Skocz do zawartości
IGNORED

Najstraszniejszy HORROR ]:-> (film)

himera

Rekomendowane odpowiedzi

>"Klątwa", to nowy film.

kurcze chbya slepy bylem, ta klatwa o ktorej pisales to wlasnie the grude w moim poscie ponizej ;)

>Czywynikia to tylko z różnic kulturowych, prymatu kultury azjatyckiej

>w kwestiach duchowych nad uwstecznionym w tej materii zachodem?

poprostu japonczycy wsztyko robia o "wiele poziomów lepiej", filmy tez. Ich teratr i muzyka - sztuka generalnie - jest wiele bardziej uduchowiona i gleboka - niestety trudna i to w czesto w stopniu uniemozliwiajacym zrozumienie jej przez nie japnczyka. Od dawna interesuja sie kultura krajow azjatyckich (szczegolny nacisk na japonie) i narazie jestem na etapie w ktorym tylko wiem ze te ich "dziwactwa" to cos wiecej niz sie wydaje na pierszy rzut europejskiego oka. Niestey prawdopodobnie na tym poziomie zostane bo nie jetem japonczykiem. Oni sa dla nas dzwakami a my dla nich barbarzyncami i prostrakami ;)

dla zainteresowanych tematem jp podaje 2 strony www - japonia widziana oczami nie tak calkiem typowego polaka ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

oraz polecam zajefajna ksiazke bruczkowskiego "bezsennosc w tokyo".

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

fajne linki Lamik,od dawna się Japonią interesuję.

A co do Japońskich Horrorów (i nie tylko horrorów) można je oglądać w ciemno.Naprawde fajne i klimatyczne filmy,no może poza godzillą :p

w ciemno jednak bym nie polecał, często odjazd kulturowy jest zbyt daleki by to przetrawić.

Swego czasu znalazłem czyjąś stronę (polską) która zwierała kilkaset? (nie pamiętam) kilkadziesiąt? recenzji japońskich horrorów. Więszość z tego co przeglądałem było jakimś całkowitym masakrycznym obłędem.

Niestety nie pamiętam linku by zamieścić.

z innej beczki,

czy ktoś słuchał wpółczesnego japońskiego jazzu? Czy jest równie odmienny jak to do czego przyzwyczaili nas europejscy i amerykańscy jazzmeni?

Jakoś nigdy się o to nie pokusiłem, z resztą nie miałem możliwości. Dyskografia jazzowa JVC XRCD pęka od azjatyckich muzyków, przy niewielkim udziale artystów z reszty świata. Tak więc muzyków tam nie brak. Miałem okazję jedynie rzucić uchem na kilka płyt Yacinta`y ale nie wywarły na mnie wrażenia. Z tym , że nie było to też nic co zasadniczo by się odróżniało od zachodniego jazz`u.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) fajna stronka, bardzo rozbudowane recenzje, screeny, dźwięki i urywki filmów klasy B, niektóre są straszne ;-)

Ukryta Zawartość

Niedawno oglądałem i polecam ze względu na bardzo fajne efekty, film jest dobrze zrobiony.

Tu jest oficjalna strona tego dziełka

Ukryta Zawartość

A jeden z najstraszniejszych horrorów jakie widziałem to film Clive Bakera "Lord of Illusions" - Mistrz Magii wersja reżyserska jest dostępna na DVD, a na płycie wielojęzyczne napisy "dozwolone od lat 18".

Ukryta Zawartość

pozdrawiam F.

• 2 tygodnie później...

Wiele lat temu oglądałem w TV film z lat 70tych prod. USA pt. Noc stracha na wróble. Wiele bym dał aby móc ponownie go obejrzeć. Niestety, nigdzie nie mogę trafić na jego ślad. Jakiś rok temu, kanał TNT wyemitował klasyczny horror pt. Nawiedzony dom. Popularny ostatnio remake, oryginałowi do pięt nie dorasta. Oczywiście wiedżma z Blair (tylko część pierwsza), to naprawdę straszny film. Nie trawię potworów, i zmaterializowanych "przerażaczy". Najistotniejszy dla mnie jest nastrój, atmosfera, strach i stan zagrożenia w połączeniu z niewiadomą. Częstokroć za takim strachem stoi człowiek z krwi i kości. Czasem człowiek i być może jeszcze coś, lecz tu kończymy i pozostajemy w domysłach. Jednym z niewielu udanych w moim odczuciu przykładów pójścia krok dalej, jest genialne Miasteczko Twin Peaks Davida Lyncha. Ten jednak jest jedyny i niepowtarzalny, zaś klimat jakim się posługuje, to zjawisko samo w sobie. Ktoś wspomniał Milczenie owiec. Myślę że warto dorzucić jeszcze kilka thrillerów na których nie wstyd się bać. Wspomnianego Lyncha, Blue Velvet lub niesłusznie zapomniany francuski Les Passagers, Serge Loroy'a.

PMD, trochę słuchałem Akiyoshi, Kikoushi czy Watanabe, lecz genialni samuraje, strasznie w muzyce rozkochani, najbardziej ujęli mnie konstrukcją brzmień. Już co najmniej od dziesięciu lat, staram się wyławiać perełki takich zespołów jak np. Towa Tei czy Pizzicato Five. Zapewniam że po dokonaniu selekcji, można wybrać kilka rarytasów.

Pozdrawiam.

PMD, co prawda ja mam kilka pozycyj zakupionych niegdyś, lecz i tak jak wspomniałem wybieram z nich poszczególne smaczki. Takim rarytasem w przypadku Towa Tei jest moim zdaniem np. Technova. Jeżeli chodzi o Pizzicato Five, polecam np. such a beautiful girl like you. Wspomniałem te utworki, gdyż poza interesującymi brzmieniami są stosunkowo znane i w przypadku tych mało popularnych zespołów mogą uchodzić wręcz za wizytówki. Poniżej dwa linki do sklepów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam i sorry za wpis poza tematem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Taaak i to słodkie "kiri kiri kiri" ;-))

a igły pod a nie w oczy wbijała ;-)

Żeby nikt nie pomyślał że w tym filmie nic więcej sie nie dzieje dodam że przez 85% filmu nie ma żadnej krwi ani przemocy

• 6 miesięcy później...

To może ja z łagodniejszej strony... czy zna ktoś tytuł filmu, który opowiada o latach 60-tych XX wieku, ale jest to fabuła oparta na założeniu, że Niemcy wygrywają II wojnę światową. Film jak pamiętam opowiada, o pewnym dziennikarzu, który odkrywa zbrodnię oświęcimską i jest w rosterce, czy ujawnić zdjęcia z oświęcimia czy nie (oczywiście akcja dzieje się w Niemczech, dziennikarz jest Niemcem, a Hitler jest nadal przywódcą III Rzeszy). W tym filmie główną rolę gra aktor kttóry parenaście lat temu grał w filmie "Ślepa furia" (zapomniałem jego nazwiska). Jeśli zna ktoś tytuł tego filmu to byłbym wdzięczny... pamiętam, że napięcie trzymało zdrowo... i zrobił na mnie ogromne wrażenie... pamiętam, że film ten widziałem w naszej publicznej TV jakieś 10 lat temu...

Luxmany i winyle 

Viniu

"Vaterland - Tajemnica III Rzeszy" ("Fatherland"), reż. Christopher Menaul, 1994

(gra m. in. Rutger Hauer)

film prezentowała TVP ("1"?, "2"?), kilka tygodni temu.

----------------------

Filmy reżysera - Roba Zombie:

"Dom 1000 trupów" ("House of 1000 Corpses") Rob Zombie 2003

"Bękarty diabła" ("The Devil's Rejects"), 2005

Pozdrawiam

-->americano

Ten film występuje pod wieloma tytułami (w zależności od tego które sceny są, a których brak):

Paura nella città dei morti viventi

także jako:

City of the Living Dead

Fear in the City of the Living Dead

Pater Thomas (Europe) (bootleg title)

The Fear

The Gates of Hell (USA)

Twilight of the Dead

Film jest z 1980 roku, jest jeszcze kilka tyułów, których tu nie wymieniłem.

...

-->PMD

Japońskiego jazzu jeszcze nie słuchałem (z drobnymi wyjątkami), ale rock, hardrock, pop i gotyk zdarzało mi się słyszeć (czasem nawet na żywo). Dla mnie jest to odmienne - dla mojej ukochanej, która jest tym całkowicie pochłonięta, to chyba jest "normalność" :p

A ja ostatnio widziałem dwa japońskie filmy grozy: "Nieodebrane Połączenie" (coś jak "The Ring") oraz "Gra wstępna". Mało straszne, ale ohydne. W pierwszym seria śmierci wśród studentów którzy otrzymali na komórkę nagraną wiadomość z przyszłą datą i godziną swojej śmierci i zarysem jej okoliczności. W drugim sa takie sceny: kobieta odcina facetowi stopę struną, karmi okaleczonego przez nią, bez 3 palców, stóp i języka mężczyzne którego trzyma w worku sowimi wymiocinami na psiej misce...

Trzeci film to indyjski (chyba w kopordukcji amerykańskeij) "Widmo" ("Shutter") - na zdjęciach pojawiają się obrazy ducha zamordowanej dziewczyny... sprawnie zrealizowane ale nie zaskakuje.

Nuda jak w polskim kinie. Nie polecam przypadkowym widzom... koszmary i problemy z zaśnięciem gwarantowane.

Najstraszniejszy film który oglądałem w ciągu ostatnich kilku lat... nie jest (na dobrą sprawę) horrorem :)

Na upartego filmem grozy dałoby się go nazwać, a chodzi mianowicie o "Piknik pod wiszącą skałą".

Ale straszy lepiej niż (też "skalny") Descent/Zejście.

Z ulubionych horrorów -> seria o zombiakach Georga A. Romero czyli Night of the Living Dead, Dawn of Dead, Day of the Dead i Land of the Dead (zapewne też Diary of the Dead :P ).

Ale... produkcje te traktuję w kategoriach filmów katasroficznych/postapokaliptycznych, a nie typowych horrorów :P

Polecam trzy filmy, raczej bez krwi i efektów ale z wyjątkowo mroczną atmosferą.

"Opowieść o dwóch siostrach"

Ukryta Zawartość

"Drabina Jacoba" /Jacob's Ladder/

Ukryta Zawartość

"Zniknięcie"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mnie najbardziej straszą dwa filmy Lyncha: "Lost Highway" i "Mulholland Drive"

jak byłem młodszy to nawet je lubiłem, teraz wprost nie potrafię ich oglądać

no ale to są HORRORY DLA DOROSŁYCH

nie jakieś gore-"plastusie" w rodzaju komedii "Evil Dead" (bardzo lubię!)

Lt_Bri, 7 Paź 2006, 17:31

>Na upartego filmem grozy dałoby się go nazwać, a chodzi mianowicie o "Piknik pod wiszącą skałą".

"Piknik pod wiszącą skałą" to o tyle dziwny film, że w pewnym stopniu jest oparty na faktach.

-->graaf, z Lyncha to najstraszniejsze to chyba (!serialowe! - nie pełnometrażowe) miastaczko Twin Peaks było (genialny klimat), choć osobiście z jego filmów wolę smutne historie (Eraserhead, Człowiek Słoń) lub dziwne (Prosta Historia, Diuna).

-->Gustaw, też coś mi się tak zdawało, ale ostatnio raz jeszcze obejrzałem te film, tym razem do samiutkiego konca i...

DMA, 8 Paź 2006, 22:29

>"Drabina Jacoba" /Jacob's Ladder/

>

Ukryta Zawartość

faktycznie klimat fenomenalny. Jedyny film, ktorego obejzalem dwa razy ;)

Postaram sie obejzec twoje dwie pozostale propozycje.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.