Skocz do zawartości
IGNORED

Bezkompromisowa kolumna diy.

marko3T

Rekomendowane odpowiedzi

Cremony nie słuchałem, ale przecież głośnik średniotonowy ma wyprowadzony z tyłu bass-reflex. Można by go zatkać kawałkiem gąbki i powstałaby obudowa zamknięta. Ale może się mylę :)

Nie wiem jakie są podziały w cremonach ,ale zastosowanie bass reflexu w średniotonowym może świadczyć że jednak jest ciety nisko i schodzi nisko co podważałoby teorie o wysokim cięciu basowca i jego znacznego wpływu na np. wokale.

Marko3T:

Pomiarów Cremony nie widziałem, ale w podobnych konstrukcyjnie Amati BR średniotonowca służył (w połączeniu z kondem filtrującym) wygenerowaniu "upiększającego" 6dB wąskopasmowego "dzioba" przy 60Hz. Coby piknie grało.

Ano i podobno piknie grały te Amati bo co by nie kjej by hej. Rzekłem

jezeli komora średnicy ma b-r który działa i nie jest od picu, a my go przytkamy czy to nie spowoduje podbicia na charakterystyce?

Marko3T:

Jak przytkniemy BR (można to sobie przemodelować) to dostaniemy peak rezonansu obudowy zamkniętej nieco niżej niż górny rezonans BR (nie wiem czy zawsze, ale mi przynajmniej tak wychodzi dla typowych dostrojeń) a także niższe SPL w tym miejscu, więc w przypadku Amati tak dżez by raczej pomógł (choć na SPL średniotonowca wspomniany rezonans by nie znikł - tylko byłby niżej położony a więc mniej zaznaczony na wypadkowym SPL), co ciekawe dostarczają oni z tymi kolumnani zatyczki.

Hmmm, 60Hz ze sredniotonowca?? Przeciez w jego komorze w ogóle nie będzie takich częstotliwości... może czegoś nie rozumiem, bo w sumie to ja się nie znam :)

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

Misfit:

Podział jest wyżej niż te 60Hz, ale górny peak rezonansowy impedancji średniotonowca w połączeniu z kondem daje taki właśnie kwiatek. Niskie podziały to trzeba umieć robić.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

w Cremonach podział jest w okolicch 300Hz, dlatego ten BR może mniej zaszkodzić. Za to fala stojąca góra dół upiększa jak się patrzy.

Ukryta Zawartość

Hmmm, to ciekawe... czyli wygląda na to że to ten port odpowiada za zbasowienie wokali. Jeśli dobrze rozumiem to średnica jest podbarwiona - czyli w momencie gdy z płyty idzie tylko wokal w paśmie załóżmy 500-1000kHZ to głośniki dołożą nam dodatkowo pik na basie?

Jeśli tak to kurcze niezła fuszera te sonusy ;-) Jedyna nadzieja dla użytkowników to ze ta zatyczka do portu coś da ;-)

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

Misfit:

Link jest do pomiarów Amati a nie Cremony.

Po drugie - jeżeli głośnik jest liniowy, to częstotliwości których nie ma w sygnale pobudzającym nie wytworzy. Jeżeli puszczamy zakres 500Hz - 1kHz to 60Hz może wyjść tylko z intermodulacji - a więc zniekształceń nieliniowych.

Pasmo wokalu - najniższy bas operowy to chyba jest nuta B2 - odpowiadająca częstotliwości 61.7Hz. A więc Amati mogą pogrubiać tylko najniższe wokale.

tak w ramach rozwinięcia tematu ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ile razy widzę tą kolumne Avalon Sentinel to dochodzę do wniosku że jest zbudowana dla malarzy.

Tylko siedząc na drabinie wysokotonówke będziemy mieć na wysokości uszu i nie mówcie mi ,że zwrotnicą i nachyleniem ścianki dopasowali położenie tweetera do warunków odsłuchu.

No bo zasada ,że głośnik wysokotonowy ma być na wysokości uszu słuchacza to jest niedomówienie . Niby dlaczego tak ma być ? Czy ten głośnik jest uprzywilejowany . No raczej nie, priorytet ma ten , który odpowiada za średnicę .

Innymi słowy - liczy sie to aby na wysokości uszu słuchacza wypadkowa charakterystyka przetworników była liniowa .

...there is no spoon...

Dla mnie to wygląda tak , jeżeli odsłuchujesz kolumny i zejdziesz wyrażnie z osi wysokotonowego to wysokie odbierasz jako osłabione. Propagacja wysokich częstotliwości (krótka fala) , które są żródłem odbieranym "punktowo" wymusza aby nasze uszy znajdowały się jak nie na osi to chociaż w jej bliskości .

No chyba ,że wysokich jest za dużo to można odstąpić od tej regułu.

Jezeli napisałem tu bzdury ( bo miałem cięęęężki dzień) to mnie poprawicie.

Koleiny przykład modułowej konstrukcji.

Ukryta Zawartość

post-4056-100001658 1170292720_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tutaj fotka ciekawej obudowy: Minima Audio Prestige XT

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I jeszcze link:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Majkelasik, 21 Maj 2006, 14:53

W ten sposób od chyba 15-20 lat obudowy robi Kharma.

I jeszcze dwa przykłady "bezkompromisowych konstrukcji".

Ukryta Zawartość

post-4056-100001546 1170292885_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Naprawdę nie bójcie się modułowych konstrukcji,jest ich mnóstwo.

Ukryta Zawartość

post-4056-100001499 1170292947_thumb.jpg

post-4056-100001500 1170292946_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ta kolumna po prawej to wersja komercyjna? glosniki wygladaja na phle.

co do modulow to oczywiscie same zalety tylko czasami ludzie robia to bez sensu. nie po to sie robi moduly zeby je zawiesic na takim patyku jak w tej kolumnie po lewej.

Patyk, rurka a może jakiś pręt metalowy- trudno powiedzieć,przynajmniej w takiej konstrukcji jest jakiś wybór i duża możliwość kombinacji.

Po prawej to niestety wersja komercyjna.

I jeszcze jeden pomysł.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Być może tak jest Henryku tylko pamiętam z rozmowy ,że jest jednak ograniczony wybór głośników do TL.

I też ciężko byłoby zbudować obudowe modułową (w sensownych rozmiarach) której jesteś zwolennikiem.

Bardzo mnie po tych odsłuchach zainteresowała linia transmisyjna , ale narazie zostane przy b-r.

Linia transmisyjna w ładnym opakowaniu. Może marcin nie bedzie miał zastrzeżeń że wklejem bez zapytania.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie powinien mieć, gdyż wizualnie jak i dzwiękowo jest to z pewnością tzw. "HIGH-END".

A poza tym cały czas zastanawiam się jak w obudowie modułowej-części niskotonowej o wys. 90-95cm zmieścić LT. o dł. około 2,5-2,9m.

Też jestem ciekaw do czego dojdziesz, ale podejrzewam że skrzynka będzie bardzo głęboka co będzie nastręczało kolejne problemy. Pojawią się bardzo duże powierzchnie , które siłą rzeczy nawet w obudowie otwartej będą generowały drganie no i późniejszy problem z ustawianiem takich bydlaków.

Ukryta Zawartość

Eton 5-880 wypada raczej słabo - zwłaszcza w relacji do ceny.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.