Skocz do zawartości
IGNORED

Bezkompromisowa kolumna diy.

marko3T

Rekomendowane odpowiedzi

Tak do konca to nie jestem pewien czy to sa DIY ale raczej są :)))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Lecz mniejsza bedzie ilość basów,a otwory na tylniej sciance przy odbijaniu się od sciany w pokoju będą nadrabiać niedobór niskich tonów. Po za tym zostały zastosowane głośniki o aluminiowych membramach i dla nich objętość w konstrucji otwartej jest bardzo zbilożona do zamnietej,więc w jażdej chwili można zatkać otwory,jeśli będzie to potrzebne.

Mówisz aluminiowe ciekawe posunięcie. Kisiel jest przecież miłośnikiem celulozy i też zastanawiające że użył wersji 8ohm bodajże z mniejsza efektywnością uzyskując wypadkową impedencji zespołu 4 ohm , a przecież mógł zastosować wersje 4ohm tych revelatorów (wyższa efektywność i impedencja kolumny 8 ohm)

Ciekawe kiedy i czy skan wypuści na średnice jakiegoś metalowca.

Nawet jeżeli by się zdecydowali na jakiś aluminiowy czy jakiś inny twardy ( w co wątpie) to nie sądze żeby cena była na tak wysokim poziomie. Przeglądając ceny wooferów 26 czy 22 to ceny aluminium są na poziomie papieru.

Ale ja raczej nie wierze w taki ruch ze strony scana oni mają juz dorobioną ideologie do papierzaków.

Jedna jaskółka wiosny nie czyni.

To żle , bo te 18 cm papierowe revelatory grają szybko, dynamicznie i czytelnym pierwszym planem ale bezbarwnie , mało subtelnie i tło jest zamazane . Przez to ,,rewelacyjne" tłumienie papieru i nacięć zapomniano ,że dźwiek musi mieć soczystość i kontury .

Struny gitary mają tempo i energię ale brzmia troche tak jakby były powleczone czymś miękkim . Jak przechodzę na magnezowe seasy to słysze ,że struny sa metalowe .

A tu jakos tak ładnie , gładko , ciepło i przymilnie za wszelką cenę .

...there is no spoon...

czytam Cie arturp i widzę ze masz potezne doswiadczenie w odsłuchach prawie wszytkich topowych konstrukcji głosnikowych

magnezówki Seasa tez masz? rewelatory ,niezły arsenał

czy mozesz napisać po tych wszytkich wnioskach i obeznaniach jakie głosniki najbardziej Cie bujaja, bo ja jednak papier, exel ja go słuchałem w Jamo był jakis metaliczny sliski wlasnie bez barwy i duszy ale moge sie mylić

pozd.

Konstrukcji rozumianych jako zespoły głosnikowe nie znam wiele - może ze 100 w zyciu słuchałem .

Natomiast przetworników miałem wiele bo to moje hobby - buduję zestawy , sprzedaje , kupuje inne głośnki ,itd

Mógłbym oczywiście o tym pisać całą strone ale w ogólnych zarysach to leci jakoś tak :

- najlepszy bas z 18 cm głosnika - Scan Speak revelator 8531

- najlepsza dynamika z 18 cm - węglowy Scan Speak 8545

- najpiękniejsze oddanie barwy z 18 cm - Excel 18W E 001

- najwięcej detali z 18 cm głośnika - Excel 18W E001

- najcieplejszy dźwiek z 18 cm głośnika - Scan Speak Revelator 8531

- najwięcej oddechu, powietrza i atmosfery sali - Excel 18W E001

- najgorszy 18 cm głosnik pod każdym względem - PHL 1340 ( ekstremalnie niski stosunek jakości do ceny )

To tyle na temat 18 cm mid-wooferów z jakimi miałem doświadczenia .

Moje szczęście polega na tym ,że mam siedem zestawów i słucham tego , który danego dnia mi odpowiada . Jak mi mało to buduje kolejny. Teraz dojrzewam do zestawu trójdroznego - dół 18 cm revelator z membrana bierną w 30 litrach dmuchającą do przodu, srednica magnezowa 12 lub 15 Excela , góra jeszcze nieznana ale chyba revelator 9700 , bo akurat mam .

A tu zdjęcie części tego co zmieściło sie jako fronty w kinie domowym .

Ukryta Zawartość

post-3970-100004053 1170303573_thumb.JPG

post-3970-100004054 1170303571_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Dla jasności - miałem więcej 18 cm głośników ale napisałem tylko o najlepszych pod róznymi względami i najgorszym jaki znam . inne były średnie więc nie ma co zanudzac . mniejszych i wiekszysz też miałem kilkadziesiąt ale o tym innym razem.

...there is no spoon...

Włąsnie pokazałem to zdjecie mojej dziewczynie bo mowi ze mam pierdolca na punkcie głosników, a ona zerkneła wstała i zaczeła liczyć "1,2,3,4 10 czyli piec par" i mówi" i co tez masz sporo a sie smiejesz"licze i rzeczywiscie i jezscze w drugim pokoju

arturp

przyznaję kolekcja robi wrażenie

ale:

co ruzumiesz pod pojęciem dynamika a co pod bas ??

czy najlepszy w danej kategorii oznbacza że np EX001 zdecydowanie odbiega w dziedzinie basu od SS czy po prostu jest to niuans i Twój słuch wystawił SS na pierwsze miejsce ??

możesz napisac też coś ad zapotrzebowania na prąd tych przetworników - np który zadowoli sie średnim wzmakiem , który potrzebuje spawarki a któremu wystarczy ampl kina bo nie wszystkich stac na podwójne systemy.

pozdrawiam

Odnośnie twardych membran trzeba dodać że sa bardziej wymagające od płyt jak i sprzetu towarzyszącego.

Ja stawiam na analityczność czego czasem brakuje papierowcą , ale są "słuchacze" których analityczność męczy.

Artur myślałem że zdecydowałeś się na aluminiową 15 seasa , a tu piszesz o magnezowej.

Ciekaw jestem jak wypadło by porównanie magnez kontra aluminium .

Placek, 1 Lis 2006, 20:52

Zadałes pytania z rodzaju ,,trudne " Oczywiście nie moge jednoznacznie sprecyzowac co rozumiem pod tymi pojeciami poniewaz to sa wrażenie subiektywne i dla Ciebie mogą miec inne wartości .

Moge odpowiedziec tak - różnice sa słyszalne bez dwóch zdań . Po zmianie gośników ( przełączenie bo ten amplituner yamahy do kina domowego na przełacznik na zestaw 1 zestaw 2 ) nie ma wątpliwości w bezpośrednich porównaniach.

A na pytanie o wydajnośc prądową odpowiedż jest prosta - jak widac wszystko gra chwilowo pod budżetowym amplitunerem do kina domowego i nie ma problemów . To gra . Oczywiście z 200W krellem zagra lepiej ale z yamahy tez płynie ,,prawidłowy" dźwięk , tylko mało audiofilski .

Nawet weglowy scan 8545 , uznawany za wymagający silnego wzmacniacza , gra dobrze.

...there is no spoon...

>>arturp

widać Excel jakby nie patrzeć górą. Kiedyś pisałeś że mu dołu brakuje. Rozważyłeś może budowę TL? Mogła by zdziałać cuda, zawsze z niej jest więcej basu niż z nadpopularnego BR.

BTW. Skoro się pchać w 3 drogi to czemu nie spróbować tego na tych głośnikach które masz w chwili obecnej? Myślę że byłby to strzał w 10. Na dół SS 8531, środek Excel, góra SS 9700...

marko3T, 1 Lis 2006, 21:05

Magnezowej 15 w roli średniotonowego słuchałem kilkakrotnie i uderzające było to ,że ten głosnik gra tak ... od niechcenia . Bez wysiłku podaje wszystko to czego inne nie są w stanie pokazac . Poprostu wszystko słychac i na dodatek barwnie , przestrzennie , łagodnie itd

Faktycznie do niedawna myslałem o aluminiowej ze wzgledu na 90% jakosci magnezowych i cenę 50% nizszą .

Aluminiowe 15 i 12 słuchałem tylko w Audio Physic Virgo III i Avanti . Tez wspaniale .

Ale teraz Polink ma dystrybuowac Seasa w Polsce i powiedzieli mi,że ceny będa lepsze niz w audiocomponents , to nie ma co oszczędzać .

...there is no spoon...

Saczek_xtrm, 1 Lis 2006, 22:40

Podtrzymuje opinie o basie z Exceli - nienajlepszy . Moje głośniki z tymi magnezowymi osiemnastkami to linia transmisyjna :-)

...there is no spoon...

marko3T, 1 Lis 2006, 22:47

>Jeżeli 3dr z 18cm scanem na basie to Excela na średnicy ja widzę 12cm.

Poważnie o tym myslę ale 12 ma nieco mniejszy SPL niz 15 a bas ze scana 8531 jest potężny i może przygnieść 12 .

Teoretycznie mniejszy powinien byc lepszy do średnicy . Tu się zgadzamy .

...there is no spoon...

Ja akurat Seas'y sciągałem z madisound ceny rewelacyjne tylko ten czas oczekiwania .Sam czekam z czym wyskoczy polink mam nadzieje że konkurencja będzie na rynku coraz ostrzejsza.

Ja akurat nie płaciłem przesyłki , cła ani vatu.

Natomiast wracając do Exceli to strasznie drażni mnie kolor tych jasnych membran na tle miedzianego korektora.

Druga sprawa to Seas dosyć dla mnie dziwnie podaje efektywnośc swoich głośników np.12 CY ma mieć 85db , ale ma w bardzo wąskim zakresie. Podobna sytuacja jest z wooferami niby bas Ca26rfx ma 91db tyle że w pasmie w którym już dawno pracuje średniotonowy.

ArturP

Dzięki za odpowiedź. Jełśi dobrze zrozumiałem to SS 8535 także da się podłączyc pod apl. kina i nie bedzie to masakra dla ucha?? bałem się że nie warto budowac czegoś takiego pod ampl. ale skoro mowisz że walory takiego głośnika można odkrywac nawet z takim sprzetem to chyba warto.

zachęcony obietnicami polnika szykuje się na jakis zakupik sesa tylko zastanawia mnie czy chcąc otrzymac głośnik ciepły, miękki i barwny dobrze wybiore decydując się na ta firme (myślałem o ex001)??

18W EX001 nie jest ciepły i miękki , bywa wręcz chłodny i sterylny ale barwy wyjątkowe.

Jesli chcesz ciepło ,miekko ale troche bezbarwnie to weź jednak te scany 8531 .

Albo przyjedź i posłuchaj u mnie ...

...there is no spoon...

Zastanawiam się czy Scan Speak budując swoje głosniki nie kładzie szczególnego nacisku na jakość odtwarzania niskich tonów . Nie słyszałem do tej pory wooferów z serii 22- 26w , ale biorąc pod uwagę to co potrafią w basach ich 18cm , to jest nadzieje że duże revelatory ida pare kroków dalej.

Budowa bezkompromisowej kolumny;

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.