Skocz do zawartości
IGNORED

Cyfra+ jakość programów radiowych?

Gość shark_77

Rekomendowane odpowiedzi

Gość shark_77

(Konto usunięte)

Jestem ciekaw jaka jest jakość muzyki z programów radiowych nadawanych w pakiecie XtraMusic Cyfry+?, pytanie kieruje do posiadaczy posiadających praktyczną wiedzą w tym temacie tzn. z odsłuchów własnych. Konkretnie chodzi mi o cechy dźwięku z tunera Cyfry+.

Ze względu na zasadę nadawania sygnału (duża stratna kompresja) wiadomo, że nie jest to nawet porównywalne nawet z tanim CD, chodzi mi tu o raczej subiektywne porównania z innymi źródłami dźwiękunp. tunerem radiowym. Zastanawiam się nad tym ponieważ zakup tunera radiowego (w celu dostępu do dużej ilości muzyki) wydaje mi się chybiony. Czy nie lepiej kupić tuner cyfrowy? i miec dostęp do tematycznych programów radiowych? zwłaszcza niepopularnych?

Witam,

ja slucham radia z Cyfry. Z tym, ze traktuje to typowo jako tlo, wiec na temat jakosci to moge powiedziec, ze slychac i juz. Mi odpowiada. Nigdy nie mialem porzadnej anteny, chociaz tuner Marantza gral u nie dosyc dlugo. Nie mam wiec porownania. Zalezalo mi na Cyfrze, poniewaz jak pisales mam dostep do radiostacji o malym zasiegu, a nie mieszkam w stolicy. Natomiast oprocz kilku stacji radiowych masz do dyspozycji kanaly tematyczne. Ciekawe? Kwestia gustu. Natomiast do pasji doprowadza mnie trzask, ktory da sie uslyszec periodycznie co jakies 2, 3 minuty. Tylko na kanalach tematycznych. Nie powiniem przeszkadzac, ale mnie wyprowadzil z rownowagi:)

pozdrawiam

Zależy gdzie mieszkasz. U mnie z cyfry+ jest lpiej niż ze zwykłej anteny radiowej, więc "dwójkę" namiętnie słucham z tunera cyfrowego. Poza tym jest sporo jazzzu - Jazz Radio i kilka kanałów tematycznych (big bandy, współczesny jazz, itd...) oraz klasyczne kanały tematyczne - opera, symfonie i pozostła klasyka. Jakośc raczej kiepskawa i nie ma co się nastawiać na rewelacyjny dźwięk. Warto sprawić sobie dobry interkonekt międzu tunerem a wzmacniaczem. Ja zmieniłem niedawno i zmieniło sie bardzo dużo....

Nie wiem jak to jest z tą kompresją, ale jakość dźwięku jest średnia, ani rażąco zła, ani specjalnie dobra. Gorzej, że poziom audycji tematycznych zwłaszcza dotyczących jazzu też stał się mocno średni (kiedyś był inny podział na gatunki i było lepiej).

Póki miałem kartę seca od "developera" :-) cyfrówka miała przewagę nad np. radiową dwójką. Problem u nas jest taki że większość stacji UKF nie oferuje dobrej jakości - u mnie w Szczecinie 2PR to żadna rewelacja a w tym radiu szczególnie może zależeć na jakości. Tuner Humaxa łączę za pomocą MIT 5. Do cd nie bardzo - mocny filtr za to do DVB jak znalazł.

Pytasz o jakość dźwięku. Cyfra+ w grupie kanałów tematycznych (radiowych-kodowanych) raczej nie zapewnia jakości porównywalnej z CD nawet tanim. Powiedzmy średni diskman. Są jednak kanały, które przesyłają nie tylko bardzo ciekawą i urozmaiconą muzykę (FIP, Radio Jazz i inne) ale również w poprawnej jakości a często wrecz w dobrej i z pewnością porównywalnej z CD do 1 kzł. Oczywiście pod warunkiem zapięcia odpowiednich kabli. Piszę odpowiednich, bo u mnie gra cyfra dużo lepiej na Monster Cable 350i niż na Nordost Blue Heaven. Jednym slowem nie eksponować góry pasma. Pozdrawiam

Jako uzupełnienie dodam , że jakość dźwięku może zależeć od typu tunera jaki otrzymasz od Cyfry+. Ja mam pierwszego Pionieer,a (1330). O dżwięku z innych słyszałem różne opinie. Wiem, że mój wyróżnia się na + lecz nie jest już w dystrybucji.

Ja też mam tuner Pioneera, może dlatego daje się go słuchać ...

Jakie stacje radiowe moglibyście polecić oprócz kanałów tematycznych i polskich rozgłośni (chodzi mi o te mnóstwo stacji, które na mojej Cyfrze zaczynają się od kanału bodajże 301?)

Ja niestety mam tuner Thomsona i jest ogólnie pisząc źle, że po podłaczeniu tunera do normalngo zestawu stereo bardzo szybko go odłączyłem.

Dźwięk płaski, suchy, skompresowany jak to mp3, tragiczna góra i dół pasma. Ogólnie - można ten dźwięk usadowić gdzieś na poziomie bardzo kiepskiego odtwarzacza CD, albo słabej karty muzycznej do PC.

hififreak.wordpress.com

Na Hotbirdzie można znaleźć różne ciekawe programy - nie wiem, czy tunery Cyfry to odbierają, ja ostatnio (w niedzielę) trafiłem na audycję Radio China International - po polsku (!) ;o)

Kiedys to sluchalem Glosu Ameryki, BBC, DW. Teraz prosze ludzie sluchaja Radio China International ! :o)

Swoja droga czy ktos probowal podlaczyc wyjscie cyfrowe audio tunera (jesli jest) do zewnetrznego przetwornika DAC lub do amplitunera z wbudowanym przetwornikiem? J

Oczywiście tylko jako ciekawostkę :o) Bardzo ładnie mówili po polsku. Muzyka też oryginalna - np. Pieśń o toaście wznoszonym za Ojczyznę...

Nie mam wyjścia w tunerze, ani osobnego przetwornika, ale też ciekawi mnie, jak zabrzmiałby skompresowany MPEG słuchany np. przez przetwornik Sonic Frontiers ;o).

Gość shark_77

(Konto usunięte)

=> Parsec

Podłączenie tunera cyfry+ do zewnętrznego przetwornika wydaje mi się dobrym rozwiązaniem, aczkolwiek drogim (tak dokładnie to dziwię się dlaczego CD nie mają wejścia cyfrowego, przeciesz w ten sposób mając dobre przetworniki w CD można by je wykorzystać do innych celów-ach ta ekonomia),

kiedyś chciałem sprawdzić praktycznie jaki jest dźwięk z plików mp3 (sam posiadam z dawnych czasów kilkanaście płyt mp3), do odsłuchu wybrałem tani odtwarzacz DVD 32 panasonica (wtedy za ok. 1000 zł), jako wzorzec CD Camridge Audio D500SE (1800 zł), i DVD Denoda nie pamiętam modelu (za. 2500 zł). Słuchałem zarówno płyt Audio jak również odpowiednika tych płyt w posatci mp3. W skrócie to: jeśli chodzi o DVD32 p. to mp3 odtwarzał po prostu kiepsko, słycha było że dźwięk jest zabrudzony i zupełnie płaski, w ogóle nie wart dalszych komentarzy, tak samo z CD. CA 500SE odnośnie płyt audio to wiadomo więc nie będę się rozwodził. Najciekawej zagrał DVD Denona, mp3 otwarzał nad wyraz dobrze, czysto, dynamicznie, w miarę przestrzennie (w porównaniu do CA500SE), nie było się do czego przeczepić, gorzej ale podobnie do tego jak odtwarza płyty CD (znacznie gorzej od CA (przestrzeń, namacalność dźwięku i swoboda) ale do zaakceptowania).

Wniosek z tego taki wysunąłem, że od przetworników zależy bardzo dużo, i mp3 przy zastosowaniu dobrego przetwornika brzmi lepiej od tunera radiowego i to spowodowało moje zainteresowanie tunerem Cyfry+.

P.S. Odtwarzane mp3 były specjalnie spreparowane tzn. pliki z płyty CD zgrane EAC, skompresowanego kodekiem LAME 3.92 trybie najwyższej jakości i z niezależnych kodowaniem obu kanałów by nie stracić wszystkich informacji przestrzennych :-) jakie zawarte są na płycie CD.

Ktoś zapyta a po co to wszystko?, wiadomo chodzi o kasę, gdyby człowiek miał dużo pieniędzy (kupowałby wszystko o najlepszej jakości i po problemie :-)).

Pozdrawiam wszystkich :-).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.