Skocz do zawartości
IGNORED

Denon pma-1560 z b&w 309???

bananowiec

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych forumowiczów :)

Co myślicie o tym zestawie?

Czytałem opinie na forum o tym wzmacniaczu i większośc z Was wyrażała się o nim pozytywnie,ale nie wiem jak zabrzmi to razem.Czy nie będzie ostro i sucho?Z tego co wiem to brzmienie starszych denonów jest bardzo "mocne". A może lepiej do tych kolumn podpasuje musical fidelity a3?Może będzie cieplej i spokojniej?

Powierzchnia odsłuchowa to 30 metrów kwadratowych,a źródło to cambridge audio d500se.

W jakiej cenie warto by było kupić tego denona?

https://www.audiostereo.pl/topic/24983-denon-pma-1560-z-bw-309/

-> bananowiec

Powiem tak: nie miałem i nie słyszałem CA D500SE, MF A3 ani B&W 309. Słuchałem za to przez kilkanaście dni Denona PMA-1560 w widocznej w moim "o mnie' konfiguracji (w pokoju 17m2). Moim zdaniem, ten Denon to jest świetny wzmacniacz, szczególnie do muzyki rockowej, metalowej i wszystkich innych gatunków wymagających wykopu i dynamiki. Ale nie tylko - dobrze sprawdzał się też w spokojniejszej muzyce - jazzie, czy "śpiewających paniach" itp. - bardzo dobra szczegółowość, mikro- i makrodynamika, świetna przestrzeń, powietrze itp. "audiofilskie gadanie" ;-) Denon PMA-1560 jest też bardzo "pobłażliwy" dla gorzej zrealizowanych płyt - pomaga to słuchać z przyjemnością takich gorszych realizacji ;-) Kiedyś na temat tego wzmacnniacza powiedziałem mniej więcej coś takiego, że Denon PMA-1560 jest jak sowiecki ambasador w Warszawie, czyli może wszystko ;-D i jak najbardziej nawet obecnie podtrzymuję tę opinię.

Problemem z PMA-1560 może być tylko wiek wzmacniacza i stan danego egzemplarza; pamiętać też należy o dziwnych gniazdach głośnikowych (które - moim zdaniem - nie akceptują wtyków bananowych) oraz braku pilota!

Myślę, że ten model (w stanie idealnym/bardzo dobrym) jest wart ok. 1000 PLN.

Ja porównując Denona PMA-1560 i Marantza PM-75 wybrałem tego drugiego, ale Denon to niezłe zwierzę - naprawdę potrafi zaskoczyć ;-) Brzmienie Maranzta było po prostu bardziej wyrafinowane i to zdecydowało o wyborze PM-75.

Aha i ten sprzedający obecnie Denona PMA-1560 na allegro, czyli "eliza (coś tam)" chyba nie cieszy się zaufaniem...

Dziękuje za pomoc :)

Za Denona od tej pani to ja już podziękuje,a naprawde wydało mi się to kuszącą propozycją ;/

Dziękuje za ostrzeżenie przed tym sprzedawcą.

Moich bowersów słuchałem ze wzmakiem Denona pma-880r i jeśli 1560 ma z nim coś wspólnego to raczej podziękuje, bo brzmiało to za bardzo krzykliwie i twardo.

Może rzeczywiście pójde za radą krzycha i poszukam czegoś bardziej wyrafinowanego.

Nie wiecie ile można maksymalnie zapłacić za marantza pm75 w bardzo dobrym stanie?

Przez parę następnych dni będe miał możliwośc posłuchać sobie wzmacniacza polskiej konstrukcji,a mianowicie struss s-2.szukałem czegoś do 2kzł,a ten niestety jest troszeczkę droższy więc mam cięzką decyzję do podjęcia :(

Może moglibyście powiedzieć coś na temat tego wzmacniacza?Myślicie,że było by warto za taką kasę?

Jeśli ktoś z szanownych forumowiczów ma zamiar sprzedać marantza pm75 to proszę o kontakt na mail podany w o mnie :) Może warto by dołączyć do grona fanów tego urządzenia :) Skoro taki zachwalany :)

Pozdrawiam bananowiec

Bananowiec -----> miałem PMA-1560 i PM-75. Ten Denon, którego słuchał Krzych był właśnie mój. (Pozdrawiam kolegę Krzycha ;))

Ja polecam Ci osobiście Pm-75 albo PM-68 po dobrym tuningu (ewentualnie PM-7000 nowszy a wzmak

+ tuning powinno wyjść taniej od PM-75). Są może słabsze od Denona ale bardziej spójne i muzyklane. Denon gra inaczej te Marantze, co nie znaczy, że źle. Poczytaj wcześniejsze moje opinie o obu tych klockach.

Godny uwagi jest też A-9000 grundiga, lecz jest leciwy i ciężki do odstania w stanie oryginalnym.

-> jaro4444

Pozdrawiam również ;-) Ten PMA-1560 to fajny wzmak był, nawet dziś larson3 się o nim ciepło wypowiadał, jak się z nim widziałem ;-) Trzeba by się "żoliborsko" spotkać kiedyś; niebawem lampa u mnie zgości, a jak się zagrzeje - zapraszam ;-) Jakby co, będziemy w kontakcie...

--->jaro4444

Myślę,że takich okazów jak Grundig a-9000 nię będe szukał, bo potrzebuje wzmaka od zaraz.

Myślę,że poszukam któregoś z tych słynnych Marantzów :) Choć pewny jeszcze nie jestem :)

Po dzisiejszych odsłuchach strussa s-2 jestem nim bardzo pozytywnie zaskoczony i całkiem możliwe,że to ten właśnie klocuszek zostanie u mnie przez jakiś czas.Tylko obawiam się nieco,że jak bym zdecydował się go sprzedać to może być ciężko :/ Obawiam się też, że stracę w ten sposób zbyt dużo kasy.

obawiam się, że ta decyzja bez waszej pomocy będzie ciężim orzeszkiem do przegryzienia.

Przeczytałem tematy o konstruktorze Strussa i nie wiem już co mam o tym myśleć :/ Czy te klocki są oceniane przez was w ten sposób tylko z nienawiści do tego Pana? :P

Pozdrawiam bananowiec

Jako były posiadacz PMA1560 zgadzam sie z przedmówcami, odnosnie jego charakteru. Jest to wzmacniacz mocno brzmiący, dynamiczny, szczegółowy, jednoczesnie brakuje mu przestrzeni i delikatnosci góry pasma, dlatego polecałbym go raczej do przestrzennych i niezbyt jasnych kolumn. Nie słuchałem go z Bowersami, ale smiem twierdzić, ze to nie będzie zbyt udane połączenie. Pozdr

Jako byly posiadacz PM-75 i obecny bardzo zadowolony posiadacz A-9000 oraz... posiadajacy mozliwosc odsluchu na co dzien w obu zestawieniach tych urzadzen ze skrzynkami B&W 602 S3 (czyli jasny dzwiek, kopulka kewlarowa, etc.) stwierdzam, co nastepuje: zestawienie Bowersow z Grundigiem jest swietne! Zaden ze wspomnianych Marantzow nawet sie nie zblizy to tego, co wyczynia z Bowersami A-9000 (potezna scena, szeroki zakres i dynamika, do tego detal i lekkie ciepelko, lagodnosc i... tajemniczosc). Marantz PM-75 w tym kontekscie (podkreslam - w porownaniu z A-9000) zagra chirurgicznie i malo "angazujaco" - po prostu mocno cyfrowo i sucho. Mialem, sprawdzilem, napisalem ;)

Pozdrawiam,

Lete

houek--->

>Jako były posiadacz PMA1560 zgadzam sie z przedmówcami, odnosnie jego charakteru. Jest to

>wzmacniacz mocno brzmiący, dynamiczny, szczegółowy, jednoczesnie brakuje mu przestrzeni i

>delikatnosci góry pasma, dlatego polecałbym go raczej do przestrzennych i niezbyt jasnych kolumn.

Masz rację może to brzmieć naprawdę nieprzyjemnie.Teraz mam w zestawie Denona pma-880r i wcale nie brzmi to za ciekawie.

Pozdrawiam

lete----->

Porównywałem na odsłuchu w audioklanie właśnie b&w 602 s3 z 309 na wzmacniaczu Marantz 4001 (tym najnowszym,budżetowym) i musze Ci powiedzieć,że te kolumny ze sobą nie mają nic wspólnego :)

Tak mi się wydaje.Z resztą ten nowy Marantz to tragedia.

Jeśli chciałbyś kiedyś sprzedać tego Grundiga.......... :P

Pozdrawiam

>bananowiec

>Jeśli chciałbyś kiedyś sprzedać tego Grundiga...... :P

Na razie sie nie zapowiada taka operacja, bo w chwili obecnej osiagnalem ten punkt zadowolenia, ktory nie sklania do wymiany :) Gra to na tyle dobrze, ze aby sprzedac i szukac czegos lepszego musialbym byc naprawde znudzonym audiofilem, ktory nie wie co robic z pieniedzmi...

Szukaj - w Niemczech na ebay.de sporo tego :)

Pozdrawiam,

Lete

• 2 tygodnie później...

Zyzio ---> Primare A 30.2 nie jest nawet wart połowy tej ceny? I co ty na to? :P

Znów zabierasz głos na temat czegoś czego nie znasz, nie słuchałeś, nawet nie widziałeś. Ale Ty tak zawsze więc nic nowego i nie należy się Tobą przjmowac tylko potraktować jako nieszkodliwego dziwaka.

=> jaro

I co się znowu rzucasz ?? innego zdania nie mogę mieć czy co ?? To Twój znajomy sprzedaje ?? Wypromowaliście te kupy 20-letniego złomu i się rzucacie jak smarkacze....a co chwilę na Allegro coś z tych cudownych, rzadkich "hi-endów" się pojawia....na szczęście w coraz niższych cenach...bo zafajdana aureola je otulająca stworzona na tym forum świeci coraz słabiej.....

jaro,ale ale co by to dało jak by widział,słuchał????pewni forumowicze i tak by pisali to co maja pisac....przykład??.Ja lekko skrytykowałem pewny ponoc znakomity klocek,dawna Twoja super maszyne,i co było??uznano mnie przez pewna osobe za głucha,i na dodatek specjalnie wypisujaca takie bzdury ze to jest przecietny klocek za kwote która trzeba za niego zapłacic...

Hi-end kurna, z basem odkręconym na maksa...bo kondy suche jak pieprz ;-)))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - se licytujcie :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i jeszcze jedno.PMA 1560 ponoc jest młodszy niz A9000 i dla mnie te 1000zł za 1560 w idealnym stanie to jest max,chociaz i tak bym sie rozgladał za czyms innym a nie slepo kupował bo na forum dobre opinie i moda na retro;).

Zyzio, malkontencie wieczny, dziwnie niechętny do odsłuchów, rusz w końcu dupsko i posłuchaj czegoś zanim się o tym wypowiesz krytycznie. Chyba że boisz się że Twoje Primare dostanie baty od jakiegoś "wynalazku" i wolisz żyć w błogim samozadowoleniu wypływającym z nieświadomości.

Ja w każdym razie zapraszam chętnie na kawę, odsłuchy i pogawędkę. Nie wiem który już raz, ale jestem cierpliwy.

Ależ nikt tu nie pisze że to highend. Napisano tylko że ten Grundig spokojnie jest wart 1000zł. Nie uprawiaj Zyzio takich krucjat, bo to pachnie fanatyzmem i zaślepieniem, potępiasz w czambuł wszystko co jest Ci nieznane, i ma więcej niż te 5-7 lat, oceniasz trochę na takiej faszystowskiej zasadzie typu "Żydzi do gazu". Powtarzam: rusz leniwe dupsko i udaj się na odsłuchy zamiast pieniaczyć. Lub też zaproś kogoś do siebie ze sprzętem. Polecam śledzenie wątku: "odsłuchy w Gliwicach lub okolicy". Tam cyklicznie pojawiają się informacje o planowanych spotkaniach tego typu. Będziesz mile widzianym gościem, czy to u mnie, czy u Grzegorza, czy jeszcze u kogoś innego.

Panowie tylko bez kłótni prosze :)

Każdy powinien mieć własne zdanie, ale potwierdzone jakimś doświadczeniem.

W tym wypadku zgadzam się z McGyver'em, zawsze można postawić te klocki obok siebie, posłuchać i sprawdzić.

Mimo wszystko myślę, że starsze wzmacniacze typu Grundig Fine Arts,Denon pma1560,są w stanie bez problemu stanąć w szranki z nowszymi wzmakami i nieźle im dołożyć.Zresztą to się niedługo okaże :)

Pozdrawiam wszystkich

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.