Skocz do zawartości
IGNORED

DENON 1500AE- charakter , warty ceny?

sieko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , czy model 1500AE jest godny zainteresowania ? wyczytałem, że zbiera bardzo pozytywne opinie, ale musze posłuchać. Jaka jest jego charakterystyka i z jakimi głośnikami moze dobrze zagrać bo moje chyba pójdą pod młotek (alr jordan entry 5)-podobno to uniwersalny wzmak i napędzi wiele głośników)?? może ktoś posiada takowy i przybliży co nieco jak się sprawdza w jakim zestawieniu dobrze gra. Potrzebuje raczej uniwersalnego wzmaka, myślałem nad naimem 5i ale jest o wiele droższy od tego denonka (chociaż z drugiej reki to nie az taka duża róznica). Chociaż denon nieźle jest wyposażony , korekcja loudness, pokrętła barwy. Kiedyś posiadałe wzmaka denonka 735, i brzmiał bardzo ale to bardzo przyzwoicie. po kilku innych wzmakach chyba wróće do denonka ale 1500ae. prosze o opinie a może jakiś skanik testu się u kogoś znajdzie

https://www.audiostereo.pl/topic/24973-denon-1500ae-charakter-warty-ceny/

a swoją drogą słuchałem dzisiaj 1500AE , bardzo przyzwioty klocek, jakoś wykonania równierz, wydaje mi się że w tej cenie nie znajde nic co dobrze zabrzmi i da mi tyle uniwersalności co ten denon

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Najciemniej pod latarnią. :)

To plik ze wszystkimi testami sprzętów Denona z zeszłorocznej prasy. Jest również seria 1500AE i 2000AE.

Z tego, co zdążyłem porównać artykuły są słówko w słówko, więc nie ma obawy, że je podkolorowano.

Miłego czytania. :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Poszło.

Mała uwaga do artykułu. Mimo że jestem świerzy na forum to czytam je od ok 2 miesięcy, łacznie z przegladnieciem prawie całego archiwum, i jestem już w miarę obyty z terminologią.

Mimo to, język użyty w opinii 2 jest tylko częściowo zrozumiały dla mnie. Wiem, ze ciężko opisać wrażenia z odsłuchu ale czy to nie lekka przesada?

Odnośnie samego wzmacniacza - jeśli tylko 70% artykułu to prawda, to chętnie zobaczyłbym ten wzmacniacz u siebie :)

deepblue

słuchałem 1500ae wczoraj z głośnikami LRS model monitor Elara i podłogówki Deimos oraz Harpia Acoustics model Pat

Musze powiedzieć żę byłem zakoczony co potrafi ten wzmak. Szybki , szczegółowy bez jakiejkolwiek natarczywośći w górnym paśmie, bardzo łądna średnica, wciągająca i jak na tranzystor bardzo ciepła, bas ładnie kontrolowany, wystarczająco zchodził nisko. wykonanie jak na tą cenę świetnie, myślę że czarna wersja jeszcze ładniej wygląda. W tej cenie myłśle że nei ma nic lepszego a może inaczej uniwersalnego niż ten danonek. Naprawde jest bardzo smaczny i chyba go zakupie.

Każdy odsłuch z trzema rodzajami głośników wypadł bardzo dobrze, przyznam że lepiej chyba brzmiało na LRS sach (obu modelach) , harpia co prawda zchodziła troche niżej, jednak jak na mój gust instrumenty były zbyt rozseparowane, zbyt każdy grał w swoją stronę, brakowało im typowego charakteru który mógłbym jakoś nazwać, LRS sy miały tą swoją głębie , jakby czegoś było wiecej, grało wszystko jako jedna całośc. Jednak trudno wskazać że rls były faworytem, odsłuch był troche za krótki, a różnice wyszły od razu, może przy dłuższym odsłuchu kto wie... możę harpia ukazała by wieksze zalety od rls. Mimo to denonek co się nie podłączyło to dobrze grał, nawet bardzo dobrze

drakuul

Słuchałem z Marantzem 17mkII i vincentem chyba było to s3 ,niestety na dedykownego denonka juz mi nie wystarczyło czasu, a poza tym nad źródłem będe myślał dopiero za jakiś czas z powodu braku kasy. Najpierw musze wysłać swoje głośniki pod młotek (chyba allegro ;)

Człowiek który mi to wszystko zapuszczał , mówił że źródłe denona to słabsza cześc oferty, i raczej go nie poleca, ale są to jego słowa wiec nie moge nic powiedzieć. Z drugie strony cena nie jest az tak wysoka i w porównaniu z ca 640, czy nadami , może wypaść dobrze.

Marantz natomiast naprawde grał dobrze (no ale cena do denona o wiele wyższa wiec powinien grać lepiej ). Wydaje mi się bardziej muzykalnie do vincenta,wicnent wykazywał większa agresję bynajmniej tak mi się wydawało. Z durgiej strony uważam źródło jako czwarte w kolejności ma wpływ na brzmienie, napierw wzmak w zasadzie na równo z głośnikami a później pomieszczenie, później dopiero cd. Dobrze dobrany wzmak i kolumny to podstawa, a niestety w każdym pomieszczeniu zagra to inaczej, jeśli podłaczymy do tego cd to nei będzie diametralnych zmian,różnica bardzo małych detali na granicy percepcji. nie wiem jak kiepskie musi być cd aby zepsłuł brzmienie dobrze dobranego wzmaka i głośników ;)

sieko

Dzięki za reckę :) Planuję zmianę mojego Onkyo ale, jak na razie, Denon jest poza moim zasięgiem finansowym:(

W każdym razie na pewno ląduje na liście do odsłuchu. Może przy następnej zmianie modelu...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.