Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

w tej cenie to ten KROSS jest fajny :0 mam podobny i jest super ;)

ogolenie w tej cenie to trdudno cos "wychaczyc"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Od kilku dni pedałuję jak inni koledzy na rowerku Kelly’s Saphix, model cross, który serdecznie polecam niezdecydowanym. Rower nie nadaje się do szaleństw górskich czy też jeżdżenia po wertepach i piachu, chociaż jest niby uniwersalny, czyli takie skrzyżowanie cross i trekking.

Wspaniale za to jeździ się na bardziej wyrównanym podłożu a po zmianie gładkich opon na bieżnikowane można śmiało pedałować w gorszym terenie.

Osprzęt nie jest jakiś wyszukany, ale też i nienajgorszy, jedynie hamulce są takie sobie.

Model Saphix 2007 kosztuje niecałe 1300zł ale można kupić taniej, swój nabyłem wysyłkowo w www.rower.com.pl.

Model 2006 (taki sam, troszkę tylko gorszy przedni amortyzator) kosztował w promocji 999zł, jeśli jeszcze ktoś go dostanie to naprawdę warto.

W cenie średniego kabla IC można 'kupić' trochę zdrowia, chyba warto :-))

• 2 tygodnie później...

Pytanie do fachowcow:

jaki jest odpowiednik detek, na ktorych jest napis: 28x1.75/2.25?

W sklepach tylko cos w stylu 28x5.3/8 5.5/8 lub jakies 720x cos tam-cos tam

Ktos wie jakie sa zamienniki?

pzdrw

soso

Witam!

Sezon rowerowy juz rozpoczet na dobre.

Tak dwa tygodnie temu wygldala hala pod Turbaczem w Gorcach. Znaczy sie Gorce i Pieniny juz objechane jak zwykle goraco polecam :)))

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Soso

Taka grubosc jaka podales (1.75/2.25) to raczej do kola 26 cali a nie 28, za gruba, na pewno masz taka detke?

Napisz jaki masz rower? Z kolami 26 czy 28 cali, zeby bylo jasniej.

Do kol 28 cali przewaznie sa takie szerokosci (w calach):

1 1/8 ,1 /1/4 , 1 3/8 , 1 1/2 , 1,75

O co chodzi z tym 700 to tez sie nie bardzo orientuje, bo mam kola 26 cali i sie tym nie interesowalem nigdy, ale np. detka o oznaczeniu 700 x 18 - 23 C to detka do roweru szosowego o oponach od 18 do 23mm szerokosci.

Jak masz sklep blisko to najprosciej bedzie jak wezmiesz stara detke i na miejscu zobaczysz czy maja taka sama szerokosc, przy okazji sprzedawca Ci wytlumaczy o co w tych rozmiarach chodzi.

Larson

Zawsze marzylem o takiej ramce :) teraz juz chyba ciezko taka dostac.

Jaki to amor i korby? Sam skladales rower?

pozdrawiam, Malper

Soso

Taka grubosc jaka podales (1.75/2.25) to raczej do kola 26 cali a nie 28, za gruba, na pewno masz taka detke?

Napisz jaki masz rower? Z kolami 26 czy 28 cali, zeby bylo jasniej.

Do kol 28 cali przewaznie sa takie szerokosci (w calach):

1 1/8 ,1 /1/4 , 1 3/8 , 1 1/2 , 1,75

O co chodzi z tym 700 to tez sie nie bardzo orientuje, bo mam kola 26 cali i sie tym nie interesowalem nigdy, ale np. detka o oznaczeniu 700 x 18 - 23 C to detka do roweru szosowego o oponach od 18 do 23mm szerokosci.

Jak masz sklep blisko to najprosciej bedzie jak wezmiesz stara detke i na miejscu zobaczysz czy maja taka sama szerokosc, przy okazji sprzedawca Ci wytlumaczy o co w tych rozmiarach chodzi.

Larson

Zawsze marzylem o takiej ramce :) teraz juz chyba ciezko taka dostac.

Jaki to amor i korby? Sam skladales rower?

pozdrawiam, Malper

>larson3

Fajna maszynka - nawet do ścigania (po zmianie opon na mniej terenowe). Rama jest super, bo leciutka. Korby to pewnie stare XT. Kółka w wózku masz już niezłe piły - czas na wymianę - co to za przerzutka, bo wygląda mi również na starszego XTR-a.

Pozdrawiam

jak do ścigania (po asfalcie) to może lepiej coś lżejszego ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

malper, 11 Maj 2007, 16:03

>Soso

>Taka grubosc jaka podales (1.75/2.25) to raczej do kola 26 cali a nie 28, za gruba, na pewno masz

>taka detke?

To jest od mojego roweru zakupowego' - opona debica (rower kupiony w markecie w Danii (!)) z opisem 28x 1 3/8- 1 5/8 37/622

W srodku zas byla detka z Tailandii z opisem 28x 1.75/2.25 :-(

>

>Napisz jaki masz rower? Z kolami 26 czy 28 cali, zeby bylo jasniej.

>

Kola na pewno 28.

Ukryta Zawartość

jeździł ktoś na czymś takim? :D

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

Jaki powinien być wymiar ramy roweru, dla faceta o wzroście 182cm ?

* * *

Rower ma być do miejskiej dżungli (krawężniki, nierówna nawierzchnia, czasem leśne ścieżki). Generalnie nie do robienia km, a do rekreacji. Komfort mile widziany.

>andrea29

Zalezy czy to rzeczywiscie - "facet" i jak daleko ma do pedalow !

Tobie polecalbym "damkę" !

Szerokiej d..rogi, miejski, rekreacyjny lamparcie !

Nie zapomnij o odpowiednim siodelku, ktore zrobi Ci dobrze,

zapewniajac mily i widzialny komfort !

>andrea29: Zalezy od dlugoasci dolnych konczyn. Przymierz sie do 21", choc mnie ta rama wydaje sie przymala (Kellys) i chetnie przymierzylbym sie do 23". Moze to przyzwyczajenie z mlodosci kiedy z braku wyboru smigalem na urzadzeniu Romet-Sport o rozmiarze ramy 610mm - noski sporo pomagaly w "dzwiganiu" pedalow z dolnego polozenia ;)

Do gorala chyba rozmiar mniej - choc mam 19" i niby wg wyliczen jest OK, ale do pedalow droga krotka i sztyce sodla wyciagalem do konca.

>Zolty

Nie sposob się z Toba nie zgodzic !

O tak ! "Dzwiganie" pedalow z dolnego polozenia, to rzecz nader wyczerpująca !

Do pedalow droga rzeczywiscie krotka (wystarczy - na Dworzec Centralny ! :)

A i "sztyce" mozna sobie od tego wyciągnąc do konca !

Zolty, 10 Cze 2007, 11:36

Osoba długonoga ;) Dzięki za odpowiedź. Chodziło mi o czyjeś doświadczenie, bo w sklepie nie mogłem się jakoś zdecydować mimo przymiarki. Dotąd wolałem duże rowery (koła 28"), teraz rozglądam się za czymś zwrotniejszym i zrywniejszym. Rower nie będzie służył biciu rekordów prędkości, bo ten okres w życiu mam za sobą :)

Pozdr.

>andrea29

>Osoba długonoga ;)

>Chodziło mi o czyjeś doświadczenie...

>...w sklepie nie mogłem się jakoś zdecydować mimo przymiarki.

W sklepie fajnego chlopaka nie znajdziesz ! (mimo przymiarki !)

>Dotąd wolałem duże... teraz rozglądam się za czymś zwrotniejszym i zrywniejszym.

Polecam watek : "Pederastia, Pedofilia...etc. !

>okres w życiu mam za sobą :)

Serdecznie gratuluje !

>andrea29: A u mnie odwrotnie - wlasnie chetnie przesiadlbym sie na 28" z moich 26". Wymiary podalem przy zalozeniu, ze kola 28" (wspominales o rpwerze do miasta), przy 26" zapomnij o 23", próbuj max 21, ale moze 19" Ci przypasuje. Powodzenia. BTW różnica zwrotności jest olbrzymia (Scott Reflex 40 vs. Wheeler 2600) - różnica w prędkości również.

>Vlad: Ja z północnych kresów, dzięki za adresy ale nie podzielam skłonności. Jeśli chodzi o homoseksualistów to widziałem dzisiaj jednego - maskotkę Tinki Winki ;)

Zolty, SCOTT Reflex 50 wydaje mi się rozsądną jak na moje potrzeby propozycją i za jedyne 1,1kzł.

"W rowerach linii Reflex doskonałe połączono wysoki komfort z najnowocześniejszą technologią. Ergonomiczne komponenty i geometria wspaniale spisują się w częstej jeździe. Hydroformowane rury z aluminium są nie tylko godne zaufania, ale i estetyczne. W Reflex FX zastosowano amortyzację tylnego koła Genius. Zapewnia ono efektywne pedałowanie, z eliminacją efektu pompowania, co wpływa na świetną przyczepność. Amortyzator tylny jest sterowany z kierownicy i pozwala na wybór dwóch trybów pracy. „lockout” blokuje amortyzator, albo „All travel”, zapewniający 110 mm skoku. Reflex jest jedynym rowerem w tym przedziale cenowym, o takich cechach. Jeśli szukasz roweru spisującego się jak rasowy hardtail jest to perfekcyjna maszyna dla ciebie.

Model: 2006

Dostępne rozmiary: M, L"

To marketingowo brzmi, ale musze przyznac ze jesli chodzi o jakosc wykonania to bije Wheelera na glowe.

BTW Jak mozesz to kupuj model 2006 - te z 2007 maja inna rame (wg opinii w sieci gorszą).

Milego ujeżdżania - ja w tym roku popróbuje w okolicach Tykocina.

Pozmiar L (czyli 19") to rozmiar który mam i tak jak pisałem na płaskim sztyca w góre (w terenie mala rama jest OK). Szukaj XL - i zmien firmowe siodelko na coś lepszego: Scott'owskie jest niewygodne.

• 3 tygodnie później...

Jakieś komentarze ?:

1.

Ukryta Zawartość

2.

Ukryta Zawartość

3.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie nie wiem czy dobrze słyszałem ale np Shimano xtr jest mniej trwały od xt, za to lepszy w sensie lzejszy ?

Jako, ze mój rower calkiem dobrze sobie radzi na alivio nie czuję potrzeby na wymiąne sprzętu,

wolę dotrenować nogi :) Na przyszłość jednak dobrze wiedziec.

Jeżdżę raczej po prostej...las, szosa bez znaczenia, wertepy-z koniecznosci...tym bardziej, ze opony mam dobrane pod tego typu jazdę.

I jeszcze pytanie o geometrię/rozmiar ramy...jak powinna być optymalnie dobrana ? Kiedyś znajomy, ktory zajmował sie serwisowaniem rowerów i ostro cały rok jexdził(rozumiem takie zboczenia:))powiedział mi, ze rama powinna być taka, żeby rower "wyjeżdzał sam z pod tyłka":) Mój mam wrazenie rwie sie aż za mocno, bo na mocnych wzniesienia przednie koło potrafi lekko odrywać się od drogi.

Pozdrawiam

XTR jest drogi (choć już badzo staniał w stosunku do tego, ile kosztował np. 10 lat temu), XT zadowoli każdego, kto nie jest maniakiem-perfekcjonistą (chyba, że ktoś ma budżet unlimited).

Geometria ramy...tu mamy dylemat zwrotność/stabilność przy dużej prędkości. Jeśli zjazdy 60km/h w terenie Cię nie interesują i najwięcej jeździsz po lesie, wtedy zdecydowanie rower zwrotny (m.in. krótka górna rura trójkąta ramy). Na ostre podjazdy dobrze jest też mieć rower z ostrym slopem (górna rura ramy ostro wznosząca się w górę) i niską kierownicą (siodło wyżej od kierownicy). Z drugiej strony, taki rower jest bardziej wymagający przy zjeździe z tych ostrych wzniesień- tu liczy się właściwie umieszczony środek ciężkości i wspomniana stabilność przy szybkiej jeździe na wprost (nie wspominając o umiejętnościach). Osobiście używam ramy ATX Gianta (bardzo lekka, Cu92, ok 1350g), która udanie łączy powyższe cechy,

pozdrawiam

Jazz, - fajny :) Choć goły ;) Po plecach będzie leciała brudna woda (jak deszcz zaskoczy ;) -No... sama radość z takiej jazdy... :))

Trza mieć plecak albo wyruszać na wyprawę bez niego - "dla czystej" przyjemności jeżdżenia ;)

W Polsce też można dostać b. podobnie do tego co zamieściłeś wyżej link, wyglądające rowery. Pewnie nieco inna jakość i waga ale na polską kieszeń - mamy wybór. Np. rowery firm: UNIBIKE, KROSS.

* * *

Z ww. przeze mnie propozycji najbardziej widzi mi się ten najdroższy (Trans Alp), potem Trans Pacific. Ostatni (Trans Continental) dałem na doczepkę, by pokazać, że za taniej (ok. 1kzł) otrzyma się mniej, i że mamy wybór - to się chwali ! :)

Organoleptycznie poprawne (mam uwagi do siodeł - nie mogą się przyklejać do tyłka; skóra lub powlekane śliskim materiałem są IMHO najlepsze). Najwięcej zastrzeżeń mam do wagi, czasem widzę nie idealny lub troszeczkę nie centralny spaw ale to rzadko (zdarza się i bardziej cenionym firmom z tego przedziału cenowego).

Za "te" pieniądze każdy z nich może być. Tak mi się wydaje. Gdyby tak jeszcze bez kupić bez VATu - okazja :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.