Skocz do zawartości
IGNORED

wzmak+CD=dobre stereo do 5000pln

Pgwave

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

Jestem ciekaw Waszych opini, ponieważ zaczynam poszukiwania "serca" dla mojego zestawu czyli pożądnego piecyka z odpowiednim CDekiem a to wszystko w graranicach 5000 zlotych. Prosze o wszelkie sugestie, propozycje, ponieważ nauczony doswiadczeniem wiem że najlepszym weryfikatorem jakości urządzeń jesteśmy my sami - czyli odbiorcy. Mam głęboko w poważaniu testy kolorowych miesięczników dla "Audiofilów" ponieważ nie jestem człowiekiem którego cieszy widok liniowego przebiegu charakterystyki na monitorze aparatury pomiarowej, a na widok znanej marki podnieca się i krzyczy;P. W dźwięku szukam przedewszystkim ciepła, stereofoni i detali, bas powinien byc dobrze kontrolowany lecz nie powinien grać roli pierwszoplanowej. Kolumny jakie ma zasilać ten zestawik to moje 3drożne diy które sa w fazie budowy (wątek wasze konstrukcje....), oczywiście niczego nie kupie w ciemno, znaczy muszę sam posłuchać...ale najpierw trzeba wiedzieć co:)))

...więc Drodzy forumowicze czekam na wasze propozycje, odczucia, doświadczenia itd.

https://www.audiostereo.pl/topic/24694-wzmakcddobre-stereo-do-5000pln/

Cd to Sony CDP-XA7Es jest w ogłoszeniach za 2800zł (kiedys 7500zł) solidny jak czołg dzwiek super ciepły ładny kontrolowany basior niezawodne serwo..wyjscia regulowane na błekitnym alpsie...starczy ci na wiele lat i nie rozczaruje.

koncówka mocy ABOX by bodo_z..przestrzen,homogeniczność i spektakularna stereofonia...

Lub troszke naciagnij budzet na allegro gosc sprzedaje chyba TA-FA70Es pasujacy wzorniczo do tegoz cdeka...udany wzmaczek

Ewentualnie Marantz PM14...Luxman L505S...YBA integre Dt....

Która AM? :)

Nie boisz się polskiego sprzętu? To polecam warszawski SoundArt

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zwróć uwagę na wzmacniacz Rock. Odtwarzacz chyba inny. Jest dedykowany do niego CD, ale z nim przekroczysz budżet.

Pozdr.

Papamek

Ukryta Zawartość

>>>>Piotrek608,

Dzięki za propozycje ale wybiega ona poza mój budrzet, ponieważ szukam do 5000zl więcej nie wykszesam a przynajmniej nie do wakacji:)))Tego wzmaka oglądałem na allegro- piękna bestia, szczerzę myślę o czymś z drugiej ręki...choć nie wykluczam nowego sprzętu. Myślałem o Marantz 8500??? - co ty na to...Luxman'y wizualnie są naprawdę ciekawe, ale coś więcej może ktoś podzieliłby się swoimi spostrzeżeniami....

>>>>>>>Papamek

...Warszaska...1-wszy rok- masakra (powtórk z anatomi)

Co do Polskiego sprzętu to wręcz przeciwnie - chciałbym mieć coś takiego tylko że w Polskich realiach pozostaje jeszcze po prl'owska mentalność "żeby się nachapać jak najwięcej" - nie chce nikogo urazić bo za młody jeszcze jestem ale własne zdanie mam;D. Apstrachując od tego do SoundArt'u napewno się wybiorę... Bardzo dziekuję bo właśnie takich informacji potrzebuje:)))Gdzie , za ile , i czego się można spodziewać....

Panowie jakie źródło??? Gdzie go szukać - bo ja oczywiście jestem zainteresowany.

A tak apropo SoundArt'a ROCK - nie jestem pewien czy da on radę napędzić moje 3drogi? Kiedyś gdzieś czytałem (taka nie oficjalna regóła) że moc wzmacniacza może być co najwyżej 2,5 raza mniejsza od kolumn - czy można przyjąć takie kryterium?

Jako CD kup pioneerka i wstaw do niego Stelmacha + zegar (wyjdzie między 1000 a 1500) a za resztę kup używanego, mocnego, niezbyt starego wzmaka. Ja polecam Struss'a, ale pewnie będą też inne propozycje.

Kupowanie CD za prawie 3000 a zostawiając 2000 na wzmacniacz to dla mnie nieporozumienie. Odwrotne proporcje dadzą dużo lepszy efekt.

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

Nie słyszałem o takim kryterium. Lepiej kierować się słuchem i rozsądkiem.

Tzw. max moc kolumn (zakładam, że chodzi o kolumny pasywne) oznacza w uproszczeniu ich wytrzymałość na podawany do nich sygnał. Niektórzy producenci kolumn podają minimalną wymaganą moc wzmacniacza i takie kryterium można traktować jako zalecenie raczej niż warunek.

Pgwave

Nie chce polecać Ci jakiś konkretnych modeli, bo tego jest masa - wykorzystaj wyszukiwarkę forumową. Wypadnie masa śmiecia ale również wiele bardzo cennych informacji.

Natomisat namawiam Cię bardzo gorąco do kupowania sprzętu używnego. Za 5 tys. zł. możesz kupić niskobudżetowy lub najwyżej budżetowy sprzęt. Wydając te same pieniądze na urządzenia używane nabędziesz już klocki średniej klasy. A jeśli w jakiś sposób powiększysz budżet do 6-7 tys to przy odrobinie cierpliwości, szczęście i wysiłku w negocjacjach cenowych możesz kupić sprzęt już wyższej klasy, taki, co to kosztuje w sklepie po 7-8 tys. za klocek. Ja tak robię i znam kilka osób, które mają sprzęt wartości ok. 30 tys, który kupili za mniej niż połowę.

Tylko kupuj od właścicieli a nie od handlarzy, bo ci zawyżają ceny. I długo noegocjuj - sprzęt droższy niż 2 tys za sztukę nie sprzedaje się wcale szybko. Ale jednocześnie poluj na okazję, które trzeba finalizować bardzo szybko. Na przykład Baltlaby w rozsądnych cenach czy Primere albo MF sprzedają się w kilka dni do tygodnia.

Pozdrawiam Stempur

PS. Ja swój cały zestaw (razem z kablami) nabyłem za kwotę 8.5 tys złotych. To tylko trochę więcej, niż kosztował w sklepiej mój odtwarzacz CD :-)

Według mnie o wiele ważniejsze jest źródło. Jest takie przysłowie: Z gówna bicza nie ukręcisz. Jeśli nie wyciągniesz z płyty wszystkiego, co się da, to ani wzmacniacz, ani kolumny niczego już nie dołożą od siebie i nie poprawią :-)

Pozdrawiam Stempur

Wszystko jest ważne, ale wzmacniacz za 2000 (nowy??) wszystko to co wyciągniesz ze źródła spieprzy i nie wysteruje nawet dobrze kolumn (trójdrożne!). A Stelmach z zegarem jest na prawde dobry.

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

->Pgwave,

No to ja podpowiem Ci coś z innej beczki, moim zdaniem jeśli 5kz masz a byłaby okazja wzięcia czegoś dobrego za 6,7 weź dobry kredyt. Mówię poważnie, w ogólnym rozliczeniu wyjdzie Ci taniej, bo nie będziesz szybko wymieniał i na tym tracił a kupisz od razu coś z wyższej półeczki, co na pewno ciężej będzie zmienić, ot chociażby w relacji oczekiwania + kolejny wydatek.

Co by Ci tu jednak nie polecać, to i tak musisz zaczekać na kolumny a później oddać je koledze, żeby potraktował je elektroniką na rozgrzewkę :-)) Jak to zrobisz będzie można pogdybać co tu przyzwoitego kupić.

Co do Rocka SA, nie jest to potwór ale ma pewien zapas prądu i z moich doświadczeń wynika, iż nie miał problemów z trudnymi kolumnami. Z drugiej strony w zależności od gabarytów i przetworników nie ze wszystkich potrafił wyciągnąć to co najlepsze ale za to bardzo przyjemnie słuchało się na nim wszelakiej muzyki, dobrze kontrolował bas a przedwzmacniacz na lampkach nic nie psując dodawał smaczku.

Pozdrawiam

Serdecznie Wam wszystkim dziękuję, w zasadzie to przekonaliście mnie do przeznaczenia tych 5 tys. na sam wzmacniacz, a na dobre źródło przyjdzie czas powiedzmy za pół roku...(kolejność jest taka ponieważ źródło zawsze "jakieś tam" mam a wzmacniacza już nie:))). Narazie to tak jak pewnie Zauważyliście musze swoje kolumny dokończyć a potem zacznę jeździć z nimi na odsłuchy i szukać tego czego mi brakuje>>> I w tym miejscu mam takie pytanko ponieważ będę chciał posłuchać ich na porządnym sprzęcichu (jestem ciekaw jak zagrają, no i Waszych opini na temat ich wykonania a myślę, że jest orginalne) najchętniej kogoś z Wawy, bo na dalsze trasy to narazie czasu nie mam:)))

A co sądzicie o rotelu 1070, 1080? A co do Primare to rzeczywiście sporo pozytywnych opini się naczytałem (przez ostatnią godzinę:)))jest on już na mojej liście, jeśli ktoś go ma w wawie to chętnie się wprosze:P

>>>Czekam na dalsze Wasze sugestie, pozdrawiam

Pgwave, 22 Lut 2006, 14:35

Salon SoundArtu jest czynny w soboty (info ma stronie SA). Co do Rocka, to jeszcze niedawno dostępny był jeden egzemplarz w cenie 3000zł. Pojedź, obejrzyj, umów się na pożyczenie wzmacniacza do domu. Nie ten, to inny. Przede wszystkim porównaj kilka i to u siebie.

Anatomia mówisz... Tego się nie da ominąć. Trzeba nad atlasami kilka fałdek na dupie odsiedzieć ;)

>>>wasylak

No właśnie, Bardzo bym chciał posłuchać jakiejś lampy w moim zasięgu cenowym (np.JOLIDA JD 707,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - albo coś w tym rodzaju), bo z opini które czytałem wynika że trafiają one w mój gust tzn. "ciepłe brzmienie". Narazie strasznię się niecierpliwie z powodu głośników które zamówiłamy w audiocomponents (moje też tam są:))). Jak tylko skończe z kolumnami zaczynam jeździć na odsłuchy... jednak niezawsze jest to możliwe, jeżeli mam coś kupić z drugiej ręki i ma być to "okazja":/....

A co sądzicie o pioneerze M 73 + pre amp, odtwarzacze tego producenta uchodzą za "dobre" sam mam CDJ 1000MKII - to nie HiEnd bo do czego innego służy, ale jest to "najlepszy" (powiedzmy scisła czołówka) odtwarzacz tego typu na świecie :)))

...a i natknąłem się na markę Vincent>>>może ktoś zna ten sprzęt.

Ukryta Zawartość

>>>>Papamek,

..najgorsze jest to że mam kościstą d*pe cienko z tymi fałdkami:P ale i tak boli jak cholera...a poprawka tuż tuż:/

Co do SA ...napewno się do nich wybiorę >> Rock ma fenomenalny jak dla mnie wygląd.. aż trudno uwierzyć że to nasza rodowita konstrukcja:))) Cieszy mnie to bardzo, zobaczymy jak to zagra... napewno zrelacjonuję każdy odsłuch, ale narazie to chodzę jedynię po pokoju z książką i od czasu do czasu sprawdzam forum. Potrzebuję endorfiny - Scan speaki przybywajcie!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.