Skocz do zawartości
IGNORED

W. LYSIAK o BALCERKU

Jerzyk23

Rekomendowane odpowiedzi

Mentalność - chodzi o mentalność, jak pojawiają się kłopoty to na pomoc wzywa smutnych panów :)

Tego się z niego nie wypędzi nawet wielokrotnymi egzorcyzmami honoris causa na zachodnich uniwersytetach. Dopiero grób go wyprostuje.

Przeczytałem tylko z grubsza toczoną powyżej dyskusję i nie wiem, czy to w niej już padło, zatem na wszelki wypadek nadmieniam:

Balcerowicz wyprosił z posiedzenia przedstawiciela wybranego w demokratycznych wyborach rządu, jako „nieobiektywnego”, TYMCZASEM JEGO WŁASNA MAŁŻONKA STOI NA CZELE FUNDACJI WSPIERANEJ FINANSOWO PRZEZ BANK UNICREDITO. Wiadomość tę nieomal wszystkie, a bez wyjątku wszystkie „wolne”, media skrzętnie przemilczały. Widać nie była dostatecznie interesująca. Podstawcie sobie w powyższym równaniu Leppera albo Giertycha w miejsce Balcerowicza i spróbujcie wyobrazić podobne przemilczenie. Moja wyobraźnia nie sięga tych wyżyn.

Nie chce mi się frontalnie wchodzić w polemikę więc jeszcze tylko dwie uwagi. Mamy bodaj rok 2006. Od 1989 minęło zatem już 17 mgnień wiosny. Możemy w takim razie bez merytorycznego błędu porównać nasze własne ekonomiczne wyczyny pod wodzą geniusza z krainy położonej na północ od zachodnich Karpat – profesora Leszka Balcerowicza – z ekonomicznymi dokonaniami Niemieckiej Republiki Federalnej, owego gomułkowskiego straszaka bogu ducha winnych krajów miłujących pokój, w latach 1945-62. Totalnie zdruzgotane Niemcy z wytrzebioną populacją dorosłych mężczyzn naprzeciw Polski, która w 1989 roku była już dawno po wojnie i w każdym razie z całą pewnością nie leżała w gruzach. Rąk do pracy też miała masę. I co, może ktoś mi powie, że możemy się pod jakimkolwiek względem z niemieckim cudem gospodarczym porównywać? I jak to się stało, że Niemcy poradzili sobie bez wyprzedaży majątku narodowego w obce ręce? A daj nam boże, byśmy dzisiaj mieli taką gospodarkę jak oni w 1962, taki przemysł i takie perspektywy.

A teraz mniej merytorycznie, mało ekonomicznie, ale bardzo życiowo. Popatrzcie wy, którzy tak obstajecie za Balcerowiczem, jak też się ten wasz idol faktycznie prezentuje. Czy wygląda na geniusza, czy przypomina któregoś z tych, którzy nimi byli? Bo jak dla mnie, to w kufajce, z batem w ręce, w furmańskiej czapce z petem i w gumiakach byłby całkowicie na swoim miejscu.

O sławnym filozofie Ludwiku Wittgensteinie zachowała się następująca anegdota. Stojąc przed witryną księgarni i patrząc na zdjęcia autorów i bohaterów wystawionych książek miał powiedzieć – Popatrzcie na te twarze, kiedyś – Chopin, Leonardo, Gauss – a teraz Russell, Ghandi, Chuchil – cóż za intelektualny upadek.

Dobrze, że nie było tam zdjęcia Balcerowicza, bo tego by pewnie biedny Ludwik nie przeżył. Ale to były lata 50-te i takich jak Balcerowicz jeszcze nie wydawali.

Ludwik Wittgenstein

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Tylko innego frajera na stanowisko B. jakos niema?

Poco zony sie czepiac w koncu tez pracowac chce!

Masz dowod ze razem kreca jakies lody? Nie !

No to po cholere takie pierdoly wyciagac?

U nas to zawsze tak bylo, slyszalem, widzialem ,mialem, a K- _ _ dowodow nie!

Ale pieprzyc mazna, u nas w Nowosybirsku tez byl Kubanczyk, wszyscy na niego Castro wolali.

Ustrielili my go gdy cukru zabraklo w skliepach, niebedzie nas kuban trzcina szantarzowal !

Jas Fasola

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piotr Ryka, 15 Mar 2006, 19:54

>Przeczytałem tylko z grubsza toczoną powyżej dyskusję i nie wiem, czy to w niej już padło, zatem na

>wszelki wypadek nadmieniam:

>Balcerowicz wyprosił z posiedzenia przedstawiciela wybranego w demokratycznych wyborach rządu, >jako

>"nieobiektywnego", TYMCZASEM JEGO WŁASNA MAŁŻONKA STOI NA CZELE FUNDACJI WSPIERANEJ

>FINANSOWO PRZEZ BANK UNICREDITO. Wiadomość tę nieomal wszystkie, a bez wyjątku wszystkie

>"wolne", media skrzętnie przemilczały.

Prawda jakie to dziwne ? Mamy wolność słowa i pluralizm i jeakoś tak cichuteńko.

Za to o Kaczyńskim, który twierdzi, że wolnych mediów nie ma bardzo jest głośno. Aż strach to wymówić ale... czyżby miał rację sę. I co, może ktoś mi powie, że możemy się pod jakimkolwiek

>I jak to się stało, że Niemcy poradzili sobie bez wyprzedaży majątku narodowego w obce ręce?

Hmmm, jest drobna rzecz którą oni mieli a my nie - Plan Marshalla. Ciekawe jek by bez niego wyglądały Niemcy Zachodnie. A "my" powiedzieliśmy "obejdzie się !".

>A teraz mniej merytorycznie, mało ekonomicznie, ale bardzo życiowo. Popatrzcie wy, którzy tak

>obstajecie za Balcerowiczem, jak też się ten wasz idol faktycznie prezentuje. Czy wygląda na

>geniusza, czy przypomina któregoś z tych, którzy nimi byli? Bo jak dla mnie, to w kufajce, z batem w

>ręce, w furmańskiej czapce z petem i w gumiakach byłby całkowicie na swoim miejscu.

LOL. Dokładnie - byłby. Z biografii Balcerowicza wynika bowiem że jest... synem dyrektora PGR-u. :))

A może oborowego, oni lubią sobie tuningować życiorysy.

Sfinks

Koledze troszeczkę się poplątało. Nie chodzi o to, że żona Balcerowicza coś niezgodnego z prawem kombinuje, tylko o fakt, że skoro ona takie posiada koneksje, to jaki w takim razie on sam ma tytuł do bezstronności i rozstrzygania o tym, kto jest bezstronny, a kto nie? To chyba oczywiste i nie wymagają dodatkowego komentarza? I jakie w takim razie miał on prawo zarzucać innym z trybuny sejmowej, że są w układach?

• Redaktorzy

"LOL. Dokładnie - byłby. Z biografii Balcerowicza wynika bowiem że jest... synem dyrektora PGR-u. :))

A może oborowego, oni lubią sobie tuningować życiorysy."

Bardzo zabawne. A jakie demokratyczne! Oto, jak z naszych narodowych demokratów niespodziewanie szlachta wychodzi. Wara genetycznemu parobkowi od banku, tutaj tylko hrabia może zarządzać, albo zaufany hrabiego. Ciekawe, nowy aspekt. W dodatku troszkę samobójczy, jeśli wciąż chodzi o demonstrowanie poparcia dla rządu. Twarz Kaczyńskich... Prawda, że nieładnie postąpiłem, wspominając o tym?

dudivan

Korea Południowa zbudowała znakomitą gospodarkę bez Planu Marshalla, który tak nawiasem bardziej pomógł drepcącej gospodarce francuskiej, niż cwałującym do przodu Niemcom.

Drogi Jozwo

Przypominam Ci, że bracia Kaczyńscy wygrali casting do filmu, w którym zresztą bardzo dobrze wypadli. Wyobrażasz sobie na ich miejscu bliźniaków Balcerowiczów? Pomijając fakt, że byłby to film „O dwóch takich, którzy zwinęli kasę”, to z uwagi na jego estetyczną koszmarność musiałby być co najmniej od lat 18, a nie dla dzieci.

A jeśli chodzi o pochodzenie chłopskie, to osobiście nic przeciwko takim ludziom nie mam. Absolutny geniusz matematyczny – Ramanujan – pochodził z niskiej kasty, Kasprowicz był chłopem, Sokrates plebejuszem, a Sekstus Empiryk niewolnikiem. Chodzi o arystokrację ducha, a nie papierowy tytuł.

W Korei poludniowej po wojnie zostali jankesi, a nie sovieci i plan M im wisial.

Dwa swiaty RFN i NRD a narod niby ten sam.

Do dzis RFN'owcy wkur. chodza na sama mysl o nrd'owcach.

Wladowali kase a mentalnosci jak niezmienili tak niezmienia..musza jak Mojzesz zapindralac w kolo az pokolenia wymra, by cos sie w koncu moglo pozytywnego stac!

Plan Marschalla sovieci nam ukrocili, podziekowali USA ladnie i powiedzieli ze po slowiansku pomoga, i k _ _ pomogli!

Ostatnio nawet podali ze NRD'owski policmajster zostal przylapany na kradziezy kiosku RUCH'u!

Zgroza! Aby niemiaszek nielegalnioe kradl.. zawsze robili to legalnie, ot tak niby spacerkiem przez nasz land!

Co do pochodzenia Balcerowicza, skoro garniturek na nim ladnie lezy i ma w glowie to co ma sie chlopina powiesic ze chlop ?{w przeciwienstwie do wielu z trzwartego pokolenia na ktorych garniturek za cholere nielezy} .

• Redaktorzy

"TYMCZASEM JEGO WŁASNA MAŁŻONKA STOI NA CZELE FUNDACJI WSPIERANEJ FINANSOWO PRZEZ BANK UNICREDITO. Wiadomość tę nieomal wszystkie, a bez wyjątku wszystkie "wolne", media skrzętnie przemilczały."

Hmm... Dzisiejsza Gazeta Wyborcza, komentarz Marka Beylina, na pierwszej stronie. Nota bene, żona B. kieruje fundacją CASE, wspieraną finansowo przez wszyskich, którzy zechcą ją wesprzeć, jak to fundacja. Natomiast ciekawe jest, że piszecie chłopaki o przemilczeniu, ale sami zaniedbaliście czytanie. To tak jak w żydowskim dowcipie: "Icek, ja ciebie proszę, ty daj mi sznsę, ty kup los!".

• Redaktorzy

"Przypominam Ci, że bracia Kaczyńscy wygrali casting do filmu, w którym zresztą bardzo dobrze wypadli."

Piotrze, touche! Ucieszyłeś mnie bezgranicznie. Faktycznie, wygrali casting do filmu... :-)

Drogi Jozwo

Niestet, to Tobie i Twojemu przykładowi przytrafiło się trafić kulą w płot. Gazeta Wyborcza pisze o tym DOPIERO dzisiaj, tymczasem już w poniedziałek jej przedstawicielka musiała się gęsto i bałamutnie tłumaczyć w programie telewizyjnym "Warto rozmawiać", dlaczego jeszcze nie podali tej informacji, chociaż padła ona z trybuny sejmowej już w dniu debaty. Robiła przy tym głupie miny i dawała do zrozumienia - "No wiecie przecież, chłopaki, jak to jest".

jozwa maryn, 15 Mar 2006, 20:57

>Oto, jak z naszych narodowych demokratów niespodziewanie

>szlachta wychodzi. Wara genetycznemu parobkowi od banku, tutaj tylko hrabia może zarządzać, albo

>zaufany hrabiego.

PGR to nie genotyp, to typ świadomości :)

>Prawda, że nieładnie postąpiłem, wspominając o tym?

Nie, dlaczego ? Mnie się wszystko podoba o czym wspominasz ;)

jozwa maryn, 15 Mar 2006, 21:15

>Hmm... Dzisiejsza Gazeta Wyborcza, komentarz Marka Beylina, na pierwszej stronie. Nota bene, żona B.

>kieruje fundacją CASE, wspieraną finansowo przez wszyskich, którzy zechcą ją wesprzeć, jak to

>fundacja. Natomiast ciekawe jest, że piszecie chłopaki o przemilczeniu, ale sami zaniedbaliście

>czytanie. To tak jak w żydowskim dowcipie: "Icek, ja ciebie proszę, ty daj mi sznsę, ty kup los!".

Hehe, a to się Michnix zrefelktował. W poniedziałkowym "Warto rozmawiać" (TVP2) Piotr Semka zapytał z wielką troską w głosie dziennikarkę GW co się dzieje, pierwsza gazetka w kraju i nic ? Michnix przemyslał sprawę, przespał się z nią i uznał że skoro już wszyscy wiedzą to czemu nie ? Przynajmniej przestaną się czepiać :)

Piekna k..wa dyskusja, piękna.

Miało być o polemice Łysiaka (prawicowego oszołoma) z czynami Balcerowicza (zakutego łba obwieszonego dyplomami niczym ruski generał gwiazdami, celem przykrycia jego bezmyślnie powtarzanej mantry – "prywatyzacja, monetaryzm"). A co mamy – huzia na Balcerka niczym w Sejmie i ani jednego racjonalnego zarzutu.

Czasem ktoś jak Jozwa Maryn cós o banku napisze – że bez sensu, to nie dziwi w końcu fach pisarski ma w ręku – trenowany na recenzjach sprzętu. To i kwalifikacje do pisania o fuzjach kapitałowych jak widać posiadł dostateczne :)

Less – następny który swoim korwinowskim bredzeniem sprawia, że przy nim Balcerowicz wydaje się bogiem geniuszy finansowych.

Do reszty towarzystwa, i tych lubiących i tych nie lubiących Balcerka, kilka drobnych uwag.

Balcerowicz jest liberałem – nie komunistą, nie socjalistą, ubekiem, masonem itd. itp. Jest tylko liberałem – ograniczonym umysłowo jak wszyscy liberałowie.

Upór Balcerowicza w błędnych pomysłach nie wynika z wyrachowania lecz ze zwykłego zidiocenia profesorskiego (jeśli ktoś miał do czynienia bardziej prywatnie z profesorami - zwłaszcza z awansu społecznego, to wie o co chodzi). Polega to na dorabianiu teorii na poczekaniu.

Np. takiej teorii, że polityką monetarną można zwalczyć inflację (nie można zwalczyć o czym się dawno świat przekonał). Że kapitał musi być prywatny i nie ważne skąd byle nie z Polski bo go tu nie ma (nie musi i nie jest w żadnym kraju, jest zazwyczaj narodowy – ten prywatny i międzynarodowy to w większości przypadków kapitał spekulacyjny, krótkoterminowy, przed którym państwa rozwinięte chronią własne gospodarki narodowe, a promują takie jego działania na zewnątrz względem innych państw).

Balcerowicza krytykuje nie tylko Lepper i sitwa narodowo-katolicka. Krytykuje go także prawica, socjaliści i liberałowie. Krytykuje go np. Waldemar Kuczyński za błędną politykę monetarną dzięki, której polska gospodarka z tempa rozwoju podobnego do Chin w 1997 roku spadła w okolice bangladeszu).

Kandydaci na Miejsce Balcerowicza znajdą się bez trudu. Choćby z jego opcji politycznej wspomniany już Kuczyński, a z opcji wręcz przeciwnej Hausner. Każdy z nich ma tę przewagę nad Balcerkiem, że potrafi myśleć.

Barcerowcz musi... I to jest właśnie największy problem. Są ludzie z rodziny którzy muszą pracować mimo, że wszystkich dookoła zwalniają. Balcerowicz też musi... Jakby chciał, a nie tylko musiał, to być może poszłoby mu znacznie lepiej. Ale on musi! I skretyniały tarczycowiec Donald zadba o to żeby Balcerowicz nadal musiał.

W tym jednym tylko można powiedzieć, że Balcerowicz przypomina ministrów finansów z czasów komuny (od rządów Gierka po 1989 rok). Oni wszyscy też bardzo chcieli prywatyzacji i uwolnienia cen. Tylko się bali bo wiedzieli ze nie mają społecznego poparcia dla swoich planów. Więc próbowali 1970 roku dać Polakom sukces, a od 1983 roku wprowadzać rynek metodą małych kroków. Po czym zawsze kończyło się źle i ogłaszali że chcieli dobrze lecz się im nie udało.

Balcerowicz miał poparcie społeczne, mógł iść na całość i zrealizować to o czym jego poprzednicy na urzedzie mogli tylko sobie po cichu pomarzyć. Na pewno też chciał jak najlepiej i też wyszło mu jak zawsze.

PS. Kolegą Balcerowicza w kolejce do Trybunału Stanu jest niejaki Lewandowski - autor pomysłu prywatyzacji wszystkiego (naroddowe fundusze inwestycyjne). Idiotyzm jego pomysłu raził oczy. Może dlatego uniknie odpowiedzialności - w końcu idiotów się nie sądzi, bo nie odpowiadają za własne czyny.

Oj tak "Warto Rozmawiać" , to dopiero jest przykład wolnych mediów. Ale cóż dziwnego, skoro prowadzący Jan Chrzciciel Pospieszalski jest wolny od wszelkich grzesznych pokus, a już nigdy przenigdy nie poważyłby się ten mąż opatrznościowy na usadzanie gościa który powie coś niezgodnego z jedynie słuszną linią ideologiczną prowadzącego. Etyka dziennikarska by Jankowi nie pozwoliła. Wszakże to nie czasy Gierkowskiej telewizji, mamy wolność słowa i u Pospieszalskiego każdy może powiedzieć co tylko chce.

W mysl Qubrica

Niech sie dzieje co chce i tak nikt sie niezna, ja jedyny Qubric wiem ,rozumiem i chce udzielac pseudo mentorskich rad rownie ograniczonym.

Qubric

zacznij myslec a nie marudzic.

Napisz cos yntelygentnego.

Liberal..ha,ha a to sie usmialem.

Co to k- _ _ za maniacy narzekacze.

Ten nie, bo Zyd, tamten nie bo lysy, tamten tez jakis taki bo chyba pedzio, jeszcze inny bo byl w LSD czy innej takiej ?

Mnie to ch-__ obchodzi czy to chlop, profesor ,docent komunista, socjalista , ma dobrze rzadzic.

Czyli wydawac jasne komendy decyzyjne.

Nawet jak cos jest zle {ustawa}, to niech bedzie jasno sformulowane,czytelnie. Tak by kazdy ulom wiedzial jak sie do tego odniesc.

Obecnie jedynie {chyba?] balcerek wydaje krotkie i na temat decyzje.

Kaczorom niewiadomo o co chodzi?

Tusk jak dziewica, CHCE I BOI SIE!/

SLD rozwalone ,trzyma to co jeszcze w ich lapach zostalo.

Giertych jest nawiedzony, taki odmienny cymanski.

Lepper, wiadomo , glupole na niego glosy oddaja a on sie cieszy po chinolsku.

K... jest lepiej.

Bardzo chce by wprowadzono Junte Wojskowa, tak by caly ten syf na nogi postawic.

Ten co sie nienada na nawozy!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.