Skocz do zawartości
IGNORED

CD z dobrym dzw. i mozl. odtw. obrazu

malywojt

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Wiem ze na tym forum znajduja sie ludzie ktorzy zajmuja sie konstruowaniem roznyczh urzadzen audio.I do nich przede wszystkim to pytanie: Czy jest mozliwosc stworzenia urzadzenia jak w tytule,czyli odtwarzacza cd o dobrym dzwieku (powiedzmy porownywalnym z odtwarzaczami za 3kz),i z mozliwoscia odtwarzania obrazu z plyt dvd. Pytam, bo przede wszystkim zalezy mi na dzwieku,ale czasami ogladam tez koncerty z dvd,i chcialbym to jakos polaczyc.A kazde lepiej grajace dvd kosztuje sporo,i trzeba przy tym placic za rozne rzeczy ktore nie sa mi potrzebne, np. dekodery,czy rozne loga na panelu.Interesuje mnie tylko stereo.Moze byc sam transport.

A pozatym to przyjemne jest miec cos,co jest robione pod Twoj gust,i w dodatku jedyne na swiecie.No,chyba ze spodoba sie tez innym.

https://www.audiostereo.pl/topic/24852-cd-z-dobrym-dzw-i-mozl-odtw-obrazu/

Raczej nikt sie tego nie podejmie bo i po co? Trzeba by zaprojektować odtwarzacz DVD, bo jak to nazwać?

Jakość kosztuje i zazwyzaj więcej niż by się chciało wydać.

Twój porblem rozwiązuje albo dobre DVD albo DVD z tuningowanym torem audio, np Manta, Samsung 745. Jest o tym w wątku Darkula i Petera Daniela w dziale DIY - skorzystaj z wyszukiwarki.

czytalem watek o ktorym piszesz,i myslalem tez o tuningu mojego dvd (Panasonic RA 71),ktore w dotychczasowym systemie doskonale sie spisywalo jako zrodlo dzwieku.Ale po wymianie wzmacniacza i kolumn zabraklo czegos w dzwieku.A z cd gra ten system calkiem niezle.Myslalem o czyms uniwersalnym,ale skoro to nieoplacalne... .

Nie wiem jak transport w tym moim odtwarzaczu,czy wart on jest tuningowania reszty.Ostatecznie moge kupic tez zewn DAC.To tez jakies rozwiazanie.

Witam,

Zapraszam do tego wątku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Być może niektórzy znajdą tu odpowiedź na swoje pytania ;)

Pozdrawiam

Ola

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tanie dvd raczej nie bedzie gralo,wiec nie wchodzi w rachube,a "jakiegos tam" nie chce,bo oprocz filmow jest tez troche muzyki na nosnikach dvd,i chcialbym zeby to tez jakos zabrzmialo.Obraz to drugorzedna sprawa.

A na cyrusa polowalem kiedys na e-bay.uk ,ale niestety pojawil sie ktos kto podniosl poprzeczke zbyt wysoko.

No trudno,trzeba bedzie zbierac pieniadze na tzw. 'audiofilskie' dvd. Cokolwiek to znaczy.

Sam cedek narazie mi wystarcza-usher cd-100.

Żaden stary CD nie zagra tak jak nowe DVd- stare przetworniki, kondensatory, starodawne zsilacze itp.

Wniosek- powinienes postapić tak jak najlepsi producenci odtwarzaczy audiofilskich- przesiąść się na DVD. Nie chce mi się po raz kolejny wszystkiego opisywać (wyszukiwearka), ale sledząc nowości rynkowe wiesz doskonale że w najdroąszych odtwarzaczach CD montuje się napędy DVD + całe płyty główne również DV, do tego oczywiście nowoczesne zasilacze impulsowe zamiast starodawnych buczących trafo stosowanych kiedys w CD-kach. Nie powinieneś więc przejmować się zacofanymi wypowiedziami, tylko nabyć drogi audiofilski odtwarzacz DVd typu Samsung 950 czy Yamaha 657 z możliwością odczytu tych lepszych płyt SACD i po sprawie. W testach taki drogi odtwarzacz ( jak na DVD) za 600zł bije na głowę odtwarzacze CD 5-10 razy droższe bez tuningu na płytach CD, natomiast zasilony płytą SACD to juz hiend.

Pozdrawiam

>>privaten

"Żaden stary CD nie zagra tak jak nowe DVd" -- co za stek bzdur... Wiele leciwych CD zagra o niebo lepiej od odtwarzaczykow dvd o masie wlasnej nie przekraczajacej kilograma...

"W testach taki drogi odtwarzacz ( jak na DVD) za 600zł bije na głowę odtwarzacze CD 5-10 razy droższe bez tuningu na płytach CD, natomiast zasilony płytą SACD to juz hiend."

Ty chyba masz hurtownie z odtwarzaczami DVD (zasilonymi plyta SACD)... Innego wytlumaczenia tych bredni nie widze : )

pozdrawiam

Śmiać mi się chce, jakim kultem ludzie obdarzają wiekowe stare odtwarzacze CD na naszym forum, a potem pojawiają się wpisy typu: "pomóżcie nie czyta cdr", albo: "płyty przeskakują co mam robić" Nawet najlepszy tunning nie zmienia faktu, iż laser i napęd po prostu się zużywają i wasz kultowy złom prędzej czy później pada . Ja też należałem do tego kółka frajerów, ale pewnego dnia powiedziałem -pas. Kupiłem DVD pioneer dv 575 za 500 zł, który czyta wszystko z gazetą wyborczą włącznie. Z brzmienia jestem zadowolony i nie jest mniej audiofilskie niż, moje poprzednie vintage technics, czy pioneer. Mówimy tu oczywiście o klasie sprzętu dla biedoty. Zanim kupicie od cwaniaków 10 letni cd, pomyślcie że za te pieniądze można spokojnie kupić coś nowego z gwarancją, coś co czyta nawet SACD.

privaten,

Dzięki takim wpisom jak Twój na tym forum czasem można się nieźle pośmiać :-) tak trzymaj!!!

chick,

"Z brzmienia jestem zadowolony i nie jest mniej audiofilskie niż, moje poprzednie vintage technics, czy pioneer."

brawo, na pewno były to audiofilskie zabawki z technicsem na czele :-)

Oj chłopcy, chłopcy, takich trzech jak Was dwóch to niema ani jednego !!!

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

privaten, nie no tak czytam i nie mogę wyjść z podziwu.

"do tego oczywiście nowoczesne zasilacze impulsowe zamiast starodawnych buczących trafo stosowanych kiedys w CD-kach"

"Nie powinieneś więc przejmować się zacofanymi wypowiedziami, tylko nabyć drogi audiofilski odtwarzacz DVd typu Samsung 950 czy Yamaha 657 z możliwością odczytu tych lepszych płyt SACD i po sprawie"

"W testach taki drogi odtwarzacz ( jak na DVD) za 600zł bije na głowę odtwarzacze CD 5-10 razy droższe bez tuningu na płytach CD, natomiast zasilony płytą SACD to juz hiend."

.... ;-D

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Moze powinienem dodac ze chodzi mi o odtwarzacz zrobiony wg. wszelkich regul,czyli :solidny transport,i takiez zasilanie (napewno nie myslalem o zasilaczach impulsowych tylko o odpowiednim trafo,albo dwoch) i porzadny tor audio. Obudowa to juz inna dzialka,i na to pomysl mam.Takze wpisy jak powyzsze traktuje jako zart :) .

Jakość taniego CD a relatywnie drogiego DVD (stosunek ceny 1:3)

Jestem bardziej lub mniej szczęśliwym posiadaczem DVD Panasonica (cośtam)82 według AUDIO super maszyna, oraz starego Technicsa slp460 (czy jakuś tak). DVD kupiłem owładnięty żądzą posiadania odtwarzacza DVD Audio i wszystkich cudów które on daje.

Przez jakiś czas żyłem w błogiej nieświadomości że oto mam super maszynę – wynikało to głównie z faktu, że jedyne DVD jakie miałem to A Night At the Opera Queenu które faktycznie w porównaniu do remastera CD jest o niebo (albo dwa) lepsze. Niestety (albo na szczęście) kilka tygodni temu zrobiłem porównanie jakości dźwięku – zebrało mi się kilka tych samych albumów w różnych formatach i co ... katastrofa.:

1. CD w obu odtwarzaczach brzmią niemal identycznie (z niewielkim wskazaniem na DVD które jednak podpięte było kablem ixosa 1014 a nie zwykły drutem za 10 złoty).

2. płyty DVD Audio (porównywałem któryś album Diany Krall) są tylko minimalnie lepsze od CD choć w tym przypadku różnica była słyszalna wyraźniej niż przy CD. Oczywiście nie porównywałem 5.1 który ma swój urok ale jest nieporównywalne no i płyta była 96/24.

3. DVD wypadło wyraźnie lepiej od CD tylko raz na płycie CD Toshiby (Innuendo Queen) choć trudno mi to wytułmaczyć – zagrało dynamiczniej i głośniej niż przy odtwarzaniu w odtwarzaczu CD

Wniosek mój jest taki (ktoś już o tym pisał na forum), że tak długo jak szajs będzie pakowany do tanich oraz relatywnie drogich : ) odtwarzaczy DVD nie uzyskamy żadnych korzyści z nowego formatu bo co z tego że napęd ładnie wszystko odczyta (choć co niektórzy powątpiewają w jakość napędów DVD i mógłbym się z nimi zgodzić) skoro jakość toru audio (oraz zasilanie) w odtwarzaczu woła o pomstę do nieba ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.