Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wzmacniacz do QBA Elements 1.1

Piotrek666

Rekomendowane odpowiedzi

jak na razie to widziałem tylko RA-820 i jakoś mnie nie przekonuje

930-tki wogóle nie znam (może jakieś fotki i info, cena na maila ? )

Jeżli słuchał ktoś tego wzmaka na kolumnach podobnych do moich (ale nie koniecznie) to proszę o wrażenia. Jak wypada w porównaniu z arcam alpha ?

a dlaczego by nie creek 4330? nie pamietam jak to jest z danymi nt skutecznosci qba elements, ale jesli radzono juz arcamy [a zreszta bdzo to dobre rady sa] to w tym charakterze brzmienia [przynajmniej na moje ucho i mysle tu o podobienstwie do brzmienia starych arcamow z serii alpha od ONE do 6+] zblizony bylby taki wlasnie - rownie niepozorny - creek4330...

-> tomato

Ależ ja się nie gniewam, zauważyłe tylko, że Potrek666 nie skorzystał ;-)

Przypomniałeś o tym Creeku, tymczasem aukcja z linku, podanego w tym wątku przeze mnie, została zakończona - pojawiła się kolejna, wspomniana przez Ciebie ;-)

no i dobrze że nie skorzystałem bo teraz jest 50 zł tańszy :) ale jeszcze się zastanawiam. Widze że wszyscy polecacie mi wzmaki na które jeszcze nie dawno nawet bym nie spojrzał (jakieś malutkie pudełeczka i do tego puste w środku), a teraz jestem nawet przekonany do zakupu takiego. Przmyśle może coś potarguje i zobaczymy. Fajnie by było jakby ktoś porównał wzmacniacze wymienione w tym wątku (wiem że wszystkie dobre ale który lepszy?)

-> Piotrek666

A dlaczego sprzedałeś marantza PM-80 SE? Czy ten wzmacniacz grał z tymi Qba? - może napisz, co Ci nie pasowało w dźwięku?

Ja nie znam Arcamów, Creeków tylko słuchałem (nigdy nie miałem ;-) ale z tego co słyszałem, to Creek to takie przestrzenne, dośc świeże granie było, muzykalne i z powietrzem... Ale trzeba by spiąć Qby z takim Creekiem i jakims Arcamem i posłuchac - wówczas byłoby wszystko wiadomo ;-D

a ja porownywalem. kilkoro arcamow i obecnego na allegrze creeka. stare arcamy [male czarne] to dzwiek podobny do creeka. nowsze arcamy [brazowe brzydaki z krzywa facjata] graja jasniej, bdziej efekciarsko ale rowniez przyjemnie. uwazam ze stare arcamy/creek powinny grac z innymi kolumnami/kablami/zrodlem anizeli te swiezsze. sadze ze to nie tylko moje wrazenie jest.

Już zapytałem

a marantza pozbyłem sie bo był szmelcem. Miał spalone tranzystory prawej końcówki i wymienione w sposób mało profesjonalny, więc zwróciłem go nadawcy. Co ciekawe, sprzedający twierdził że nic o tym nie wiedział, a teraz wie i i tak nie uwzględnił tego w opisie aukcji. Kolumny nabyłem później, gdyby marantz był ok nie kupiłbym Qba

ojejejej... alfa i omega to ja nie jestem :) przepisu gotowego nie umiem podac.

w ramach 'starych' mieszcza sie modele czarne - alpha one, 3, 5, 5+, 6, 6+, no i kultowa delta 290; swiezsze 'brzydaki z brazowym i krzywym' panelem to modele alpha 7, 7r, 8, 8r, 9, 10; stare graly ciemniej, ostrzej, nowsze ciut mocniejsza srednica i inaczej budowana przestrzenia. mam wrazenie ze stare graly scena za kolumnami a nowsze wychodza do sluchacza... wszystko osluchiwalem w domowych warunkach na specyf kolumnach.

'reszta' czyli preferencje dzwiekowe, wybor wzmaka a potem zrodla i wreszcie kabli to juz czarna ale i najfajniejsza robota ktora musi odwalic sam zainteresowany. trudno 'polecac'... to nie moje czy kolegow uszy beda katowane tym czy innym zestawem...

pioneer to bardzo ciekawa propozycja i jest na allgro z mojego miasta. Przepraszam za kolejne takie pytanie, ale jak to brzmi i jak wypada w porównaniu z creekiem i całą reszta (w sumie creek 2 stówy droższy). W sumie już mi sie ten creek nawet zaczynał podobać (tylko niektórzy twierdza ze do rocka nie za bardzo). Sory że taki upirdliwy jestem ale postawcie sie na moim miejscu

:)))) absolutnie Cie rozumiem Piotrekkk absolutnie. sam wciaz nie dorobilem sie wzmacniacza ktory nie powodowalby po jakim czasie znudzenia badz zgrzytu zebami... ze jednak nie przekonal pomimo miesiecy grzania i sprawdzania... :)))

niestety pioneera a400x nie znam. bdzo zaluje. ale zasugerowalem go gdyz 'ci co wiedza', twierdza ze jest dynamiczny, trzyma wszystko w ryzach no i jest bdzo uniwersalny. to takze legendarny model w tanszej sredniej klasie...

a tak nie na temat i przy okazji dziś dorwałem super płytke: David Gilmour - On an island ('06)

do pink floyda sporo brakuje (zupełnie inna muza) ale i tak jest warta uwagi

Czekam na opinie o tym pionku

Olać pioneery

Kupiłem Creeka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

mam nadzieje że okaże się sensownym zakupem :D

To jeszcze doradźcie mi okablowanie

na IC myśle na Gothamem Gac2 V1 albo Klotz La Grange czy może coś innego ???

a głośnikowe to zupełnie nie wiem na pewno do ok 8 zł za metr i raczeje wolałbym ekranowany (porównywałem kiedyś zwykły z koncentrykiem na oscyloskopie i zauważyłem potworną różnice jeśli chodzi o zakłucenia)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Gratuluję zakupu. To tak ja oferowałem się z odsluchem Yamahy, to mozliwe, że się kiedyś zgłoszę o odsłuch Creeka :) Na razie czekam za CD - nabyłem Pioneera PD-S802 z myślą o modyfikacjach.

Do tego jeszcze kupiłem:

Real Cable CAT 150 (wziąłem troche w ciemno więc zobaczymy)

Klotz LaGrange GY 107 + złote Neutrik

W sumie stówa na druty :(

Cooger zapraszam na odsłuchy. W przyszłym tygodniu powinienem mieć wszystkie graty w komplecie. Chętnie posłuchałbym twojego szprzętu na moich kolumnach. Daj znać na maila

Piotrek

nie znam niestety charakteru qba elements. osobiscie jednak polecam zaczac od niedrogich ale mozliwie przejrzystych kabli aby poznac charakter wzmacniacza i kolumn. ja od pierwszego swego ambitniejszego wzmaka uzywam do odsluchow krytycznych taniusi ale bdzo przejrzysty kabelek - cordial cls 225 - typ highflex [mniej zylek w skretce]. w swoich domoych warunkach ocenilem jego przejrzystosc na rozni z audioquestem indigo. cena cordiala 6-7 zl mb, audioquesta [w przeliczeniu na obecnie proponowane przez aq modele] to ok 100 zl mb... audioquesta uzywam za co dzien, cordiala jednak trzymam dla testow. poecam goraco. podobnie postapilbym z interkonektem. poecam goraco zakup goertza micro purle z miedzi na poczatek. niestety dystrb chyba zarzucil juz sprzedaz kabli konfekcjonowanych i pozostaje nabycie tegoz drucika z metra. owszem jest tanszy [ok 160 zl mb - na dwa kawaleczki po 50 cm jakznalazl] ale jednak co dobrze zrobiona konfekcja to dobrze zrobiona konfekcja... jest to bodaj najb przejrzysty kabelek w tej cenie. nawet xlo za zl 600 [ultra] nie sprawil tyle powietrza ani emocji na posiadanym przeze mnie podczas odsl sprzecie co goertz. poecam go wszystkim aby przekonali sie ile powietrza jest w stanie zagrac ich system. a polecam tym bdziej iz w tej cenie chyba nie ma rownych. co do glosnikowego cordiala zas jego minusem jest wylacznie gorsza [mniej szlachetna] reprodukcja wysokich tonow [blachy, dzwonki, przeszkadzajki]... gratuluje wiec nabycie bdzo udanego wzmaka jakim jest 4330. powietrza i sceny jest tam sporo. moim skromnym zndaniem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.