Skocz do zawartości
IGNORED

Spotkania na Mazurach

jakobs

Rekomendowane odpowiedzi

Gość jarokar

(Konto usunięte)

Znowu dyskusja zdechła, ale po zamieszczeniu zdjęcia konstrukcji wcale się nie dziwię, chociaż nie słyszałem co nie znaczy że nie zagra oszołamiająco.Mam Wojtek do ciebie pytanie bo jak dobrze rozumiem chciałeś nam przedstawić konstrukcję jeszcze nie skończoną brak zwrotnicy dobrze rozumiem skoro szukasz kogoś kto by w tym Ci pomógł.Polecam usługi Andrzeja Witka z Gdańska świetny fachowiec na pewno pomoże.A spotkanie w Giżycku warto by było zorganizować ja ze swej strony mógłbym podrzucić inny pomysł na spotkanie chętnie posłuchałbym nowych kolumn Prezesa, ze swej strony deklaruje przywiezienie nowo nabytego gramofonu Pro-Jecta RPM5 z wkładką Ortofon 2M Bronze niestety nie dysponuję oddzielnym preampem i tu bym widział rolę Zydelka :-)to tyle z mojej strony.Pozdrowienia dla Stowarzyszenia i mam nadzieję do szybkiego zobaczenia.

Moje kolumny są zrobiona maksymalnie ekonomicznie, bo nie powstały z myślą, że będę na nich docelowo słuchał. Zaproponowałem odsłuch, bo jest to (r ramach niedoskonałej formy) projekt skończony - w środku jest oczywiście zwrotnica. Pytanie o znawcę tematu wynika z mojego kolejnego pomysłu, który chciałbym potraktować bardziej fachowo.

I z całym szacunkiem, ale p. A. Witek jest mi znany i świadomie zrezygnowałem ze współpracy. Ja zdecydowanie nie polecam jego usług.

Nie mam zwyczaju zawracać komuś głowy byle czym. Chciałem przygotować 20-25 minutową prezentację. I chętnie stanę w szranki z kolumnami Prezesa. Znający charakter WLM wiedzą, że to co innego, niż zwyczajowe nudne paczki. Eminence produkuje wyczynowe głośniki, którym piękna oprawa nie jest potrzebna. Na bazie kolumn ze zdjęcia można spokojnie zrobić kolumną absolutnie nie do pobicia. Wystarczy np. powiedzieć, że ten 8'' dolny głośnik tworzy model Lyra kosztujący 25.000 zł.

Dla mnie hobby, to zajmowanie sobie ciekawie czasu i zdobywanie doświadczeń. Rehdeko też prawie wszyscy lekceważą patrząc na zdjęcia. A potem nielicznym, którzy posłuchali, jest głupio.

Jeśli znany Ci Tannoy grał ok., to kolumna ze zdjęcia jest nieporównywalnie lepsza. A nie warto było pokazać koncentrycznego Tannoya z 1974 roku? Co współczesnego im dorówna?

Jeden utwór na kolumnach ze zdjęcia i każde posiadane kolumny idą na sprzedaż. Chyba, że ktoś lubi pitolenie z tradycyjnych katalogowych głośników zamiast prawdziwych muzycznych emocji.

Coż, pozostaje mi polecić stronę: www.wlm-loudspeakers.com i życzyć odwagi na odejście od tradycyjnych paczek.

Moim zdaniem wyglądają zachęcająco i są nie ortodoksyjne, odważne w wyglądzie i zastosowanych przetwornikach. A czy mają prawo zagrać? Parę osób widziało co wisi u mnie pod sufitem zresztą zdjęcia są w wątku o głośnikach Diy , jeszcze mniej osób je słyszało i było nie bezpiecznie zaskoczonych tym jak gra - gdy nie powinno ;O) pozdrawiam was chłopaki i dziewuszki Bodo_z.

To jest cała prawda o drogim audio:)

U Bodo mi sie słuchało bardzo fajnie. Nie mam żadnych uprzedzeń do kolumn Wojciecha (WLM)- i tak się wyjasniło kto to jest ten mityczny Wojciech (pozdrawiam). Moga zagrać. W audio liczy sie bowiem dzwiek, wygląd to sprawa drugo jak nie trzecio czy czwarto rzędna:)

Jaro-> byłoby świetnie. Na mój ARC możesz liczyć na 100%.

Gość jarokar

(Konto usunięte)

Dzięki Jacek na razie tylko najbardziej zainteresowani coś zaniemówili, jeżeli chodzi o konstrukcję Wojtka nie mam do niej żadnych uprzedzeń tylko opatrznie zrozumiałem jego wpis o poszukiwaniu fachury od zwrotnic, też bardzo bym chętnie posłuchał tej konstrukcji opartej na ciekawych przecież głośnikach, a chodzi o to przede wszystkim żeby grało a jak jeszcze dobrze wygląda to już nirwana gwarantowana.Wojtku czekamy na prezentację ja podtrzymuje chęć przywiezienia gramofonu.

post-713-100000559 1227690753_thumb.jpg

Wuelem.

Chętnie posłuchamy kolumn twojej konstrukcji,każde doświadczenie jest ciekawe.Mamy w Giżycku konstruktora-zapaleńca,zresztą twojego imiennika,więc będziecie mieli okazję na wymianę doświadczeń.

Jeśli chodzi o termin spotkania,to Prezes uzgadnia to z właścicielem lokalu,pewnie dziś coś na ten temat napisze.

Na wymianę doświadczeń konstruktorskich trzeba mieć jakieś doświadczenia konstruktorskie...

Ale dzięki za głosy wsparcia.

Dla rozjątrzenia sytuacji dodam, że pokazane kolumny są tylko elementem nagłośnienia. Strojąc go w razie czego na miejscu dojdzie jeszcze do kompletu sub oraz moduł Diva Control. Wiadomo, że takie kolumny same nie zagrają zjawiskowo (wzorem wystawy i prezentacji oryginałów).

A kto przyniesie podstawki pod kable :-)

Znowu ja mam się wychylić?

No i proszę gospodarzy, żeby w planach wykorzystania pomieszczenia uwzględnili, że potrzeba myślę ok. 1,5 godziny na zestawienie całości przed finalnym posłuchaniem. Wymykanie się standardowi tym bardziej wymusza nie zdawanie się na przypadek.

Wykorzystanie gramofonu jest doskonałym pomysłem, bo trzeba zgromadzić poza kolumnami elektronikę grającą dynamicznie, obszernie, ciepło i barwnie. Łagodnie i płynnie.

Jako zestaw widziałbym cd Vincenta Mr. Zydelka, Accuphase bemola, ode mnie IC x2 i zestaw kolumnowy. Brakuje zatem przynajmniej sieciówek i głośnikowca.

No i gwarantuję, że te 20-25 minut będzie obfitować w niezwykłą i niepopularną muzykę. Nie zamierzam iść utartymi drogami w żadnej kwestii. I to jest najważniejsze.

Chyba już były spotkania z tradycyjnymi klamotami, które niczym szczególnym nie zaskoczyły?

Postaram się to zmienić.

Pozdrawiam.

Możemy zrobić osobny test Twojego topowego IC w porównaniu do mojego.

A może ślepy test z zakreślaniem na kartce faworyta "przy użyciu" innych kolegów. 8 przepięć kabla w przypadkowej kolejności po rzuceniu monetą i przy zasłoniętym sprzęcie. Na 1 jakimś krótkim utworze.

Stawiam 50 zł z przeznaczeniem na wiktuały spotkaniowe, jeśli przegram i 100 zł, jeśli przegram wszystkimi głosami, czyli jednogłośnie.

Trzeba mieć marzenia... to do Ciebie, Mr.Zydelek :-)

>Możemy zrobić osobny test Twojego topowego IC w porównaniu do mojego.

Nie ukrywam że inspiracją twórczą jaką się kierowałem było uzycie srebrnego anty cabla i budowy uwielbianej przez Ciebie marki kablowej:)

Moim kolumnom z lampą jest jak najbardziej po drodze, ale musiałbym tę triodę zestawić z moją, żeby wiedzieć, czy jest dobra.

A idea mojej propozycji jest taka, żeby uzyskać fajne granie z niezbyt kosztownych elementów.

Edis się dość mocno ceni.

Chyba, że p. Edis chciałby przed spotkaniem w Giżycku sprawdzić współpracę swojego wzmacniacza z moimi kolumnami.

Inaczej będziemy działać przypadkowo z prawdopodobnym opłakanym skutkiem.

Pytanie do bemola: udostępnisz na odsłuch swojego Accuphase?

A może podejść do tego metodycznie inaczej.

Ja pokażę inny sposób grania (wysoka efektywność i obecny dźwięk) przy użyciu swoich paczek, a lampa Edisa po prostu zagra z innymi kolumnami i będziemy mieli porównanie 2 systemów (Edis prywatnie gra też na wysokoefektywnym DIY - na Goodmansie).

Mnie wystarczy pół godziny (plus nieco na bisy :-) I koniecznie po 15.30, bo do magii jest potrzebna ciemność za oknem. Czyli np. ja kończę o 16.30 i potem poznajemy potencjał systemu z lampą.

Na koniec (18.00?) na lepszym z dwóch systemów (zdaniem obecnych) zrobimy ślepy test IC.

Czyli o 19.00 mamy planowany koniec imprezy.

Czy taki grafik jest ciekawy i do przyjęcia?

Gość jarokar

(Konto usunięte)

O widzę sytuacja się zagęszcza, ja mogę przywieźć Maćkowe VdH M.C. The Wind głośnikowce znaczy się.No i gramofon oczywiście liczyłbym tylko na Zydelkowego preampa no i jakby jeszcze Speed Boxa przywiózł i kabelki to byłby komplet.

To może i ja bym się mógł pojawić w Giżycku? To w końcu niecała godzina drogi ode mnie (mieszkam w Piszu). Chetnie posłucham ciekawego sprzetu kolegów, a że własnie szukam kabli do mojego systemu to może i wywiozę z Giżycka garść dobrych rad. Co do mojego sprzetu, to jeśli byłoby zainteresowanie mogę przywieżć moją YBA Integre - wzmacniacz dosyć rzadko spotykany, a grający calkiem nieźle.

Nie mnie się wypowiadać, ale to nie jest tajemne stowarzyszenie i towarzystwo wzajemnej adoracji. Tworzenie ograniczeń dla liczby osób mogących wziąć udział w spotkaniu byłoby nonsensem.

Ale pytanie czy warto pokazywać jak gra wszystko ze wszystkim, podczas gdy lepiej jak zainteresowana danym urządzeniem osoba sprawdzi go w warunkach domowych - w swoim lub zbliżonym do swojego pomieszczeniu, w swoim systemie i co może najważniejsze: siedząc w centralnym punkcie odsłuchowym.

Dopiero po takich przedbiegach warto pokazać system w Giżycku. Bo co go bez tego wyróżnia? Plakietka producenta?

Do tej pory byli raczej producenci liczący na zwiększenie zainteresowania ich wyrobami. A teraz uważam dzieje się powrót do normalności, czyli wydobywanie ciekawych, uznanych lub nietuzinkowych urządzeń na światło dzienne. W ramach czysto hobbystycznych działań.

Jaro...-> zabiorę speed box (znacząca poprawa w stosunku do jego braku), platformę projecta do RPMów, pream AR i IC gramofonowy Stereovox SEI600mkII oraz komplet sieciówek, listwę i IC Zelum Silver AC. Może zabrać z sobą myjkę do lp. i oczywiście ciekawe płyty?

Karbido...-> nie ma sprawy.

Ustalajcie, ja się pod wszystkim podpisuję i służę czym będę mógł.

• 4 miesiące później...

Witam wszystkich kolegów ! W minioną sobote nastąpiła mała reaktywacja Mazurskiego Stowarzyszenia Aydiofila i Melomana z Giżycka. W dość kameralnym gronie byliśmy gośćmi Bemola. Celem spotkania było odsłuchanie płyt analogowych oraz nowego dzielonego wzmaka Bemola Quad. Dziekujemy Bemolowi za możliwość odsłuchu a przede wszystkim Pani Bemolowej, zanaczy Teresce za znakomity catering. Teraz troche zdjęć ze spotkania.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-10243-100008345 1239054273_thumb.jpg

post-10243-100008346 1239054273_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cd

Ukryta Zawartość

post-10243-100008342 1239054370_thumb.jpg

post-10243-100008343 1239054370_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cd

Ukryta Zawartość

post-10243-100008339 1239054482_thumb.jpg

post-10243-100008340 1239054482_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.