Skocz do zawartości
IGNORED

DAC i OP-AMPY - rozdzielenie zasilania

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

ostatnio przekonałem się na własnej skórze, ile daje oddzielenia zasilania, podwójna stabilizacja i dobra jego filtracja dla DAC'a.

Już trochę tunningowany CD Pioneer'a PD-7700, który tunninguję głównie pod kątem transportu (NOS DAC w składaniu, ale i analogowi OPA 2134 i filtrujące na FC, wywalenie mutujących i sprzegające na Jantzenach) się dostało.

Co się zmieniło? Bardzo dużo i jest to słyszalne:

- wyraźnie lepsza separacja instrumentów i ich lokalizacja,

- lepsze mikrodetale - słychać więcej,

- uspokojenie dźwięku,

- lekko soczystsza góra i dół,

- nie wiem jak to określić, cisza pomiędzy nutami? :-)

Jest jednak jeden efekt, który wprawił mnie w lekkie osłupienie.

Mam wrażenie, że wszystko jest lekko spowolnione, tak, jakby nieco na gramofonie zwolnić obroty. Gdzieś widziałem wypowiedzi, że niektóre kondensatory wprowadzają takie wrżenie i.. uszom nie wierzę.

Czy ktoś wie, o co tutaj chodzi (jaka jest przyczyna?) i ja to poprawić (dodam, że cała reszta, jest ZDECYDOWANYM postępem)?

Może to efekt powodowany przez FC?

Mam dedykowane trafo ok. 20 VA z uzwojeniami 2x12 V. Do jednej gałęzi podłączony jest jeden mostek na podwójnych Philipsach BYQ 27 połączonych równolegle, który zasila 2 zasilania na LM317. Na jednym podpinam zasilanie DAC'a wywalając oryginalne zasilania i stabilizator 7805, w to miejsce chodzi niskoszumny AN8005 (ten od NOS DAC'a). Prestabilizator na LM317 ma ZL-kę 2200 na we, i FC 180/63V na wyjsciu. Na AN8005 na we jest OSCON 10/16, an wy jest OSCON 68/16.

DAC Pioneera ma możliwość oddzielnego zasilenia bramki do clock'a i części analogowej (o dziwo, an druku ą wydzielone masy i zasilania do tych oddzielnych stabilizatorów, chociaż bez miejsca na stabilizator) i z ciekawości planuję wstawić dwa dodatkowe AN'y na tym samym prestabilizatorze.

Drugi prestabilizator z tego samego uzwojenia, co DAC zamierzam użyć do zasilania na podobnej zasadzie dekodera Sony 2500AQ.

Czy ktoś ma doświadczenia, czy daje to jakieś efekty?

Drugie uzwojenie na kolejny stabilizator i Jocko Clocko, ale to późniejszy etap.

• 2 miesiące później...

pomierzyłem i wychodzi ze są ok chyab, rez między wyjsciem a wejściami 13k, między plusem a minusem zasilania 8k, więc chyba kostki są ok, zatem układ generuje 10V na wyjściu więc trzeba te cholerne kondy dawać...

cholerka.. to jest układ symetryzatora/desymetryzatora z czasopisma, cholerka w pracy to mam, Elektronika lipiec 2000..

między plusem a minusem w XLR na wyjściu jest 0V, napięcia na nóżkach +-24V.. wsadziłem innego opampa adela2020 i było 8V .. nic z tego narazie nie rozumiem

+/-24V do masy czy różnicowe 24V? Bo jak różnicowe to ok, a jeśli nie to sporo za dużo... ale problem chyba nie leżyw zasilaniu ale wazej w sprzężaniu zwrotnym lub jakimś połączeniu z masą (dzielnik napięciowy).

problem rozwiązał rezystor równolegle z 15p do masy na wejściu.. załączam fotkę, te rezystory sa od spodu..

to temat na inny wątek ale jak zagra, teraz rezystory 1% i jakies ceramiki 15p, podwója stabilizacja w zasilaczu.. Nichicony KZ itp itd...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 3 miesiące później...

Witam.

Mam pytanie do bardziej doświadczonych.

W sytuacji gdy TDA1541 zasilany jest osobno przez lm317/337, a później stabilizatory low drop dolutowane blisko przetwornika, jest możliwość regulacji napięcia podawanego na staby low drop. Dlatego zastanawiam się jakie napięcia ustawić na wyjściach lm317/337 i czy jest jakaś zalecana różnica napięcia na wejściu i na wyjściu low drop?

Pozdrawiam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.