Skocz do zawartości
IGNORED

DENON 1500AE- charakter , warty ceny?

sieko

Rekomendowane odpowiedzi

Nie jestem audiofilem i słuchałem tego wzmacniacza na budżetowych kolumnach takich jak koda av-702f i CV-52 F, rubicon rp-26f, heco vitas 500. Dla mnie wzmacniacz grał rewelacyjnie. Szybki zwarty i punktowy bas, normalnie miodzio. Do reszty też się nie przyczepie bo to chyba najlepszy wzmak jaki słyszałem jak narazie. Za 2,5kzł nic tylko brać, a napewno bedziesz zadowolony!

Panowie wiem ze jest temat o denonie,ale moze macie mozliwosc posłuchac sobie tego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

badz tego

Ukryta Zawartość

i porównac do tego denonka:).Wiem,moze dla niektórych sa takie za niskie i mniej potezne,ale polecam porównac:).Naim jest paskudny,no ale to jest audio sprzet a nie obrazek do ogladania.Chyba ze chodzi o zapach nowego klocka,to juz inna sprawa.

I prosze nie brac tego wpisu jako antyreklame Danonka;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

właśnie nad naimam się zastanawiałem ale model 5i, niestety jeszcze nie słuchałem,bo nie ma za bardzo gdzie, ale popytam może sie gdzieś trafi w okolicy. CO do musicala to nie miałem okazji słuchać i w pobliżu też nie mam. A swoją drogą nowy (5i) naim jes piękny

Sieko ---->

jak chcesz wydać ok 2500 zł za Denona to może warto rozejrzeć się za mało używanym Vickiem? Np takim:

Ukryta Zawartość

Oczywiście posłuchać wcześniej!!!

Ukryta Zawartość

jaro4444

Właśnie kilka dni temu sprzedałem swojego vincenta sv-236 (było nawet ogłoszenie na audiostereo.pl ). Jakoś vincent mnie nie przekonał. W zasadzie wszystko było z nim dobrze i trudno się do czegoś przyczepić, próbuje wskazać na coś co mnie w nim drażniło ale trudno mi coś znaleść. Sam się zatanawiam dlaczego w sumie go sprzedałem ;) -chyba dlatego że dostałem dobrą cenę,i nie byłem do niego specjalnie przywiązany (a założeniu miał być na kilka lat ;) ). Wygląd jego jest tez troche męczący, na pierwszy rzut oka jest piękny-na dłuższa mete troche odpustowy (oczywiście to rzecz gustu). Może jedyne co mógłbym sie przyczepić do dzwięku to troszke ściśnięta góra, brakowało mi otwartości w wysokich tonach, jakby coś je blokowało i nie wybrzmiewały do końca-może troche zbyt mało przekazywał informacji , brakował mi na płycie stinga all this time jak słychać palce przesywane po strunach. SŁuchałem tego na coplandzie sca 8 - i tam było wszytko słychać, chociaż na dłuższą mete copek był męczący z moimi podłogówkami ALR JOrdan (entry 5). I ot cała historia. a słuchając denonka, dźwiek bardzo ułożony, nie męczący,chociaz detaliczny i szybki -no i uniwersalny a tego mi trzeba. No i kaski zostanie z vicka po zakupie denonka, myśle że dołoze do głośników jak sprzedam ALR-y. Kiedyś miałem denonka pma 735R- później przez przypadek zrobiłem defekt w nim, i po naprawie go sprzedałem. Później przeszedłem prze zestaw nada (320bee), później vicek 236, i jakoś powiem ci ze powrót do denonka jest tym za czym cały czas tęskniłem. Do niczego nie mogłem się na dłużej przekonać , czy polubieć-nie wiem jak to nazwać. W każdym razie kusi mnei jeszcze naim 5i-ale to już pewnie za większą kase i to z drugiej reki-poza tym nie mam zabardzo gdzie posłuchać. Denon w każdym razie jest lepiej wyposażony i posiada regulacje barwy,a na tym tez mi troche zależy,czesto słucham wieczorami muzyki i cicho aby dziecka nie obudzić i wtedy troche brakuje mi dołu-zanika jak to przy cichym słuchaniu,a korekcja poprawia to. W każdym razie jeszcze sięn ie zdecydowałem na 100%, akle skłaniam się na danonka

Sieko ---> Upsss :) Nie wiedziałem.

Dlatego też dodałem "słuchać". Ja miałem starsze Denony(PMA1080 i 1560) i generalnie mi one odpowiadały, ale to całkiem inna generacja sprzętu więc nic nie podpowiem więcej. Choć jakościowo PMA 1500 AE wydaje się bardzo solidny.

rzeczywiście wydają się solidne.

Pisząc ten wątek, myślałem że moze ktoś napisze kto użytkuje ten wzmak, ale chyba jeszcze jest za świeży i niewiele osób go posiada.No nic zobaczymy, może się ktoś jeszcze odezwie

wiesz sieko na tym forum japońskie klocki generalnie sa traktowane jako shitt co innego gdybys pytał o creeka...

fajne sa te nowe serie denona wykonanie jest wrecz na dzisiejsze czasy powalające

Od niedzieli mam tego Denona i potwierdzam WSZYSTKIE POZYTYWNE SŁOWA o tym urządzeniu. Wiem że jeszcze go całkiem nawet nie rozgrzałem ale brzmienie jest NIESAMOWITE...jestem pod wrażeniem...Wykonanie jego jest na poziomie klocków 2-3 razy droższych...w swojej cenie MIAŻDŻY konkurencję...bardzo mi się podoba jego pilot. Jak na razie sprawdziłem wyjście pre-out które wysyła w moim systemie sygnał do suba B&W ASW 1000 i zaowocowało to tym że subwoofer zaczął wreszcie grać szybkim i zwartym basem co w odniesieniu do tego suba jest nie lada wyczynem:) Odsłuch bez subwoofera też nie pozostawia złudzeń że mamy do czynienia z potężnym piecem o znakomitej wydajności prądowej. Już niebawem kupię amplituner KD i sprawdzę wtedy jak się PMA 1500AE sprawuje w trybie końcówki mocy...zapowiada się miodzio:) Planuję pozostać wierny firmie więc pewnie AVR2106:)

kolor czarny, oczywiście z allegro za cenę 2600zł ( do urwania mam jeszcze 100zł jak będę kupował amplituner)...miałem najpierw kupić amplituner ale podobno zdobycie tego PMA 1500AE to nie lada gratka i przez jakiś czas będzie chyba trudno dostępny ( nie wiem z jakich powodów) więc amplituner to w każdej chwili się kupi a tak przynajmniej mogę się delektować naprawdę dobrym dźwiękiem...wcześniej posiadałem różne amplitunery KD i teraz przesiadka na tego DEnona to zwyczajnie PRZEPAŚĆ...oczywiście wykorzystam go też w KD ale zawsze można za pomocą 1 przycisku wrócić z trybu końcówki mocy i słuchać bezpośrednio z niego dobrego stereo. Mam 1 prośbę o poradę jakie kupić kabelki głośnikowe i interkonekt zakładając że system to:

PMA 1500AE

DALI 6006

DVD Yamaha S557?

Słucham głównie rocka, jazzu i muzyki akustycznej....

Proszę o pomoc bo w kwestii kabli jestem zielony...

na całość mogę przeznaczyć około 300zł

Z góry dziękuję i pozdrawiam

w sprawie kabli to raczej nie pomogę. Ja słuchałem denonka na kablach Albedo, interkonekt chyba drugi model od dołu (modelu nie pamiętam) cena ok.600zł -grało miażdżąco, ale cena jak dla mnie równierz.Głośnikowy równierz ta sama stajnia, ale chyba 3 razy droższy ;) . To tak na wypadek gdyby powiększył ci się budżet.

CO do kolory , też chyba wybiore czarną wersje , mam przesyt srebrem. Masz możliwośc może podesłać mi kilka fotek tej wersji ? ([email protected]) nie udało mi sie zobaczyć czarnej w realu, a na stronce denonka sa zbyt bardzo obrobione.

więc puszczam fotki...powiedzcie mi może jak najskuteczniej zmienić rozmiar pliku jpg w programie XnView? Jakieś małe mi te fotki wyszły bo zrobiłem zmiana rozmiaru na 22%

Ukryta Zawartość

post-2567-100005008 1170287660_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie polecam photoshopa, chyba że ktoś potrzebuje programu za 2kzł do zmniejszania zdjęć na forum ;-)

Polecam GIMPa, jest darmowy, szybko się uruchamia i ma się pełną kontrolę nad wielkością pliku

Poprawilem troszku niemnoszku w Photoshopie bo ciemnawo

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

norwidos mam kilka pytan w odniesieniu do tego wzmacniacza:

1. Z czym go porownywales - i jak wypadl.

2. Czy nie myslales o modelu 2000.

3. Jaki przewidujesz do niego CD ew. SACD.

4. Czy jest mozliwosc posluchania tegow zmacniacza u Ciebie lub u mnie.

Pozdrawiam kaszanka7

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

Witaj!

Zacznę od końca:)

4. Jest możliwość posłuchania u mnie tylko musiałbyś przywieźć swoje kolumny do mnie albo słuchać na Tannoy M5 ( pomieszczenie jest na parterze przy garażu więc łatwo je przenieść), zabrać swoje źródło ( dlaczego to w punkcie 3:) oraz powstaje problem wolnego czasu bo jestem strasznie zabieganym człowiekiem, tzn. studiuję w trybie dziennym, pracuję i sporo czasu spędzam z moją lubą, ale jestem pewien że znajdzie się trochę czasu ( na audio zawsze się znajduje czego dowodem moja aktywność na forum:)

3. Właśnie w temacie CD jest problem bo jestem względnie zadowolony z Y557 i szkoda mi $$$ na porządne CD/DVD/SACD zwłaszcza że mam problem z kolumnami bo obecne Tannoy M5 nie są adekwatne do tego wzmacniacza:( zamierzam je zmienić ale w planach mam sporo wydatków więc myślę tylko o Dali 6006 czyli nie ma co szaleć ze źródłem...:(

2. Myślałem bardzo krótko bo cena mnie wyleczyła.

1.Porównywałem z NAD C372 i C370 ( swojego czasu miałem też C-350) i tamte brzmiały bardzo budżetowo, powiedziałbym nawet że efekciarsko...nawet gdyby brzmiały lepiej to wybrałbym Denona bo:

a) estetyka- jak dla mnie jest śliczny:) a NAD-y koszmarne

b) posiada GENIALNY przełącznik trybu pracy: WZMACNIACZ/KOŃCÓWKA MOCY, w NAD musiałbym za każdym razem wyjmować i wtykać zwory ponieważ łączę w 1 systemie STEREO i KD.

Generalnie brzmienie tego Denona jest takie o jakim marzyłem już kilka lat...miałem sporo urządzeń po drodze ( tańszych i droższych) ale jak dotą nic co słyszałem do 4-5tyś nie grało tak fajnie jak ten Denon. Bas jest zróżnicowany i trzymany żelazną ręką, średnica jest bardzo czytelna, może wyeksponowana ale dzięki temu namacalna a wysokie cudnie detaliczne bez niepotrzebnej ostrości....wiem, wiem że to subiektywne ale chyba takie mają być moje odczucia...w końcu to ja mam zamiar słuchać tego wzmaka przez następnych kilka lat:)

Problem w tym że mam kolumny na których nie docenię potencjału tego pieca:(

W tej kwestii będzie zapewne parę zmian ale zacznę od DALI 6006 bo coś czuję że będzie to znakomita para w swojej klasie cenowej?? będzie??

Niestety czeka mnie też niedługo konieczność zakupu jakiegoś amplitunera KD i głośnika centralnego więc z wydatkami na STEREO nie mogę zbytnio poszaleć, postanowiłem jednak kupić jakiś firmowy interkonekt bo jak na razie to mam tylko firmowego COAXIALA IXOS...

aha...żałuję że nie słuchałem jak dotąd Marantza PM8200 bo podobno to niezły wzmak i nawet nieźle gra z Tannoy M5 ale i tak bym go nie kupił bo nie ma przełącznika Końcówka/wzmacniacz---tak, tak to nieznośne KD:))

"Porównywałem z NAD C372 i C370 ( swojego czasu miałem też C-350) i tamte brzmiały bardzo budżetowo, powiedziałbym nawet że efekciarsko..."

heh...efekciarsko i budzetowo brzmia NADy z seri 70....Chyba musiał wyjatkowo nie polubic Twojego pomieszczenia badz reszty sprzetu.Albo jak piszesz,kwestie funkcjonalne.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.