Skocz do zawartości
IGNORED

Kto zidentyfikuje głośniki?

qrczak

Rekomendowane odpowiedzi

Mam w domu stare monitory Tannoye 605 w obudowie bass-reflex,takie jak na zdjęciu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Są tam rónież podane symbole głośników.

Chciałbym te głośniki wymontować i zrobić sobie jakieś monitory oparte o te właśnie przetworniki w obudowi bass-reflex lub zamkniętej.Niestety nie znam parametrów głośników.Czy ktoś jest w stanie pomóc?

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/25025-kto-zidentyfikuje-g%C5%82o%C5%9Bniki/

Tannoy twierdzi że sam wytwarza przetworniki do swoich kolumn. Od kilku lat jednak w kolumnach Tannoya można spotkać przetworniki pochodzące od potężnego tajwańskiego producenta głośników OEM firmy NMB. Twoje kolumny prawdopodobnie również zawierają przetworniki wykonane na zamówienie Tannoya przez NMB. Zapewne tych wersji przetworników NMB nie sprzedawało innym producentom, więc jedynym wyjściem wydaje się pomierzenie tego.

Sprawa prosta. Weź tunel z obecnych głośników lub pomierz go i zrób podobny . Objętośc tej skośnej obudowy umiesz policzyć więc zbuduj taka samą tylko sześcienną . Ci z tannoya nie zbudowali takiej objętości i nie dobrali takiej rury bez powodu...

No ale jesli to obecnie ma słabiutki bas to moze nic nie dadzą zmiany . Może ten przetwornik tak gra.

Miałem kiedyś M2 tannoya. Straszne, zamulone ,przytłoczone basem . Zmieniłem zwortnicę miedzy innymi podnosząc poziomk wysokich tonów . Spaliły sie cewki .Tandeta...Te głośniki produkowane są na Węgrzech . Podobno przetworniki robione na rynek angielski grały zupełnie inaczej i dlatego zdibywały nagrody. Te , które kupowaliśmy w kraju to jakaś lipa była.

...there is no spoon...

Przetworniki w Tannoyach M2 zawsze pochodziły od tego samego dostawcy, od wyżej wspomnianej firmy NMB. Były dokładnie takie same zarówno w kolumnach pochodzących z Anglii, jak i z Węgier. Kolumny montowane na Węgrzech miały w zwrotnicach gorszej jakości elektrolity, stąd różnice w jakości dźwięku (niewielkie, kopałem w obu wersjach). Gratuluję sfajczenia tweeterów, zmodyfikowałem już kilkanaście par różnych modeli kolumn Tannoya z serii Mercury, Fusion, a także MX, i jakoś nigdy tweeterów z dymkiem nie puściłem, mimo że również zmniejszałem tłumienie wysokich.

Ależ ja piszę wyłącznie o faktach, a nie o racji. A fakty są takie, że moje modyfikacje nigdy nie doprowadziły do spalenia tweeterów, a twoja jedyna modyfikacja doprowadziła. Tylko że te fakty są dla ciebie niewygodne. Zatem tym gorzej dla faktów, kolej na atak personalny na McGyvera, bo ośmielił się podzielić swoimi spostrzeżeniami.

ale jaja. Próba zastosowania w praktyce wiedzy arturap skończyła sie upaleniem wysokotonowców przy pierwszym podejściu. Tymczasem liczni klienci Maca jakoś nie skarżą się na masowo palące się wysokotonowce. I kto tu ma monopol na wiedzę?

A jednak .

Jesli to Tannoy'e to sprawdź czy nie przepaliły sie linki doprowadzające sygnał z przyłaczy głośnikowych do cewki- trzeba zdjąć płyte frontową i obejrzec te druciki. Czasem to sie pali. To działa jak bezpiecznik ale tylko jeden raz . Kropelka cyny na przerwę i może zadziała.

...there is no spoon...

arturp, cierpisz na rozdwojenie jaźni? Piszesz że spaliłeś wysokotonowce w tannoyach a później sam sobie podpowiadasz jak to ratować? Przecież qrczak tylko prosił o zidentyfikowanie głośników z tannoyów. Chce ich użyć, więc są sprawne, takich porad mu nie trzeba.

grafton, 10 Mar 2006, 10:34

Sorka , czy ty masz do mnie pretensje ,że ostrzegałem przed spaleniem wysokotonowych głośników w Tannoyach a ty nie posłuchałeś i spaliłeś ?

No , to ty jednak głupi jesteś . Ale to nie moja wina.

...there is no spoon...

Paranoja jakaś. Facet pisze że spalił wysokotonowce, potem udaje że to nie on, że komuś podpowiada jak to ratować, i jeszcze mi wmawia że nie słucham jego jedynie słusznych porad. Wyzywa mnie przy tym od głupich.

Sugeruję wizytę u psychiatry. Może jeszcze nie jest za późno. W przeciwnym wypadku to już tylko zakład zamknięty.

Wiesz Mzawek, nie potrafię odpowiedzieć na Twoje pytanie, gdyż pomimo licznych eksperymentów taka sztuczka mi się jeszcze nie udała. Nie będę więc teoretyzował, ani proponował rozwiązań niesprawdzonych w praktyce.

No własnie ,dziwne.Także grzebię w tych kolumnach ,zmieniam kondensatory,wszystko robię bez zadnej wiedzy na temat zwrotnic, pomiarów.Nawet nie za bardzo czytam schematy. Nic nie spaliłem, a nawet graja coraz lepiej.

Grundig High Fidelity

mzawek, to zdjecie przedstawia kabel zwany ethernetkiller, ktorego uzywaja niektorzy administratorzy gdy im podpadnie jakis user :D

Mysle, ze odpowiednia aplikacja tego kabla pozwoli Ci na uzyskanie chcianego efektu, czyli spalenia glosnika :D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

>>>>>>>>qrczak,

Jeżeli zależy ci bardzo na tych tonnoy i lubisz się bawić w takie rzeczy to robisz sobie obudowę wolnostojącą z jedną ruchomą przegrodą i eksperymętujesz:)))nic bardziej przyjemnego i czasochłonnego. Oczywiście najprostszą rzeczą jak dla mnie byłoby pogrzebanie w zwrotce, ale to lepiej zostawić Mc. Co do pomiarów to ja właśnię kończe użądzonko pomiarowe igod'a więc jeśli chcesz to możemy spróbować podstawowe rzeczy pomierzyć:)))

>>>>>>>>arturp

..te przewodziki o których pisałeś to nazywają się "platynki";P - też kiedyś nie wiedzałem, ale każdy powinien się doskonalić...heheh. W sumie współczuje za najazd na twoją osobę - w ramach obrony - jak można spalić twetery złą zwrotnicą - teoretycznie albo za niski podział, złę podłączenie LP z HP, ale i tak wszystko sprowadza się do mocy dostarczonej- a przynajmniej tak mnie się wydaję:)))...czasem trzeba ostrożnie z potencjometrem:)

Pgwave, 10 Mar 2006, 11:59

Ja o kablach nic nie pisałem ale to i tak nie ma znaczenia poniewaz chyba nie ma o czym dyskutować .

PS

Jakie revelatory zamówiłeś ? Mje 8531 też są w drodze.

...there is no spoon...

• 4 tygodnie później...

Na stronie www.lautsprechershop.de znalazłem ciekawy projekt AOS Studio 12,który w razie potrzeby można rozbudować.Jednym z głośników jest SS 15W9530K,którego nie mogę znaleźć w żadnym cenniku.Czy jest to głośnik już nieprodukowany czy może wkradł się błąd i chodzi o 15W8530K?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.