Skocz do zawartości
IGNORED

Polaryzacja elektrolitu ELNA - POMOCY

zhornik

Rekomendowane odpowiedzi

Hehe, głupi problem.... szukałem na niecie, u sprzedawcy, ale się nie dowiedziałem. Kondensator elektrolityczny 470uF nie ma oznaczonej polaryzacji, jedyna różnica w wyprowadzeniach jest taka, że nit przy mocowaniu jednej jest czarny a przy drugiej jest srebrny. Może ktoś pomoże mi to rozszyfrować....

PS. Przy okazji kwoli upewnienia się, na drugiej fotce jest elektrolit 220uF, wg mnie masa jest po stronie prawej. Mam rację?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-8007-100005708 1170286545_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/24825-polaryzacja-elektrolitu-elna-pomocy/

No na prawym zdjęciu to niczego nie trzeba pamiętać, bo na strzałce jest narysowany - który oznacza masę, bądź najniższy potencjał, a strzałka wskazuje w prawo więc wszystko jasne. I tak zwykle jest że na tym namalowanym pasku (bo zwykle to nie jest strzałka) który oznacza niższy potencjał jest narysowany - , a pasek jest po tej stronie do którego wyprowadzenia się odnosi. A jak są wyprowadzenia to już kwestia filozofii czy + jest oznaczony dłuższym czy minus krótszym, w każdym razie + jest dłuższy od minusa, no chyba że jest kond z demontażu ;)

Jak jest pasek, to pół biedy - wszystko oczywiste. Jak różna długość nóżek to też oczywiste. Ale ten pierwszy kondensator to mnie zaskoczył.... mimo że elektronika nie jest mi całkiem obca....

>> trryt

Chwała Ci za to że tłumaczyłeś :-) Czesto się trafia jakiś idiota, który przy banalnych pytaniach zamiast pomóc mówi coś w stylu "spadaj lamerze! co ty tu robisz jak tego nie wiesz!"...... A o drugi się pytałem, gdyż pierwszy raz spotkałem elektrolit, który miał wyprowadzenia z jednej i z drugiej strony (podobnie jak np. polipropylen Jentzen do zwrotnic)....

Na szczęściu tu na takich nie trafiłem. A tego typu kondensatory spotkałem w starym Fonomasterze Unitry. Są tam też podobne do tego pierwszego tyle że z jednym terminalem i napisem "minus na obudowie" i mimo tego że jest to sprzęt z 1978 pięknie się trzymają. Wzmacniacz nie ma przekaźników czy czegoś innego odłączającego głośniki, więc po wyłączeniu jeszcze dośś długo gra, wzbudzając ździwienie nie wtajemniczonych....

Hehe.... też mam podobny sprzęt: Unitra PW-7020. Z końcówki mocy działa tylko jeden kanał, ale wzmacniacz służy mi tylko czasami jako sam przedwzmacniacz gramofonowy :-) po wyłączeniu również gra dość długo.... i kiedyś nikomu to nie przeszkadzało :-)

Nic na tym rys nie oznacza "masy", ludzie ! Pasek oznacza nizszy potencial !!!!!!!!! Zapamietac raz a dobrze. Jaka masa ???? Prosze was.....

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

trryt

Ale przeciez to jest karygodny blad, osoba ktora przeczyta ze pasek=masa, bedzie na chama lutowac "pasek" do GND no i "kupa" gwarantowana, trzeba myslec i jeszcze raz myslec.

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.