Skocz do zawartości
IGNORED

TDA 1541-forumowy DAC?

stefanB

Rekomendowane odpowiedzi

Darkul ma pewnie takiego DACa ale nie da :)

Pokazał jakis projekt pre na OPA604, Lancaster pisał, że gra nieżle więc jako stopień wyjściowy możnaby to też pomęczyć.

Tymczasem ja postaram się do końca wakacji zrobić pojedynczego NOSa po I2S na TDA1541 z D1 w wersji na pająka (zainspitowałe mnie montaż jak w wątku powyżej :))

Magazynier a będziesz kombinował z jakimś zaawansowanym zasilaniem czy trójnóżkowce- przynajmniej dla napięć: --5V;-15V- bo tak sobie myślę, że jeżeli źródła prądowe w TDA1541 są nimi zasilane, to pasowałoby dać coś w tym miejscu super wszak to początek naszego toru audio.

witam

jestem zainteresowany budowa dac na ad1865, tego z:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jesli ktos ma plytke lub jest w trakcie tworzenia to prosze o ingormacje.

joncy

Ukryta Zawartość

ja raczej z 3 nożnymi lowdrop chcialem dać, w sumie nawet je już mam

chce przetestować ted dac, sprawdzić jak to gra, bo w sumie nie wiemy nic o jego brzmieniu

co prawda miałem CD CA3 oparty o dac na 4 szt. tda1541 ale nie jest to miarodajene porównanie, bo tam dali rejestr przesówny i nadpróbkowanie, wiec ... jednak wydaje mi się, ze tamten CDek zagrał lepiej od mojego NOSa na tda1543 (ukl. Petera).

Joncy może mieć racje z tym dac na ad1865. Mialem kiedyś klona AN na pare dni u siebie i ... lepszego chyba nie słyszłem:D

Magazynier Ty tu takie rzeczy piszesz a AD1865 w szufladzie leży;)

Tylko że klon AN jest niezbalansowany, te z transformatorem na wyjściu mają symetryczne wyjście tylko takie trafo dobrej jakości jest strasznie drogie niestety.

wpis wyzej mialem na mysli informacje, nie ignorancje ;-)

orientujecie sie moze jak wielka roznica jest miedzy AD1865N-K aplikowanych w dac'ach a AD1865R - probkami, w nocie katalogowej samo N i R sa podobne.

N i R określają rodzaj obudowy

Selekcjonowane wersje N-J i N-K. Dźwiękowo nie mialem okazji porównywać NJ i NK, jedynie dostałem na moje zapytanie odpowiedź z Analoga N-K ma mniejsze zniekształcenia na poziomie 0,0025% lub 0,002% max(nie mam już tego maila) przy pzy poziomie 0dB.

Jak że miałem CD z daciem na AD1851, który jest bardzo podobny w budowie do AD1865 dodałbym, że należy stosować dość wysokie wartości rezystora I/V rzędu 390-500Ohm- dziwne ale wtedy dźwięk jest dużo lepszy(większa dynamika ,namacalność).

Witam

Wlasnie, a'propos wartosci rezystora I/V? jak ja dobrac? buduje DAC'a na ad1896, w nocie katalogowej z wykresu wynika ze ponizej 500om THD gwaltownie rosnie. AD zaleca min 1k5, no i dziwne bo w projekcie na ktorym bazuje:

Ukryta Zawartość

stosowany jest 270om. Czy po prostu znajac zakers pradowy +-1mA (czy tyle ma AD1685?) dobieram rezystor by uzyskac potrzebny zakres napiecia wy. zamierzam wyj polaczyc z 6N1P w ukladzie SRPP. Jakies wskazowki, uwagi?

Jakiego typu rezystor I/V polecacie? caddock TF020R, USF340, czy mniej precyzyjne riken, holoco...

Czy prosty filtr (L)RC na wyjsciu jest niezbedny? czy mozna bezposrednio przez dzielnik R podlaczyc siatke lampy?

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

ale mam dzisiaj dzień ;))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Może trochę offtopic. Ma ktoś przetestowany patent na jakich układach zrobić nadajnik dla transportu i odbiornik dla DACa w I2S bo raczej będą niezbędne przy stosowaniu oddzielnego zewnętrznego DACa.-sczególnie chodzi o sygnał zegara.

Oj jak zwylkle nie ścisle napisalem- nie mialem na myśli nadajnika SPDIF , tylko zwtkły nadajniki lub driver kabla koncentrycznego.

Co do przeróbki tych starych CD na SPDIF, to pomiędzy CS8402 a wnętrznościami CDka potrzebny jest dość rozbudowany PLD.

• 1 miesiąc później...

Ostatnio przetestowałem na TDA1541, że zwiększenie pojemności na dwóch pinach filtracji dla najstarszych bitów dje poprawę DECOU- numery pinów: 12,13,18,19. Ja mam 2.2u MKT. Myślę że do 4.7u byłoby OK.

Mam też trochę dokładniejszych info w PDF jak TDA1541 jak jest zbudowany.

Może ktoś próbował już tzw. DEM reclockingu?

Może ta prośba będzie śmieszna:

Może ktoś posiadający CDka z TDA1541 wykonać próbę pomiędzy + i - 5V zasiania przy TDA1541 dolutować do pinów kondensator elektrolityczny(pamiętając o wląściwej polaryzacji 10u-22u jakieś sensownej jakości najlepiej oscon, ale może być tantal, i napisać o rezultatach, bo chyba głuchawy się robię ;)

Witam.

W swoim DACu na TDA 1541 S1 na pinach 13 i 18 dodałem 5.6 uF (SCR), a na 15 pinie jest 4,7 uF(WIMA).

CD 160 połączyłem z DACem poprzez nadajniki i odbiorniki linii SN 75 176.

Jako I/V pracują OPA 627.

W porównaniu z DACem Petera ten wg. mnie daje więcej przestrzeni przy nie mniejszej muzykalności.

Ciekawy jestem szczgółów dotyczących wewnętrznej struktury TDA 1541.

Układ DACa jest klasyczny ze stabilizatorami na trzech TL 431 porzedzonymi LM 317.

Całość zasilana z trzech transformatorów.

Układy SN 75 176 zasilane są również z oddzielnego trafo.

Z lampami już się bawiłem rok temu.

Użyłem wzm. SRPP na ECC 83 z wtórnikiem na ECC 82 było znakomicie.

Jednak ten preamp i za nim wmacniacz mocy na również na lampach (6N13S) i do tego zasilacz z trzema trafami to monstrum dla którego po prostu brakło mi miejsca.

Dlatego też zacząlem próbować z półprzewodnikami i nie jest gorszy tylko wg. mnie inny.

To na +-5V może być jedno trafo. Napięcie -5V powinno mieć odsprzęganie do masy cyfrowej jeżeli ktoś ma masę w gwiazdy; to napięcie -5V nie jest czysto analogowe i zasila też logikę wewnątrz.

>>hicognomon

PDF doszły?

Zasilanie DACa jest u mnie podobne do tego ukłdu:

Ukryta Zawartość

Poczty jeszcze nie sprawdziłem.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.