Skocz do zawartości
IGNORED

moj nowy plattenspieler - fisher MT-6321

kaszkur

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc!

To moj pierwszy wpis na zakładce analog. Generalnie jestem nowy, tzn od pol roku na liscie,

jednak pisalem mało. Dopiero sie rozkręcam :) Tak samo z pisaniem, jak i z empirycznym

zbieraniem doswiadczeń w meadnrach sprzętów muzycznych. Zaczynam od bardzo

budżetowych sprzętów, jednak dosyć czesto wymieniam je na kolejne, o ile graja mi lepiej.

Jezeli chodzi o wzmacniacz ciagle nie do pobicia NAD 3020 (naprawde ma rewelacyjny

preamp gramofonowy) Kolumny Tannoy Mercury M1 (w trakcie wymiany na M2) natomiast

gramofon....

No wlasnie... od pol roku gralem na teoretycznie marnym, kiepskim wizualnie Sanyo TP B2.

Jednak nie wiem na ile to naprawde platikowa zabawka, a na ile cos znacznie leszego, tyle

ze podane a la plastikowe lata 80-te. Zdjecie na zalaczniku nr 1. Jednak gral on naprawde

przyzwoicie. Wszystko bylo na swoim miejscu, dzwiek byl odpowiednio cieply i porownujac

brzmienie np. Moonmadness Camela z vinylu i z CD puszczane rownoczesnie napawalo mnie

analogowa przyjemnoscia i dopingowalo do uderzania glebiej w analogowe brzmienie.

Dodam, ze nie zmienialem wkladki ani igly. Caly czas byla oryginalna, nie zniszczona.

Pare dni temu kupilem sobie Fishera MT-6321. Jest to gramofon o bardzo wysokim WAF

(Wife Acceptance Factor). Piekny, czarny, perfekcyjny wizualnie, bez rysek na obudowie,

masywny, wazy ponad 10 kg. Zdjecie na załączniku nr 2. Patrzac na niego jestem zachwycony.

Jednak po podlaczeniu do systemu okazalo sie ze gra gorzej niż plastikowe 2-kilogramowe

Sanyo!! Dzwiek jest zbyt ciemny, scisniety, niskie tony sie zlewaja. Regulowalem nacisk igly

na plyte najpierw zgodnie z wytycznymi, potem "na ucho" itp, ustawialem antiscating, ale

dzwiek ciagle jest gorszy niz w Sanyo ;) Jestm akceptowalny, ale gorszy!

Tak wiec na 100% czeka mnie wymiana wkladki, gdyz kiedy przyjzalem sie wizualnie obu

iglom, stwierdzilem, ze ta z Fishera jest o polowe krotsza. Wkladka w Fisherze nie mam pojecia

jaka jest. Nie jest na niej nic napisane. Chcialem wymienic na chwile cale koszyki, ale okazalo sie,

ze oba gramofony maja inne mocowanie koszykow. (Pytanie: czy po wyjeciu i wlozeniu calego

koszyka z wkladka trzeba sprawdzac cale regulacje od nowa? Czy nie ma wiekszych szans

aby sie cos rozregulowalo?) Sposobem na sprawdzenie, ktory z tych gramofonow jest lepszy

bedzie przelozenie wkladki z jednego do drugiego... ale od dwoch dni nie moge sie za to zabrac.

Kupno nowej wkladki i tak jest nieuniknione. Czytalem duzo watkow o rozterkach zwiazanych

z wyborem nowej wkladki i najblizszy jestem kupna Sumiko Oyster. Mozna ja dostac nowa za 170 zl.

Jednak podpytam sie, czy moze znajde cos w granicach 100 zl co nie bedzie na tym sprzecie

odbiegalo znaczaco od wkladki dwa rzy drozszej? Czy moze zmienic gramofon na kolejny? ;)

Pozdrawiam

Tomek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-9299-100005268 1170287227_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/25017-moj-nowy-plattenspieler-fisher-mt-6321/

Przeczytalem praktycznie wszystko co zostalo napisane na tym forum o wkladkach.

I chyba sie jeszcze przy tym gramofonie nie zdecyduje wkladke w granicach 300 zl.

Bylaby to przesada, za to chcialbym sie zapytac, co jest lepsze:

OMB 5 Ortofon czy AT 95E? Obie w podobnej cenie okolo 100 zl.

TK

Fajny ten gramofonik. Ja mam gramofon podobnej klasy. Gra obecnie z wkładką za 100 euro (Denon DL110MC). Z Ortofonem OMB5 i OM10 było dość nieciekawie. Z tanich ortofonów to raczej polecam 510.

Witam!

Kupilem sobie w piatek jednak wkladke Ortofona Super OM 10 E. Szlif eliptyczny. Ta wkladka to

nastepca polecanej przez McGyvera 510 MKII jednak tej ostatniej nie bylo aktualnie w sklepie.

Poza tym Super OM 10 E udali mi sie kupic za 105 zl, wiec nie jest to az taka duza kwota, zeby

zalowac jak nie zagra.

Ale zagralo :) Choc trudno mi autokratywnie sie wypowaidac, gdyz to moja trzecia wkladka dopiero,

dwie poprzenie byly to wkladki fabrycznie montowane w sredniej jakiosci gramofonach. W kazdym

razie ten Ortofon na stan obecny spelnia moje oczekiwania. Brzmienie jest lepsze niz do tej

pory osiagalem na moim sprzecie.

Jednak co najbardziej mnie zaskoczylo to przeogromny wplyw zuzycia plyty na brzmienie.

Jestem ogromnym milosnikiem analoga, jednak aby naprawde sycic sie brzmieniem z czarnego krazka,

trzebaby kupowac wylacznie minty lub po prostu nowe plyty. Mam kilka takich sprowadzanych

ze sklepow w USA i one graja cudownie, ale na przyklad przy leciwym Selling England by The Pound

Genesis malo sobie wlosow z glowy nie wyrwalem. Plyta wizualnie bardzo w porzadku, jednak

jeden kanal mial obciete wysokie tony. 30 minu regulacji wkladki (pomyslalem ze cos sie rozregulowalo)

potem zamiana kabelkow czy moze to cos z przedwzmaczniaczem lub kolumnami. Potem wymiana

koszyczka na inna wkladke... nic nie pomaga, potem niemal postawilem diagnoze ze to ramie, i nielam

zaczalem probowac je silowo wykrzywiac... ale zamin do tego przystapilem zmienilem gramofon

na moj stary. Okazalo sie, ze to ta plyta tak ma :) ... Z piatku na sobote polozylem sie spac o 3 w nocy

wyczerpany i ze starganymi nerwami... a od rana w sobote ponowna regulacja wkladki.

Inne plyty graja rewelacyjnie... a ja jestem "wpadniety po uszy"... nowa wkladka juz jest... pora znow

wymienic kolumny... potem wzmacniacz... potem gramofon... a potem znow wkladke... a potem kolumny...

itd.

Tomek

W tle zestaw prawdziwego audiofila ;)

PS. rzecz jasna nie chodzi o glosniczek creativea od komputera.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie chce Cie martwic, ale wkladki z serii OM sa bardzo wysokie (chodzi o wymiar) i jak widac na fotografii masz prawie na pewno zle ustawiony VTA, ktorego nie mozna regulowac w ramieniu twojego sprzetu. Dlatego moim skromnym zdaniem do tego gramofonu lepsza by byla Audio-Technica.

A czym charakteryzuje sie w brzmieniu złe ustawienie VTA? Jak mam to uslyszec w moim przypadku?

Jaki kat - patrzac z boku - powinna miec igla w stosunku do plyty? 90 stopni czy inny?

TK

Sorry za złej jakosci zdjecie, ale tylko takie teraz mam przy sobie. Czy na pewno ten ortofon

jest zbyt nisko w stosunku do koszyka? Poza tym martwić możecie mnie ile wlezie, im wiecej

mnie zmartwicie, tym wiecej sie naucze ;)

TK

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zrob zdjecie z boku (ramie opuszczone na plyte), zeby bylo widac cale ramie, tak by mozna bylo ocenic czy ramie jest rownolegle do powierzchni talerza.

Co prawda przy ocenie prawidlowego ustawiwenia VTA, powinno brac sie pod uwage kat miedzy powierzchnia plyty, a cantileverem (20 stopni dla wiekszosci wkladek), ale w wiekszosci przypadkow ten kat bedzie prawidlowy wlasnie przy rownoleglym ramieniu.

Ok, zrobie zdjecie je jak wroce z pracy.

Dwa pytania:

- po raz kolejny chcialbym zapytac jak zbyt wysoka igla wplywa na brzmienie? jak mam to wychwycic uchem?

- co to jest cantilever? o ktory kąt chodzi?

TOmek

Cantilever to rurka na ktorej zamocowane jest ostrze igly.

Dolaczam rysunek pogladowy zapozyczony z wielokrotnie przytaczanego na tym forum artykulu ze strony

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Na rysunku jest kat 22 stopnie, ale wkladki Ortofon maja (VTA) ten kat 20 stopni

Teraz o VTA i wplywie na brzmienie.

W twoim przypadku wydaje mi sie, ze powinno sie podniesc do gory podstawe ramienia lub zastosowac nizsza wkladke. Gdy podstawa ramienia jest za nisko to teoretycznie dzwiek powinien byc "zamulony" - duzo basu, a sopran mizerny.

Gdy natomiast podstawa ramienia jest za wysoko, wtedy dzwiek jest bardzo ostry i prawie zawsze pojawia sie znieksztalcenia w sybilantach.

To tak pokrotce.

Ukryta Zawartość

Zapomnialem o szkicu ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzieki!

Ale hmm.. nie do konca jestem przekonany co do opisow brzmienia za niskiego i za wysokiego zamienia.

Tak naprawde, w swoim gramofonie zwrocilem uwage na to aby kat natarcia igly na plyte byl rowny

90 stopni. I tak u mnie jest. I tak tez jest na schemacie. Gdyby ramie bylo za wysoko ten kat bylby powiedzmy

95 stopni a za nisko to 85 stopni. Wedlug mnie przy takim samym nacisku igly na plyte kat natarcia igly

zwiazany z regulacja wysokosci ramienia nie moze wplywac w opisany przez Ciebie sposob. Powinien byc

raczej symetrycznie niedosoknaly dla natarcia 85 i 95 stopni. No ale to moje calkowicie nie-empiryczne

przemyslenia.

Tomek

Odwrotnie :)

zaczep raminia za wysoko (za krotka wkladka) = kat 85 stopni

zaczep ramienia za nisko (za dluga wkladka) = kat 95 stopni

Naprawde nie jestem w stanie zrozumiec czemu przy takim samym nacisku i symetrycznym

odchyleniu od 90 stopni raz dzwiek ma byc bardziej basowy a raz sopranowy. Chyba ze

wplywa na to kierunek obrotu plyty. Ale taki przypadki tez mnie by to nie przekonywalo...

Tomasz-niewierny ;)

lenin troche przesadził z tym skosem,nie są to aż takie duże różnice w brzmieniu.Jak dla mnie ortofon jest dobrze osadzony w koszyczku ( na oko "mistrza").Producenci wkładek dopuszczaja kilku stopniowy błąd w ustawieniu,możesz zrobic to celowo w poszukiwaniu "swojego brzmienia" lub umyślnie.W każdym razie dużego błędu nie możesz zrobić ponieważ ramie jest zamontowane na stałe i się nie da.

vinyldemon, 13 Mar 2006, 15:46

Duze nie sa, ale sa. U mnie np. ma to duze znaczenie gdy odtwarzam "test sybilantow +12dB" z plyty testowej. Przy odpowiednim ustawieniu VTA znieksztalcenia sa zdecydowanie mniejsze.

> Ja tez jestem zdania ze na takim sprzęcie powina pracować Audiotechnika.

To ja z przyjemnością zadam pytanie 'dlaczego?'. Sprawdzilem wysokość oryginalnej

wkladki która była w tym Fisherze, i faktycznie Ortofon jest 1mm wyższy. Obiecalem

zdjęcie ramienia z boku, ale jeszcze go nie zrobiłem. Jednak ramie na moje oko absolutnie

nie jest uniesione do gory, a wręcz jakby lekko opadali w stronę wkładki. Sama igła

nacieta na płytę idealnie pod kątem 90 stopni.

Po drugie, jaką audiotechnikę mam kupić w granicach cenowych tego ortofona, aby

odczuć poprawę brzmienia? (granice cenowe = 105 zl, tyle dalem za tgo ortofona w

Top Hifi w Sopocie, mimo, ze na wejscie cena brzmiała 200 zl)

TK

• 1 miesiąc później...

Czesc! Udalo mi sie wykonac kilka dokladniejszych fotek i widac na zdjeciu z boku, ze nowa igla nie opada prostopadle na powierzchnie plyty. Obciazenie jest zgodne z zaleceniami tego Ortofona czyli 1.5g.

Na zdjeciu z przodu trudno ocenic, poniewaz lekka zmiana kąta z którego robiło się zdjęcie może sugerować krzywe ustawienie wkładki.

Dodatkowo jeszcze jedno zdjecie wkladki i igły pierwotnej, z którą kupiłem ten gramofon.

TK

Ukryta Zawartość

post-9299-100002832 1170291066_thumb.jpg

post-9299-100002833 1170291065_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I super zbliżenia

Ukryta Zawartość

post-9299-100002830 1170291069_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No wiec tak. Nadal twierdze, ze vta jest zle ustawione i nalezaloby podniesc do gory "tyl" ramienia. Tak jak pisalem - seria OM Ortofona jest wyjatkowo wysoka i w tym przypadku Audio-Technica bylaby lepsza. Gdyby AT byla za niska, zawsze mozna cos polozyc na talerz.

Dolaczam zdjecie.

Moim zdaniem te dwie biale linie (dolna pozioma linia - to plaszczyzna plyty, gorna - to dolna powierzchnia wkladki) powinny byc rownolegle. Blad wynosi ok. 2 stopni. Nieduza roznica, ale w ekstremalnych przypadkach napewno ma znaczenie.

Moze sie wypowiedza fachowcy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale jezeli podwyzszy sie tyl ramienia, to igla (jej czubek) bedzie nacieral na plyte pod jeszcze gorszym kątem niz teraz. Widać dokładnie, ze nie jest to równe 90 stopni jak w szablonie. Podniesienie tyłu spowoduje jeszcze zwiększenie tej róznicy (??)

Tomek

Rysunek jest uproszczony. Chodzi w nim o kat miedzy powierzchnia plyty, a cantileverem. Ostrze igly zazwyczaj jest pochylone. Gdyby w tym Ortofonie chciec ustawic os ostrza prostopadle do powierzchni plyty, to vta wyniosloby kilka stopni zamiast 20.

Masz racje, jesli podniesiemy tyl ramienia do gory, to kat natarcia jeszcze bardziej odbiegnie od 90 stopni, ale widocznie tak musi byc.

Podkreslam, ze to moje zdanie i wcale nie musze miec racji, bo nie jestem znawca.

Poszperalem w sieci i znalazlem. Ten kat natarcia igly (jak go nazwalismy po swojemu) to tzw. SRA (Stylus Rake Angle).

Tu jest link

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) druga fotka od gory.

Chyba rzadko kiedy ten kat ma 90 stopni.

Ukryta Zawartość

Rys. 3 jest zbyt uproszczony. Wprowadza w blad. Wynika z niego, ze wlasciwy kat pomiedzy igla a plyta to 90 stopni. Kat powinien byc taki jak przy nacinaniu przez record cutter. Zapewniam Cie ze szumy odczytu sa minimalne.

Opis :

Ukryta Zawartość

post-3292-100002784 1170291140_thumb.gif

post-3292-100002785 1170291139_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.