Skocz do zawartości
IGNORED

AD1955+6*AD979=DAC+pytania

trryt

Rekomendowane odpowiedzi

można tanio

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zrobię do tego dwie płytki wejściowe. Jedna z I2S druga SPDIF. Na obu dodatkowo zegar na 24,576MHz zrobiony na PLL1708 i nadpróbkowanie na AD1896. Tą z I2S już tu powyżej pokazywałem, ale muszę tam jeszcze zmienić zasilanie na LP2951 (dwie albo trzy sztuki). A co do SPDIF to wybrałem STA120 bo jest tani iłatwo dostępny. Jest odpowiednikiem któregoś CS, różnią się tylko tym że CS jest na 5V a STA120 na 3.3V. Też zacząłem rysować pod tego STA, jego otoczenie na rysunku.

Na rysunku...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Matthew, 16 Mar 2007, 20:04

>czyl zasilacz niech sobie będzie np na LT1084 ale przy kotce druga stabilizacja

Wiem ze jest taka moda na "stabilizator za stabilizatorem". Konstruktorzy z wieloletnim doświadczeniem nie polecają jednak takiej metody. W układach cyfrowych stosuje się LDO bo taki był wymóg: potrzeba było nowych niższych napięć, a jednocześnie było +5V. LDO sa kapryśne, lubią sie wzbudzać, musza byc bardzo prawidłowo aplikowane. Jeżeli nie ma takiej konieczności, a tutaj nie ma, to lepiej jest stosować: duży elektrolit za mostkiem prostowniczym i pojedynczy stabilizator najlepiej z odpowienio duzym zapasem napięcia na wejściu. Uwagi o blokowaniu kondensatorami przy nóżkach scalaka zupełnie na miejscu - podwójnego stabilizowania osobiście nie polecam - nadmiar szczęscia. Oczywiście każdy może pozostac przy swoim ;-)

SPDIF na ten rezystor 75. Nic nie ma na schemacie bo się jeszcze zastanawiałem czy dać gniazdo BNC na płytkę czy tylko pady.

Z tą stabilizacją to różnie słyszałem, o tym LP2951 raczej same dobre rzeczy. Płytka już taka jest, zawsze można wylutować tego zewrzeć LP2951 wejście z wyjściem połączyć i na głównym stabilizatorze ustawić 5V. No do AD1896 będzie niezbędny właśnie po to żeby z 5V zrobić 3.3V.

chwalę się pierwszym projektem płytki pod zasilacz regulowany (Kwierzyk i Veteran, wzorowałem się na waszych), pare dni mi to zajęło, jestem dumny i blady, pierwsze lody przełamane w Eaglu ;D, rastry pod Elna for Audio snap in przy mostku, reszta BG i mniejsze..

nie umiałem zrobić tej wylewki masy, musiałem to polygonami, trochę pracochłonne.. prosił bym o jakies uwagi, porady itp itd..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

podwójna stab napewno się sprawdza lepiej niż pojedyńcza na zasilaniu Clocka, ale tu już by wypadało zrobić Shunt Regulatora jakiegoś, zaś na zasilanie opampów to hmmm, nie wiem, jakby tak było to w MBLu1531 dali by, a dali jedynie LM317/337 i to na 6 opampów.. bez tam jakiegoś dual mono.., natomiast cyfrówka osobno zasilania, główny zasilacz na LT1084 i potem przy kostkach cyfrowych kolejne stabilizatorki, przy DACu aż dwa... do czego zmierzam, ano do tego ze znam to CD i u ważam że gra bardzo dobrze ;) i warto podpatrywać najlepszych. Ten CD również nie ma konda w torze.. podobnie jak ten układ co Trryt robi..

Ukryta Zawartość

post-5385-100006119 1174309429_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Podwójna stabilizacja jest dla DACa, dla opampów (też w sumie 6 na dwa kanały) jest na LT317/LT337 (tzn na razie LM bo tamtych nie mogę załatwić na razie, mam tylko dwie sztuki LT317).

Ta czerwień na zdjęciach to Wima? Bo u mnie jak widać na wizualicjach powyżej też twego trochę będzie.

I jakie tam opampy siedzą?

Ne5534 i na wyj ad797

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tu jest wątek o tym jak To rozebraliśmy..

Ukryta Zawartość

"Polistyren (styrol, styroflex) jest jednym z pierwszych tworzyw

sztucznych, które w coraz wększym stopniu zastępowane jest przez

poliwęglany i polipropylen. Metalizuje się z dużymi trudno�ciami, a

niska wytrzymało�ć elektryczna powoduje, że folie polistyrenowe muszš

być dużo grubsze niż wykonane z innych tworzyw sztucznych. Polistyren

posiada jednak bardzo niskš stratno�ć, wysokš stabilno�ć i niskš

absorpcję elektrycznš. Wykonane z niego kondensatory używane sš w

bardzo odpowiedzialnych miejscach obwodów elektrycznych np. w

filtrach."

;>

Te 100pF są tu w ważnych miejscach: pętle sprzężeń zwrotnych opampów, opdowiadają za zmniejszenie szumów stabilizatorów (kawałek not na ten temat na obrazku). Ja mam: "Wima Kondensator polipropylenowy 100pF 100V RM5mm", bo takie mam. Te Silver Mica na pewno można, ale akurat mi się nie chce zamawiać znowu czegoś na Allegro - za dużo ostatnio tych paczek;) Ta Wima ma duży rozstaw i jest duża to jak ktoś chce włożyć coś innego to nie ma problemu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam!

Tryt mam pytanie do Pana, czy rozkaz Delay jest potrzebny przed wczytywaniem ustawienia przetwornika w Panskim programie? Pytam ponieważ wgralem podobny program do 89c2051 z tymi rozkazami a przetwornik podpialem pod i2s w marantzucd53 zegar użyczyłem z odbiornika saa7345(11,2896Mhz) po tych zabiegach z przetwornika cisza. Podejrzewam ze mikrokontroler nie ustawia przetwornika na dane 16bitowe ale oczywiscie nie jestem pewien.

Poniżej wklejam program, jaki wgralem do mikrokontrolera i prosze o wskazówke jesli cos jest w nim zle.

Dim Ustaw16 As Word , Ustaw24 As Word

Config Spi = Soft , Data Order = Msb , Spioutedge = Rising , Dout = P3.4 , Clk = P3.3 , Nocs = 1

Csustaw Alias P3.1

Dioda16 Alias P1.3

Dioda24 Alias P1.4

Switch Alias P1.2

Spiinit

Ustaw16 = &B0000000000001100

Ustaw24 = &B0000000000000000

Reset Csustaw

Delay

Spiout Ustaw16 , 2

Delay

Set Csustaw

Delay

If Switch = 0 Then

Reset Csustaw

Delay

Spiout Ustaw24 , 2

Delay

Set Csustaw

Delay

Reset Dioda24

Waitms 200

Waitms 200

Set Dioda24

Goto Wylacz

End If

Reset Dioda16

Waitms 200

Waitms 200

Set Dioda16

Wylacz:

Powerdown

End

Po pierwsze to w kwestii formalnej, dajmy sobie spokój z tym panem, bo wszyscy na forum raczej sobie mówią na ty, a kto wie czy nie jestem młodszy;).

Po drugie to w Bascomie to SPI za dobre to nie jest. Pamiętam jak walczyłem z pamięcią EEPROM na SPI którą musiałem na szybko zaprogramować a się okazało że spiout nie przyjmuje stałych i coś w stylu spiout 0, 1 zawsze kończyło się brakiem komunikacji, dlatego tu już jest ten ciąg bitów konfiguracyjnych zapisywany w zmiennej i ona jest podawana do spiout. Po prostu błąd w Bascomie i już. Ale w ten sposób np z PGA2310 się dogadałem. Delay między ustawienie /CS a wysłanie danych jest tak wrzucony na wszelki wypadek. Wiadomo że musi być jakiś odstęp czasu, ale to bym musiał zajrzeć do noty jaki. Ogólnie jak mam doświdczenie z SPI robionym na FPGA to zwalnianie prędkości transmisji i tych opóźnień pomiędzy poszczególnymi sygnałami nie szkodzi. Każdy układ ma oczywiście maksymalną prędkość transmisji (bywają duże) no i właśnie te minimalne opóźnienia.

Sam jeszcze tego swojego nie odpaliłem, zobaczymy jak to będzie...

A na pewno masz zegar i I2S dobrze podłączone? Bo przy złym formacie to nie wiem czy on nie powinien raczej wydawać z siebie zakłóconych dźwięków a nie milczeć.

• 2 tygodnie później...

Jak chyba już pisałem płytki prototypu pod AD1955 zaoferował się wykonać mi jeden z kolegów z forum. Ja w między czasie się odważyłem na pierwsze trawienie. I wyszło całkiem fajnie. Zasilacze już mam. Czekam na te pod AD1955. Jak widać trochę w tej obudowie będzie płytek...

Ukryta Zawartość

post-4476-100004521 1176132188_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Płytki już u mnie. Jedna już prawie złożona. Na szczęście idzie długi weekend to będzie czas to uruchomić. Pewnie trochę roboty będzie bo np sterownik który działał dobrze teraz po wyjęciu z szuflady się trochę dziwnie zachowuje. Ale będzie czas to się porobi. Może czasu starczy na skończenie tych płytek pod upsampler. Niby już była jedna, ale postanowiłem zmienić zasilanie, schemat na pierwszym obrazku. A na drugim wersja ze STA120 jeszcze ze starym zasilaniem.

No właśnie, na obrazku...

Ukryta Zawartość

post-4476-100003543 1177276952_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam.

Przepraszam, że nie na temat, ale poszukuję osoby, która podjęłaby się zadania modernizacji karty dźwiękowej. Byłbym wdzięczny za zerknięcie do wątku:

Ukryta Zawartość

pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Odpowiem jak odpowiedział mi pewien kolejarz na pytanie kiedy będzie (bardzo spóźniony) pociąg:

"Jak przyjedzie to będzie". Mam zamiar się tym zająć w majowy weekend, ale nie wiem czy się nie trafi jakiś wyjazd czy coś. Więc lepiej nie będę mówił kiedy będzie, tylko jak będzie to powiem że jest.

Weekend pozwolił poskładać to. Ciekawe czy pozwoli uruchomić. W każdym razie w obudowie robi się tłoczno. Teraz posprawdzać montaż, zorientować się czemu sterownik nie działa tak jak działała dawniej i wymyślić jak połaczyć wszystkie masy...

Ukryta Zawartość

post-4476-100003080 1177864337_thumb.jpg

post-4476-100003081 1177864337_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.