet stereo:

35 pln + 5 pln za wysylke, jezeli sa chetni to prosze sie wpisywac, jka tylko dojda do mnie komplety bede mogl wysylac cheetnym

może komuś z diy'owców się przydadzą do symka:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dla niektorych to jest duzo ;) symkowi basu nie brakuje to po co ladowac niebotyczne wartosci zeby go zamulic? ;)) wiecej basu to poprostu wieksze trafa sie daje ;]

zreszta jak kto lubi, ja wole szybki, zwarty choc gleboki bas, ale nie przeciagajacy sie jak w subach ;)

cena mysle nie wysoka

wygrzebałem takie cacko z autopsji mojego starego Su-v570pxs którego spotkało kiedyś zimne piwo :P ale mniejsza z tym.

Chcę zrobić SYMA na dwóch parach tran./kanał i aż sie prosi żeby je wykorzystać.

Na techsiu pisalo 550W poboru. sam wzmacniacz miał 2x70 8R i 2x105 4R stałej , Rdzeń trafa ma 90mm x 70mm uzwojenia 60mm x 110mm waży 3,8kg , daje +/- 53V po wyprostowaniu + dodatkowy odczep chyba 9 V .

1. Jaką moc w przybliżeniu może posiadać ?

3. Jaką moc uzyskam przy 2,4,8 Ohm przy +/-52v będa (po 2 pary 2sc5200,2sa1943 na kanał) zakładając że trafo ma te 400W. w przypadku obciazenia 2r czy nie za duze napięcie ?

4. trafo jest z czasów 220V , dzis mamy 230V. pozatym że daje wyższe napięcie chyba niema sie o co martwić. ?

5. OFC... to chyba poprawia sprawność , czy dobrze myśle ?

a tu fotki na jednej trafko , na drugim powod dla którego wreszcie wezmę sie za symka :P wystarczył brat+sprzątanie+IC+kaloryfer = 100V miedzy wzm a kaloryferem, i po kanale odkąd spoldzielnia wymienila rury na plastiki :/ mialem dobre uziemienie;/ ( do tej pory grał 2xLM4780 w parallel ) na zdjęciu pieknie widać dwa LM3886 :) poddał sie dopiero kombinerkom :)

Ukryta Zawartość

post-16905-100008035 1204921919_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

wronka Jak rozumiem 45V to napiecie z trafa nie po mostku. symasym spokojnie to wyrezyma pod kilkoma warunkami:]

1. 2 par koncywch

2. Zmiany pary różnicowej

3. Zmiany kilku rezów.

prąd ustawiamy tak samo jak zawsze:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.