Skocz do zawartości
IGNORED

First Watt F3

Peter Daniel

Rekomendowane odpowiedzi

takie 2 ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>michaszek

Do F3 wystarczy po 30 cm na kanał profilu A6023 z Kęt.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

>>Peter Daniel

Jak widziałem na diy audio znów będziesz najszybszy z Polaków w zbudowaniu Zen9;)

Ukryta Zawartość

Jeżeli robisz bezkompromisową wesję - mam pytanie eksperymentowałeś z rezystorami w sprzężeniu?

Bo z mojego skromnego doświadczenia wynika(niestety nie były to Rikeny i Caddocki ),że w każdyw wzmaku te rezystory są krytyczne, jeżeli nie eksperymentowałeś, to mółbyś sprawdzić R16-Riken, R17-Caddock.

Ukryta Zawartość

Jeszcze nie eksperymentowalem, a rezystory na tej plytce wybralem arbitralnie, a wiec co mialem pod reka i co sprawdzalo sie w przeszlosci w innych ukladach. Mam juz tez toroidy z amorficznym rdzeniem (toroidy.pl) a na filtracji mam zamiar uzyc Nichicony Super Through (2x 15,000 na kanal z rezystorem pomiedzy).

Jak uklad bedzie juz pracowal, to sprawdze inne obcje.

• 2 tygodnie później...

dzięki uprzejmości Veterana, jego płytkom i Lovoltechom mogę pochwalić się swoim F3. Na razie w wersji testowej na desce, zawsze tak robie nowe układy zanim dorobę obudowę, której zrobienie moim zdaniem pochłania najwięcej czasu. Po kilku godzinach słuchania (wiem że jeszcze nie wygrazany) moje pierwsze wrażenia :

1. Mimo ogromnych radiatorów F3 to piec hutniczy. Nagrzewa się spokojnie do 50 - 60 stopni (nie można dotknąć) być może to wina IRFP 244 zamiast 240

2. Kondensator na wyjściu Keindel zbocznikowany SRC (już wiem że trzeba dać przynajmniej mundorfa)

3. bardzo poukładany, mięsity i wolny od zniekształceń dźwięk, rewelacyjna stereofonia i o dziwo dobry bass, ale ja mam kolumny o efektywności 98dB i drugi sestaw 102 dB więc nie będzie to obiektywna ocena. Świetna stereofonia, scena bardzo szeroka. Namacalne wokale i gęsta faktura poszczególnych instrumentów mimo powietrza między nimi. Może góra lekko zaciemniona (delikatnie) ale niech to się wszystko poukłada. Wprawdzie nie ma (na razie) tego czaru jaki daje mi 300B DRD ale ... jak na tranzystor rewelacja.

Panowie, składajcie swoje 1watty, naprawdę warto. Tu podziękowania dla: Nelsona Passa, który jako jeden z niewielu normalnych ludzi dzieli się swoją pasją i radością, dla Perea i Veterana za jak zawsze szybkie realizacje projektu.

Ukryta Zawartość

post-148-100008130 1170297676_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

Ja wlasnie dzisiaj uruchomilem swoja wersje, rzeczywiscie warto ;-)

Ukryta Zawartość

post-3442-100007008 1170299104_thumb.jpg

post-3442-100007009 1170299102_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Transformatory sa w wersji amorphous z torody.pl, 300VA, 38V. Glowne kondensatory filtrujace to Nichicon 15,000uF Super Through. Kondensatory na wyjsciu Jensen 10,000uF.

Obecnie preferuje obudowy funkcjonalne typu open concept. Przydzwieku nie zauwazylem.

Ukryta Zawartość

post-3442-100007005 1170299108_thumb.jpg

post-3442-100007006 1170299107_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oczywiscie sa to dwa monobloki. Radiatory sa w sam raz, z mniejszymi byloby za goraca. Uzylem blache miedziana (1/8") w celu ulepszenia odprowadzania ciepla a takze aby troche wytlumic radiator. JFET jest przylutowany do mniejszej plytki ktora jest z kolei przykrecona do wiekszej. Nie chcialem go dociskac, bo obawialem sie aby to nie wplynelo (niekorzystnie) na dzwiek.

Ukryta Zawartość

post-3442-100007003 1170299111_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na razie nie moge za duzo powiedziec bo z DACa mam troche maly sygnal (nie uzywam aktywnego preampu). Sluchalem z radia i bylo bardzo dobrze.

Barwa jest taka jaka lubie, dzwiek bardzo gladki a jednoczesnie szczegolowy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no tak w sumie to musi pograć z miesiąc... ale charakter (lubie to słowo) wzmaka już słychać ;) qrcze Peter, weź przyślij może kontener najwspanialszych takich radiatorów i sztab miedzianych do nas ;)))))

Te radiatory sa jeszcze z zamowienia grupowego na diyAudio 4 lata temu. Kosztowaly $50/szt (11 x 11")

Podlaczylem NOS DAC bezposrednio do wzmacniacza i poziom glosnosci jest w sam raz przy 100dB glosnikach. Pierwsze wrazenie, Zv9 jest bardziej miekki (softer), na ile to sie okaze pozadane czas pokaze. Poza tym tonality i detail podobne do GC.

Peter ... widzę że obaj preferujemy open concept, tyle że ja dokładam do tego Use What You Have ;-), mój f3 pograł już trochę, tonalnie bardzo mi się podoba, delikatnie zmniejszyłem bias do 1,3 A i nie grzeje się tak mocno, wymieniłem też kondensator wyjściowy na Nichcicon Gold Tune oraz rezystory na lepsze niż były. Niestety do czego mogę się przyczepić to kompresja w bogatych składach, na płycie Imaginary Day - Pata M. ściezka bodajże 7 jest dośc bogato i f3 zlewa to w jedną mase podczas gdy mój DRD na 300B oraz LC Audio dają sobie tu radę segregując ładnie dźwięki i rytmy. Mimo wszystko z pewnością jest to jeden z lepszych passów jakie miałem i słuchałem

tak, dość dobrze słychać różnice w kablach ale to nie to, zmiana przewodów bardziej wpływa na stereofonię, f3 po prostu kompresuje dźwięk przy głośnym słuchaniu, nie jakoś tragicznie jednak 7W 300B nie robi tego. Słychać we wspomnianym utworze dwie linie rytmiczne i poszczególne gitary. W f3 jest jedna ściana dźwięku. Być może jest to do opanowania, szykuję drugą wersję z lepszymi kondensatorami i pobawię się głebokością pętli. Zobaczymy. Z mojego doświadczenia wynika że Passy generalnei mają tendencję do lekkiej kompresji, ten typ tak ma, ciężko to odczytać do póki nie zrobisz bezpośredniego porównania z innym "lepszym" wzmakiem

zmartwiło mnie to trochę, w Alephie 5 nie zaobserwowałem zlewania właśnie to jest niezłe w tym wzmaku że jest płynąca misiowata muzyka ;) i dużych składów i mnogiej ilości dźwięków nie zlewa no ale może się mylę ;)

może faktycznie 300B to oczko wyzej, bo tak ba prawde nie słyszałem za bardzo takich lamp ;))

Yogi wysłałęm priva

czyli moze by się potwierdzało że lepiej wydębiać z niego max 0-5 watt ;) bo tem już zniekształcenia.. w sumie oryginał F3 to jakichś specjalnych kondów nie ma...ale prawdą jest też to że nie jest do drogi klocek....

W bezpośrednim porównaniu lcaudio millennium i A5 nie zauważyłem zlewania się dźwięku z A5. Lcaudio miał chłodniejszą, ostrzejszą barwę, był szybszy i nieco lepszą rozdzielczość. Ta sama płyta Pata M. , kopia A5 bardzo dobrze wykonany. A3 grał nieco „chudszym” dźwiękiem , przypominał lcaudio.

no właśnie, kopia kopi nie równa... i elementy mają dość duże znaczenie, pewnie i prąd spoczynkowy.. zwiększająć go chyba zmniejszamy zniekształcenia a co za tym idzie wzrasta rozdizelczość, dowala powietrza itp itd.. to jak w P1.7 zmniejszając wzmocnienie...

>Yogi

Napiszesz coś o głośnikach na jakich słuchasz F3 i żarówek?

Interesuje mnie czy na jednym glośniku jedziesz czy może masz coś na góre i gół do fullrange. Wiem, że przewaliłeś troche tego złomu, a ja dopiero właściwie zaczynam zabawe z małymi mocami i nie chciałbym się za szybko zniechęcić :/

Pozdrawiam

Zanim podlaczylem Zv9 mialem w systemie 300B Dick Olsher, T-Rex:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.