Skocz do zawartości
IGNORED

MD Mini Disc użytkownicy

Zloty

Rekomendowane odpowiedzi

Zamierzam nabyć jakiś odtwarzacz MiniDisc najlepiej Sony.

Mam na oku model MDS-JE500.

Wiem, ze posiada kompresje Atrac 4. Czy bardzo odbiega od 5-tej generacji?

Chodzi mi o to czy nagranie z płyty CD będzie bardzo zbliżone do oryginału, czy raczej niestety bedzie to jakosc zblizona do mp3 co da się ludzkim uchem od razu wysłyszeć?

Mini Disc ma mi służyć do zgrywania singli CD na płytkę MD, zeby słuchać muzyki, a nie bawić się w ciągłe żonglowanie płytami gdyż wiadomo, że na singlu jest zaledwie pare wersji tej samej piosenki.

MD o tyle jest wygodne, ze jak znudzi mi sie moja skladanka to mogę sobie stworzyc nową np. kasujac tylko te kawalki, ktore mi sie znudzily i w ich miejsce wgrać nowe.

Witam, podłączę się pod wątek od MD. Posiadam MDS-JE510, wszystko z nim jest ok z wyjątkiem mechanizmu. Ostatnio zaczął szwankować w ten sposób, że podczas wkładania płytki zaczyna próbować ją wciągnąć i miał z tym problemy. Jak popchnie się delikatnie płytkę ręka przy wkładaniu to "wjeżdza płytka" prawidłowo i urządzenie działa normalnie - nie ma żadnych problemów z jego działaniem do momentu kiedy się naciśnie eject - wtedy płytka wyjeżdza prawidłowo i w momencie jak można by ją wyciągnąć z urządzenia zaczyna napęd próbować ją z powrotem wciągnąć - płytka się zaczyna ruszać lewo, prawo i raz na 2, 3 razy zaczyna być słychać jakieś trebitki;) Próbuje wciągnąć płytkę ale nie potrafi. Spotkał sie ktoś z takim problemem z mechanizmem MD? Jeśli tak to bardzo proszę o pomoc. Szkoda sprzętu nie używać bo parę latek ma ale bardzo mało był uzywany - w 99% jako DAC do laptopa;)

Pozdrawiam

Modrus

Czy długość przewodu optycznego ma znaczenie?

Chodzi o to, ze musze umiescic odtwarzacz troche dalej od wzmacniacza.

Czy użycie przewodu światłowodowego 1,5m spowoduje jakies istotne straty w porównaniu do przewodu 0,5m?

Niedawno kupiłem MDS JE-530 i okazało się, że trafiłem jak na loterii :) Po wejściu do menu serwisowego okazało się, że głowica ma tylko 9 godz. zapisu i 17 godz. odczytu :)

Decka używam do nagrywania audycji z radia.

Nie rozumiem zachwytów nad MD, przecież to kompresja. MP3 wszyscy na tym forum wyklinają a MD jakoś się broni mimo że zasada działania jest niemal identyczna. Pewnie dlatego, że występuje w klockach. Zabawne ;)

Ja akurat MP3 nie wyklinam, skompresowane z użyciem LAME i przy 320 kbit (ewentualnie VBR) dużo nie psuje -- a bynajmniej nie tej muzyki, co słucham.

Używam MD do nagrywania z radia, a do takiego zastosowania (audio do 15 kHz) jest to nośnik transparentny. Jakość nieodróżnialna od tego, co przed chwilą radio nadawało :)

@Reaper: w przypadku MDS-JE500 tego się nie dowiesz, ma ubogie menu serwisowe. Szukaj wyższych decków Sony oznaczonych w serwisówce jako Self Diagnosis Supported Model (np. MDS-JE530 taki jest, JE330 też ma rozszerzony tryb serwisowy). Serwisówki są tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wydaje mi się, że wszystkie modele z końcówką "30" mają lepsze menu serwisowe.

Różnica w cenie pomiędzy 500 a 530 to często jakieś 50 zł, warto dopłacić.

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

farad

13 Wrz 2009, 12:04

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 1669 / 293 / 0

Nie rozumiem zachwytów nad MD, przecież to kompresja. MP3 wszyscy na tym forum wyklinają a MD jakoś się broni mimo że zasada działania jest niemal identyczna. Pewnie dlatego, że występuje w klockach. Zabawne ;)

Zabawne jest porownywanie MD z ATRAC np 4.5 czy 5.0 do mp3.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Owszem z tym ze przy znacznie wiekszej kompresji w trybie LP na normalnych plytkach. Niestety jakosc jest zalosna i przypomina mp3. Nie wiem czy stacjonarne MD ale przenosne maja taka opcje.

Dzięki za odpowiedź. Szukam czegoś co umożliwiłoby mi nagrywanie audycji rdiowych a, że moje ulubione rozpoczynają się przeważnie po 24 i trwają 2-3godz. potrzebne jest mi urządzenie, kóre umożliwi ciągłe nagrywanie min 120min. MD mam tyle, że już chyba z 8 lat i takiej funkcji o której pisze discomaniac71 u mnie nie ma. Zastanawiam się nad szpulowcem. Chyba, że jet coś innego.

vasco,>

>Chyba, że jet coś innego.

Magnetowid VHS z dźwiękiem hi-fi stereo (zapis ukośny z modulacją częstotliwości - są też takie z fonią stereo na 2 ścieżkach ale wzdłużną, jak w zwykłym VHS to nie to).

W trybie LP do 8h a ELP do 12H (niektóre Panasonici chyba to mają), wpływ na dźwięk w LP jest drugorzędny bo tak zmodulowane sygnały zajmują chyba niższe pasmo.

Molibden, 13 Wrz 2009, 21:15

>Magnetowid VHS z dźwiękiem hi-fi stereo (zapis ukośny z modulacją częstotliwości - są też takie z

>fonią stereo na 2 ścieżkach ale wzdłużną, jak w zwykłym VHS to nie to).

>W trybie LP do 8h a ELP do 12H (niektóre Panasonici chyba to mają), wpływ na dźwięk w LP jest

>drugorzędny bo tak zmodulowane sygnały zajmują chyba niższe pasmo.

Czyli zwykły magnetowid stereo + taśmy VHS i sprawę bym miał załatwioną ? A taki magnetowid to ma typowe wejście i wyjście audio na przewód z końcówką Cinch ?

Przez zwykły rozumiem nie-hi-fi, z fonią mono albo stereo na miejscu ścieżki mono - Były takie np Sony. Więc nie taki.

To musi być magnetowid VHS Hi-Fi, co jest wyraźnie opisane na przednim panelu. Ale nie S-VHS (to nas nie interesuje, chociaż taki na pewno ma tor fonii Hi-Fi).

Wejścia i wyjścia są oczywiście Cinch, do tego taki magnetowid posiada potencjometr regulcji poziomu zapisu i wskaźnik wysterowania.

Molibden, 13 Wrz 2009, 21:55

Dzięki - wszystko już jest chyba dla mnie jasne. Tylko jest problemik. Na Allegro nie znalazłem magnetowidu, który by nas interesował tj. nie znalazłem takiego, który by miał wejście i wyjście cinch. Oczywiście posiadają one typowe gdniazda Euro i pare /jedną/ cinh. Ale dokładniej im się jeszcze przyjrzę.

np

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

O właśnie coś takiego, wyraźnie mają napuisane CHS Hi-Fi, ten dryugi nawet jest S-VHS. Nie wiem czy akurat te ze wzgl. na cenę ale już wiesz o jaki sprzęt chodzi.

Oba mają dodatkowe wyjścia chinch tylko dla audio. Wejścia AV są też są z przodu w JVC (zwykle jest więcej niż jedno wejście A/V w taki magnetowidzie).

Złącze euro zawiera sygnały o takim poziomie jak cinch, zarówno wejście jaki i wyjście (ok 0.5V amplitudy), trzeba tylko użyć odpowiedniego kabla przejściówki lub go sobie zrobić. Rozkład styków w złączu euro jest dzieś w necie. Należy tylko sprawdzić czy kabel nie ma czasem tych kanałów zwartych we wtyczce euro.

a z przejściówką nie ma problemu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mialem kiedys takiego JVC tylko model oczko nizej, bodajze 8600, mial wskaznik wysterowania i dzwiek byl super nie wspominajac o obrazie przez SVHS. Dobre cacko do nagrywania audio na tasmy. Choc najlepsze byly Panasoniki. Wczesne modele HiFi mialy nawet suwaki osobne na kazdy kanal do regulacji poziomu nagrywanego dzwieku. Pozdr

>mbar

>

>

Ukryta Zawartość

Dzięki za linka;)

Ukryta Zawartość

Nabyłem SONY MDS-JE330.

JEst to mój pierwszy MD, a nie mam doniego polskiej instrukcji.

Może mi ktoś wyjaśnic parę rzeczy z opcji SETUP?

Co to za funkcje i do czego służą:

1. T.Mark Off lub LSync

2. LS (T) można ustawić od 0dB do -72dB

3. Auto Off/Space/Pause

4. S.Space Off/On

5. P.Hold Off/On

6. Sleep Off/On

Będę wdzieczny za pomoc.

Chyba, że ktos ma insteukcję PDF w języku polskim do mojego modelu lub innego modelu opisującą te funkcje. Np. do MDS-JE530.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.