Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego szybkie diody?

jar1

Rekomendowane odpowiedzi

morris - podoba mi się zjawisko, które zauważasz. Też miałem takie odczucie kiedyś po wstawieniu tych diod w jednym cedeku. Właśnie o to chodzi, żeby nie skasznić dźwięku, nie wyostrzyć go, bo niby ładniej "bzyka" więcej "szczegółów" ....a dalej od naturalności, żywego dźwięku. Tak naprawdę to strasznie czasochłonna sprawa dobrać elementy by barwa był ok. Udało mi się w jednym cedeku tak jak lubię ale drugi raz już chyba się z to nie zabiorę :)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

• 8 miesięcy później...

A może mi ktoś napisać jaki sens ma stosowanie diod 1000 razy szybszych od okresy trwania sinusoidu napięcia zasilajacego, na dodatek wygładzanego kondensatorem ? Czyżby zależało nam na prostowanie pasożytniczych charmonicznych i zakłóceń wysokoczestotliwościowych ?

W oryginalnym Gaincardzie Kimura zastosował ultraszybkie diody FE5D General Electric

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W Polsce do kupienia?

Ukryta Zawartość

>bartezz,

Jestem matoł komp. Mam kłopot z wklejeniem linka do samego pdf-u. Po kliknięciu na symbol diody General Semiconductor wyskoczą dane linii: od 5A do 5D

Czy macie jakies doświadczenia z tymi diodami?

Ciekawi mnie dlaczego Kimura wymyślajac coś, co potocznie określa się GC, zastosował akurat te diody.

• 4 lata później...

Czy ktoś może mi powiedzieć jakie diody użyć w mostku prostującym napięcie z "transformatora elektronicznego" EMC na 11,5V. Pytam bo już dwa mostki mi się zjarały, a nie biorę jakiegoś potężnego prądu, raptem około 1A.

Który parametr diody jest istotny dla jej wytrzymałości?

- szybkość

- Peak Repetitive Reverse Voltage

- DC Blocking Voltage

- Working Peak Reverse Voltage

Widocznie ten trafol elektroniczny tnie napięcie wejściowe do wartości skutecznej, natomiast szczytowa jest jak po pierwotnej, i to Ci rozwala diody, które są na 200V. Weź takie na 600V i będzie spokój, a prądowo to Ci stykną nawet UF4007, MUR160 lub SF17. Średnia wartość na diodę w Graetzu i tak wyjdzie połowę prądu stałego znamionowego, a to co podają w data sheet to są wartości średnie.

Tja , szybkość diod prostowniczych nawet zwykłych i tak jest wystarczająca.

Ostanie ogniwo czyli głośniki i tak sobie nic z tego nie robią.

W torach cyfrowych o dużej szybkości działanie 10..30 ns wystarczy.

Nie tędy droga.

Bardziej należy się skoncentrować na uzyskaniu pracy zasilania o niskich impedancjach ( niskich spadkach na złączach ) i stabilnych punktach pracy.

Należy unikać dużych wartości pojemności filtrujących i zwrócić uwagę na ich jak najniższą indukcyjność.

zastosowanie DIOD S nie po to aby szybko przełaczało tylko że jest mniejszy spadek napięcia Uf a za tem będzie sie to mniej grzać :)

I nic więcej

Co innego zasilacze impulsowe ale o takich tutaj chyba nie mówimy

zastosowanie DIOD S nie po to aby szybko przełaczało tylko że jest mniejszy spadek napięcia Uf a za tem będzie sie to mniej grzać :)

I nic więcej

Co innego zasilacze impulsowe ale o takich tutaj chyba nie mówimy

Ale mimo wszystko jest to subtelna różnica. Szybkość ma pomagać w większej ilości wyprostowanych śmieci celem ich odfiltrowania.

W zakresie m.cz. więcej szkody zrobią zle dobrane jakościowo elektrolity a niżeli kombinacje z Graetzem.

Czy szybkie, czy wolne, wszystkie jednakowo przenoszą śmieci.

Filtracja wcz odbywa się na innym poziomie zasilacza, a wstępnie nawet na zasilaniu trafa.

Szybkie lepsze przy układach cyfrowych, impulsowych.

Chyba do tego zostały stworzone.

Czy dodając jedną szybką diodę do wyjścia zwykłego mostka uzyskamy ten sam efekt jak w przypadku zastosowania mostka na czterech szybkich diodach[oprócz oczywiście dodatkowego spadku napięcia na tej diodzie]?

Szybkość przełączania jest mniej ważna niż sposób przełączania. Najlepiej pasują diody soft recovery, czyli di/dt przy przełączaniu możliwie małe, bo to wprost definiuje szerokość widma śmieci, a także ich ilość. Akurat zwykłe diody przełączają się niezbyt korzystnie pod tym względem. Są oczywiście i gorsze przypadki, np. diody lawinowe albo niektóre Schottky. Spadek napięcia to akurat mały pikuś, bo czym jest 0,4 zamiast 1V w stosunku do kilkadziesiąt V tego co zostaje?

A co to znaczy dodajac jednną diodę do mostka - jakaś herezja

Nie ma żadnych przeciwskazan praktycznych stosowania szybkich diod w mostku 50 Hz niczego to niezmiena po za:

1. Mniejsze Uf - czyli mniejsze straty

2. Większe pradu (patrz Uf)

3. Mniejsze pojemnosci złacza

A co to znaczy dodajac jednną diodę do mostka - jakaś herezja

To proszę o skomentowanie tego tekstu-

Ukryta Zawartość

pochodzącego z tej strony-

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Szybkość przełączania jest mniej ważna niż sposób przełączania. Najlepiej pasują diody soft recovery, czyli di/dt przy przełączaniu możliwie małe... Akurat zwykłe diody przełączają się niezbyt korzystnie pod tym względem...

Zgadzam się, dodam od siebie, że korzyścią jest też często minimalizacja pradu wstecznego. Czystość zasilania to podstawa.

To proszę o skomentowanie tego tekstu-

Ukryta Zawartość

pochodzącego z tej strony-

Ukryta Zawartość

No i co z tą herezją.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.