Skocz do zawartości
IGNORED

AUTOMATIC BIAS AMPLIFIER

senicz

Rekomendowane odpowiedzi

Diaus:

Przyjrzałeś się temu co narysował Darkfenriz? 650mV to tam będzie w spoczynku, omawiana sytuacja dotyczy wysterowania wejścia stopnia mocy (wyjściem op-ampa wstępnego) -5V.

na bazie górnego tranzystora mocy przebieg następujący:

-dodatnia połówka napięcia ok, amplituda 10V

-dolna połówka wiadomo na poziomie -15V, oczywiście nie sinus. Tranzystor zatkany.

-prąd bazy dla górnej połowki 20mA (dla 2SC2922), prąd kolektora 2A. Dla dolnej połówki prąd oczywiście nie płynie

Dla dolnego tranzystora mocy sytuacja przeciwna.

Zniekształcenia nieliniowe na poziomie 0,0015%, ale tylko teoretycznie. W praktyce myślę że 0,01% się da.

Pozdrawiam

dla składowej stałej -5V, jak zaznaczono na rysunku, pewnie że na bazie będzie około -15V. To samo dla tranzystora dolnego dla +5V w zaznaczonym punkcie bedzie na bazie +15V. Ale składową stałą to mistrz senicz chyba wyeliminuje:)

Diaus:

"dla składowej stałej -5V, jak zaznaczono na rysunku, pewnie że na bazie będzie około -15V."

Dlaczego akurat -15V? Op-amp jest nasycony jako że nie ma wirtualnie zerowej różnicy na jego wejściach. Poza tym nawet -15V daje napięcie baza-emiter ponad 10V w kierunku zaporowym, a nawet dla Sankenów napięcie przebicia złącza emiter-baza to niewiele więcej niż 5V (VEB0=5V z karty katalogowej).

wiecie panowie usmialem sie do lez. Ja oczywiscie wiem ze wy sobie zarty robicie i dlatego sie smieje. I beda z was jeszcze ludzie bo dowcipni sa zawsze bardzo inteligentni. Ale gdyby bylo inaczej to bardzo prosze podac z jakich uczelni macie dyplomy w celu wszczecia procedur uniewazniajacych stopnie naukowe.

Puszce ten temat na diyaudio z linkiem do anszego fora - oczywiscie do tego tematu.

Ciekawe co Nellson napisze na ten temat?

misiomor:

oczywiście, że na złączu odłoży się około 10V, a wtedy wiadomo co się stanie.

Chciałem trochę pochwalić mistrza i jego wielkie osiągnięcia. Nie udzielam się zbytnio na forum, ale to co wypisuje uczeń Waldemara jest piękne:)

Poza tym "drobnym" szczegółem wzmacniacz "działa".

Niech moc będzie z seniczem

Pozdrawiam

Ale jaja:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

szkoda tylko że pod tymi wypocinami znajduje się polska flaga, nawet Chińczycy prezentują tam lepszy angielski - a jak nie znają to siedzą cicho.

Ciekawe ile czasu zajmie ludziom z tamtego forum zorientowanie się z kim mają do czynienia?

Ukryta Zawartość

ten temat tez poleci na diyaudio.

Wziolem lupe i zajrzalem miedzy nogi scalaka na dzialajacej plytce wedlug tej koncepcji. Plytke wykopalem z wykopalisk. Pod scalakiem umieszczone byly jakiec elementy smd. Jednak przy wylutowaniu dmuchawa roztopila sie cyna laczaca te smd pod scalakiem i teraz nie wiem jak to polaczyc?? Bede musial isc to hipnotyzera abym sobie przypomnial jak to polaczyc. Konkretnie byly tam 3x 1k ???

Ciekawe co one tam robily? ale koncepcja chyba jest dobra co?

nie wiem czy prawidlowo ale puscilem ten projekt czy idee na diyaudio. Ciekawe co mi odpisza - jesli zrozumie. jakos bez hipnozy cos wykombinowalem ale czy to samo jak w orginale? oczywiscie przychodzi mi do glowy jeszce kilka dobrych rozwiazan ale ten wystarczy.

to nie w tym temacie te df 32k ale tak mi wyszlo z pomiarow.

Tak dla porzadku to lm ma rzeczywiscie bardzo duze df bo ma zaj... duze nfb. Sam lm ma chyba cos kolo 20000 ale z tranzystorami to oczywiscie wiecej. Narazie jest tylko 1000wejsc na ten temat. Ciekawe co nellson na ten temat powie. Pewnie nic. Ogladalem jego kilka pomyslow dla LM ale musze powiedziec ze troche sie rozczarowalem. Najlepszy jest ten dodatkowy bias do wejscia. Byc moze jedna z polowek znieksztalca mniej i ta gorsza potrzebuje wspomagania. Ale chyba dolny tranzystor tego potzrebuje a nie gorny bo ten w ukladzie wtornika a dolny prawiekomplementarny.

poprawona idea tego pomyslu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jak widac jest to juz gotowy wzm na darlingtonach i op i jak op bedzie wysokonapieciowe to moc bedzie duza.

A tu poprawiony schemat praktyczny na op wysokigo napiecie lm3886

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nie znam sie na roznicowych

jakas eva z Libanu cos do mnie napisala na diyaudio. Ale o co mu chodzi? podala przyklad jakiegos wzm na tranzystorach ale na moje oko jedno rzucone to chyba jest to zwykly wzm ze stabilizacja punktu pracy na tranzystorach -sensorach temp. Dziwni ci ludzie

A co do tego roznicowego to oze kolega narysuje co i jak?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.