Skocz do zawartości
IGNORED

Preamp lampowy Nr3

Maverick

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Do tej pory tylko czytałem - ale czas się ujawnić :)

Przymierzam się do budowy preampa nr.3 (E88CC Tesla goldpin NOS) oraz końcówki gainclone (lm3886 wg. aplikacji Veteran)

Jestem na etapie zamawiania traf(a) do zasilania i zanim to zrobię chciałby rozwiać swoje wątpliwości (przy Waszej pomocy mam nadzieję):

1. Czy budować w jednej obudowie (preamp + power amp) czy osobnych ?

2. Czy żarzyć prądem przemiennym czy stałym ?

P.S.

Pozwaliłem sobie zapytać w tym wątku - wydaje mi się odpowiedni ?

Pozdrawiam, i czekam na opinie

Pewien konstruktor poradził mi, żebym raczej nie przekraczał 90V dla wybranej przeze mnie ECC88 tesla NOS.

Składam preamp nr 3 i GC na LM3857 (wersja Petera premium kit) i mam zamiar mieć jedną obudowę choć obawiam sie podłączeń masy i tego jak to zgrać z drabinką na 50k.

Lampa ECC88 jest lampą niskonapięciową. Można ją zasilać z podwajacza napięcia (z ~12V) Są też układy zasilania napięciem symetrycznym z końcówki mocy.

Ale najlepiej mieć dedykowane trafo :)

Ja mam E88CC - to jest wersja "ulepszona" ECC88 i jej napięcie anodowe może już być większe (ok. 170V)

O prowadzeniu masy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kliknij: Co w środku >> montaż

Co do drabinki/potka są dwie szkoły przed i za preampem. Ja potencjometr dam za, a przed umieszczę dzielnik rezystorowy.

Ukryta Zawartość

Fajny link - dzięki.

Ja dam drabinkę chyba przed preampem, choć jedyną zaletą jaką, jeszcze przed montażem uzyskam, to skrócenie ścieżki sygnału bo drabinka będzie zamontowana na tylnej ściance wzmacniacza. Jak to wpłynie na sygnał, nie wiem. Wiem natomiast, że dzielnik napięcia jest na samym początku preampa nr 3.

Wyczytałem że korzystniej (ze względu na "lampowe ocieplenie") jest dać regulację głośności za preampem - wtedy lampa pracuje w pełnym zakresie przy każdym poziomie głośności.

Jeśli dasz regulację przed preampem to wtedy za kondem separującym (na wyjściu z preampa) nie zapomnij o rezystorze do masy.

W końcu się wziąłem za obudowę do mojego preampa.

Obudowa z miski bambusowej zakupionej w Niemieckim markecie za 10Euro(3szt) i puszka na transformator z dolnej części cukiernicy zakupionej na Allegro za 13zł:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

No więc dzisiaj wziąłem się za preampa. Udało mi się polutować zasilacz. Kondensatory Nippon Chemicon, Rubycon, Samsung, Wima MKP4. Małe rezystory Beyschlang, te duże zwykłe metalizowane 5W. Od spodu połączone na pająka srebrzanką. W ten sam sposób też planuję płytkę z lampami. Lampy Tesla E88CC.

Ale na razie mam pytanie co do zasilacza. Zmierzone napięcia na zaciskach: 1-2 - 8,2V, 5-6 - 180V, 4-5 - 56V. Czy te napięcia są w normie czy coś do poprawy? Proszę o porady.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jesli ktos ma ochote jeszcze zrobic pre lampowy nr 3 to mam komplet plyteczek, pre barszczyka i zasilania pkrecza wraz z zarzeniem. 50zl z przesylka za komplet

Ukryta Zawartość

post-14539-100002533 1225325455_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Więc polutowałem już i płytkę pod lampy, właśnie łączę płytki i trafo.

I Panowie, ważne pytanie... które napięcia należy posprawdzać przed włożeniem lamp (na których nóżkach)? Nie chcę uszkodzić lamp na wejściu:) Lampy Tesla E88CC...

• 1 miesiąc później...

No to pochwalę się (chyba) ostateczną wersją preampa:) Właściwie niewiele odbiega od projektu, i na tym mi zależało. Regulacje rezystorami były niewielkie, a nawet zaraz po uruchomieniu parametry były w normie. Ostatnie zmiany to: zamiast Tesli E88CC dałem radzieckie 6n23p - niestety używane, kiedyś jak dostanę wsadzę NOSy, kondensatory na wyjściu Jantzen Superior Z-Cap, drabinka rezystorowa zamiast potka.

Ukryta Zawartość

post-14349-100008615 1229969978_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Przymierzam sie do wykonania tego preampa na lampach 6N6P, lecz zanim zakupie czesci mam kilka pytan :)

1) zamierzam uzyc rezystorow ALLEN BRADLEY (byly polecane w tym watku), w opisie potrzebnych czesci nie byla podana moc do wszystkich rezystorow, jak powinna byc? Czy rezystor R4 to trzy polaczone rownolegle, nie rozumiem rowniez opisu R11 (nie ma podanej wartosci), oraz R12, R14, R16, R17, dlaczego wartosci sa oddzielone myslnikiem? ...przepraszam za te lamerskie pytania, lecz elektronika zaczalem interesowac sie dopiero po staniu sie forumowiczem audiostereo ;)

R1-47ohms 2W

R2-640ohms 2W

R3-150kohms 0,5W

R4 to trzy rezystory - (4,7kohms, 47kohms, 10kohms), 0,5W

Podoba mi się ten preamp i myślałem żeby go zrobić, tylko potrzebuje jeszcze przedwzmacniacz do gramofomu, na allegro sprzedawana jest gotowa płytka z bardzo podobnym schematem(po małej adaptacji)

www.allegro.pl/item552859648_przedwzmacniacz_lampowy_z_riaa_barwa_ef86iecc_82.html

na ECC82 plus przedwzmacnicz RIAA na EF86, akurat to co mi poptrzeba tylko mam wątpliwości co do przedwzmacniacza do gramofonu, nigdzie w necie nie mogłem znaleść podonego opisu. Mam pytanie co o tym sądzicie, czy ktoś odsłuchiwał ten przedwzmacniacz, jak to gra i czy ten projekt przedwznacniacza do gramofonu na EF86 jest o.k.

Poprawny link do strony:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Witajcie,

Jak to jest z dopasowaniem impedancji poszczególnych elementów toru?

W tym przypadku (preamp nr3 z audiotonu ;) mamy na wyjściu 50k ohm, prawda? Jak to odnieść do wartości impedancji wejściowej przykładowej końcówki 20-22k ohm?

pozdrawiam,

Adam

właśnie skończyłem rysować pająka pre-3, wydawać się może, że płytka jest tu zbędna.. Pytanie tylko z której strony powinny być lampy bo nie bardzo orientuję się w oznaczeniu nóżek l - 9 czy może 9 - 1?

proszę o pomoc gdyż muszę skończyć ten projekt abym miał kasę na dokończenie moich konstrukcji

Ukryta Zawartość

pozdrawiam

post-21345-100009166 1238338301_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

AB nie trzymaja parametrów , trzeba mierzyc każdy . Rozrzut przy pięcioprocentowych przekracza nieraz 10% . Zwykle in plus . Polecam bezindukcyjne weglowe Vitroma - dokładne , mniejsze i nowsze - też od tego sprzedawcy .

Tylko nie wykupcie mi wszystkich ;p

...there is no spoon...

hejka :)

czemu wszyscy wybierają lampy e88cc? jaka jest ich wyższość nad innymi? czy tylko decydującym czynnikiem jest cena i dostępność.. jakie inne lampki możecie polecić? Generalnie założenie jest takie aby była ładna góra dosyć sensowny wokal, bas nie jest istotny

macie jakieś propozycje?

bollinger, 5 Kwi 2009, 03:19

>czemu wszyscy wybierają lampy e88cc?

Bo tak jest na schemacie.

A wszyscy tylko kopiują to co ktoś zrobił, bo akurat mu się taka lampa kulała po szufladzie.

• 1 miesiąc później...

Wlasnie jestem w trakcie skladania pre nr3 na lampach 6n6p, napiecie dla tej lampy powinno wynosic 120V, powiedzcie mi prosze czy napiecie +Vs nalezy mierzyc z podlaczona plytka z lampami, czy przed podlaczeniem (sama plytke zasilacza)?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.