Skocz do zawartości
IGNORED

Poziome ustawienie monitorów

matman

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich grupowiczów! :-)

Jestem tu nowy i chciałbym zadać jedno pytanie jeśli można. Zaczynam składać zestaw hi-fi. Podobno głośniki to najważniejszy element zestawu stereo więc chciałbym na początek kupić dobre monitory które za kilka miesięcy będą obsługiwać porządny wzmacniacz stereo (obecnie zbieram kasę i zastanawiam się nad zakupem Denona 1500 AE)

Na pewien czas głośniki podłączę do wysłużonego ponad 20-letniego amplitunera UNITRY (moc wyjściowa 2x27W).

Moje mebelki nie pozwalają mi na pionowe ustawienie monitorów dlatego chciałbym zapytać czy jeśli monitory są prostopadłościenne i będą leżeć na boku czyli poziomo to czy wpłynie to niekorzystnie na jakość dźwięku?

Pozdrawiam,

matman

https://www.audiostereo.pl/topic/24989-poziome-ustawienie-monitor%C3%B3w/

> matman

Czy to oznacza, że będziesz wciskał monitory gdzieś między półki? To chyba w ogóle nie warto inwestować większych kwot (nie podałeś zresztą ile zamierzasz przeznaczyć na kolumny).

Napisz coś o wymiarach pomieszczenia i umeblowaniu - może jednak da się zasugerować inne rozwiązanie.

Jak będą ze wszystkich stron oprócz tej z głośnikami otoczone meblami czy ścianą to niedobrze. Jeśli na "wolności" to nie widzę przeszkodzy w takim ułożeniu monitorków. I radziłbym Ci wysokotonówki ustawić do wewnątrz. (choć z ustawieniami dokładnijeszymi próbuj sam, dąż do uzyskania najlepszego dźwięku z tego, co masz)

Wg materiałów Tannoya do monitorów studyjnych, położenie ich na boku jest zdecydowanie niezalecane. Stereo powstaje w płaszczyźnie poziomej, dlatego woofer i tweeter powinny być w tym samym miejscu na tej płaszczyźnie, natomiast to, że tweeter jest wyżej przy normalnie postawionym monitorze, nie ma już takiego dużego znaczenia. Ponadto ruch głowy przyd odsłuchu występuje częściej w płaszczyźnie poziomej, i poziome ustawienie monitora powoduje większą zmienność dźwięku przy takich ruchach.

Np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Niektóre monitory są od razu przez producenta przeznaczone do ustawienia tak albo tak. Przykładem są tu monitory KEF'a o współosiowo umieszczonych głośnikach wysoko i niskośredniotonowych. Są też monitory leżące przeznaczone do takiego włąsnie ustawiania jak szereg monitorów Bose. Bose 201 i 301 produkowane tak już ze trzydzieści lat, o których możesz sporo znaleźć w necie. Zwykle nie są to akurat dobre opinie ale to od ilu lat sa produkowane pokazuje, że problem związany z tym czy można poziomo jest poważny wychodząca naprzeciw zapotrzebowaniu odpowiedź daje się zamienić w sukces rynkowy.

A generalnie to po prostu wypróbuj. Tyle, że jak rozumiem, z tym wypróbowanbiem może być kłopot, bo chodzi chyba o sprzęt używany, pewnie z Allegro i trudno by go było wypożyczyć na odsłuch w domu. Myslę jednak, że żadne nieszczęście się nie stanie, choć może to nieco głupio wyglądać.W ostateczności zmienisz kolumny.

hmm jesli otwor bassreflex bedzie z tylu to nie da rady ustawic ich w jakiejs ciasnej puleczce , natomiast jesli bedzie z przodu to zmienia postac zeczy. Kpujesz glosniki regalowe i jakos moze bedzie ale osobiscie nie pchal bym glosnikow w polki .

dong:

Muszę umiejscowić mój zestaw stereo po tej stronie pokoju gdzie znajduje się meblościanka, ale nie będę musiał wciskać głośników w głąb półki. Na szczęście dolne szafki meblościanki są wysunięte o 26 cm w stronę środka pokoju więc głośniki nie byłyby całkiem schowane we wnęce (półce) lecz będą spoczywały częściowo na tych 26 cm a częściowo we wnęce. Wysokość wnęki – 31 cm. Przekrój meblościanki przypomina literę „L”. Mógłbym próbować ewentualnie postawić monitory pionowo na tych 26 cm, ale obawiam się że głębokość dobrych monitorów będzie zbyt duża (powyżej 26 cm.) i przez przypadek możnaby je strącić na podłogę.

Co do kwoty na monitory, myślę, że jestem w stanie przeznaczyć do 2000-3000 zł.

Muzyki słucham różnej. Najbardziej chyba lubię elektronikę typu Jean_Michel_Jarre, chętnie też słucham Dance z dobrym basem, techno, ale nie gardzę też klasyką i w szczególności lubię też spokojną muzykę relaksacyjną.

Simonello:

Jeśli głośniki będą w większości poza wnęką mebli to też wydaje mi się, że chyba nie wpłynie to zbytnio na jakość dźwięku aczkolwiek różne odległości głośników wysokotonowych i basowych są pewnym mankamentem.

PQ:

Zgadzam się z Tobą, ale chyba trudno powiedzieć jak bardzo niekorzystny wpływ na odsłuch ma ustawienie poziome monitorów. Trzeba by z tym poeksperymentować. Myślę, że im dalej od siebie będą oddalone monitory tym opisany przez Ciebie niekorzystny efekt będzie mniejszy.

Rafał:

Poziome ustawienie jak dla mnie wygląda fatalnie ale cóż poradzić jak się ma takie meble? :-(

KEF Q15. Wymiary frontu 31,2 X 20,7 cm. Głośniki umieszczone wspołosiowo. Dmuchają do przodu. Całkiem fajny wygląd. Model sprzed paru lat, więc do kupienia na rynku wtórnym, za sporo mniej zresztą niż gotowy jesteś wydać (nowe kosztowały około tysiąc). Ponoć niezła stereofonia. Przeznaczone do pracy w obu połozeniach (w pionie i w poziomie) i zarówno na stend, jak i na półkę. Te ostatnie informacje cytuję wprost z folderu reklamowego. Mam, bo kiedyś o nich myślalem...

Były też recenzowane w HFiM 6/97 i znalazły się na liście rekomendowanych przez redakcje kolumn. Ze wskazaniem na świetną przestrzenność i przejrzystość dźwięku. Oczywiście wrażenia recenzentów mogą się rozminąć z Twoimi i trzeba o tym pamiętać ;-)

Ale przynajmniej nie będą wyglądały idiotycznie.

> matman

A czy rozmiar pokoju lub reszta umeblowania uniemożliwia Ci ustawienie zgodnie z regułami sztuki, tzn. na standach w przyzwoitej odległości od meblościanki? Czy chodzi tylko o budżet i oszczędność na podstawkach?

Jesteś w stanie wkleić prosty planik pokoju?

(Coś jak w tym wątku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Z maluchów można spróbować z NHT i najmniejszymi Usherami a przyklejenie ich blutackiem rozwiąże problem upadku.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

dong, 9 Mar 2006, 10:48

>> matman

>

>A czy rozmiar pokoju lub reszta umeblowania uniemożliwia Ci ustawienie zgodnie z regułami sztuki,

>tzn. na standach w przyzwoitej odległości od meblościanki? Czy chodzi tylko o budżet i oszczędność

>na podstawkach?

Niestety od meblościanki do przeciwległej ściany jest zbyt mała odległość. Przeciwległa ściana zawalona jest wersalką, fotelami i biurkiem.

Kupiłem tymczasowo coś takiego:

Ukryta Zawartość

Nie wiem czy się opłacało, ale niech pogra kilka miesięcy a ja tymczasem zbieram kasę na nowe zakupy audio ;-)

Ukryta Zawartość

Chyba najgorszy możliwy wybór. Mniejsza o to, że Technics, choć o kolumnach Technicsa trudno znaleźć coś dobrego. Chodzi o to, że są to kolumny o innym jednak przeznaczeniu. Straciłeś szansę na sprawdzenie, jak by się w tej roli spisały jakieś małe monitory. Lub choćby dla zaspokojenia ciekawości owe Bose, starsze wersje można już w tej cenie dostać. Te trójdrożne i wysokie (a teraz po położeniu szerokie) pudła mogą w tej sytuacji zawieźć.

Rafał:

Mam kolumny 60 W Tonsila (też trójdrożne) w których wymieniłem kilka dni temu głośniki nisko i średniotonowe, ale te Technicsy (80W w DIN) moim zdaniem grają i tak lepiej.

Podłączyłem Technicsy do miniwieży Philipsa i byłem w szoku gdy usłyszałem jak bardzo może się podnieść jakość dźwięku po zamianie głośnikczków z zestawu na kolumny.

Wiem że Technics nie specjalizuje się w kolumnach, ale chyba ten model coś jednak w sobie ma.

Sprzedawca napisał sobie "JEDEN Z NAJWYŻSZYCH MODELI SERII SB TECHNICS". Oczywiście potraktowałem to z przymrużeniem oka, ale po rozmowie telefonicznej na temat tych kolumn miałem nieodparte wrażenie, że facet jest szczery i nie chce mi wcisnąć badziewia.

Co do ustawienia kolumn to udało mi się jednak postawić je w pionie na dolnej wysuniętej szafce meblościanki (nie są jednak aż tak głębokie jak sądziłem by nie mogły się zmieścić)

Właśnie na nowo słucham moich płyt i myślę, że wybór nie był jednak taki najgorszy. Zauważyłem wyraźną poprawę dźwięku. Ciekawi mnie czy dobre, małe monitorki, w podobnej cenie mogłyby wyciągnąć taki bas jak te Technicsy.

Pozdrawiam,

matman

cyjanopan:

Dopiero się uczę jeśli chodzi o sprzęt audio, ale popraw mnie jeśli się mylę. Wydaje mi się że lepszy sprzet zawsze będzie lepszy i będzie dawał lepszy dźwięk bez wględu na pomieszczenie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.