Skocz do zawartości
IGNORED

Hi-End z przetworników Eminence?

Fr@ntz

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

Hi

W ostatnim numerze "wiodącego prym na rynku audio" magazynu opisywane są kolumny firmy WLM. Zachwytom nie ma końca i każdorazowe pojawienie się ww marki na światowych salonach i wystawach budzi entuzjazm zarówno recenzentów jak i słuchaczy. O ile budowa tweeteraowiana jest mroczną tajemnica o tyle używane przez WLM woofery już nie. Są to produkty Eminence z serii Beta. Okazuje się, że ich ceny nie są przerażające oraz nie ma zytnich problemów z dostępnością:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a jak się poszuka to np można znaleźć głośniki Eminence Beta 12” CX 250 W po 350 zł/sz

Czy jeszcze jakaś inna firma oprócz WLM stosuje ww przetworniki. Spotkałem się też z opinią, że Hammerdynamiki to poprawione Eminece Beta.

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

https://www.audiostereo.pl/topic/24632-hi-end-z-przetwornik%C3%B3w-eminence/

Eminence sa bardzo dobrymi głosnikami ale słynącymi raczej z estrady. Seria beta to prawie najnizsza półka ich oferty. Dystrybutorem na polske jest

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) konkretni i solidni miałem okazje kupować i nich. Dziwi mnie jednak fakt że te głośniki znalazły zastosowanie w hi-fi.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Widocznie nie są takie złe. Z krajowych producentów np. Harpia zaczyna stosować również "estradowe" Beymy w swoich konstrukcjach. Duża wytrzymałość, wysokie efektywności problem tylko w znalezieniu równie efektywnego tweetera o dobrym brzmieniu (Fostexy niestety jeśli są dobre to mają "dosyć wysokie" ceny).

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to tak przy okazji

Ukryta Zawartość

Beta CX to głośnik coaxialny, więc tweetera już dawać nie trzeba.

Natomiast dziwią mnie te zachwyty, bo Beta to najtańsza seria, temu głośnikowi dużo brakuje do np. Kappy Pro12 czy Omegi. No ale w audiofilskim świecie to różnie bywa :-)

Vires - ustalę Fb na 40Hz i wytrzyma. O wytrzymałość cieplną bym się nie martwił. Pamiętaj jednak, że w przypadku takich głośników często podaje się moc tzw. AES która jest wyższą niż RMS.

• Redaktorzy

To może ktoś z Was popełnił jakąś "hi-endową" konstrukcję na ww przetwornikach. Kolumny na Hammerdynamikach słuchałem i było całkiem przyjemnie (większą szczegółowość i kulturę przekazu można uzyskać wymieniając dedykowany tweeter na "wysięgniku" na coś bardziej zacnego).

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

i jeszcze tylko link do producenta:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Ja popełniłem cztery hi-end'y na 18sound 12MB700 i B&C DE85TN i faktycznie jest to hi-end ale tylko w kategoriach maksymalnego ciśnienia przy 1W (100dB).

Więc jak ktoś mówi, że zrobił hi-end na Becie CX to po prostu nie wierzę.

O taki:

Ukryta Zawartość

post-1349-100006156 1170285889_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>_igod_

Nie wiem czy w WLMie siedzi akurat Beta czy Kappa, ale jeśli ich brzmienie nie jest hi-endem, to już naprawdę nie wiem, czyje na to miano zasługuje... ;-) Zresztą podobnie jak w przypadku Totema czy Audio Physica - w wielu ich modelach klasa dźwięku (no i cena) jest niewspółmierna do jakości użytych przetworników...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.