Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki CD jako transport

R2rt

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem że było ale jakoś nie mogę się dokopać do właściwego wątku.

Mam przetwornik C/A DIY na TDA 1541. No i potrzebuję jakiegoś transportu.

Obecnie używam DVD Philipsa 9000. Moje pytanie jest takie:

Jaki cedek spisze się najlepiej jako transport>? (Muszę dokupić bo kolizje film czy muzyka są zbyt częste)

Za kilka stów można coś wyrwać z allegro.

Myślę o cd sony, pioneer denon i marantz.

Nie wiem czy różnice będą jakieś istotne, czy dać sobie spokój i wybrać cokolwiek?

Jeśli ktoś ma w tym względzie jakieś doświadczenia proszę o pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/24643-jaki-cd-jako-transport/

Pioneer ma dobre transporty (stosuje je m.in Wadia), szukaj modelu z wyjsciem cyfrowym elekrycznym. Lasery sa dlugowieczne, oczywiscie bez przesady, zakup modeli 8700, ew. 9700 moze byc juz obarczony ryzkiem koniecznosci jego wymiany w skonczonym czasie.

Opteron- jak masz na zbyciu VRDS-a do 500 PLN to biore od reki ;-)))))

No, wlasnie. Jaki transport? Moj kolega rowniez szuka i wypatrzyl Pioneer PD-75. Podobno dobry player ale czy dobry transport? Ja uzywam Pioneer PD-95 w polaczeniu z Wadia 12. Dziala super, musze jeszcze tylko pare przerobek w Wadia uczynic.

Dzięki za wpisy.

Dartman ewnie masz jakieś doświadczenie z transportami. Chodzi mi o wpływ na dźwięk oczywiście.

Czy jest sens wydawać kasę (w sensie więcej) na lepszy CDek gdy nie będzie się używało elektroniki.

Teac z VRDS'em jest na pewno świetny ale czy w moim układzie to się odpowiednio przełoży na jakość dźwięku.

Nie chciałbym wybulić 2 koła (pewnie z tyle taki cedek stoi minimalnie) a potem usłyszeć, że gra to podobnie jak przy transporcie z DVD.

Swoją drogą zainteresowałem się starszymi cd ONKYO z topowej półki. Bardzo solidne wykonanie w tym transport i cena niska. Ale nie znalazłem ani jednego (przynajmniej na allegro) z wyjściem koaksjalnym. Może ktoś zna modele z tym wyjściem.

No cóż, nie wiem na co zwrócić uwagę w moim przypadku. Chyba na transport i laser.

Mam na oku cóś takiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Może ktoś to zna?

Będę wdzięczny za kolejne wpisy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie wiem jak gra C/A DIY na TDA 1541. Ja u siebie podlaczylem Panasonic S-97 (w sumie naprawde dobre dvd, tak dobre, ze panasonic wycofal go z oferty, chyba nie trafili z cena) jako transport do Wadia12, specjalnego efektu nie uzyskalem. Troche lepiej, co oznacza, ze panasonic jest kiepski jako transport. A to chyba podobna polka cenowa co Twoj Philips 9000. Szukalbym cd, jak kupujesz na allegro to moze wczesniej bedziesz mogl podlaczyc i posluchac.

Druga rzecz to jak dobry jest Twoj DAC? Onkyo nie znam.

Jesli chodzi o cdm12.1 to nie jest to nic specjalnego.

Jeden z bardziej popularnych napędow.

Polecam jak bylo wspomniane VRDS , ajesli philipsy to cdm 1 ew cdm 4.

Stare ale jare.

Uwaga na Onkyo,

Mialem kiedys model dx 6850, piękna maszyna idealna do tuningu ,ale siadl laser i to byl koniec.

Jakis sanyo nie dostępny nigdzie.

Ja posiadam Sony 930 QS.Napęd wysuwa się jako cała szuflada z laserem a na płytę kładzie się krążek dociskowy.Napęd bardzo stabilny,czyta wszystko a na zagranicznych forach widziałem wiele osób,które chwalą go sobie jako transport.Ten sam napęd mają też sony z serii XA chyba 20 i 30.Ja za swój CD zapłaciłem niecałe 600 zł,więc myślę,że to propozycja godna rozważenia.

Co do Onky polecam DX7511 posiada 2 wyjscia analogowe i 2 cyfrowe (optyczne i cinch) laser do kupienia gdzie kolwiek Sony 213 ale w moim ma z 8 lat i czyta wszystko nawet płyty których nietrawi Marantz , jedyna przeszkodą są 2 cm braki warstwy odblaskowej na płycie (ale takiego czegoś to żaden nieprzeczyta niem cudów)

Dziękiza wpisy.

Szczerze mówiąc to nie bardzo wiem jak dobry jest mój dac. To robota Darkula. Solidna na oko - zrobiona na tzw. pajęczynie, no i jest wyjście po RCA i zbalansowane. Jak połączyłem mojego Philipsa 9000 (a jest chwalony jako niezły odtwarzacz CD) różnica była spora na korzyść. Philips był nie do słuchania najzwyczajniej. Tyle mojej weryfikacji. Nie porównywałem go z niczym innym.

Tak myślę o cd sony z wysuwaną szufladą. Tyle, że od dłuższego czasu na allegro nie mogę nic w rozsądnej cenie znaleźć.

Mariusz05 - Dzięki za namiar na ONKYO.

Widzę, że wątek powoli się rozkręca. I dobrze!

No właśnie czemu soniacze nie nadają się na transport?

Czy wyjścia cyfrowe są wszędzie takiej samej jakości czy są tu jakieś różnice?

Nie to ze się nie nadają, tylko są w tym dość mizerne.

W szczególności wszystkie pacujące na wysokich częstotliwościach zegara.

Ze starszych modeli na zegarach 16,...MHz po pewnych modyfikacjach można sporo wyciągnąć i będą się sprawować dość przyzwoicie jako transporty. Tyle że nie osiągną tej muzykalności co dedykowane transporty.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.