Skocz do zawartości
IGNORED

AD1955+6*AD979=DAC+pytania

trryt

Rekomendowane odpowiedzi

Wrzuciłem swoją funkcje do spi do starego programu. Działa obsługa z pilota, ale dziwnie trochę. Mute zawsze fajnie się przełącza. Natomiast regulacja głośności sprawia problemy. Prawy kanał (DAC skonfigurowany na prawy) zawsze reaguje ładnie, natomiast lewy czasem się wyciszy całkowicie i nie chce już wrócić. W ogóle z tą głośnością to nota nie jest zbyt wyczerpująca, bo podaje że są dwa rejestry głośności: dla lewego i prawego kanału, ale nie podaje już jak to jest gdy AD1955 jest skonfigurowany w mono. Na początku myślałem że trzeba jednak zapisać oba rejestry, wyszło na to że jednak tylko ten który odpowiada temu jak jest skonfigurowany DAC, tzn w lewym tylko lpiszemy do rejestru głośności lewego kanału, a w prawym prawego, a on sobie wyraźnie sam kopiuje do obu DACów. Ale czemu ten lewy mi się całkiem wycisza to nie wiem na razie. Będę sprawdzał czy to coś w moim programie czy może to ten jeden układ wariuje.

Podłączyłem DACa bezpośrednio do wyjścia I2S SAA7310 w Grundigu CD 303. Konkretnie to dolutowałem się do wejść SAA7220 bo jest w DIP to łatwiej. Niestety coś jest nie tak. Słychać trochę muzykę, ale głównie "pierdzenie". Zegar wziąłem z SAA7220 (11,2896MHz). Wszystko połączyłem kablem czterożyłowym w ekranie, po drodze jeszcze gniazdo takie jak do mikrofonu CB - pięciostykowe. Konfiguracja wydaje mi się wporządku, masterclock ma dobrą częstotliwość, ten SAA7310 daje 16 bitowe próbki I2S i tak mam AD1955 ustawiony. Może jednak długość kabla jest za duża? Mam z 50-60cm. Niestety nie mam oscyloskopu żeby obejrzeć jak to wygląda na drugim końcu kabla.

Sprawdzę jeszcze jak to będzie z nadpróbkowanym sygnałem z wyjścia SAA7220.

Po podłączeniu do wyjścia SAA7220 jest lepiej ale i tak źle. Słychać więcej muzyki, ale i tak takie jakby trzeszczenie w takt muzyki jest. Jeżeli muzyka gra cicho prawie tego nie słychać. Gdy CD jest zatrzymany - cisza. Nie wiem czy to zakłócenia w kablu, a może coś z masą? Masę (ekran) kabla podłączyłem do masy SAA7220 i do masy (obudowy) mojego DACa.

Oczywiście dla podłączenia pod wyjście SAA7220 (over sampling 4x) skonfigurowałem DACa żeby akceptował 176,4kHz. A może jeszcze trzeba włączyć deemfazę? Właściwie to nie wiem o co z tym chodzi, ale to ostatnia opcja Ad1955 która może nie pasować.

Moze format nie jest do konca zgodny. W datasheet ad1955 pisza:

In I2S Mode, LRCLK is low for the left channel and high for

the right channel. Data should be valid on the rising edge of

BCLK. The MSB is left-justified to an LRCLK transition but

with a single BCLK period delay.

Tez zabieram sie za ten dac.

A możesz dokładniej wyjaśnić co masz na myśli?

Przecież XSYS dla SAA7310 idzie z SAA7220 i to właśnie jest 11,2896MHz.

Więc w pierwszym połączeniu nadajnik (SAA7310) i odbiornik-DAC (AD1955) miały wspólny zegar systemowy z wyjścia SAA7220.

Teraz zegar systemowy jest taki sam, a zegar bitowy i L/R oraz dane też idą z SAA7220. AD1955 pracuje z zegarem systemowym (MCLK) 64*fs czyli 64*176,4kHz=11,2896MHz.

Z niezgodnością to raczej nie bo przecież oba są I2S, a pozatym obrazek który wklejam z noty SAA7220 dokładnie obrazuje to co Ty wkleiłeś z noty AD1955. Z PCM2706 współgrało świetnie. Może to jednak wina odległości. Ktoś ma doświadczenia z ciągnięciem I2S i masterclocka na większe odległości zwyklym kablem wielożyłowym?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"Przecież XSYS dla SAA7310 idzie z SAA7220 i to właśnie jest 11,2896MHz. "

11Mhz to czestotl. taktowania po 4x oversampl.

Wez caly sygnal I2S w wyjscia SAA7310.

Ale niewazne, z sygnalem z 7220 i tak nie dziala wiec problem gdzie indziej.

No i format I2S w ad1955 wyglada na malo I2S:) chyba ze cos zle patrze. Str. 15 datasheet.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"11Mhz to czestotl. taktowania po 4x oversampl."

Ale to też 256*44,1kHz więc akurat dobre jako masterclock dla AD1955, a resztę tzn bit i l/r clock miałem z SAA7310, ale fakt że to nie tu leży problem.

I2S na Twoim obrazku wygląda tak jak ten na moim z noty SAA7220 (z dokładnością do zaznaczenia stromości zboczy zegara BCLK i nazw poszczególnych lini) i mi pasuje. Dla porównania jeszcze z noty PCM2706 obrazek, który pokazuje to samo.

Rejestry mam tak

Control Register 0 (DAC lewy): 0000101000001100

Control Register 0 (DAC prawy): 0000111000001100

Control Register 1 - nie modyikuję go czyli domyślne zera tam są.

W CR 0 te wartości są teraz do współpracy z SAA7220, czyli 4*wyższe fs, jak było z PCM2706 to było ustawione na 48kHz czyli bity 9:8 oba na zero.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bo mam te AD1955 w konfiguracji mono, w każdym kanale pracuje jeden podwójny DAC. A właśnie tymi bitami które się różnią się wybiera który kanał ma obsługwać dany układ.

MSB first, na obrazku fragment specyfikacji I2S, cała np tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Też. Jak pisałem, to jest jedno z czym nie wiem o co chodzi. Ale z tego co kojarzę to jest to coś (ta deemfaza) co występuje tylko na bardzo starych płytach z początku CD i teraz jest to nie potrzebne w ogóle - czyli raczej powinno być wyłączone.

• 4 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

Musisz ustawić programowo po resecie DSP serial port mode, w którym dane mogą mieć dowolną długośc do 24 bit, co nie jest możliwe w PCM Mode.

Możesz też ustawić external filter mode, wtedy DAC nie wykonuje oversamplingu.

• 2 miesiące później...

I jak tam prace? Wyszło z tego coś rozsądnego i hula?

Pytam, bo też się zastanawiałem nad upgradem do AD1955 tylko z tego co widzę to walka o te dodatkowe 3dB w SNR itp. to wobec trudności i skomplikowania układu (kabelkownia+płytkownia ;-) ) to trochę dla mnie zabawa nie warta świeczki...

Ostatecznie 2xAD1955 równolegle jako 2x stereo.

Trryt: czy nie masz czasem gdzieś płyteczki w wersji pod zwykłe stereo na ten DAC? Myślę o jak najprostszym układzie bez regulacji. DAC ma być podpięty do szyny I2S w karcie E-MU 0404 w której jest w tej chwili AK4395.

• 11 miesięcy później...

Witam

Dawno mnie tu nie było, bo w ogóle mnie nie było na forum. Nie miałem, ani porządnego sprzętu audio, ani czasu na zabawę w elektronikę (za to miałem o wiele lepsze zajęcia). Teraz do tego wszystkiego powoli wracam. Widzę że w między czasie na forum jakieś DACi hasały (Tomka J., ten jakiś forumowy - nawet nie czytałem czy on już jest czy to tylko plany).

Mój na razie mi gra za plecami z komputera w połączeniu z PSM2706 (Last.fm - ostatnio się wciągnąłem, niby tylko MP3 128kbit, ale za to można poznać dużo nowej muzyki).

A ja zrobiłem do niego płytkę dekodera na STA120. Wiem że jest moduł Tomka, chociaż jakoś nigdzie nie mogę zobaczyć płytki do niego. Ale wolałem po swojemu.

Moduł z wejściem elektrycznym i opto. Osobne zasilanie dla części cyfrowej i PLL, też rozdzielona masa, chociaż tej analogowej to nie wiele. Zasilanie identyczne jak na płytce DAC, na LP2950, z tą drobną różnicą że nie 5V, a 3.3V. Dwa komplety wyjść I2S+MCLK. I2S ustawiony na sztywno.

Jeszcze nie wykonana płytka. I jeszcze do sprawdzenia ostatecznego przed wykonaniem. Na obrazkach: płytka, masa cyfrowa, masa analogowa (PLL).

Ukryta Zawartość

post-4476-100005280 1221758816_thumb.gif

post-4476-100005281 1221758816_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak się przyjrzałem jeszcze raz tej płytce i wszystko OK. Tylko SEL mnie zastanawia. Bardziej mi pasuje (lepszy rozkład ścieżek) do masy. Ale zwykle widzę go podłączonego do +. Niby i tak z tego co się nim wybiera nic nie korzysta. A może go po prostu zostawić wiszącego? Nie zauważyłem informacji czy jest podciągnięty do czegoś, a raczej wolę nie zostawiać wejść wiszących, bo od tego układ może głupieć.

Podpięcie SEL do + mi niepotrzebnie odsuwa elementy filtru PLL od układu i psuje trochę płaszczyznę masy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Molibden, 23 Wrz 2008, 01:24

>SEL można pominąć i nie lutować do niczego, nie wpłynie to na pracę układu, często tak się go

>ignoruje.

SEL - Select.Control pin that selects either channel status information (SEL = 1) or error and frequency information (SEL = 0) to be displayed on six (C0, Ca Cb, Cc, Cd, Ce) pins.

Jak widac wpłynie na prace układu, tzn na funkcje wyjść Cx. Ale rzeczywiście mało kto uzywa doatakowych informacji z kanału statusowego, wiec nie wpływa to na pracę samego procesu "zamiany" S/PDIF--> PCM

BTW moze warto dac zworki do wybory formatu - moze sie przydac do innego DAC'a

Dzięki za rady. To zostawię wiszące w powietrzu.

Zworki jednak zdecydowałem się pominąć. Chciałem tą płytkę zrobić jak najmniejszą i jak najprostszą. Więc zostanie I2S ustawiony na sztywno.

Jak już i tak będę rozpuszczał roztwór do trawienia to zdecydowałem się zrobić jakiś PROSTY zegar do tego DACa. Później nad czymś pomyślę, np PLL1708, a teraz chciałem zrobić coś prostego pod względem układu i dostania elementów, a także nie wymagające regulacji (jeszcze się nie dorobiłem oscyloskopu). Clocków to na forum jest tyle że ciężko się zorientować co wybrać. Znalazłem zegar Molibdena na bramkach. Zrobię go. Płytka poniżej. Czy możecie coś jeszcze polecić? LClock 1??? Chodzi głównie o prostą dostępność elementów. Bo się okazuje że chociaż Wrocław to duże miasto, to nie aż tak łatwo, np. nie udało mi się znaleźć żadnego generatora kwarcowego na częstotliwość "audio", albo dławików 22uH/1-2A (dławiki to do wzmacniacza na TP3122D2, wiem że to nic specjalnego, ale po prostu mnie ciekawi jak to wygląda 2*15W z takiego maleństwa i to jeszcze "na zimno").

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zrobiłem jeszcze płytkę pod tego Lclocka. Z zasilaniem takim jak "wszędzie" w tym DACu. Zobaczę czy te tranzystory (BFR92A) się uda dostać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Złożyłem odbiornik. Od razu śmiga. Na razie tylko z połączeniem elektrycznym bo jeszcze TORXa nie wlutowałem. Pierwsze wrażenie genialne! Chociaż to dopiero początek, taktowanie z STA a nie clocka, nie ma nadpróbkowania. Ale piękna przestrzeń i to co już było słychać w połączeniu z PCM2706 bardzo dużo basu, ale nie za dużo i nie w marnej jakości.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.