Skocz do zawartości
IGNORED

Bezkompromisowa kolumna diy.

marko3T

Rekomendowane odpowiedzi

Na forum madisound jest ciekawy wątek o tym, jak to W15CY z 2003 roku mają break-up przy 6kHz zamiast katalogowych 8.5. Coś dodali albo czegoś nie dodali do magnezu i się zrobił nieco miętki. Warto o tym pamiętać przy zamówieniach u Rolpha (data produkcji w serii Excel jest na początku numeru seryjnego danej sztuki) jako że widać u niego w inwentarzu całkiem sporo starych gratów... I dobrze obmierzyć zakupione głośniki żeby się wstrzelić z pułapką tam gdzie trzeba.

Z tego co słyszałem magnezowe membrany seasa są zamawiane na zewnątrz (są wykonywane jako odlewy a następnie są obrabiane) - dziwne tylko że kontrola jakości nie wykryła wadliwej serii.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ciekawy opis spotkania

swoją drogą świat schodzi IMHO n a psy -

Peerless i V-line produkowane będą w Chinach !!!!!!!!!!!!!!!!!

Tylko SS zostaną w Danii

Tak więc DIY-pasjonaci radzę zaopatrzeć się w głośniki jeszcze robione w Europie , bowiem patrząc na tą masę produktów na naszym rynku i mając własne doświadczenia , jakoś nie wierzę w zapewnienia o braku problemów z jakością z chińskich fabry

Ukryta Zawartość

Seas nie planuje przeniesienia produkcji do Chin. A jeżeli tylko naczalstwo fabryki Tymphany będzie europejskie, to o jakość bym się nie martwił, w Europie zresztą pokolenie starych majstrów wymiera a młodzi się do niczego nie nadają (nowoczesne bezstresowe szkolnictwo). Podobno 40% produkowanych w reichu Mercedesów ma przynajmniej jedną niezaplanowaną wizytę w serwisie w pierwszym roku eksploatacji...

Można sie było tego spodziewać vifa miała przecież serie by logic z chin. Przenoszenie produkcji do chin to w oczach diy jest porażka , ale podobno jakość chinszczyzny idzie do góry więc może nie bedzie tak źle.

Ciekawe jakie będą ceny.

W linku załączonym przez misiomora dobrze w teście wypadł głośnik Dayton. Ciekawi mnie czy mieliście doczynienia z tym głosnikami? Jak są wykonane , jakie brzmienie? Cena budżetowa do bezkompromisowej ja bym ich nie montował (tak tak wiem ,że nie chodzi o cene), ale do kompromisowej czemu nie.

Dobry przykład kąplikowania konstrukcji w walce z falami stojącymi. Czy jednak skuteczny?

Fale stojące rządzą głównie między ściankami góra/ dół.

Ukryta Zawartość

post-10226-100000191 1170294783_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Marko3T:

Rzeczywiście fale stojące góra - dół są najgroźniejsze. Tyle że jak konstruktor umie sie z nimi odpowiednio obchodzić (wysokość komory i umieszczenie wlotu rury w relacji do strojenia), to może uzyskać nieco szersze wspomaganie basu portem BR - a więc szerokopasmowe podbicie basu i zysk na efektywności w najtrudniejszym zakresie 100 - 200Hz. Przykład - pomiary ProAc D25 w Audio 11/2004. Oczywiście gwałtowny "uskok" przy 170Hz nie będzie bez wpływu na impuls, ale ludożerka lubi "zaznaczony bas".

Jak dla mnie takie sztuczki w kolumnach bezkompromisowych są raczej niedopuszczalne - ale w firmowych są jak najbardziej stosowane.

Natomiast taki kształt jak na obrazku może pomaga trochę na środku, choć wydaje mi się że jest to bardziej próba przyciągnięcia klienta czymś niezwykłym. Osobiście wolę jednak wytłumienie watą (dla głośników ciętych od dołu powyżej ich rezonansu rzecz jasna).

Rozumię że masz na myśli (jako prawidłowe) umiejscowienie portu BR w miejscu przecięcia się przekątnych komory BR. Wszystkie sztuczki z podbijaniem basu to montowanie rury w miejscach gdzie najbardziej hula wiatr czyli blisko górnej lub dolnej ścianki ewentualnie w strone podłogi jak u Proaca.

Właśnie coś takiego miałem na myśli. Choć z drugiej strony rezonans wcale nie musi być półfalowy (w takim przypadku połowa wysokości daje węzeł fali stojącej). Dla rezonansu całofalowego (dwie połówki) w połowie wysokości mamy akurat strzałkę (węzły są w 1/4 i w 3/4 wysokości) i port tam umieszczony będzie transmitował rezonans aż niemiło (i rezonans będzie na dodatek wyżej).

Tak mi przychodzi do głowy pewien pomysł - gdyby zrobić wszystko jak ProAc, tylko u góry dać skośną przegrodę, to można by osiągnąć łagodniejszy rezonans a co za tym idzie mniej ostry uskok wypadkowego SPL. Ostrość uskoku można by regulować pochyleniem przegrody. W ten sposób może dałoby się zmniejszyć wymagany stopień kompensacji baffle step.

Jedno krótkie pytanie do praktyka (ja dotychczas zrobiłem jedną parę kolumn i to dawno). Na razie mam Vifa PL18/4ohm i Vifa PL wysokotonowy. Jaka opinia na temat HDS 18 i nowego wysokotonowego HDS. Warto w to wchodzić. O zwrotnice nie mam pytań z tym sobie bezporblemowo poradzę. Ale jaka najlepsza metoda na wytłumienie fal stojących. Bo jak narazie to spotkałem 3 szkoły (obudowa będzie BR) 1: żadnych wytłumień, skośne ścianki, 2: wytłumiana, może niekoniecznie na wszystkich ściankach, 3: zejść możliwie nisko z f podziału.

Pozdrawiam

Wysokotonowy Hds ma niezłe charakterystyki tyle widać. Jak to gra to chyba nie bardzo wiadomo to świerza kopółka. Dla mnie peerless to głównie basowce HDS,SLS,XLS . Wspomniałeś o HDS'ie tylko że są różne.

Oczywiście skośna ścianka + wytłumienie ile i jak trzeba próbować różnych kombinacji. Wytłumienie wpływa w duzym stopniu na walory akustyczne kolumny jak też pomaga walczyć z wibracjami ścianek. Maty bitumiczne i filc.

PiotrSz:

1. Peerless HDS180 EX ma niskie zniekształcenia na środku, natomiast na basie wyraźnie ustępuje takim np. Seasom Prestige z napędem 39mm. Struktura stożek + przebita korektorem fazy nakładka przeciwpyłowa może powodować wąskopasmowe zaburzenia na środku (jak to pokazał HDS152 EX w pomiarach na zaphaudio).

2. O wysokotonowym HDS-ie nic nie wiem, jak na razie chyba jeszcze nie ma go nawet w katalogu Madisound.

3. Fale stojące - IMHO najlepsze są niskie podziały (w 3-way) a także nierównoległości. Wytłumienie w objętości (filc, wata czy wełna owcza) jest jednak nieliniowe i daje wrażenie osłabienia dynamiki basu - zwłaszcza w BR. Z kolei wytłumienie ścianek (maty bitumiczne) jest zawsze wskazane.

Co do tego że filc powoduje spowolnienie basu to się nie zgodzę. Po wielu próbach z wytłumieniem w moim przekonaniu twardy sprasowany filc o grubości 1cm znakomicie tłumi wibracje i nie odbiera dynamiki basu.

u mine juz postanowione, 3 moduly:

Wstęga 30cm dipol

Aurum Cantus 130MKII dipol

sub oczywiscie cos na wzor linkwitza ale na poczatek na 2x arn6618 pozniej sie zobaczy:)

fornir mam tylko jakies plyty by sie przydaly :) jak dla mnie to bedzie rozwiazanie bez kompromisow ( nie liczac tych tesli na basie ;) )

Marko3T:

Chodziło mi o rozróżnienie między materiałami "objętościowymi" a płaskimi, o gęstości bardziej w stronę cieczy/ciała stałego. Mocno zbity filc będzie pewnie bliżej tego drugiego.

Ok. misiomor rozumie.

Ja raczej unikam materiałów objętościowych chociaż czasem to nie uniknione.

Najczęściej stosuje kombinacje filc, gąbka falista. Próbowałem też eksperymentów z podkładami dźwiękochłonnymi stosowanymi np. pod panele podłogowe ,ale zostaje przy filcu.

Czy to jest rozwiązanie bezkompromisowe , czy już przerost formy?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mocno amerykańskie podejście do budowy kolumn. Lubią najwyraźniej duże rzeczy i w tym wypadku cel duża przysłonił dobra (brzmieniowo) , bo nie wierze że to zagra dobrze. Cztery głośniki wciśnięte w coś ala tuba plus to coś na górze.

Moja propozycja na średnice Bl 11,7 fs 73 i efektywność 93 db. Accuton C90-T6 myśle ,że idealny to topowej kolumienki. Tak wogóle zagląda jeszcze ktoś do tego wątku?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do przemyślenia taka oto konstrukcja.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Myśle że z powyższym Accutonem to może być to.

Moja propozycja na bas Bl 12,4 lub 13,5 SPL 91 db , Fs 21-26 hz Eton 11-581.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No i ktoś cos zrobił ?

Mnie sie udało skonstruować górę do zestawu składającą się z Audaxa 130HMz12 i Vify XT19 i .... wyszedł monitor :D. Bas miał pracować w oddzielnej obudowie ale nie wiem co zrobic niedrogo aby zagrało - cztery tesle w układzie push-push lub dwie z dwoma membranami biernymi ( jak w Audio Physic Avanti , tylko tam są peerlessy i membrany ).

Czy takie Tesle rzędu 16-20 cm mają jakiś godziwy bas?

...there is no spoon...

mialem swojego czasu arn188 05 04 dwie rownolegle, co do jakosci basu sie nie wypowiem bo bylo to troche temu ale 4 takie tesle w 12m2 robily maskare! teraz mam jedna arn6618 i sie przymierzam juz ponad pol roku do dokupienia jeszcze 3sztuk i dania po 2szt w closed. ew moge sprawdzic sie z isobraric wtedy malutka obudowa wyjdzie

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.