Skocz do zawartości
IGNORED

Preamp lampowy Nr3

Maverick

Rekomendowane odpowiedzi

reanimowałem mojego preampa nr3, poczyniłem lekkie zmiany, wywaliłem jeden filtr RC, czyli jets teraz CRC a nie CRCRC :/, R=5,6ohma, C1=600u przed R i C2=400u za R, zasilacz dual mono (jedno trafo 2 odczepy) zasila 4 lampy (XLR), zasilanie zbocznikowane Boschem 6u MP, żarzenie stabilizowane na LT1084, jedno na wszystkie lampy, lepiej to wypada niż osobno na kanały, dziwne :/, nie uzyłem tych rezystorów symetryzujących w żarzeniu, czyściutko muzykalnie, kondy na wyj to MKV 1,5u i teflony ruskie 470n w ujemnych połówkach. Trochę dużo zmian ale gra to dużo lepiej jeśli chodzi o dynamikę i wybrzmienia oraz barwę niż poprzednia wersja, chce się tego słuchać, podejrzewam i zreszta tak czytałem że dodawanie RC w zasilaczu zamula, usuwając RC zwiękrzyło mi sie napięcie pod obciążeniem do 220V, rezystroy katodowe to 470R (Dale RN75) i 15k (AllenBradley) 1M do masy na wyjściu, jak fabryka dała ze strony audiotonu, użyłem lamp 6922 EH...

korci mnie zrobić zasilanie na lampach i dławikach... trochę roboty będzie ale w moim przypadku kluczem do tego by "dało" się słuchać jest właśnie dobry preamp ;)

jako regulatorów głośności uzyłem niebieskich potków alpsa 100k na wejściu.. czy np PVC 10k nie będzie lepszym rozwiązaniem? nie za mała impedancja?

Faktycznie sporo zmian, aktualnie jestem w fazie montowania tego pre nr3 z audiotonu - czy moglbys zamiescic taki nawet odreczny schemat z naniesionymi Twoimi poprawkami, z wykazem elementów (firm) ? Myśle, że wielu forumowiczów zainteresuje upgrade tego pre , bo to jest naprawde dobry przedwzmacniacz do clona. Z góry dziękuje.

• 1 miesiąc później...

Czy ktos robil plytki do tego pre inna metoda niz chalupnicze wprasowywanie i trawienie? W pary sasiednich tematach widzialem listy zamowien na wykonanie porzadnych pcb. Jest taka szansa odnosnie tego pre? :)

Ja robiłem :))))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To właśnie ten preamp :)))) Znaczy się Nr 3 ze strony Audiotonu :))))

Ukryta Zawartość

Nie rozumiem czemu się upieracie przy pcb.

Rurka teflonowa trochę drutu srebrnego i gwarantuje, że dzwięk o niebo lepszy.

A jak chcecie na płytce to możecie zrobić tak jak to robimy w audionote.

Czyli jak? Bo na zdjeciach wyglada raczej normalnie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Możesz zrobić jak u Kondo czyli wszystko łączone w przestrzeni jak na foto,

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lub tak jak Audionote UK, czyli płytka- laminat z rozmieszczonymi elementami a pod spodem rurka teflonowa i srebrny drucik...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Witam!!!

Chciałbym otworzyć listę chętnych na płytki do Pre Nr 3 by pokrecz, jeśli są chętni to proszę się wpisywać...

koszt: PSU - 22 zł.

PRE - 18 zł.

1) aleksandero1: PSU- 2 sztuki, PRE 1 sztuka

O takie płytki chodzi.

Ukryta Zawartość

post-2650-100008664 1204233532_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam.

Czy ten pre będzie odpowiedni do wysterowania Aleph 5?

Jestem w trakcie składania tego Alepha i potrzebny mi na początek tani i w miarę dobry pre do niego.

Jeżeli tak to bym się dopisał na zamówienie pcb do preampa lampowego Nr3 od "pkrecz'a

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

Powiem tak ja używałem go z Alephem 5 i niestety u mnie ten pre go ograniczał (a nie oszczędzałem na nim :) dual mono 2 trafka z toroidów, stabilizowane żarzenie itp. :) ), dlatego zrobiłem do niego pasywkę i gra teraz miodnie :), u mnie ograniczał on wysokie, choć GC z tym pre grało rewelacyjnie :) .

• 2 miesiące później...

Nr3 + Aleph5 w wersjach ,, fabrycznych " to już przesada - za miękko , za ciepło , za ,,miodnie ".

Trezba robic wersje modyfikowane ale to juz trudne do weryfikacji bo kazdy wprowadza inne zmiany .

...there is no spoon...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.