Skocz do zawartości
IGNORED

Preamp lampowy Nr3

Maverick

Rekomendowane odpowiedzi

Nieprzewidziane sytuacje, mają tę osobliwość że trudno je przewidzieć, więc zajmowanie się nimi nie ma większego sensu. Na to czy urządzenie będzie wykonane porządnie, i czy zamontowany potencjometr będzie trzaskający czy nie ma wpływ osoba wykonująca urządzenie;)

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Na allegro znalazłem 3 selektory.

1.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przypuszam że najlepszy? muszę wytrzasnąć selektor alps'a?

2.

Ukryta Zawartość

wash&go

3.

Ukryta Zawartość

wash&go

Który polecicie?

Zależy mi na łatwości podłączenia (zasilenia?).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nieprzewidziane sytuacje, mają tę osobliwość że trudno je przewidzieć, więc zajmowanie się nimi nie ma większego sensu. Na to czy urządzenie będzie wykonane porządnie, i czy zamontowany potencjometr będzie trzaskający czy nie ma wpływ osoba wykonująca urządzenie;)

Zgadza się, tylko bardziej chodziło mi o to czy ustalone wyżej parametry pracy nie zagrożą moim uszom? Pisząc o nieprzewidzianych sytuacjach chciałem zaznaczyć, że świadomie nie mam zamiaru katować swoich uszu, ale może się zdarzyć, że na wyjście zostanie podana maksymalna moc. Wiem, że robi się wzmacniacze słuchawkowe na dużo mocniejszych zestawach lamp, ale wolę zapytać:)

Na allegro znalazłem 3 selektory.

1.

Ukryta Zawartość

Przypuszam że najlepszy? muszę wytrzasnąć selektor alps'a?

2.

Ukryta Zawartość

wash&go

3.

Ukryta Zawartość

wash&go

Który polecicie?

Zależy mi na łatwości podłączenia (zasilenia?).

Do układów lampowych szczerze polecam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) kolegi JarekC - może wygrzebie jeszcze jeden komplet. Do projektu napisana jest DTRka;) a podłączenie i uruchomienie jest w miarę proste.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ale może się zdarzyć, że na wyjście zostanie podana maksymalna moc.

Sama się nie poda:), do tego konieczne jest działanie człowieka.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Koledzy,

Chciałbym zadać parę laickich pytań, może wasze odpowiedzi przydadzą się nie tylko mi :).

Rozmumiem, że robię w obudowie 2 włączniki:

1. Cały prąd przy gniazdku.

2. Drugi który steruje przekaźnikiem czegoś.

Nie wiem jak eksploatuje się ten preamp tzn:

1. Procedura włączenia? Rozgrzanie? W którym momencie załączać 2 włącznik?

2. Procedura wyłączenia? Jak po kolei odłączać prąd? Czekać aż coś ostygnie?

3. Wyłączać preamp jak nie słucham powiedzmy 15 - 30 minut?

4. Kiedy będę wiedział że lampy się kończą?

5. Po zmianie lamp muszę coś regulować?

6. Okresowo muszę coś regulować?

7. Muszę wyłączać preamp przy zmienianiu wejść selektorem?

8. Potencjometr na wejściu sygnały czy na wyjściu?

Posiadam pre by Pkrecz:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Koledzy,

Chciałbym zadać parę laickich pytań, może wasze odpowiedzi przydadzą się nie tylko mi :).

Nie wiem jak eksploatuje się ten preamp tzn:

3. Wyłączać preamp jak nie słucham powiedzmy 15 - 30 minut?

4. Kiedy będę wiedział że lampy się kończą?

5. Po zmianie lamp muszę coś regulować?

6. Okresowo muszę coś regulować?

7. Muszę wyłączać preamp przy zmienianiu wejść selektorem?

8. Potencjometr na wejściu sygnały czy na wyjściu?

Odpowiem na to, co wydaje mi się, że wiem;) :

1,2 - na tym forum, albo na triodzie czytałem, że w przedwzmacniaczu zasilanie można załączać dla całości, chociaż mój sterownik obsługuje programowalną zwłokę dla anodowego i z tego będę korzystał;

3 - IMO na tak krótki czas nie ma sensu - więcej zaoszczędzisz wyłączając czuwanie telewizora na noc, a lampy raczej bardziej się nie zużyją (chyba częste studzenie i rozgrzewanie bardziej zaszkodzi);

5,6 - tak, ja sprawdziłbym podstawowe prądy i napięcia;

7 - nie wyobrażam sobie tego;)

8 - lepiej na wejściu.

Koledzy,

Witaj, polecam Ci lekturę na stronie audiotonu, są tam odpowiedzi na Twoje pytania i nie tylko, dla początkujących w sam raz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

" When The Music's over, turn out the lights"

*załączamy trafo zasilające

* po załączeniu się napięcia anodowego - włączamy włącznik który załącza przekaźnik na wyjściu

* wyłączamy wyłącznik przekaźników na wyjściu

* off dla trafa

8 - lepiej na wejściu

Nie w każdym przypadku. Jeżeli jest to oddzielne urządzenie podłączone kablami do wzmacniacza to na wejściu, ale jeśli jest to część wzmacniacza to na wyjściu. Ten pierwszy wariant ma tę wadę że szumy i przydźwięk samego preampa trafiają do wzmacniacza w całości bez względu na położenie gałki potencjometru

Kupiłem też 6N6P, bo ma większą moc adm, a wg tego, co doczytałem, teoretycznie większą moc użyteczną. Ale ma też mniejsze wzmocnienie niż 6N23P - jak się ma jedno do drugiego?

Moc do wzmocnienia napięciowego ma się nijak. To dwa parametry nie związane ze sobą. Często jest tak że duże wzmocnienie napięciowe wcale nie jest potrzebne a nawet czasem niekorzystne (większe wzmocnienie to również więcej szumów i zakłóceń). Jeżeli korzystasz ze standardowych źródeł sygnału o napięciu wyjściowym np. 1V i chcesz wysterować słuchawki napięciem 15V, to wystarczy wzmocnienie nieco większe niż 15. Jeżeli natomiast chcesz sterować sam wzmacniacz o max. napięciu wejściowym 1V to wystarczy wzmocnienie nieco większe niż 1.

Dzięki,

Rozjaśniliście mi temat.

* po załączeniu się napięcia anodowego - włączamy włącznik który załącza przekaźnik na wyjściu

pkrecz, po czym mam poznać załączenie napięcia anodowego? co się stanie jeżeli za wcześnie będę odpalał przekaźniki. Pytam bo chciałbym zautomatyzować proces za pomocą sterownika JarkaC.

Dzięki,

Rozjaśniliście mi temat.

pkrecz, po czym mam poznać załączenie napięcia anodowego? co się stanie jeżeli za wcześnie będę odpalał przekaźniki. Pytam bo chciałbym zautomatyzować proces za pomocą sterownika JarkaC.

Jest miejsce na LED :))) Po to jest ten przekaźnik na wyjściu załączany ręcznie, żeby uniknąć pyknięć itp itd. przy załączaniu nap. anodowego.

Jest miejsce na LED :))) Po to jest ten przekaźnik na wyjściu załączany ręcznie, żeby uniknąć pyknięć itp itd. przy załączaniu nap. anodowego.

Czyli mogę założyć że układ JarkaC z automatu będzie mi opalał przekaźnik po powiedzmy 2 minutach? :D

Czyli mogę założyć że układ JarkaC z automatu będzie mi opalał przekaźnik po powiedzmy 2 minutach? :D

Sterownik najpierw załącza przekaźnik żarzenia, potem, po upływie ustawionego czasu (konfiguracja przez terminal RS232), przekaźnik anodowego, następnie po kolejnej zwłoce przekaźnik głośników. Do tego dostępny jest dodatkowy przekaźnik dowolnego przeznaczenia sterowany pilotem (nie wiem czy klawiszami też). Wszystko jest opisane w dokumentacji.

Tak na prawdę wystarczy zdobyć mainboard, płytkę selektora i przekaźników. Wyświetlacz jest bardzo efektowny i czytelny, ale nie jest konieczny - jest dwukolorowa dioda led, która informuje o podstawowych stanach sterownika. Pilot również nie jest konieczny - głośnością, wejściami i zasilaniem można sterować przyciskami i enkoderami:)

Sterownik najpierw załącza przekaźnik żarzenia, potem, po upływie ustawionego czasu (konfiguracja przez terminal RS232), przekaźnik anodowego, następnie po kolejnej zwłoce przekaźnik głośników. Do tego dostępny jest dodatkowy przekaźnik dowolnego przeznaczenia sterowany pilotem (nie wiem czy klawiszami też). Wszystko jest opisane w dokumentacji.

Tak na prawdę wystarczy zdobyć mainboard, płytkę selektora i przekaźników. Wyświetlacz jest bardzo efektowny i czytelny, ale nie jest konieczny - jest dwukolorowa dioda led, która informuje o podstawowych stanach sterownika. Pilot również nie jest konieczny - głośnością, wejściami i zasilaniem można sterować przyciskami i enkoderami:)

Dzięki Kudzu za podpowiedź a tym sterownikiem. Zamówiłem już full komplet u JarkaC. Bardzo fajny sterownik. Czuje, że będzie miodny przedwzmacniacz:D. Dodatkowy przekaźnik mam nadzieje będzie mi odpalał alepha jeżeli pre się z nim jakoś zgra.

A ja mam jeszcze takie pytanie - czy są jakieś przeciwwskazania, żeby triody w obrębie jednej lampy miały bardzo różne prądy? Czyli w przypadku lampy na kanał, stopień WK 5mA, a WA - 20 mA?

Nie ma przeciwwskazań jeżeli moc strat na anodzie nie przekroczy dopuszczalnej.

Jeżeli dodatkowo podłączysz sekcje odwrotnie w drugim kanale (np. w kanale P, sekcja I stopień WA, sekcja II stopień WK, w kanale L, sekcja I WK, sekcja II WA) to miałbyś możliwość zamiany lamp miejscami co jakiś czas. Wówczas sekcje będą się bardziej równomiernie zużywać.

• 1 miesiąc później...

Moje PRE NR 3 prawie skończone :)))

Ukryta Zawartość

post-2650-0-70580700-1321631397_thumb.jpg

post-2650-0-88074200-1321631404_thumb.jpg

post-2650-0-51774000-1321631411_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam zestawiał ktoś może ten preamp z tranzystorem i jak on sobie radzi w gęstej muzyce typu Rock/metal/classic rock ponieważ jestem już przy końcu składania ugody :)

Dzięki pozdrawiam

Yasioo

• 2 tygodnie później...

Pytanko:

Składam pre nr 3 WK-WA na podstawie audiotonu, pytanie odnośnie zasilacza, czy w przypadku WK-WA, tak jak SRPP, należy podnosić napięcie na żarnikach, aby uniknąć przebicia żarnik-katoda?

To zależy od konkretnego przypadku. W stopniach WK nie jest to konieczne. W stopniach WA zależy to od konkretnej lampy i napięcia na katodzie. Np. z danych katalogowych lampy ECC88 wynika że dopuszczalne napięcie max włókno-katoda wynosi 150V dla + na katodzie i 50V dla - na katodzie. Jeżeli napięcie DC + AC na katodzie układu WA nie przekroczy 150V to nie ma potrzeby nic robić. Jeżeli przekracza to można podnieść żarnik o wartość o jaką dopuszczalne napięcie jest przekroczone lub o nieco więcej, ale nie więcej niż o 50V, jeżeli używamy wspólnego żarzenia dla stopni WA i WK.

Czasem w układach gdzie pracują tylko stopnie WK podłączenie żarników do napięcia dodatniego pomaga pozbyć się części zakłóceń i przydźwięku.

Dzięki. To jeszcze jedno pytanie, pewnie z podstaw elektroniki, jeśli podnoszę napięcie na żarnikach o te 50V to czy w sumie napięcie żarzenia nie wyniesie 56,3V i lampa się uszkodzi? Na pewno nie, ale nie potrafię tego zrozumieć.

Nie uszkodzi się ponieważ napięcie uzwojenia zasilającego żarnik nie zmieni się.

Nie uszkodzi się ponieważ napięcie uzwojenia zasilającego żarnik nie zmieni się.

A dlaczego się nie zmieni? Prośba o wytłumaczenie, ja to widzę tak, że 50V przykładamy do napięcia żarzenia.

Może zróbmy tak, narysuj lub wklej schemat z żarnikiem na +50v. Na schemacie łatwiej to wyjaśnić

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.