Skocz do zawartości
IGNORED

TDA 1541-forumowy DAC?

stefanB

Rekomendowane odpowiedzi

tak, zbalansowanego najlepiej

przykladziki niezbalans.:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A gdzie byś chciał kupić TDA1541? Ja niedawno obdzwoniłem całą polskę. Tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) pan znalazł kilka sztuk w niemczech w cenie przekraczającej 60PLN. Może masz jakieś lepsze źródło?

Ukryta Zawartość

stale slucham kupuje plyty i slucham i mam z tego przyjemnosc

rozdzielczosc cd dla malych sygnalow w ktorych zawiera sie przyjemnosc z obcowaniem z naturalnym dzwiekeim jest w cd znikoma. Czyli thd na tych poziomach jest bardzo duze. I na dobrych kolumnach - nie na tych kapciach - wyraznie slychac te thd. Wiec inwestowanie z stare cd i dace to glupota. Kupcie se sacd iew przerabiajcie je. W nich sa dac-e wysokiej klasy i potrzeba tylko wyjscia poprawic.

>seko

Zakładam nawet wyzszą cenę, niż 60 pln. Istnieją też selekcjonowane tda, np Crown.

Ale na rynku wtórnym kręci się sporo cd-ków (czasami uwalonych) z tda1541 i budując jednego DACa dla siebie można też z tego skorzystać.

>StefanB

Właśnie, można.

Rozmawiałem z Jurkiem1 po jego zmianie w nosie z spdif na i2s. Jest zadowolony, więc możnaby sprawdzić coś takiego tu, to raz. Dwa DAC zbalansowany możnaby podobnie zrobić jak to sugerują ostatnie wpisy w wątku o NOS.

Widziałem kiedyś dac na 2 a nawet 4 przetwornikach, ale nie mogę tego znaleźć teraz. Podkreślam, widziałem nie słyszałem, pytam więc Was o opinię nt. takiego rozwiązania.

Jakiś Chińczyk na ebayu sprzedawał zwykłe kości niedrogo. Peter mógłby może coś pomóc.

Zeby zrobić dobry zbalansowany dac to musimy miec TDA z tej samej serii (przynajmniej te które mają być w jednym urządzeniu). Strae CD - prawie odpadają (poza np CA CD3 bo tu są aż 4 sztuki...).

A senicz - kolejny raz leje wodę z SACD. Dziwne że nie natknął się na o wiele gorsze płyty w SACD niż na redbook CD!

Sam format jest lepszy, ale ponieważ wymrze niedługo to nikt nie inwestuje w sprzęt studyjny i nie będzie nowego softu. (chyba się nie mylę?). A dobrze modyfikowany SACD w moim przypadku, przepadł z CD na 1541 i wyjściem transformatorowym (trafa amorficzne - bez OPA w torze)...

Tez sie przymierzam do takiego DACa. Swego czasu mozna bylo dostac tanio te kosci w Schuro/Reichelt. Mam z 10 szt. zwyklej wersji i z 5 szt double crown. Mam tez kontakt z dostawca z Chin (Elib z diyAudio). Wyslalem mu e-mail odnosnie TDA1541. Jego ceny byly zawsze najnizsze i produkt gwarantowany. Pamietam kiedy pierwszy raz zrobil wpis na diyaudio ze ma wersje S2 w cenie $80/szt. Wiekszosc ludzi myslala ze to podrobki, wyslal mi wiec 2 sztuki (bez oplaty) na probe:

Ukryta Zawartość

Zwykla implementacja tego DACa nie bedzie lepsza od TDA1543. Mam caly czas DAC od tube-lover, ktory lezy w kacie nie uzywany: 2 x TDA1541S2, BG N, Pedja output stage itd. Mysle jednak, ze bardziej przemyslana i starannie zrobiona wersja przewyzszy jakoscia TDA1543.

Sklonny bym byl uzyc passive I/V stage na rezystorach i byc moze wlasnie transformator, lub jakis prosty, discreet uklad aktywny. Trzeba by wyprobowac sporo roznych konfiguracji PS, i oczywiscie 4 DACi: rownolegle i zbalansowane.

Ukryta Zawartość

non-oversampling Converter by Thorsten Loesch

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z tego co mi wiadomo, to Thorsten kupil ostatnio DAC tube-lovera :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rzuciłem jako przykład dość minimalistycznego układu- ale ewentualnie bez żarówek.

Myślałem podobnie jak Peter. Non oversampling , coś dyskretnego.

Jakie macie zdanie o transformatorach? Słyszałem kompletnie różne opinie.

Troche sie pogublem w tych DACach - czy moglby mi ktos rozjasnic? Otoz jak rozumiem sprawa sprowadza sie do DSP - nie chcemy dzwonienia (FIR) tak? Ok. A czy mozemy zbudowac DAC ktory nic nie dodaje ale bedzie obslugiwal inne czestotliwosci probkowania i/lub inne rozdzielczosci niz 16 bitow? Np. Attraction DAC Altmana to nie jest typowa konstrukcja na kosciach TDA. Swoja droga jego strona:

Ukryta Zawartość

dla mnie jest troche kontrowersyjna i wyglada na lekki zart.

Przepraszam za glupie pytanie bo jak datad zajmowalem sie DSP w grafice komputerowej - czy mozna sobie dowolnie zmieniac rozdzielczosc standardowego 16 bitowego WAVa w komputerze?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

senicz slucha na badziewnym dvd Philipsa gdzie jakosc SACD jest gorsza niz plyt CD z wielu odtwarzaczy...

uwazam ze sa lepsze dacs niz TDA 1541 w wersji Silver Crown - bardziej nadajace sie do forumowego przetwornika...

discomaniac71, 23 Lut 2006, 10:41

>senicz slucha na badziewnym dvd Philipsa gdzie jakosc SACD jest gorsza niz plyt CD z wielu

>odtwarzaczy...

>uwazam ze sa lepsze dacs niz TDA 1541 w wersji Silver Crown - bardziej nadajace sie do forumowego

>przetwornika...

Najlepszy DAC jakiego słyszałem - nie w swoim systemie ale wrażenia zostały baaardzo dobre, to pierwotnie był to Audio Note DAC 3, ale oversampling na kości PCM 63. Zrobił go kolega Guido Tenta, który fascynuje się shunt regulatorami. W miejsce regulatorów 3 nóżkowych i tranzystorów wlutował shunt regulatory na długich pionowych płytkach. Były tam diody led, źródła ref., tranzystory FET itd... Wnętrze wypełnone było przez masę dodatkowych transformatorów, kondensatorów olejowych, dławików, lampy prostowniczej dla bufora wyjściowego (płytki PCB zostały oryginalne ale ledwo przypominały pierwotny produkt AN). Ważył chyba ze 4 razy tyle co oryginał.

Sygnał wędrował do GC pana Joe Rasmussena (z lampowym buforem). Kolumienki były produktem Allana Wrighta.

Co do tego:

Ukryta Zawartość

to opcja Toslink za 95€ to niezła przesada, bo jeżeli odbiornik kosztuje ~20zł, a ta opcja to odbiornik+ przełącznik to znaczy że przełącznik kosztuje 400zł....

Ukryta Zawartość

Kilkukrotnie próbowałem TDA1541A w NON OS ale nigdy mi to nie przypadło do gustu. Zawsze była w dźwięku jakaś dziwna mgiełka i chaos, chociaż oczywiście pod wieloma względami było lepiej. Po ponownym wpieciu SAA7220 mgiełka i chaos znikały. Było tak z różnymi analogówkami.

DAC-a AN DAC 4 Signature na PCM63 ma mój kolega i słucham go często i jest to bardzo dobra maszyna.

Będę również budował DAC-a na TDA1541A.

Bartek1

>DAC-a AN DAC 4 Signature na PCM63 ma mój kolega i słucham go często i jest to bardzo dobra maszyna.

Ukryta Zawartość

post-500-100005956 1170286166_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rane - wszystko na tacy trzeba ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.