Skocz do zawartości
IGNORED

DAC i OP-AMPY - rozdzielenie zasilania

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

Mówiłem o LT a nie o LM ale LT w TME też widze że nie są aż tak drogie jakies 14PLN + VAT

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

gdy ostatnio szukałem w TME ich nie było.

Ukryta Zawartość

>Właściwie ostatnio myślałem oczym takim:

>

Ukryta Zawartość

Włąśnie dwa ad797 leżą sobie w szufladzie nie zagospodarowane więc może do zegara coś takiego jak flea spróbuję.

Ukryta Zawartość

>I myślisz że warto brać te lineary ? Są lepsze od Lm-ów?

Czy lepsze to nie wiem ale LT1086-5 dużo ludzi chwali. Jak dostanę LM-2990-5 na minusa to spróbuję z LT zmienić zasilanie do analoga w przetworniku HD760.

Panowie przed chwilą odpaliłem to zasilanie TDA1541 na lm317/337/337.

Nie ma o czym gadać, może w innym CD, gdzie zasilanie DAC-a jest zrobione lepiej tego nie slychac. Ale tutaj to tak jakbym założyl okulary. Kontrola w całym zakresie, precyzja i do tego bas na dokładkę. Co mogę powiedzieć...

Dzieki za pomoc, a rekinowi czuję potrzebę postawienia browara za pomysł. Spróbujcie.

Nie robiłem tego na osobnej płyce, zresztą strzelę fotkę, zobaczycie jaką mam amatorkę wewnątrz CD(ale pracuję nad tym:)).

Pozdrawiam

A co tam, pośmiejcie się;)

Proste, a dziala nieźle:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

stabilizatory są wlutowane 1 nóżką(patent rekina:)) na nóżkę zasilania TDA1541. Poprostu wylutowałem rezystory podające napięcie na nią. Nie trzeba ciąc ścieżek.

>Lancaster

Wygląda jak wygląda. Układ uruchomieniowy, nie ma co maudzić, ale widze ze zabieramy się za podobne kostki :)

Napisz lepiej czy otrzymałeś zamierzony efekt, bo ja właściwie się przymierzam do podobnej sprawy, tyle że TDA1541 + stopień I/V z D1 pana Nelsona.

Jak ten Twój DAC po staliblizacji gra? Dałeś go po I2S?

Mi się widzi :) Chyba poszedłeś na całość i dałeś tez osobny trafolek do przetwornika...? Można to trafo połączyć z cz. analogową - przynajmniej u mnie jest takie rozwiązanie. Brawo- wreszcie coś dalej a nie jedynie separacja op ampów, która już po prostu nudziła!

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

>lancaster

Jeśli mnie wzrok nie myli to na tym zdjęciu nie widzę żadnych kondensatorów przy LM-ach. Rozumiem, że na wyjściu nie potrzeba bo jest przy TDA. Ale co z kondensatorem na wejściu a tym bardziej z tym, który jest równolegle do potencjometru (moim zdaniem niezbędny) ?

;))) dałem osobne trafo z mostkiem na kostkę DAC'a (1 stabilizator) i różnic wielkich nie zaobserwowałem (usłyszałem), dużo lepszym rozwiązaniem był dodatkowy stabilizator za mostkiem, przed stabilizatorem tym przy kostce. Niestety miałem na 5V LM2940 i mam 2x 5V :/ z tym że ten drugi to LM2937-5V, działa to jakośi dużo lepiej gra...

Matthew - żeby były gotowe recepty uniwersalne do wszystkich cedeków to byśmy się chyba zanudzili ;)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Już piszę;)

Napięcie jest pociagnięte z kondensatorów(za mostkami) przed fabrycznymi stabilizatorami. Nie ma dodatkowego trafa. Tak więc kondensator przed LM-em jest. Kondensator za LM-em też jest - to ten, który był przy TDA1541 nie wywalałem go(47uF+0,22smd). Napięcia(+/-5V) miałem dość mocno rozjechane, teraz są równiutkie 5V.

Jeszcze raz to napiszę: warto. Cena śmieszna, a efekt chyba lepszy niż po wymianie OPA. Zresztą podobną rzecz usłyszałem z rekinowego Philipsa, który zagrał z wyraźnie większym kopem.

Jestem ciekaw waszych uwag.

Napewno w uszy rzuca się poprawa dynamiki i czytstości brzmienia.

>lancaster

Moja nie powie a nie mówiła - bo moja była tylko ciekawa ;)

Właśnie jak już dorobiłeś stabilizatory i nie chcesz się pchać w dodatkowe trafo (wiem, wiem - brak miejsca), to warto wymienić te kondki przy DAC-u na coś niekoniecznie większego, ale dobrego - będzie tak, że paluszki lizać :)

Rambo, 23 Maj 2006, 13:22

>Matthew - żeby były gotowe recepty uniwersalne do wszystkich cedeków to byśmy się chyba zanudzili

>;)

no wiem, przerombane z tym próbowaniem hehe a najgorsze że "ZAWSZE" jakiś pomysł wpada a płytki już odmawiają posłuszeństwa..

Jak robiłem osobną płytkę zasilania do kostki DAC'a to użyłem diód Hexfredów 8A 18ns.. akurat takie miałem, natomiast teraz wpadły mi w ręce osławione MSR860.. nie mam porównania z innymi diodami ale te MSR860 podobno na przetwornik to bardzo dobra opcja, sądząc po NOS-DAC'u Petera, który to daje je do wypasionej wersji... co o tym sądzicie, wywalić te Hexfredy?

często polecają diody 11DQ10

Ukryta Zawartość

ten powyżej to tylko mało istotny link ale chwalą je nawet mocarze do DAC`ów

Ukryta Zawartość

ja mam Elnę Cerafine 100u + BGN 4,7u na nożkach... nie jest źle ale.. coś ostatnio gdzie nie jestem swiadkiem bywania ELN Cerafine na zasialniu jakoś mi nie pasują (taki bałagan w brzmieniu).... może dorosłem do tego by się ich pozbyć...Elny dały basiorek i średnicę natomiast BGN uspokoiły wszystko...włącznie z górą.. ale te Elny ,nie wiem czy Nichicony + BG nie były by lepsze... .. i znów lutowanko ;)

Z Cerafinami ciekawa sprawa. Kiedy je wlutowywalem prawie na początku tuningowania CD, to zrobily dźwiekowowi dobrze;)

tzn. Bas zrobil się pełniejszy i ogólnie dźwiek zrobił się żywszy. W miarę zabawy wyjąłem je jednak(wymiana na Silmic), bo wykonawcy zaczeli na mnie krzyczeć!;)

A tak serio to tak jak BG N można wlutować raczej w ciemo, to Elnę Cerafine moim zdaniem juz niekoniecznie..

A jakie macie doświadczenia z BG NX? Mam kilka 0,1uF/50V i gdzie je nie pakuję(przy OPAnp) to cofają średnice i robi sie "mientko"(ktoś by moze powiedział cieplo, ale średnica i tak cofnięta).

Jakoś nie mogę znaleźc dobrego miejsca dla nich, idealnie by chyba pasowały do jasnego CD z podkreśloną średnicą?

Albo może jako odsprzęgające do Cerafine właśnie?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.