Skocz do zawartości
IGNORED

Sony XA-3es czy XA-20ES

grzesik

Rekomendowane odpowiedzi

Trudne zadanie, pisanie recenzji to nie moja specjalność. Przede wszystkim wreszcie podoba mi się góra pasma, róznego rodzaju dzwoneczki itp. Ustąpiła suchość czy sterylność tego zakresu, dzwięk jest delikatniejszy i nie krzykliwy. Byc może w niektórych rodzajach muzyki przydałoby się odrobine więcej "drapieżności", ale jak dla mnie - wystarczy. Pozbyłem się też rozmycia czy tez lekkiego ujednolicenia basu - jest bardziej zróżnicowany, brzmi całkiem naturalnie - przed przeróbkami miałem czasem wrażenie pewnej 'syntetyczności'. Wyraźniejsza stała sie srednica a scena bardziej rozbudowana w głąb. Ostatnio porównywałem z SACD na stosunkowo niedrogim DVP9000SA Philipsa - jeśli chodzi o oddanie detali, słychać dużo więcej niż z "gęstej" warstwy na 9000SA...

>discomaniak

Ja generalnie pasuje w tej dyskusji, bo to do niczego nie doprowadzi. Ty masz swoje racje, ja mam swoje. Jedno tylko chce powiedziec. Nauczony wieloma odsluchami przeroznych CDkow wiem jedno - olewac wszelkie opisy tego co siedzi wewnatrz,a sluchac jak to gra - a dlaczego? - dlatego ze slyszy sie ze jeden przetwornik jest super, inny do bani, a jeszcze inny do niczego sie nie nadaje, a tak na prawde liczy sie to co sie slyszy, a nie to co siedzi wewnatrz. Kazdy przechwala swoje konstrukcje i tuningi i pieje z zachwytu nad swoja robota, a w bezposrednich starciach z innymi "z definicji" gorszymi okazuje sie klapa. I tak sluchalem wielokrotnie CDkow na zwyklych przetwornikach, ktore graja zacnie i te na swietnych ktore graly cieniutko. Ja wiem ze to wszystko zalezy od aplikacji, ale i te bywaja rozne (nawet aplikacje samego DAC Stelmacha bywaja rozne). A recepty na swietna aplikacje danej kosci jakos nie widac bo i tu zawsze sa rozne zdania. Wdg jednych taka a taka aplikacja jest swietna, a okazuje sie ze jest zjedzona przez inna na innej kosci, i po co tu sie przekomarzac? Jedynie dla mnie miarodajny obraz moze dac odsluch i bezposrednie porownanie, a dywagacje o tym co siedzi wewnatrz mozna sobie darowac, albo zostawic na koniec.

Sorki, ale ja nie jestem elektronikiem ani DIYowcem i dla mnie liczy sie efekt koncowy, a nie dochodzenie do niego. Nabralem juz dystansu do tego ze jak wewnatrz jest swietny element to musi grac super. Wszystko zalezy od aplikacji, a ta zalezy od umiejetnosci dlubacza, ktory "robi" dany klocek.... Wielokrotnie sluchalem cos co powinno grac, a nie gralo.

TDA 1543 ktory siedzi w NOS DAC mozna spotkac w najtanszych CDkach Sonego,a tu prosze bardzo - gra! I moze grac!

A co do samej aplikacji DAC Stelmacha to wielokrotnie rozmawialem z Piotrkiem608 o nosnikach i jak zastanawialem sie m.in. nad XA3ES, to jakos Piotrek nie mowil zebym nie zakladal Stelmacha, bo goly zagra lepiej(to bylo jeszcze przed kupnem DACa). Ostatnio tez zastanawialem sie na przerzuceniem DACa do Teaca VRDS 10 i tez Piotrek jakos nie stwierdzil ze ladowanie Stelmacha do tegoz CDka nie ma sensu, bo goly po tuningu zagra lepiej.... Suma sumarum: moja obecnosc w tym watku miala tylko na celu zaprzeczenie jednemu: ze DAC STelmacha jest dobry tylko do najtanszych CDkow, co napisal Disco. I tym akcentem koncze i spadam stad ;-)

Pozdrawiam!

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Nie chce mi sie juz przytaczac maila od Piotrka. Z jednym sie zgadzam: na konkretnym DACu mozna zrobic swietne CD ale tez i ch... Temu sluzyl moj przyklad Pioneera ktory nie gral i Krella zupelnie niezlego cdeka - oba na PCM 17102. Liczy sie tylko odsluch. Dlatego m innymi pozostaje przy swoim. Amen.

Przy okazji ciekawostka -9000S to praktycznie Yamaha DVD-S2500 w innej obudowie - ten sam zasilacz, transport, płytki (s ą nawet napisy Yamaha_OEM) - brak tylko płytki za wyjsciami i-link i mozliwości odtwarzania DVD-Audio.

Może niektore części w S2500 są lepszej jakości(?)....

discomaniac71, 2 Mar 2006, 14:21

>Co do Twojego odsluchu: nalezaloby porownac owego cdeka po upgrade bo przerobka jest wlasnie DAC

>Stelmacha i wtedy mozna dac rzetelna odpowiedz a nie goly cdek kontra Stelmach. To troszke nie fair.

>Jesli uda sie mi sie sciagnac na odsluch Stelmacha z nosicielem to porownamy na pewno chetnie do

>owego CD AudioTechnica. Pozdrawiam.

No to chyba mamy pomysł na kolejny odsłuch w Krakowie :) Ja mogę przytachać Stelmacha (thanks to psg!) i Strusia. Problemem są dobre, szczegółowe kolumy oraz sala odsłuchowa.

Co do ostatniego odsłuchu gdzie grało CD Audio-Technica to ja na przykład nie jestem w stanie wyciągnąć żadnych wniosków na temat tego CD... Grały nieznane mi kolumny (jak się później okazało nie grające nawet liniowo), a akustyka była FATALNA!

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

discomaniac71, 2 Mar 2006, 20:08

> najdrozsza opcja upgrade w firmie Neel kosztuje max 1000zl.

hmm, kolega niedoinformowany, a wystarczy użyć wyszukiwarki, ech, pisał też o tym Adam, którego zdaniem często się podpierasz (widać potrzebujesz uwierzytelnienia):

McGyver, 7 Kwi 2005, 12:17

>W jednym z numerów Hifiimuzyki był artykuł o tuningu Harmana HD750 w Neelu z fotkami. Faktycznie

>sporo gratów napchali, ale kondensatory to chyba tanie Samwha i tym podobne części. Tuning kosztował

>coś 2500zł, ja uważam że za taką kasę należą się już porządne kondensatory, przynajmniej Panasoniki,

>Nippony, Elna, nichicon, że o Rubycon Black Gate nie wspomnę.

A jak puchatkowi włożyli Black Gaty i inne takie?

>A do wpisow Walerego radze miec dystans.

Gdyż jego zdanie różni się zdania discomaniaca71, a przecież ogólnie wiadomo że to (nawiązując do propozycji józwy stworzenia zakładki "Śmieciowe Hi-Fi") discomaniac jest królem "śmieciowego hi-fi"

A poważnie to dlaczego - jakieś przykłady? Czy ja plotę że wielu ludziom doradzałem i są zadowoleni, przy okazji jak pojawiłem się na forum to też bardzo poważnie traktowałem Twoje wpisy - może inni też przejrzą.

>rafko: to co slyszalem wystarczy mi aby mowic to co mowie - pamietam zreszta co Piotrek608 mial do

>powiedzenia o przetworniku Stelmacha jeszcze zanim go posluchalem. Moze zmienil zdanie ale

>delikatnie mowiac nie bylo najlepsze.

I znów podpieranie się kogoś opiniami. No właśnie -a to Piotrek powiedział (zresztą jego opinie są trochę różne - patrz np. wpis w opiniach a także zapytaj o wrażenia odsłuchu brazylijka - kontra jego 707ES). a to ktoś słuchał w jednym systemie jednego cedeka a później w drugim drugiego i na tej podstawie również disco feruje wyroki

Tata a Marcin powiedział że jego tata powiedział że...

>Wlasnie odebralem maila od pana Andrzeja z propozycja odsluchu

>jego DAC'a w moim wlasnym systemie. Cenie jego robote i profesjonalne podejscie jednak nadal

>pozostaje przy swoim.

Oczywiście bez odsłuchu - ale to normalka.

Z całym szacunkiem dla pana Andrzeja to radzę posłuchać raczej Pioneera Misfit'a który trafił w ręce P608 i jeszcze czyjeś. Albo zresztą po co, przecież i tak pozostajesz przy swoim.

I jeszcze jedno - naprawdę nie "uwziąłem" się na Ciebie, nieraz po prostu szlag mnie trafia jak widzę co wypisujesz, tym bardziej że wielu ludziom "doradzasz"

Walery

>Oczywiście bez odsłuchu - ale to normalka.

>Z całym szacunkiem dla pana Andrzeja to radzę posłuchać raczej Pioneera Misfit'a który trafił w ręce

>P608 i jeszcze czyjeś. Albo zresztą po co, przecież i tak pozostajesz przy swoim.

Jeśli się nie mylę to discomaniac71 słuchał dokładnie tego egzemplaża zanim on trafił do psg :) Natomiast nie wiem czy po modach i na jakim sprzęcie towarzyszącym... Sam nie wiem na razie jak to do końca gra bo mam na razie lipne kolumny :( Gra na pewno lepiej od NAD 541.

I panowie, po co te waśnie? Posłuchamy, porównamy i będziemy wiedzieć co i jak :)

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Walery moze zamiast zlosliwosci przeszedlbys do merytorycznej dyskusji.

Oto link do strony Neel z kosztorysem modyfikacji:

http://www.neel.com.pl/audio/index.html

Jasno z niego wynika ze max cena to 1000zl. Jsli modyfikacja puchatka kosztowala 2000zl to cena byla jak najbardziej adekwatna - jednak jakos w to watpie.

Z Twojej definicji smieciowego hifi wynika jasno ze sa nim starsze klocki. Tak wiec ow Sony 707 ES tez nim jest, jest nim Pioneer PD 95 dartmana i wiele wiele innych zacnych klockow. Tuningowana AT adamhienda (przeciez to 1984 rok - tak byc nie moze!!!). No i za pare lat bedzie nim Twoja cudowna brazylijka. Zastanowiles sie nad tym? Nie wszystko co nowe jest najlepsze i nie wszystko zloto co sie swieci. Zyzio Twoj Primare wg Waszej definicji za pare lat tez bedzie smieciem. Co wiecej smieciem jest uzywany Krell...

To ze wole starsze klocki to jest wylacznie moja sprawa. Mam swoje zdanie i bronie go a ze jestem facetem ktory wie czego chce i nie zamierza dawac d... dlatego budze kontrowersje. I ok wcale mi to nie przeszkadza. Wybieram z reguly klocki z wyzszej polki i uwazam ze nie mozna nazwac ich smieciami. Dlatego oponuje przeciwko epitetom nawet jesli sa one wylacznie zartem.

Tu nie chodzi o stare-nowe disco, ale całokształt, podpieranie się autorytetami, ferowanie wyroków itd. itd. itd. - nie będę się powtarzał ;) - lepiej zotawić to już w spokoju, bo nie taki był temat wątku :)

>discomaniac71

W Neelu poszczególne "poziomy" upgrade'u się sumują. Kurzy mi się gdzieś na półce HD750, więc miesiąc temu zapytałem ich, ile by wzięli za jego pełny upgrade, tylko bez XLR-ów. Wyszło ok. 2.700 zł, więc odpuściłem.

discomaniac71, 3 Mar 2006, 12:09

>Walery moze zamiast zlosliwosci przeszedlbys do merytorycznej dyskusji.

Złośliwości to teraz będą, oczywiście nadal z merytoryczną dyskusją;-)

Poziom IV najwyższy - osobny tor analogowy - podobnie jak w przypadku puchatka - 2530 zł, opisywane w Hi-Fi i Muzyka. Rozumiem że dla Ciebie pisma zwane fachowmi też skończyły się w 90-tych latach, cóż. Niestety nie mam skanera żeby zeskanować tego artykułu, ale żeby McGyver już nie był autorytetem, no no.

Każdy ma prawo do swoich opinii, moje wpisy starają się być po prostu przeciwwagą dla Twoich autokreacyjnych wpisów, panie Jawiemnajlepiejazresztąspytajsiętegoczytamtego71 ;-)

>Misfit:

disco z tego co pisał to nie słuchał chyba nawet tego cedeka - opinię oparł na doświadczeniach psq, który w tym wątku opisuje swoje odsłuchy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

polecam poczytać;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Śmieciowe hifi to porównywanie PM 75 do Krella w wykonaniu mistrza disco ;-))) Potem był jeszcze lepszy PM 84, który to już musiałby być porównywany do klocków > 20 kzł - absurdy możnaby mnożyć ;-)))

P.S. Poza tym dochodzą do mnie maile z informacjami, że disco często fantazjuje i nie słuchał danego klocka o którym pisze, ale to tylko nplotki i na razie niebiorę ich dosłownie, choć są zastanawiające w świetle całokształtu :)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Nie powiem jakie do mnie dochodza maile na Twoj temat.

Prosze o linka gdzie napisalem ze Marantz PM 75 jest lepszy od Krella. Napisalem tylko ze to inny typ brzmienia ktory mnie osobiscie odpowiada bardziej.

Specjalnie nie napisalem ANI SLOWA na temat brzmienia PM 84 - prosze tez o linka gdzie napisalem ze bije na glowe klocki powyzej 20 tys zl

Inaczej nie wchodze w dalsza dyskusje.

Prawda jest taka ze linkow nie bedzie bo sa to durne insynuacje ze strony zyzia stale szukajacego zaczepki. Nie pisze rowniez o swoim obecnym wzmacniaczu bo uwazam ze to wylacznie moja sprawa jak gra i czy jestem z niego zadowolony.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

powiem krotko: za takie insynuacje w normalnej rzeczywistoisci powinienes dostac sam wiesz po czym...

zastanow sie nad soba bo ty jakis chory jestes... juz raz byla kretynska insynuacja z twojej strony ze rzekomo wzialem pieniadze z Top HiFi za promocje (mile slowa na forum w zamian za pieniadze lub rabacik) i nie wyjezdzaj mi od dzieciakow bo msam zachowujesz sie gorzej jak 13-latek a podobno jestes prawnikiem

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.