Skocz do zawartości
IGNORED

Bezkompromisowa kolumna diy.

marko3T

Rekomendowane odpowiedzi

>>MARTIN-79

stwierdzenie panów z "Audio" że laminaty są lepsze na średnicy a gorsze na basie jest trochę śmieszne. Właściwości kompozytów można tak diametralnie zmieniać że trudno jest IMO stwierdzić jednoznacznie co jest lepsze a co gorsze

>saczek_XTRM

To nie było poprosty stwierdzenie panów z "Audio" w czasie tego audiszołka różnice słyszało pare osób.

Myśle ,że na temat kopozytów najwięcej powiedziałby nam Argos(miejmy nadzieje objektywnie).

Jak we wszystkim nie ma jednej drogi jak to mówią albo rybki albo akwarium.

saczek_XTRM

Ale to stwierdzenie dotyczy konkretnego produktu w dwóch wersjach obudowy anie jest jakimś ogólnikiem.Słuchałem Bet u producenta i kolumna jest rzeczywiście rewelacyjna,zwłaszcza średnica i bas.

chyba się nie zrozumieliśmy... ja jestem jak najbardziej za obudowami kompozytowymi, bo mają wielkie możliwości, dużo większe niż MDF, HDF i inne. "Łatwo" kształtować właściwości mechaniczne kompozytów i to ich duża przewaga nad innymi materiałami. Chciałem powiedzieć, że jeśli odpowiednio dobierze się składniki kompozytów to myślę że spokojnie powaliłyby one MDF na głowę, jednak to wcale nie jest takie łatwe i wymaga dużego nakładu badań. Wystarczy że doda się 0,5% jednego składnika więcej i już to co miało być idealne staje się ów kompromisem. Moim zdaniem nie da się porównać kompozytu z MDFem no bo jak? MDF jest jeden, kompozytów wiele....

>qrczak

>Słuchałem Bet u producenta i kolumna jest rzeczywiście rewelacyjna,zwłaszcza średnica i

>bas.

Tylko ,że nie miałeś bezpośredniej możliwości porównania do skrzynki z mdf/hdf.

>>marko3T

a propos Argosa... kiedyś interesowałem się tą firmą bardzo mocno... nie wiem czy jeszcze są materiały w sieci, ale kiedyś było ich na pęczki. Wystarczy popatrzeć ile trudu i prób przeprowadzono, a tylko niektóre z nich jak sądzę opisano w sieci. Kompozyty nie są tak łatwą sprawą jak hop-siup że za 1szym razem wyjdzie tak jak tego chcielibyśmy

>saczek_XTRM

Jasno z tego wynika ,ze opracowanie dobrej kompozytowej obudowy w warunkach diy jest wręcz nie możliwe.

Chyba że sami uwierzymy ,że to co zrobiliśmy z kompozytów jest absolutnie rewelacyjne i bije na głowe tradycyjne materiały.

Pomysłów na materiały z których można zrobić skrzynki było sporo. Zdarzały się marmurowe, betonowe,aluminiowe ,ze sklejki. Jak już wielokrotnie pisałem nie ma jednej drogi.

Kategoryczne stwierdzenie ,że kompozyt bije na głowe mdf moim zdaniem jest błędne.

Panowie a co macie na myśli mówiąc kompozyt? W warukach domowych to ja sobie jakoś tego nie wyobrażam.. no chyba że za kompozyt uzmamy włókno szklane powlekane żywicą:) metoda "okrętowa" i spokojnie do zrobienia w domowym zaciszu - ja właśnie tak zrobiłem swoje skrzynki i chętnie pomogę wszystkim którzy by chcieli się w coś takiego pobawić. Jeśli chodzi o walory brzmieniowe to ja akurat mam możliwość porównania mdf'u z tworzywem jednak ja nie słyszę jakiejś szczególnej poprawy..jedynum faktem jaki zaobserwowałem to to iż pomimo cieńszch ścianek w moich kopułach (ok.5mm-7mm) to drgania są odrobine lepiej tłumione niż mdf 19mm - a sprawdzałem to stetoskopem:)))Tak więc przyłączam się do opini iż "kompozyt" nie bije na głowe tradycyjnych materiałów ale daję napewno większe możliwości jeśli chodzi o np. kształt, modelowanie itp.

saczek_XTRM

W takim razie przepraszam-źle zrozumiałem Twoją wypowiedź.Rzeczywiście kompozyt może być materiałem lepszym niż mdf ale łatwo go zepsuć,natomiast mdf dostajemy już gotowy o powtarzalnych parametrach.

>>marko3T

kategorycznie tego nie stwierdzam, bo nie każdy kompozyt to potrafi...resztę podtrzymuję

>>Pgwave

włókno szklane zalane żywicą to też kompozyt..baa włókno węglowe to też kompozyt. Musiałbym długo się zastanawiać nad definicją "kompozytu". Chyba za bardzo mnie tu na forum nie pobiją jak powiem że MDF to też w pewnym sensie rodzaj kompozytu, w którym można tak to sobie wyobrazić wióry drewna są włóknami a klej rodzajem żywicy. Oczywiście to takie daleko idące wyobrażenie i dosłownie nie traktowałbym tego w ten sposób, ale można spojrzeć na to i w ten sposób

Jasne bez dzielenia włosa na czworo kompozyt potraktujmy ogólnie. Tak czy siak w partyzanckich warunkach ja sobie nie wyobrażam zbudowania podłogowej metr trzydzieści z osobną komorą dla wysokich i średnich, i wzmocnieniami wewnątrz. To dopiero byłoby ekstremum mieszać żywice i włókna łopatką w wiadrze, a później zalewać w foremki. Dziękuje zostanę przy mdfie.

Marko3T:

Powody dla których AP Cronos przeszedł bez echa mogą być różne. O aktywnych sekcjach niskotonowych rozprawialiśmy parędziesiąt wpisów wcześniej - i wyszło że współczesne standardy sprzętu hifi nie ułatwiają życia konstruktorom kolumn półaktywnych. Druga możliwość jest taka, że niskie zniekształcenia Peerlessów XLS dają brzmienie mało spektakularne w porównaniu z tym do czego przyzwyczajają nas inne konstrukcje. Kolejna rzecz - o jakości kolumny nie decydują tylko basy.

A w sprawie JMLab'a - Grande Utopie Be pokazały już że są one pomnikiem hi-endu a nie prawidłowo skonstruowaną kolumną, o ewidentnych błędach konstrukcyjnych tych kolumn już pisałem na tym forum (wysoko umieszczony woofer, skutkuje to dziurą przy 100Hz wskutek odbić od podłogi i sufitu oraz tenże woofer w obudowie BR strojonej do 40Hz bez filtracji od dołu). Kolejna sprawa - beryl jest niestety materiałem bardzo toksycznym -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - ciekaw jestem co będzie jeżeli kiedyś dziecko jakiegoś szczęśliwego posiadacza Utopii Be wsadzi palec w kopułkę. Pewnie nic mu się nie stanie, ale jak tatuś wcześniej z ciekawości przeczya sobie o berylu w wikipedii, to może być z tego proces sądowy z dużym odszkodowaniem - zwłaszcza w USA. Co oczywiście nie znaczy że z dźwiękowego punktu widznia beryl nie jest najlepszym po diamencie materiałem na membrany, a więc do pewnego stopnia bezkompromisowym.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>>marko3T, 19 Kwi 2006, 15:46

"...To dopiero byłoby ekstremum mieszać żywice i włókna łopatką w

wiadrze, a później zalewać w foremki."

Gdyby było tak w rzeczywistości to bym nikomu nie polecał;]. Technologia włókna i żywicy jest bardzo prosta - najpierw potrzebna jest jakaś ramka (zależnie od kształtu) potem naciąga się kawałek płutna bądź tkaniny którą należy nawilżyć żywicą. Jak żywica wyschnie (ok.2h-4h) można położyć włókno szklane w postaci mat które ponownie zwilżamy żywicą dzięki czemu stają się elastyczne i przylegają do pierwszej warstwy, proces powtarzamy do momętu uzyskania stysfakcjonującej grubości (ok.3-10warst) i po robocie:). Potem już tylko spachla i trochę slifowania:))). Jeśli ktoś myśli o nie tuzinkowym designie, to jest to do zrobienia..dla mnie bezkompromisowa konstrukcja musi cieszyć przedewszystkim ucho ale i walory estetyczne są ważne, bo budują w naszej podświadomości pewne nastawienie zwane autosugestią.

...tą metodą można zrobić mniej więcej coś takiego; (jakość beznadziejna ale widać kształt:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Pgwave

Z tym mieszaniem żywicy w wiadrze to tak z przymrużeniem oka.

Co nie co znam tą technologie reanimowałem kiedyś owiewki w moim GSXR (sportowy motocykl Suzuki)

Tą roboty widziałem już kiedyś na forum design nie w moim stylu, ale podziwiam pasje i zapał.

Kosztowało Cię to troche roboty, a to się ceni.

"Kompozytem" śmiało można nazwać taką oto konstrukcję np.ścianek bocznych; 6,8...mm MDF, 6,8...mm HDF, 10,12...mm sklejka, 10,12...mm płyta wiórowa,10mm Corian, i co tylko można sobie wymyślić. W ten lub podobny sposób buduje niektóre swoje konstrukcje.

Tym sposobem plynnie przechodzimy to materiału membran. Bardzo mnie to cieszy może uda się przeanalizować jaki wybór ma konstruktor kolumny i co się z tym wyborem wiąże.

Henryku ja raczej powiedziałbym sandwich nie kompozyt

Temat obudowy możemy jeszcze oczywiście rozważać. Wąska , szeroka no i z czego?

marko3T, 19 Kwi 2006, 22:38

>Temat obudowy możemy jeszcze oczywiście rozważać. Wąska , szeroka no i z czego?

Właśnie ciekawi mnie to zagadnienie - czy są jakiekolwiek przesłanki żeby zmniejszać szerokość kolumny do minimum? Przecież bezkompromisowa (aczkolwiek teoretyczna) kolumna to ponoć głośnik w nieskończonej odgrodzie... OK - ścianki trochę drgają zawsze i niby zmniejszająć powierzchnię przednią zmniejszamy te drgania pasożytnicze, które do nas docierają. Ale czy ma to aż takie znaczenie? Czy ma sens robienie jak audiofizyk cieniutkich głośników wręcz z wywalonym basowcem na bok?

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

Misfit, 19 Kwi 2006, 22:47

>Właśnie ciekawi mnie to zagadnienie - czy są jakiekolwiek przesłanki żeby zmniejszać szerokość

>kolumny do minimum?

Tak naprawdę to nie ma żadnych.

FAQ ze strony Teda Jordana:

Q: In your VTL box design, why is the JX92S fitted in the wide face when it is common knowledge that the box should be as narrow as possible?

A: 'Common knowledge' and scientific fact are often very different. The narrow front face is a fashion concept supported by some very questionable marketing rational. The indisputable scientific fact is that the ideal mounting for a loudspeaker is an infinitely large flat baffle and this is the concept used for all loudspeaker analyses. A wide baffle always sounds better.

>Misfit

To ,że pojawiło się tak wiele wąskich kolumn wręcz patyczaków to w dużej mierze moda.

Pewnie że mniejsze powierzchnie mniej dragają , ale stosując odpowiednie materiały i dużym nic nie zarzucimy w tym temacie.

Szerokość ścianki ma znaczenie dla rozpraszania wysokotonowego.

Dzięki, tak mi się właśnie wydawało. Czyli kolumna może być szeroka (chociaż wg dzisiejszych kanonów nie będzie ładna ;-) ). A czy jest sens łagodzenie/ścinanie krawędzi? Niby z uwagi na dyfrakcję fali, każda krawędź powoduje odbicia, ale czy taki zabieg w praktyce coś poprawia? Może da się obejść ten problem tak montując tweeter żeby nie promieniował on pod kątem 90 stopni...

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

łagodzenie/ścinanie krawędzi ma sans z tym, że łuk (promień) powinien być możliwie jak największy żeby zminimalizować dyfrakcję dal kopułki i midbasu.

było o tym sporo w Audio przy okazji jakiegoś testu. nie pamiętam już jakiej kolumny.

Zajrzyjcie tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - takie porownania przemawiają jak dla mnie najbardziej:)

Ukryta Zawartość

wracajac do kompozytu

a gdyby tak wykonana kolumne z mdf, a konkretnie komore dla głośnika średnio i wysoko wykonac z nieco cieńszej płyty mdf a srodek wykleic filcem gr.4mm nastepnie na filc nałożyć za pomoca żywicy 5 warstw włókna szklanego . przednia scianke od wewnatrz zostawic z mdf.

>MARTIN-79

Myśle ,ze cały trud zniweczy jednak to że głośnik jako taki siedzi jednak w mdfie

>Pgwave

Przyszło mi do głowy ,że pomyliłeś wątek ze stereo o burczybasach

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.