Skocz do zawartości
IGNORED

Bezkompromisowa kolumna diy.

marko3T

Rekomendowane odpowiedzi

bezkompromisowe połączenia..? Sztuka klejenia płyt, ram jak widać nie zawsze równa się sztuce stolarskiej..

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 7 miesięcy później...

Owszem taki fornir jest łatwiejszy i nie ma problemu z dokupieniem w razie potrzeby takiego samego wzoru , ale już to kiedyś pisałem , natura nie da sie podrobić.

Jeżeli młodzi stolarze będą bazowac tylko na modyfikowanych , to z naturalnym będą mieć sporo kłopotu.

yolaos, 28 Gru 2007, 10:04

>dodałbym jeszcze cięcie na 5.5khz średniotonowca to grozi osobnym cykaniem wysokotonowca, na bank

>bedzie grał jak z innej bajki

To juz zależy od odległości miedzy centrami głośników i przy np. neodymowych magnesach wysokotonówek i małej średnicy średniotonówek (np. kopułkowych) może sie udać.

• 2 tygodnie później...

cos w sobie ten dayton ma... ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

• 6 miesięcy później...

Odświeżam wątek.. jestem w trakcie budowy dosyc zaawansowane konstrukcji.Obudowa modułowa-pudło z basem ,a na nim monitorek-zastanawiam sie jak połaczyć te dwa moduły-czy zrobić to na "sztywno" oczywiście z uzyciem jakichś stosownych dystansów czy poprostu postawić monitorek na kolcach "luzem" bez zamocoawania na stałe?Ma ktoś doświdczenie w tej materii...? Oczywoście głównym problemem jest tutaj przenoszenie drgań.

Czyli proponujesz raczej luźne ustawienie ? Tez myślałem nad takim rozwiązaniem-podkładki pod kolce beda raczej napewno "wpuszczone" w obudowę niskotonowca-wiec zeden problem pogłębić otwory na dodatkową warstwe powiedzmy filcu...hmm ...sam nie wiem.

Ja tak mam u siebie waga dołu 45kg, góra jakieś 20kg na wysokich kolcach plus do tego podkładki pod nie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ->galeria jest tam kilka zdjęć kolcy z podkładkami możesz nawet postawić na 5zł plus filc.

post-5874-100007520 1239735119_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fotka troche słaba ale wiem o co Ci chodzi-u mnie raczej podkładki pod kolce bedą "zlicowane" z górna powierzchnia (jak juz wspomniałem)...stawianie na pięciozłotówkach raczej mnie nie kreci;)zalatuje to troche fuszerką.

Tak czy siak-dzieki za info!

Gdzieś Ty ten wątek znalazł:-) Ja po nim doszedłem do wniosku , duża, modułowa....Isis.

I w wypadku mojej kolumny nastawiam sie na kilka eksperymentów z przekładkami między modułami.

Trudno o tym wątku zapomnieć....przeciez miedzy innymi tutaj są najcenniejsze informacje co? jak? gdzie i kiedy?Właściwie to on mnie zmotywował do popełnienia mojego małego "hi-endu":)

Tak czy siak...zapodaj jakieś propozycje jesli możesz na połączenie modułów...może jakaś alternatywa do powyższych wpisów?

Pozdrawiam

Nie ma jeszcze konkretnej koncepcji, byłeś blisko w pewnym momencie, to znaczy postawie moduł na kolcach , a talerzyki pod kolce będą wpuszczone w głębokie podfrezowanie ok.10mm. Reszta będzie eksperymentem, guma, mikroguma, elastomery, materiały twarde, sklejki egzotyczne.

Na pewno moduł górny będzie miał własną podstawę z materiału twardego, który już mam. Gorsze jest to że nikt nie wie co to jest. Płytę zdobyłem przypadkiem w Hiszpanii chciałem u nas kupić większe ilości , ale nigdzie nie potrafili mi powiedziec co to za materiał.

Też pewnie przetestuje pare materiałów odnośnie podkładek pod podkładki:):):) ...narazie jednak paczki odstawiłem do sezonowania/suszenia, a sam jutro zbieram sie na zielona wyspe ....Bedzie przynajmniej czas przemyślec całą konstrukcje do konca w spokoju.Kurde juz sie nie moge doczekać jak popłyna pierwsze dzwieki-moze do wakacji sie uda odpalic kolumny ...zobaczymy.

Moim zdaniem przy budowie kolumn modułowych ważny jest podział średniego i niskiego zakresu oraz czy cześć basowa jest 1 czy 2 głośnikowa. Jeżeli podział jest niski, to OK. Mogą być i granit a na nim kolce plus podkładki. Przy wyższym podziale i 2 głośnikach niskotonowych pracujących równolegle powinno zależeć nam na max zbliżeniu do siebie wszystkich głośników.

Pozdrawiam

YunnanTEA

Ogólnie nie jestem zwolennikiem niewiadomo jak długich kolców.Myśle ze dystans(kolce?) miedzy modułami nie bedzie wiekszy niz max 2cm ,zreszta nie widze potrzeby stosowania czegoś dłuższego.

Mam pytanie do Servantess. mianowicie robisz modułowe kolumny, a jak z podziałem między basami a "nadstawkami"? w pełni pasywny czy półaktywny? jeżeli półaktywny to jak? panele w każdym subie i tylko regulacja odcięcia basów czy może regulacja odcięcia dla basów i dla "nadstawek" ?

Pozdrawiam

nie, niczym się nie sugerowałem :) zastanawiam się nad modułami basowymi do moich monitorów, i właśnie nie wiem jak je ciąć, chciałem zrobić aktywną regulacje z możliwością zmiany częstotliwości odcięcia basów i monitorów, stromości filtra itp, ale sam tego nie zaprojektuje a DIY nie widziałem za bardzo. więc zostaje mi chyba kupno jakiegoś procesora estradowego, albo w tańszym wariancie jakiś estradowy crossover

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.