Skocz do zawartości
IGNORED

OPUS AUDIO-zestaw za rozsądne pieniądze

jaro_001

Rekomendowane odpowiedzi

italus: napisz do Marcina - [email protected] i umów z nim jakieś wypożyczenie. Ja nie wiem czy z lampą te kable dobrze zagrają , ja jestem "tranzystorowy" i na razie tylko na tranzystorach miałem okazję próbować te kable, nie chcę wiec wciskać kitu, że będzie bajka. Będziesz musiał sam wypróbować jak to pójdzie na lampie, nie sądzę żeby kumpel robił jakieś problemy.

Pozdrawiam!

Bartek

Witam wszystkich!

No to chciałem się pochwalić swoim nowym nabytkiem. Od długiego czasu nic się nie zmianiało w moim zestawie, a teraz zmieniło się praktycznie wszystko... Ale po kolei.

Najpierw chciałem pochwalić kolegów z ArgosAudio za fachowość, niesamowite podejście do klienta i efekt końcowy w postaci kolumn. Kolumienki były robione specjalnie dla mnie, ponieważ nie chciałem się rozstawać z moim ulubionym Musicalem A2. Stąd konstrukcja głośników musiała być specyficzna, żeby moje maleństwo spokojnie mogło je wysterować i żeby zagrało tak jak chciałem. Nazwałem je na swój użytek A-2 :)

No i udało się! Kolumny zagrały niesamowicie! Wreszcie usłyszałem to, o czym mogłem do tej pory tylko pomarzyć. Przestrzeń, niski ale kontrolowany bas, średnica taka jak lubię i piękna góra!

Na razie nie będę pisał o wrażeniach odsłuchowych, bo po powrocie do domu moje kabelki (głośnikowe Van den Hul SC122 Hybryd) strasznie zamuliły dźwięk! Tak! To co usłuszałem aż mnie usadziło! Zniknęła góra, jakby ktoś zasłonę powiesił i wszystko się jakoś rozlazło... Czekam teraz na kabelki od Argosa (głośnikowe i interkonekt), na których słuchałem w Bydgoszczy, i dopiero wtedy rozpiszę się nieco o wrażeniach odsłuchowych. Nadmienię tylko, że troszkę zmodyfikowałem swojego A2 oraz odtwarzacz Marantz 63mkII - oba klocki są po małym tuningu, który jeszcze się nie skończył, ale dał oczekiwane rezultaty! - ale o tym może w jakimś innym wątku.

A teraz do rzeczy!

Same kolumienki wyglądają tak:

kolumna1copy27wp.jpg

Krótki opis:

Jest to zestaw 3 drożny w obudowie zamkniętej wykonanej z płyt MDF. Jeśli chodzi o obudowę to ścianki boczne i frontowa sklejone są z podwójnych płyt MDF, w przypadku boków jest to 2x19mm, zaś front jest sklejony z 19stki oraz 25tki, co razem daje grubość 44 mm, z fornirem 45. Pozostałe ściany wykonane są z MDF-u o grubości 25mm. Komora wysokotonówki i średniotonówki jest oddzielona od komory woofera i ma objętość 3 litrów. Komora woofera ma objętość 18 litrów i jest dodatkowo wzmocniona dwoma wzmocnieniami wzdłużnymi i jednym poprzecznym.

Podstawą do budowy kolumn był głośnik Davis 13KLV5A, z membraną wykonaną jako plecionka kevlarowa. jest to dosyć ciekawa konstrukcja, ponieważ bardzo lekka membrana (masa drgająca wynosi zaledwie 6,8 grama) napędzana jest wyjątkowo dużym magnesem o średnicy aż 10 cm. Potężne jest również wychylenie liniowe głośnika, wynosi ono 6 mm, to jest równo dwa razy więcej niż oferuje Vifa PL 14. Wysokotonówka to jedyna słuszna w tej klasie Vifa XT 19, ten sam przetwornik z lekkimi przeróbkami stosowany jest w Audio Physic Virgo (18 000 PLN) oraz Sonus Faber Cremona (30 000 PLN). jako uzupełnienie posłużył lekko przerobiony woofer Alpharda. Przeróbka polegała na oklejeniu kosza silikonem w celu wyeliminowania drgań.

Mając na uwadze niższą klasę woofera w odniesieniu do pozostałych głośników filtry zostały zaprojektowane tak, żeby wady głośnika niskotonowego pokryć zaletami średniotonówki. Wspominałem już, że Davis ma bardzo duży magnes i potężne wychylenie, z powodzeniem więc przetwarza wyższe partie basu. Pozwoliło to obniżyć mocno punkt podziału, przez co również obniżyć restrykcje jakościowe w stosunku do woofera. Jego wyższe rejestry są odfiltrowane zarówno za pomocą zwrotnicy (filtr 3-go rzędu), jak i za pomocą obrócenia go o 90 stopni względem słuchacza. Można więc sklecić nieco naciąganą teorię, że są to monitory z pasywnym wooferem, co dosyć obrazowo ukazuje charakter kolumn (choć pod względem technicznym są to pełnoprawne kolumny 3 drożne). Umieszczenie woofera z boku pomogło uzyskać dobre charakterystyki kierunkowe oraz "znikanie" kolumn na poziomie monitorów.

Zwrotnica jest kombinowana, woofer odfiltrowany jest filtrem 3go rzędu, średniotonówka z racji swojego charakteru (jest to głośnik niskośredniotonowy, a nie średniotonowy) od dołu filtrowany jest filtrem 1-go rzędu, dzięki czemu przenosi część basu, od góry zaś jest 2-gi rząd. Wysokotonówka filtrowana jest również 2-gim rzędem. Cała zwrotnica zmontowana jest metodą punkt-w-punkt. Użyte komponenty to żaden hi-end, jesteśmy przeciwnikami „audiofilskich” części, ponieważ w dobrze zaprojektowanej zwrotnicy dają one bardzo mało, niewspółmiernie mało w porównaniu do ceny. Są to jednak porządne elementy, a nie cewki ponawijane drutem o grubsi włosa, jakie spotyka się w Avancach czy Paradigmach. Terminale są wklejone bezpośrednio w obudowę, a nie przykręcone do plastikowej płytki, żeby nie tworzyć słabego, podatnego na wibracje, punktu i żeby nie tworzyć dodatkowych nieszczelności.

I na koniec parę fotek z domu...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) zgory1hz.th.jpg zestawzboku2we.th.jpg zestaw8sa.th.jpg wtyki6et.th.jpg kolumna18ct.th.jpg g34ov.th.jpg g28yp.th.jpg g18uf.th.jpg front20il.th.jpg front9ku.th.jpg skrzynkasrodekwzmocnienia1ya.th.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ups - chyba dawno nic nie pisałem na Forum... Ale już się poprawiam!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

post-393-100005579 1170286737_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Miło poczytać pochlebne opinie o firmie, której kolumny od jakiegoś czasu użytkuję. „Bety” Argosa kupiłem już jakieś pół roku temu, a mimo to kontakt z producentem trwa do dzisiaj. W tym czasie uzyskałem szereg porad, dzięki temu za naprawdę niewielkie pieniądze skompletowałem system, zaadaptowałem pomieszczenie. O wrażeniach przyjdzie czas napisać, pewne rzeczy trzeba jeszcze dopracować ale już teraz mogę powiedzieć, że efekt jest zdumiewający.

Mogę potwierdzic że ci ludzie z Bydgoszczy to maja chyba anielską ciepliwośc a ich podejście do człowieka zasługije na uznanie

> "wiele wskazuje na to że niedługo wybierzemy się na Mazury" :-)))))))))))))

Pozdrawiam

LOK

-> jodel

Nie jest to tajemnica. Trzeba zaznaczyć, że Davisy były "z odzysku", kupione okazyjnie, a za całość załaciłem 2500zł. Na nowych głośnikach kosztowałyby koło 3000zł. Ale muszę powiedzieć, że są warte każdej złotówki! :)

-> Jarek Pawlicki, goldenlok

Podejście do klienta jest niespotykane! Cierpliwość i fachowość, a także bardzo duża elastyczność. Takie cechy trzeba chwalić - więc chwalę!

Ja swoje Opusy użytkuję około pół roku. Kontakt mailowy z Bartkiem mam do dziś - pozdrawiam:)

Za jakiś czas postaram się opisać dokładnie wrażenia dźwiękowe.

jaro_001 -> dzięki, dzięki :)

Moje głośniki muszą nagłośnić ponad 27m2 dlatego raczej muszą być troszkę większe.

Już się nie mogę doczekać, opisywanych w tym wątku, kabelków VOLTA. Na szczęście kolega Bartka stanął na wysokości zadania i właśnie do mnie dojeżdżają. Trudno było mi uwierzyć, żeby DIY-owe kabelki tak mocno wpływały na dobre brzmienie całego systemu! Wszystko musi być dobrze dopasowane, żeby całość zagrała jak trzeba - byle czym się nie da tego zastąpić! A odsłuchując w Bydgoszczy przebiły niejedne droższe kable!

Oczywiście skrobnę parę zdań o docelowym brzmieniu! Może już dziś wieczorem...

Ps. Wybaczcie mój entuzjazm i rozpisywanie sie - ale średniozamożny audiofil z rodziną, nie codzień może sobie pozwolić na TAKIE zmiany w swoim systemie :) Jeszcze tylko później skrobnę tutaj o wrażeniach odsłuchowych i przeniosę się do wątku o naszych ustrojach ;)

Ziutek >

U mnie docelowo będzie to 23,5m^ ale na razie funkcjonują tylko na planie i zarysie fundamentów na gołym polu :-) Tam będę potrzebował czegoś w typie twoich Opusów.

Kabelki Volta + głośniki Opusa w moim systemie wywołały rewolucję jakiej nawet nie oczekiwałem!

pozdrawiam

Zazdroszczę wam metrażu, ja muszę się męczyć w 10 m.^ dodatkowo jeszcze o niekorzystnych proporcjach. Na szczęście, dzięki odpowiedniemu ustawieniu (diagonalne) i adaptacji pokoju udało się poskromić wzbudzanie basu, m.in. dlatego wybrałem kolumny w obudowie zamkniętej. O zaletach monitorów Argosa (Beta) już pisałem na forum w samych superlatywach, słuchałem również Alf, wrażenia podobne.

Aha, prawdopodobnie też używam kabli i interkonektu Volta, nie wiem na pewno, bo dostałem je od Bartka do testów w wersji prototypowej, bez nazwy. Mówił, że to kabelki robione przez jego kolegę, więc pewnie chodzi o Voltę.

Zawsze byłem kablosceptykiem, ale jak podpiąłem IC Volty, to stary od razu wyrzuciłem:), wprawdzie był zwykły i tani, jednak dotychczas różnic w sygnałowych nie słyszałem, przynajmniej tak mi się wydawało:)

Natomiast głośnikowych na razie nie mogę ocenić, mam je krócej i to od czasu, kiedy cedek zaczął mi nawalać, chwilowo muszę korzystać z DVD, które w mojej ocenie jest nic nie warte.

Jarek Pawlicki - tak, to była wczesna Volta... wtedy to się jeszczeni nie nazywało Volta, ale to było to. Twój cedek chyba przestał kaprysić, od dwóch dni chodzi bez żadnych numerów, więc koniec muzycznego postu związanego z użytkowaniem DVD do muzyki jest już bliski.

Pozdrawiam!

Bartek

Ziutek, 3 Mar 2006, 14:29

>Już się nie mogę doczekać, opisywanych w tym wątku, kabelków VOLTA. Na szczęście kolega Bartka

>stanął na wysokości zadania i właśnie do mnie dojeżdżają. Trudno było mi uwierzyć, żeby DIY-owe

>kabelki tak mocno wpływały na dobre brzmienie całego systemu! Wszystko musi być dobrze dopasowane,

>żeby całość zagrała jak trzeba - byle czym się nie da tego zastąpić! A odsłuchując w Bydgoszczy

>przebiły niejedne droższe kable!

To nie chodzi o to że te kabelki mocno wpływają na brzmienie, to chodzi o to że VdH mocno wpływały na brzmienie. A przecież chodzi o to żeby nie wpływały, a nie żeby wpływały! :)

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

Misfit ->

>To nie chodzi o to że te kabelki mocno wpływają na brzmienie, to chodzi o to że VdH mocno wpływały

>na brzmienie. A przecież chodzi o to żeby nie wpływały, a nie żeby wpływały! :)

Aleś zafilozofował :) ale właśnie o to chodzi! Jak już usłyszałem co potrafi mój sprzęcik w Bydgoszczy to po pierwszych odsłuchach na starych kablach aż mnie zatkało! Myślałem, że może jestem trochę podziębiony i uszy mi przytkało, albo to zmęczenie i wysokich jakoś mało słyszę... Ale następnego dnia było to samo! Dlatego z wielką niecierpliwością czekałem na VOLTY od Marcina! I doczekałem się!

Zmiana diametralna - dosłownie jakby ktoś zdjął zasłonę sprzed kolumn!!! Pojawiły się wytęsknione wysokie, wszystkie dzwoneczki, szurnięcia palcami po metalowych strunach... Scena stała się wyraźna i pełna - w końcu mogłem odsłuchać nowiutkiego (dla mnie) Rogera Watersa Amused To Death i aż usiąść z wrażenia! Efekty po bokach a wręcz wokół fotela stały się namacalne! No i bas wzięty w karby i schodzący tak jak należy! Po prostu miodzio! Z przyjemnością przekładałem płyty i tylko utwierdzałem się w dobrym wyborze.

Kolumny od Bartka są niesamowite! O dawnych ESA-ch teraz już wogóle nie pamiętam. Kabel głośnikowy VDH może jest dobry, ale napewno nie do mojego systemu. Kropkę nad i postawiły kabelki od Marcina - jak to dobrze, że były w odpowiednim czasie pod ręką.

Interkonekt też jest niesamowity! Wcześniej grałem na Flatline Gold i bardzo sobie chwaliłęm. Jednak "gruby pręt" VOLTA zagrał pełniejszą średnicą i niżej schodzącym oraz lepiej uporządkowanym dołem. Góra wg mnie podobna. Jednak całościowo IC VOLTA przepuścił piękny, pełny dźwięk, bardziej wypełniony i "mięsisty".

Z całym przekonaniem mogę polecać te kabelki! Już w Bydgoszczy zostawiały w tyle naprawdę drogie konstrukcje, ale teraz potwierdzę to z całym przekonaniem! VOLTA to znakomita konstrukcja i to zarówno IC jak i głośnikówka!!!

Jeśli ktoś miłaby ochotę wpaść jakiegoś popołudnia do Lublina - serdecznie zapraszam! Chętnie posłuchałbym parę chwil z kimś, kto jak ja, potrafi entuzjazmować się nie tylko muzyką ale i dobrym brzmieniem (tu niestety w żonie nie mam godnego partnera ;)

Pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

post-393-100005535 1170286806_thumb.jpg

post-393-100005536 1170286804_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Faajne Ci tefotki wyszły - coś jak gadgety z pisma dla S&M ;) Sam tez czekam na ewentualna mozliwość odsłuchu ww przewodów w swoim systemie.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Już od dłuższego czasu moja przygoda z Audio trwa pod znakiem "Argos/Opus". Począwszy od dwudrożnych wolnostojących skrzyneczek z MDF, a skończywszy na trójdrożnych 70 - kilowcach z kompozytu. Również dobór elektroniki i okablowania przebiegał przy ścisłej pomocy Panów B&W. Pomimo znacznego dystansu dzielącego Bydgoszcz od Krakowa, kilkakrotnie gościli u mnie w domu pomagając w instalacji, tuningu sprzętu itp. Gdyby najbardziej markowe firmy chociaż w 10% tak dbały o klienta... W każdym razie, żeby nie dublować tego co pisali moi przedmówcy (a byłyby to z mojej strony same superlatywy - zarówno w zakresie brzmienia jak i relacji z twórcami Argosa), chciałbym dodać kilka słow na temat kabli Volta.

W dużej mierze moje wrażenia pokrywają się z opisanymi przez Ziutka. Perwsze wrażenie po wpięciu kabli w system (interkonekt + głośnikówki) ... jakbym wymienił wodę w akwarium. Niby przedtem też było wszystko widać, ale teraz wszystkie kontury i kolory są znacznie lepsze, kryształowo wyraźne, wreszcie widać ślimaka na przeciwległej ścianie. No ale dość tych akwarystycznych analogii. Dźwięk stał się bardziej zwarty, każdy instrument możliwy do odróżnienia. Żadnen z zakresów nie przeważa, skłaniałbym się raczej do stwierdzenia, że brzmienie jest bardzo stonowane, zrównoważone, "średnicocentryczne". W porównaniu z poprzednimi kablami wysokich tonów jest nieco mniej, ale (paradoksalnie) są lepiej słyszalne i bardzo dźwięczne. Utwór "Time" z Dark Side of the Moon" zaczynający się biciem różnego rodzaju zegarów zwala z nóg. Średnica ładna, nasycona, taka jaką lubię. Bas - nie stwierdzam poprawy, ale poprzednio też na nic nie narzekałem. Natomiast urzekająca jest scena, przypuszczam, że w dużej mierze dzięki wspomnianej przejrzystości. Jeśli ktoś ma poczucie, że jego kable "mulą" myślę, że bez wahania powinien spróbować Volty.

• 5 tygodni później...

Odświeżam wątek, ponieważ właśnie zakończyłem kompletowanie zestawu za rozsądne pieniadze. Przynajmniej na razie, bo jak wiadomo choroba to nieuleczalna :)

Zestaw można nazwać roboczo Argos-Audio, gdyż poza firmowymi Betami, Argos odcisnął swoje pietno także na pozostałych klockach, i tak :

1)CD Mission PCM II, po zakupie okazał się być ruiną wymagającą generalnego remontu. Ile cierpliwości wymagało przywrócenie go do sprawności wiemy tylko ja i Bartek, który podarował mu drugie życie. Jest to konstrukcja oparta na TDA1541A S1 i zasilaniu opartym na tranzystorach pracujących w klasie A.

2)Hitachi HA-5300- wznak w wieku starczym, oczywiście po modyfikacji Argosa. Szukałem wzmaka, który przekaze prawdę i jak najmniej uroni z tego co podaje źródło, Hitachi tak własnie gra jakby nie było go w torze! O jego klasie niech świadczy fakt, że oddałem Marantza PM 64 MkII (choć nie bez żalu), który jak cała seria Quarter A jest wysoko ceniony m.in. na tym forum, zresztą bardzo słusznie, sam uległem jego czarowi. Hitachi za to bardziej pasował do systemu.

3)Volta (IC i głosnikowe) Przyznam się, ze zawsze ostrożnie podchodziłem do róznic, jakie słyszałem po zmianie okablowania, tłumaczac to sobie sugestią :) A tak na serio to wierząc swoim uszom polecam Volty, jeśli tylko będziecie mieli mozliwośc testujcie, jak przypadną do gustu, to zakup obrzydliwie drogich „markowych” drutów może okazać się zbędny.

4)Argos Beta – bez nich nie byłoby tej całej zabawy, są zdecydowanie najdroższym i najważniejszym elementem zestawu, to pod ich brzmienie była kompletowana reszta klamotów i adaptowane pomieszczenie. Dźwięk jakim graja jest dźwiękiem całej konfiguracji i tak należy go rozumiec. A grają wybornie, to co od razu „rzuca mie sie na uszy”:) to barwa, naturalna przepiekna paleta barw z pełnymi wybrzmieniami. Znakomite wysokie tony, klarowne, dźwięczne a przy tym nie męczace. Dynamikę ogranicza troche pomieszczenie ale udało się osiągnać zadawalający efekt, troszke pomogły tez kable, które należą do gatunku szybkich. Mocną strona Bet jest bas, zróżnicowany barwowo i zadziwiająco zwinny, to z kolei zasługa kompozytowej obudowy zamkniętej, adaptacji pokoju i ustawienia kolumn. Scena nie jest zbyt szeroka, ale to dlatego, że kolumny stoja bardzo blisko siebie, co z kolei wymusza mały pokój ale nie mam z tego powodu zmartwienia, nie oczekuję tego, lubię naturalną ścianę dźwięku (tak jak na koncercie), wazne, ze jest w tym dużo powietrza, instrumenty łatwo zlokalizowac, dzwięk odrywa się od kolumn.

Podsumowując, jestem zdumiony, ze Bety z tymi rupciami w dodatku w maleńkim pokoju graja tak pieknie. IMO potwierdza to tylko starą prawdę, ze najwazniejsza jest konfiguracja, ustawienie kolumn i adaptacja pomieszczenia a hi-endowe etykietki nie są niezbędne.

Czy moglbys cos wiecej napisac o ustawieniu kolumn? Czy probowales innych konfiguracji? (jakies obserwacje)

Mam rowniez bardzo maly pokoj, rozne ustawienia testowalem, ale jeszcze nie takie. Gdzies juz u kogos widzialem cos takiego (po skosie) i tak zastanawiam sie czy nie robic kolejnej rewolucji.

Poza tym bardzo przyjemny, "cieply" pokoj :-)

Próbowałem wszystkich możliwych konfiguracji, jeździłem z kolumnami po pokoju dosłownie centymetr po centymetrze. Ustawienie podyktowane jest proporcjami pokoju(zbliżony do kwadratu) W tradycyjnych ustawieniach pojawiały się problemy z wzbudzaniem basu, choc Bety i tak są mniej wrażliwe pod tym względem od kolumn typu bas-reflex. Słuchałem tych kolumn też w dużo większych pokojach i porównując do tej klitki wydaje mi się, ze udało się sporo wycisnąć. Pomogło też zagracenie i wytłumienie narożników ale zasadnicze znaczenie ma własnie ustawienie, dosłownie każdy centymetr się liczył, tym bardziej, że cm w tym pokoju to jak metr w salonie :)

no wlasnie, w 8m^2 mam te same problemy z wzbudzajacym sie basem mimo rowniez zamknietych obudow. Ale dzieki, wszystko wskazuje ze w piatek/sobote zrobie sobie tourne po pokoju i sprawdze takie ustawienie :-)

>AmAdeuz

musze jeszcze dodac, ze to ustawienie nie pozbawione jest wad, najlepsze pole odsłuchu jest niewielkie, najwyzej dla dwóch osób:) W typowym ustawieniu (kolumny na dłuższej lub krótszej scianie) dzwięk był rozłożony bardziej równomiernie, lecz tak jak wspominałem cierpiała kontrola basu. Teraz jest prawie doskonale, ale tylko w miejscu odsłuchu, co mi wystarcza, pokój właściwie tylko do tego służy.

Wymiary masz zbliżone do moich, jeżeli z jakichś przyczyn wolałbyś pozostać przy „normalnym” ustawieniu staraj się unikać miejsc, gdzie woofer znajdowałby się w ¼ odl. miedzy którąś ze ścian, u mnie to pomagało.

Napisz o efektach tourne:) ciekaw jestem, na ile jest to uniwersalny sposób

no ja od 2 godzin siedze nad rzutem pokoju z gory i przesuwam sobie wirtualnie mebelki i kolumienki starajac sie wycisnac z tej klitki jakies w miare zyciowe pomieszczenie dostosowane do nowego ustawienia kolumn ;-)) Jasne, postaram sie napisac cos o efektach zastosowanych zmian. Dudnienie udalo mi sie wyeliminowac tylko czesciowo za sprawa ogolnie dosc mocnego tlumienia/rozpraszania na scianie za kolumnami i troche mniejszego za glowa (+ miejsce na suficie - nad glowa), mimo wszystko wystepuje jeszcze wiec chwyce sie kazdego innego sposobu, a co do miejsca to ten pokoj jest jedno osobowy wiec tak czy siak jedna osoba jak zawsze bedzie tu tylko sluchac :-)

> AmAdeuz

do wirtualnych zabaw pomocny może być poniższy kalkulatorek:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

Chciałbym podzielić się wrażeniami z odsłuchu kolumn Beta firmy Argos. Co prawda wątek dotyczy Opus Audio, ale to nic nie szkodzi. Zanim przejdę do wrażeń to kilka zdań tytułem wstępu.

Dlaczego Argos? Zachęciły mnie pochlebne recenzje w prasie fachowej, wpisy na forum oraz nietypowe metody promowania produktów. Dość rzadko, firmy dopuszczają odsłuch kolumn u klienta nie mówiąc o tym, aby zostawić swój wyrób do dłuższego odsłuchu. Ale po kolei.

Przy pierwszej rozmowie z Argosem w osobie Bartka okazało się, że firma nie tylko jest w stanie zrobić kolumny i przyjechać na odsłuch do klienta, ale doradzi fachowo w sprawie doboru sprzętu, kabli, no w ogóle całej elektroniki. To trochę tak jak w Media Markt pełny pakiet, z tą diametralna różnicą, że wszystko w firmie Argos jest w pełni profesjonalne i skierowane do klienta (choć to nie dość dobre słowo w przypadku bydgoszczan), żeby był on usatysfakcjonowany.

Z Giżycka do Bydgoszczy jest daleko i taka wyprawa to prawdziwe wyzwanie logistyczne dla obu stron. Ja namawiałem Bartka na wyprawę do Giżycka, a On optował za wizytą w Bydgoszczy. Co ja się nakombinowałem, żeby Bety zawitały do mnie, ale koniec końców Bartek postawił na swoim. Pragnę tu mocno zaakcentować , że to nie zła wola Panów z Bydgoszczy, ale względy techniczne (Bety ważą 40 kg sztuka) i finansowe (brak własnego transportu). Nie słyszałem tych kolumn wcześniej a wyprawa na Mazury po to aby dokonać prezentacji przez kilka godzin mijałaby się z celem i po ludzku mówiąc kosztowała by za dużo kasy. Tak więc w ostatni weekend kupiłem turystyczny bilet PKP i ruszyłem do miasta Bydgoszcz.

Przy pierwszym kontakcie wzrokowym z Betami zauważalny jest ich nietypowy, niebanalny, ale ciekawy kształt. To nie jest typowy monitor. Przód i góra jest pochylony pod dość ostrym kontem, a boki ścięte. Taki kształt, jak zapewniał producent ma swoje uzasadnienie techniczne. Ponadto kolumny są o wiele większe niż wydawało by się, gdy widzi się je tylko na zdjęciach. Dowiedziałem się że obudowa jest to odlew z kompozytu o zróżnicowanej grubości ścianek. Jeżeli chodzi o rodzaj użytych głośników i inne niuanse techniczne można je znaleźć na stronie firmy (choć ubogiej) a jeżeli to za mało to telefon do Panów z Bydgoszczy rozwieje wszystko. Nie będę się o nich rozpisywał. Mnie przypadły do gustu. Co prawda testowane Bety były w wersji podróżnej, czyli lekko poobijane, ale zapewniono mnie, że na wyjściowo wyglądają znacznie lepiej.

Zestaw elektroniki, który posłużył do testów to wzmacniacz Onkyo A-7090, pancerny Marantz CD 80 oraz bufor lampowy. Okablowanie użyte w zestawie to bydgoski wrób firmy Volta już prezentowany w tym wątku.

Pierwsze dźwięki które usłyszałem z głośników nie zachwyciły mnie. Dźwięk wydał się bardzo poprawny, grało ładnie ale nie tak jak się spodziewałem albo inaczej nie tak jak do tej pory słyszałem. Jak ktoś kiedyś napisał „po podłączeniu Bet do wzmacniacza jest spokój”. I tak było, wszystko poprawnie ale bez emocji. Głośniki przed odsłuchem zostały lekko wygrzane, ustawienie było poprawne, kanapa wygodna, towarzystwo miłe, ale czegoś brakowało. Dopiero po kilku taktach dotarło do mnie, że bas wyjechał na urlop. Na moją uwagę dotyczącą tonów niskich Bartek tylko się lekko uśmiechnął i powiedział, że tak mówią wszyscy, którzy po raz pierwszy siadają przed Betami. Zapewnił, że bas się pojawi, tylko na to trzeba czasu. Miał rację. Im dłużej trwał odsłuch, więcej usłyszanej muzyki, tym Bety przeobrażały się w potwora, który zabija jakością dźwięków płynących z głośnika. To co potrafią zrobić Bety z basem nie da się zamienić w słowa, to trzeba usłyszeć. Kolumny dostarczają go tyle, ile potrzeba, nic więcej, nic mniej. Nie dość że bas jest zwarty jak żołnierze przed atakiem i szybki jak gepard w biegu, to przy na prawdę głośnym słuchaniu (współczuję sąsiadom z bloku) ani na chwilę nie traci się nad nim kontroli. Czy to kontrabas w składach jazzowych czy gitara basowa w rocku, bas powala na kolana. Bartek tłumaczył, że jeżeli na płycie nie ma basu to nie będzie go słychać, ale jeżeli autor nagrania zapikował go, to Beta odtworzy wiernie zamysły autora nagrania. I tak jest w rzeczywistości. Zachowanie kolumny przy głośnym słuchaniu jest zupełnie neutralne, nic nie drży, nie podskakuje po prostu stoi i gra. To właśnie chyba zaleta budowy kompozytowej.

Dużo dobrego można powiedzieć o tonach wysokich, a to jak potrafi zagrać kopułka Scan Speak D 2905/9500 jest na wysokim poziomie. Szybkie, czyste a przede wszystkim barwne dźwięki nie zdradzą oznak suchości i wyostrzenia. Szczegółowość dźwięków jest olbrzymia, szczególnie doświadczyłem tego przy słuchaniu nagrań Yello. Słyszałem najdrobniejsze detale zawarte na płycie. Detaliczne dźwięki są miłe dla ucha nawet przy wielogodzinnym słuchaniu. Sam tego doświadczyłem, bo pierwszego dnia spędziliśmy na słuchaniu 12 godzin, a mimo to nie odczuwałem zmęczenia receptorów słuchu. I tak jak przy tonach niskich głośne słuchanie nie zmienia nic z tego co dociera do słuchacza, no oczywiście poza natężeniem dźwięku. Sytuacja jest podobna, gdy gałka powędruje w drugą stronę. Ciche słuchanie nie odbiera nic ze szczegółowości i barwy nagrania. Słyszalne są wszystkie detale i niuanse nagrań na płytach.

Duży plus dla Bety za scenę tworzoną w trakcie odsłuchów. Dźwięki płynące z głośników wypełniały nie tylko przestrzeń między kolumnami, ale w sposób poukładany i uporządkowany słyszalne były w oderwaniu od ścian bocznych kolumn. Przestrzeń między głośnikami Bety zagospodarowały w precyzyjny sposób. Każdy dźwięk miał swoje wyznaczone miejsce i ściśle się go trzymał. I tak jak poprzednio głośne i ciche słuchanie nie zmienia nic z realizmu słuchanych nagrań. Plany muzyczne są bardzo realistyczne rozmieszczone i czasami przy lekko przymkniętych powiekach ma się nieodparte wrażenie, że jest się uczestnikiem sesji nagraniowej w studio.

Podsumowując, Bety to kolumny, które warto wpisać na listę przy planowaniu zmian w swoich domowych systemach. Za dość przystępną cenę dostajemy kolumny, które potrafią oczarować dźwiękiem. Bas zwarty, szybki i twardo trzymany w ryzach potrafi rozkochać słuchaczy. Scan Speak jako głośnik wysoko tonowy to doskonałe zestawienie do nadania wysokim tonom czystości, barwy i ciepła. Rozbudowana scena w nagraniach jak to mówią dopełnia całości. Być może Bety mają minusy ale nie ma rzeczy idealnych, a im do ideału bliżej niż dalej. Na koniec zadałem Bartkowi pytanie czy Bety to klasa Hi Fi czy High End? Bartek odpowiedział dyplomatycznie, to po prostu dobre kolumny i to chyba najlepsza konkluzja jaką wywiozłem z Bydgoszczy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.