Skocz do zawartości
IGNORED

Pytanie o CD i wzmacniacze Technics

Reaper

Rekomendowane odpowiedzi

Jest technics i technics.Pare lat słuchałem SL P770 podpięty do SU VX920 i było dobrze.Na tyle dobrze ,że go zostawiłem na pamiątke.Nieprawda ,że technics nie robił dobrych tunerów,grałem ST G70 z powyższym wzmakiem i też było dobrze(i tez go zostwaiłem na pamiatkę he,he).Więc jak ktoś słusznie zauważył -nie pier...cie młodzieży w głowach,bo niektóre klocki były przyzwoite.

VSOP

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Ale cos takiego jak high-endowy Technics niestetety nie istnieje - no moze z pojedynczymi wyjatkami. Chcialbym jednak dodac ze do polowy lat 80-tych firma strugala zupelnie niezle klocki.

Technics zrobił pare rzeczy które przeszły do legendy audio jak końcówka SE-A1,ampli SA-1000,szpula RS-1700, gramofony SL-1000MK2,SP-10MK3.Są to elementy z najwyzszej półki równiez cenowej ale możliwosci firmy oceniało sie zawsze po jej -top of the line-.A że póżniej zrobiło sie badziewie ,cóż skonczyła sie pewna era i w wiekszości firm doszli do głosu księgowi .

VSOP

"Zakup rozbudowanego kompletu był błędem samym z siebie" -Nie z pumktu widzenia/biznesu producenta :)))

Skoro inni tak "pomysłowo" nie próbowali sprzedawać swoich klocków, dobrze, że Technic's próbował. Sprzedać dużo, w sumie niedrogich klocków, z korzyścią dla wyglądu całości wieży i... swojej kieszeni, a ku uciesze nabywców, że mają ładny, porządny i markowy sprzęt. W Polsce, poza raczkującym audiofilstwem, nie miał chyba w tamtych czasach za wielu godnych partnerów. A jeśli miał to taka diorowska wieża była praktycznie niedostępna (albo dostępna spod lady czy w b. limitowanych ilościach). Coś o tym wiem, bo temat przerabiałem i pamiętam ile zdrowia i czasu kosztowało mnie złożenie 4-segmentowego, czarnego diorowskiego systemu.

/Moze w dużych miastach z dostępnością krajowych produktów z "wyższej półki" było lepiej ale na prowincji jw.)

Myśle, że niezawodność Technics'a była naprawdę niezła.

Co do tanich wzmaków Technics'a - niestety dźwiękowo porażka - w pełni zgadzam się z tym stwierdzeniem ale trzeba pamiętać, ze były były relatywnie tanie więc stosunkowo łatwo dostępne dla Kowalskiego.

O kolumnach się nie wypowiadam, bo żadnych (prócz takich maleństw na AS - z rekordowym skokiem membrany) nie słuchałem.

andrea29 ---> To było SPORY czas temu,a że trafił mi się wtedy po BARDZO atrakcyjnej cenie i w tym czasie borykałem się z brakiem CD (niestety inny sprzęt nie był tak jak Technics wytrzymały) to go nabyłem.Sugerowałem się też wtedy achami i ochami co do stosunku cena/jakość. Jeśli zaś chodzi o SL-PS770D to go poprzerabiałem i wiernie mi służy jako sprzęt "przenośny" co już gdzieś wcześniej pisałem.Oczywiście CD-R i CD-RW czyta bez problemu już 1,5 roku (tutaj to dopiero szok).

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Co do niezawodności Technicsa to nie ma powodów do narzekań, CD PS 50 miałem 7 lat bez najmniejszych problemów, nawet soczewka lasera nie była czyszczona, reszta równie niezawodna, choć dawniej wzmaki wymieniałem co 3-4 lata 8) Co do nieszczęsnego PS 7 to jak wpiąłem po 770D do swojego systemu to szczena mi opadła tak kolosalna była to różnica na plus - 770D nadawał się tylko techno (bez ironii) - naprawdę - lubił grać rąbanki i robił to najlepiej, PS 7 był uniwersalny i na pewno nie matowy przynajmniej w systemie SU A 1000/C1000 + Infinity Reference 50 :)

PYTANIE:

Czy warto tuningować mojego CD Technics SL PG590 i jaki byłby koszt takiej operacji? Czy może nie warto inwestować w tuning tylko sprzedać go, trochę dorzucić i kupić coś innego? Pod względem wyglądu i funkcjonalności nie mam nic do zarzucenia temu Technicsowi, ale odkąd zmieniłem wzmacniacz i kolumny czuję, że ze źródłem muszę coś zrobić.

PYTANIE:

Czy warto tuningować mojego CD Technics SL PG590 i jaki byłby koszt takiej operacji? Czy może nie

warto inwestować w tuning tylko sprzedać go, trochę dorzucić i kupić coś innego? Pod względem

wyglądu i funkcjonalności nie mam nic do zarzucenia temu Technicsowi, ale odkąd zmieniłem wzmacniacz

i kolumny czuję, że ze źródłem muszę coś zrobić.

• 8 miesięcy później...

Ja mam 2 modele cd technicsa SL-P990 i SL-P770. To bardzo podobne konstrukcje. 4 dace, pcm56 w 990 wszystkie 4 sa selekcjonowane 'J'. W 770 juz tylko 2 'J' i 2 zwykle. Ten sam druk. 990 -2 trafa , 770 jedno. Wyjscia na przekaznikach w obu. 990 ma lepszy zasilacz, kondy to 95% muse i cerafine. 770 muse , cerafine, ale takze jakies inne elny(tez takie czerwone) w mniej newraligcznych miejscach.

Moim zdaniem to bardzo udane konstrukcje. W slepych testach 990 nieznacznie lepszy od 770. Głowna zaleta 770 jest taka, ze mozna go dosc latwo przerobic na 990, tylko czy sie oplaci? trzeba wrzucic drugi trafol, troche elektroniki do zasilacza...

Potwierdzam, SL-P990 to dobra maszyna. Miałem jeszcze kiedyś w ręku SL-P999, który był bezpośrednim następcą SL-P990 i też był na 4 x PCM56P-J, ale to już nie bylo to. Gołym okiem widać było cięcia budżetowe w porównaniu do poprzedniego modelu. Pomimo podobnych parametrów już grał lekko gorzej. To już chyba sygnalizowało rychły upadek Technicsa.

• 2 lata później...

Odgrzebując stary temat- nabyłem uszkodzony amplituner Technics SA-1000 i poszukuję jakichś instrukcji ewentualnie dokładnych zdjęć środka. Dostał zwarcia i poleciły tranzystory wyjściowe plus kilka elementów na płytkach przedwzmacniacza. Ktoś to próbował naprawiać ale odpuścił, mam wrażenie że pozamieniane są miejscami tranzystory mocy. Swoją drogą ciekawe jak można spalić wzmacniacz 2x330W?

Jakiś czas temu widziałem serwisówkę na ebayu ale obecnie nic nie mogę znaleźć. Będę wdzięczny za jakiekolwiek informacje.

tu jest fotka tego wzmaka:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

tu strona poświęcona temu sprzętowi:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki za odzew. Tylko małe zastrzeżenie to pierwsze zdjęcie środka odnosi się do innego modelu, chyba SA800. Czy montowane były w tym modelu tranzystory 2SB555 i 2SD600 na wyjściu? U mnie widać dość świeżą pastę pod nimi i na dodatek są zupełnie inaczej zamontowane- nie pasują miejscami między kanałami. Bez schematu się chyba nie obejdzie.

co do tranzystorów to tu masz info o nich:

Ukryta Zawartość

ten pierwszy jest datowany na 1981 rok więc chyba ma prawo być w tym wzmaku... :)

Ukryta Zawartość

Dzięki za stronkę. Ktoś wymienił tranzystorki NEC typu 2SA964 i 2SC2224 wstawiając zamienniki. Chciałbym powrócić do orginału ale niestety nigdzie niemogę ich znaleźć. Gdzieś znalazłem tylko wzmiankę że 2SA964 to legenda audio. Może wiecie gdzie takie zdobyć? Chyba czeka mnie nielada wyzwanie żeby to cudo doprowadzić do stanu używalności.

Z tą legendą to przesadziłem - tak nazywa się sklep. Coś znalazłem ale minimalne zakupy są za 250 dolarów a reszta bez minimum jest w Chinach i to mnie trochę martwi bo podają inny typ obudowy niż orginał (orginał to NEC w obudowie TO-202).

też teraz mam problem ze wzmakiem technicsa...su-v40, zdobyłem już schemat... problem polegał na tym że taśma wchodząca do głównej płyty PCB była obluzowana w uszkodzonym slocie i zrobiła zwarcie... mały błysk i wzmacniacz po odpaleniu nie załącza końcówki mocy...przedtem było słychać głośne pstrykniecie przekaźnika... teraz cały czas tylko żółta kontrolka świeci ... wymontowałem uszkodzony slot, wlutowałem taśmę bezpośrednio w PCB , dodatkowo mały bypass, bo ścieżka była upalona, ale niestety to nie pomogło.... wzmak nadal załącza zasilanie ,ale nie załącza końcówki mocy...

Bez pomocy fachowca sam nie dam rady zlokalizować usterki...

tu jest link do schematu:http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=2501249#2501249

Rozumiem że usterki należy szukać w obrębie upalonej ścieżki, taśmy i ewentualnie scalaka AN7073 który jest na schemacie jako Muting/protection

Przekonam się jak uruchomię swojego potwora. Tylko dlaczego to tragiczne brzmienie ostatnio poszło za 1800$ (model SA-1000)na amerykańskim ebayu? Pewnie jak w przysłowiu że każda potwora znajdzie swego amatora.

roban, 15 Kwi 2009, 17:25

>Przekonam się jak uruchomię swojego potwora. Tylko dlaczego to tragiczne brzmienie ostatnio poszło

>za 1800$ (model SA-1000)na amerykańskim ebayu? Pewnie jak w przysłowiu że każda potwora znajdzie

>swego amatora.

Na pewno kupił to ustrojstwo facet który się do tego modelu modlił przez czasu x.

Pozdrawiam.

Z ciekawości śledziłem tę aukcję i było aż 23 takich facetów co poniektórzy gotowi byli na zapłacenie ponad 600$ za wysyłkę do Europy mimo że sprzęt był wystawiony tylko na rynek amerykański i zapewne miał zasilanie na 120V. Cóż ludzie kupują różne rzeczy za bardzo wielkie pieniądze, ostatnio widziałem flaszkę Whisky z lat dwudziestych za ponad 40 tys. zł.

sniper00, 14 Kwi 2009, 22:16

>też teraz mam problem ze wzmakiem technicsa...su-v40, zdobyłem już schemat... problem polegał na

>tym że taśma wchodząca do głównej płyty PCB była obluzowana w uszkodzonym slocie i zrobiła

>zwarcie... mały błysk i wzmacniacz po odpaleniu nie załącza końcówki mocy...przedtem było słychać

>głośne pstrykniecie przekaźnika... teraz cały czas tylko żółta kontrolka świeci ... wymontowałem

>uszkodzony slot, wlutowałem taśmę bezpośrednio w PCB , dodatkowo mały bypass, bo ścieżka była

>upalona, ale niestety to nie pomogło.... wzmak nadal załącza zasilanie ,ale nie załącza końcówki

>mocy...

>Bez pomocy fachowca sam nie dam rady zlokalizować usterki...

>tu jest link do schematu:http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=2501249#2501249

>Rozumiem że usterki należy szukać w obrębie upalonej ścieżki, taśmy i ewentualnie scalaka AN7073

>który jest na schemacie jako Muting/protection

Sprawdź czy nie masz napięcia stałego na wyjściu głośnikowym. Jak padł koniec mocy, to raczej nowego nie dostaniesz nawet w serwisie Panasonica. Wiem bo jakiś rok temu naprawiałem ten, albo podobny model technicsa. Upalony był zarówno wzmacniacz napięciowy jak i prądowy. Przed zmianą w strukturach Panasonica, na magazynach figurował jako dostępny, więc zamówiłem, po reorganizacji okazało się, że układ jest niedostępny i niestety nie mogłem skończyć naprawy. POZDRAWIAM:)

Sprawdż też tranzystory na wyjściu. Nie należy się poddawać z naprawą. Sporo części można znaleźć na ebay przykładowo:

Ukryta Zawartość

Natomiast trzeba się tylko zastanowić czy to się opłaca o ile tranzystory serii 2SA i 2SC podane w tym schemacie są po kilka dolarów to już podany wyżej AN7073 kosztuje 30$ plus koszty przesyłki. Końsówka mocy SVI4003 jest tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Końcówka raczej cała.... bo układ zabezpieczający nawet nie pozwala się załączyć w momencie kiedy idzie -12 zamiast +46.... przekaźnik nie załącza końcówki...co do Regulatora napięcia 7062 to już mam zamówiony+ tranzystory które są przy nim... gorzej z tym 7073, ale będę miał info w poniedziałek... ten wzmak traktuje jako moje laboratorium i naukę... chcę "liznąć" trochę tej wiedzy:), ostatni mój sukces to było spreparowanie płytek z samplami dźwięku (sinusoidy dla różnych częstotliwości) oraz przyspieszona nauka obsługi oscyloskopu:), która zaowocowała naprawą uszkodzonego Teac CDP3500

(sinusoida poobcinana na wierzchołkach , dźwięk charczący...wadliwe regulatory napięcia i spuchnięte elektrolity,dla fachowców może to błahostka, ale dla mnie sukces, bo zrobiłem to sam:), no i przy pomocy forumowego McGyvera naprawiłem Denona PMA-250SE )

Jak nie wypali w poniedziałek ten AN7073 to możesz zamówić tego z linku (tylko ta cena). Ja zamówiłem od tego sprzedawcy wczoraj tranzystory więc zobaczymy czy jest solidny. Co do własnoręcznych napraw pamiętam jak naprawiłem kiedyś telewizor wymieniając przetwornice chyba TDA4600 i parę kondensatorów. Duma mnie rozpierała że hej. Rzeczywiście uczucie jest cudowne kiedy można powiedzieć że ja sam.... najlepszy lek na wiosenną depresję.

sniper00, 16 Kwi 2009, 20:19

>Końcówka raczej cała.... bo układ zabezpieczający nawet nie pozwala się załączyć w momencie kiedy

>idzie -12 zamiast +46.... przekaźnik nie załącza końcówki...co do Regulatora napięcia 7062 to już

>mam zamówiony+ tranzystory które są przy nim... gorzej z tym 7073, ale będę miał info w

>poniedziałek... ten wzmak traktuje jako moje laboratorium i naukę... chcę "liznąć" trochę tej

>wiedzy:), ostatni mój sukces to było spreparowanie płytek z samplami dźwięku (sinusoidy dla różnych

>częstotliwości) oraz przyspieszona nauka obsługi oscyloskopu:), która zaowocowała naprawą

>uszkodzonego Teac CDP3500

>(sinusoida poobcinana na wierzchołkach , dźwięk charczący...wadliwe regulatory napięcia i spuchnięte

>elektrolity,dla fachowców może to błahostka, ale dla mnie sukces, bo zrobiłem to sam:), no i przy

>pomocy forumowego McGyvera naprawiłem Denona PMA-250SE )

Jakie masz napięcie stałe na wyjściu końcówki mocy przed przekaźnikiem? Odepnij wejście sygnału na końcówkę mocy i zmierz to stałe na wyjściu. Zaznaczam, że zajmujemy się na razie tylko scalakiem SVI4003. Jak on będzie ok, to odpalimy wzmacniacz. POZDRAWIAM:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.