Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wzmacniacz do QBA Elements 1.1

Piotrek666

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich bardzo serdecznie

Jest to mój pierwszy wpis na forum. Od ok pół roku przesiaduje na wyszukiwarce audiostereo i dobieram sobie sprzęt. Teraz przyszła kolej na wzmacniacz i jestem nie za bardzo wiem co wybrać.

Moje głośniki to Qba Elements 1.1, odtwarzacz Pioneer PD 8700 (jutro powinien dotrzeć), czasami używam również Sennheiser HD 500 (ale raczej proszę sie nimi nie kierować w pomocy wyboru wzmaka) Pokój ok 20m (3 miesiące w roku ok 13m)

Słucham głównie rocka (wszystkich ambitnych odmian, także blues) jazzu, i innych brzmień (typu elektronika i jakieś alternatywne odjazdy, czasem nawet reggae). Ulubiony zespół to Pink Floyd

Z tego co zdążyłem się zorientować to głośniki mają raczej kluchowaty bas, więc wzmak pewnie będzie musiałbyć jasny i szybki (ale nie chce stracić na głebokości). Z tego powodu wydaje mi się że niestety Marantz odpada. Z kolei odtwrzacz podobno ma wyeksponowaną górę, więc może to się jakoś będzie kompensować.

Wszystko to są tylko wnioski z innych postów więc nie jestem przekonany do nich w 100 %

Wzmacniacz raczej chciałbym kupić na allegro więc nie może to być jakiś egzotyczny, trudnodostępny sprzęt.

Nie mam też przekonania do wzmacniaczy o malutkich mocach w obudowach wielkości taniego dvd (ale mogę sie mylić). Stare klocki też odpadają (starsze niż 10-15 lat). Myślałem nad Pioneerem albo NADem ale to tylko tak wstępnie. Zależy mi na sterowaniu z pilota (ale bardziej na brzmieniu)

Nad kwotą jaką chcę wydać cały czas się zastanawiam. Napewno im więcej tym lepiej, ale myślę że do kolumn za 800 i cd za 350 nie ma co pakować niewiadomo ile(???). Jaki właściwie powinien być rozsądny stosunek cenowy wzmak/kolumny/żródło?? Myślę że tak do ok. 1000zeta na wzmak starczy, co?

Cały sprzęt zamierzam w przyszłości modyfikować (kto w Poznaniu lub Płocku się na tym zna ?)

Przy okazji chciałem zapytać o kable (IC i głośnikowe) W sumie łącznie nie chce wydać na nie więcej niż ok 100. Lutownicy się nie boję więc na IC myślałem żeby zrobić coś z Gotham GAC 2 albo jakiegoś Klotza czy Cordiala (co najlepiej?) A jeśli chodzi o głośnikowe do mojego zestawu to zupełnie nie mam pojęcia(???)

Proszę o możliwie jak najbardziej obiektywne opinie i z góry dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/25011-jaki-wzmacniacz-do-qba-elements-11/
  • Redaktorzy

Pamiętam te kolumny z Elektrycznej Pomarańczy - a było to daawno temu i katowaliśmy je róznymi wzmacniaczami. Z podanego przez Ciebie przedziału cenowego najlepiej (msz) zagrają z elektroniką Arcama - poszukaj Alphy 7 albo 8 - uzyskasz szybki i energetyczny dźwięk a bas przestanie buszać a zacznie spełniać swoją rolę. Bardzo udana konfiguracje udało mi sie stworzyć z Moth Integrated - ale jest to totalna egzotyka i wtedy (jakieś 10 lat temu) był chyba tylko jeden egzemplarz w Wawie.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Jeśli dobrze pamiętam to kiedyś ktoś do mojego wzmaka (AX-496) polecał właśnie te QBA. Yamaha charakteryzuje się raczej twardym, nie za niskim i "trzymanym" basem więc pewnie potrafiłaby wyrównać te jak to piszesz "kluchy". Pytasz o Płock i Poznań - ja jestem z Poznania więc jakbyś czasem chciał wypróbować Yamahę to można się zgadać. W sumie zawsze chciałem tych QBA posłuchac a nigdy mi się nie udało ;)

• Redaktorzy

aha - ten Moth to była czarna metalowa płaska (max 5cm) skrzynka (z tranzystorami w środku) z deseczką jako front - czyli nie miał nic wspólnego z obecnymi lampowymi Mothami (a szkoda ;( )

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Egzotyka odpada, trudno dostać trudno sprzedać a jak jest coś wypasionego to dużo trzeba płacić.

Jak cenowo wyglądają te Arcamy i czy inne modele warte są uwagi?

Nad Yamahą też się zastanawiałem i chętnie zgadam się na odsłuch (jak zbiore cały sprzęt do kupy to dam znać na maila).

Jeszcze się zacząłem zastanawiać nad denonem, rotelem, harmanem a może jakięś sony creeck czy camridge albo MF. W sumie to chyba wymieniłem wszystko ;) Nie wiem jakie modele są godne uwagi. Jak do tąd to interesowałem sie tylko marantzami.

• Redaktorzy

Avatar - my tutaj o wzmakach dyskutujemy, ale by the way CD Alpha9 - zacny playerek w niepozornej szacie ;)

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

Piotrek666 - olej gwiazdki i posłuchaj - pomimo plastikowego designu te klocki na prawdę potrafią zagrać a jak w przyszłości zamienisz skrzynki na Castle to zapomnisz o rankingach i zaczniesz słuchać muzyki ;) (szczególnie jeśli dokupisz dedykowana końcówkę mocy).

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Generalnie to olewam gwiazdki (zdaję sobię sprawę ze sponsoringu gazet przez firmy audio) Ale oceny nie biorą się zupełnie z powietrza i w każdej gwiazdce jest ziarnko prawdy, tak mi się wydaje.

Ile warto dać za arcama 8R (namierzyłem już jednego)? Jakie inne wzmaki brać jeszcze pod uwage (a jakie zupełnie olać)?

• Redaktorzy

nie pamiętam parametrów, ale gra toto dobrze -taka niepozorna adrenalina. w skrócie - tam gdzie kończy się "kambodża" zaczyna się Arcam - dźwięk szybki, konturowy z twardym basem. Podłączenie końcówki daje więcej tzw "mięsa".

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Z Qba słuchałem tylko Sobieskich, ale to podejrzewam inny dźwięk. Jeśli chodzi o wzmacniacz, to możesz spróbować również jakiegoś DIY typu GC lub Drakula. Zapewniam, że nie będzie to tylko kompromis cenowy, ale naprawdę dobry wzmacniacz. Podejrzewam, że na forum znajdzie się ktoś, kto pomoże Tobie w jego wykonaniu - zresztą jako student PP (którą również kończyłem trochę lat temu) poradzisz sobie bez problemu i frajda będzie na dodatek.

Jakby co, to możemy się kiedyś umówić na pifko gdzieś w Poznaniu i pogadać. Czasem bywam też na PP, ale ostatnio rzadko.

Zresztą jak będziesz chciał, to możesz posłuchać u mnie kilku ampów.

Bardziej myślałem żeby kupić sprzęt i go modyfikować (z czyjąś pomocą). Wzmacniacz potrzebny mi jest teraz bo tylko tego mi brakuje do skompletowania sprzętu (no i kabli). Żeby zrobić dobre DIY trzeba sporo czasu (najpierw trzeba nauczyć się czegoś więcej niż czytania schematów i podstaw elektroniki i zebrać dobre podzespoły) a efekt i tak jest trudniejszy do przewidzenia niż w seryjnych konstrukcjach. Do tego jeszcze problemy z płytkami, obudową ect. Poza tym modyfikowany sprzęt łatwiej później sprzedać niż samoróbę.

Bardzo chętnie bym posłuchał prawdziwego sprzętu (a przy piweczku to już w ogóle :), bo jak do tąd to audiofilskie klocki widziałem tylko w gazetach :) A za robienie układzików wezmę sie jak będę miał więcej czasu (i wiedzy) i sklecę wtedy jakiegoś wzmaka pod słuchawki albo kartę muzyczną.

Póki co poważnie zastanawiam się nad tym arcamem i jeszcze chętniej zastanowiłbym się nad jakąś alternatywą dla niego.

OK. Rozumiem. Jak znajdziesz kiedyś chwilkę, to napisz, bo w Poznaniu nie jest nas zbyt wielu. Oczywiście jeśli będziesz chciał czegoś posłuchać, to zapraszam - może znalazłby się nawet jakiś wzmacniacz do wypożyczenia z DIY - wyrobiłbyś sobie pogląd jak to może zagrać.

Zrobienie GC, to nie problem nawet dla laika, więc dałbyś sobie pewnie radę.

Pozdrawiam

-> Piotrek666

Jeśli nie chciałbyś się bawić w DIY, to np. jest Creek 4330 na Allegro* ->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Bez pilota, do tego "o malutkiej mocy w obudowaie wielkości taniego dvd", do tego bez pilota, za to... tuningowany ;-)

*nie mam nic wspólnego ze sprzedającym ten wzmacniacz !

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>Piotrek666

Jesli Arcam,to jest na allegro Delta 290,wzmacniacz bardzo dobry ale chyba starszy niz 10 lat.Warta zainteresowania

jest Onkyo Integra 9711 w zlotym kolorze.Wzmacniacz potezny i solidny jak czolg.Na dzwieku na pewno nie zawiedziesz sie bo to gorna polka z oferty Onkyo.Wizualnie jest w swietnym stanie.Piszesz,ze w przyszlosci chcesz sprzet modyfikowac,a ten potezny kloc jest na pewno dobra baza do tuningu,solidna japonska robota.

Do Arcama to przekonuje mnie tylko to że Fr@ntz słuchał tego w konfiguracji z moimi kolumienkami, ale nie podoba mi się w nim moc tylko 2X50W i obudowa od chińskiego magnetowidu. Poza tym malutkie kondensatorki i pustka w śroku. Wiem też że sprzęt nie ma się podobać tylko grać ale jak otworzyłem Marantza PM80 SE to od razu się morda cieszy (wilki, ekranowany toroid 30.000 uF na filtrze, potężne radiatory, wszystko na ELNAch)Więc mam sporo do przemyślenia

bemol myślisz że Delta 290 bardziej podpasuje do mojego zestawu?

Warty jest tego tysiaka (jak na razie nikt się nie rzuca)?

McGyver twierdzie że

"Onkyo 9711 to wzmacniacz rozlazły i zamulony. Brak mu dynamiki i szczegółowości. Zaletą jest to, że nie męczy. W zamian śmiertelnie nudzi"

wiec z Qba wydaje mi się że może być kipściutko :/

Creek już poszedł ale też sie nad nimi zastanawiam. Cyba będę musiał się przkonać do wzmacniaczy z obudowami mniejszymi niż moje CD (z tego co widze mają dobre opinie a wszyskie pożądnie wyglądające konstrukcje podobno mulą)

ale poczytałem jeszcze troch o tym onkyo i niektórzy mówią że gra ostro, więc w końcu nie wiem jak to by sie nadało ?? fajnie wygląda ale nie wiem czy jestem przekonany do tej firmy

PS czemu nie ma opcji edycji/dopisywania do swoich postów

>Piotrek666

Na stronie www.hifi.pl jest test integry Onkyo 9911,to jeden stopien wyzej od tego z allegro.MHF z tego okresu to najlepsze pismo hi-fi.Arcam Delta 290 gra dzwiekiem surowym,nic nie upiekszy ani nie wygladzi.Sluchasz duzo rocka,

a realizacje w tej muzie sa rozne,niektore plyry nagrywane sa wrecz garazowo.Ostry wzmacniacz uczyni nagrania rockowe niestrawialnym jazgotem.Podobnie jak ty slucham duzo rocka,glownie starego,sam mam w domu dwa japonczyki JVC AX 432 i Denona S10,sa to swietne wzmacniacze do tego typu muzy.Gdybym byl na twoim miejscu wybralbym Onkyo.To najwyzsza polka tej firmy i dostajesz porzadny wzmacniacz,nie projektowany przez ksiegowego.

Dalej brzmienie mozesz modelowac doborem zrodla lub kablami.Z moich doswiadczen wynika,ze lepiej kupic lagodniej brzmiace urzadzenie i wyostrzyc brzmienie niz cierpiec na krew z uszu.

McGyver to twoje słowa z wątku

Ukryta Zawartość

Szczerze mówiąc bardzo zależy mi na twojej opini co byś mi doradził do zestawu.

O tym Onkyo troche jeszcze poszukam i poczytam, napewno bardziej do mnie przemawia niż Delta 290 (a źródło już mam).

Jeszcze patrze na allegro na te klocki (ale i tak będę polował na to co wyniknie z tej dyskusji):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ale to tak tylko dziś mi wpadło w oko jeszcze nic nie czytałem o tych sprzętach

a z kabli może coś z tego

IC

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głośnikowe

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ten to chyba za gruby

Ukryta Zawartość

i może tego Jamo poszukam co go tak na forum wszyscy chwalą

ale proszę się jakoś za specjalnie nie kierować tym w doradzaniu. Wole zapolować na coś dobrego niż kupić od ręki a później wymieniać

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Tutaj masz Alphę 9:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

"I am an audiophile"

no niestety, ale aukcja zakończona przed czasem, a dzwoniłem do gościa i mówił że nie sprzeda od ręki (nie lubie takich wałów na allegro).

Może ktoś jeszcze wypowie sie na temat tego posta ????????

• Redaktorzy

jak nie arcam to poszukaj starych Audiolabów 8000 (najlepiej integry - S). Jak nie będzie integry to weź stereofoniczną 8000P i do tego dokup preampa V.A.L.-a (nówka na dwa źródła kosztuje ok 60zł)

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Tyle żeby było rozsądnie, jak są kolumny za 800 i odtwarzacz za 350 (BTW coś w nim szwankuje). Więc chyba nie więcej jak tysiak.

a ten arcam mi sie nawet podobał no ale mi zwineli :(

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.