Skocz do zawartości
IGNORED

Bezkompromisowa kolumna diy.

marko3T

Rekomendowane odpowiedzi

=>henrykpiątek, 5 Lis 2006, 15:05

W końcu ktoś pokazał jak można zrobić trudniejszy technologicznie wyrób (naśladownictwo B&W) prawie w garazu,Nawet narzędzia były dość tanie (frezarka lamello bardzo tu ułatwiła wykonawstwo !!! -znam tanie żródło zakupu) .w.g. mnie większość sukcesu to dobrze wykonany projekt i dokładne ! szablony bez tego ani rusz.Widać trochę problemy przy wklejaniu kratownicy do środka,sądzę że oprócz trudnego kształtu przy wklejaniu kratownicy trochę całość (powyginana kratownica) popsuła chęć wykonania superdokładnego wpasowania,drewno ze względu na swoje właściwości zmiany % wilgotności,drewno(sklejka) lubi sobie spęcznieć.Sądzę że wyrób garażowy (jestem pełen podziwu) został tu wtedy szczególnie poddany zmianom temperatury i wilgotności.Sklejka w procesie frezowania otworów została podsuszona-ciepło z obróbki a po wklejeniu wróciła do swojej naturalnej wilgotności.Wniosek po obróbce mechanicznej elementy drewniane powinny być parę dni sezonowane do dalszej obróbki-może ta moja uwaga przyda się innym zapaleńcom.Ze wzgledu na nieznajomość angielskiego ,nie zrozumiałem ćzy wykorzystywana tam była pompa próżniowa ,czy kompresor .Przy pompie próżniowej istnieje ryzyko zassania kleju do przewodó i pompy ale docisk jest wtedy zabójczy( jedna atmosfera na cm kwadratowy ) nie ma tańszej prasy niż ciśnienie powietrza nas otaczające (kiedyś tak z nudów sprasowaliśmy beczkę stalową 2oo litrów-robi wrażenie)

pozdrawiam

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Konstrukcja i owszem pracochłonna , ale myśle że niewielu diyowców się porywa na klonowanie BW bo też nie wszystkim ten disajn odpowiada.

Ja gustuje w prostych formach i nawet nie przyszło mi do głowy budować coś ze ściankami biegnącymi łukiem.

Jedną rzecz wzorem BW warto napewno w skrzynkach robić , a jest to kratownica.

Najbardziej odpowiadają mi skrzynki w formie takiej jak na foto.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

wklejam na prośbe adamhiend'a

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

brzydka klasyka, kolumny 200Litrów, wykonane dokładnie wg.rysunku FOSTEX i na ich przetwornikach niestety od dawna nie produkowanych:

bas 40cm alnico 200 wat, podwójny resor

drewniany horn plus driver D252 alnico

T825 alnico

najlepsze koluny jakie miałem, tutaj mogłem na basie usłyszeć rozdzielone uderzenie stopki od właściwego dźwieku,

rezonans to 16Hz, podmuch basu poruszał nogawkami spodni

oczywiście byly w stanie nagłośnic każde pomieszczenie

Ooo jakie artystyczne zdjęcie.

Taką stylizacje raczej mamy już za sobą chociaz kto wie? Jbl wynurzał się z podobnym wzorem estradowym, ale oczywiście co sie komu podoba. Ja raczej wybieram forme jak na zdjęciu wyżej.

Coś mam uraz do tub od razu mi się to kojarzy z Kefem , ale skoro obudowa ma być logicznie zwężająca się ku górze to może by tak w niej tak ukryć trzy ślimaczki tylko jeden wchodzący w drugi ścianki boczne się potężnie wzmocnią i nie trzeba będzie kratownicy

No już dość znęcania nad dys...cośtam...kiem

pomyliłem się, oczywiście chodziło mi o wyroby znakomitej (efektywność) firmy

Klipsch

zadowoleni

Tak jestesmy zadowoleni:-)

Nikt się nie czepia jasne jest że każdy może sie pomylić. W pierwszej chwili pomyslałem że miałeś na myśli JBL oni się też lubują w tubach.

=>marko3T, 7 Lis 2006, 23:18

troszkę nie na temat .Na targach sprzętu muzycznego w Krakowie pozwoliłem sobie na małe obłapianie (membran) i nikt mnie nie bił po łapkach, chciałbym zauwżyć że niskotonowce JBL wykazywały się wyjątkową sztywnością membran (mówię o ich monitorach) w porównaniu z nimi wynalazki typu plaster miodu w Adamach to cienizna .Podejrzewam że to mają najlepsze w głośnikach stąd te tuby do pozostałych gdyż muszą nadążyć za basem.Dżwięk był bardzo szybki.

pozdr

Nie jestem pewien czy membrany niskotonowe Jbl są sztywniejsze od membran hexacone etona. Jbl to jednak chyba papier czymś tam powleczony membrany etona są zaliczany do b.sztywnych po części dlatego że są zbudowane w formie sandwicha. Miałem doczynienia z jednymi i drugimi.

Szybkość cokolwiek to znaczy może wynikać z wielu czynników począwszy od aplikacji a skończywszy na napędzie.

=>marko3T, 7 Lis 2006, 23:42

Macałem jedne i drugie ,jeszcze raz podkreślam monitory JBL miały bardzo,bardzo sztywne membrany w niskotonowcach tak jakby pod spodem były z centymetr grube (wciskane wyglądały że są bardzo lekkie) ,no i dżwięk przy opukiwaniu, w Eltonach był taki gumowaty a w JBL bez żadnego echa-głuchy coś jak dla mnie niesamowitego jak na membrany celulozowe

=>marko3T

poszukałem i znalazłem , macany monitor JBL to LSR 4328 P a ten co podaje po mnie kolega to chyba sub LSR 4312 SP był ale niestety nie pomacałem mea kulpa :(

Co to za głośniki, których foto na str. 8 wkleił marko3T?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To nie jest diy. Na dole jest 8 calowy Eton.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...że zmieniłem koncepcje budowy mojej bezkompromisowej kolumny. Ale na razie nie będe pisał o co chodzi bo pomysł jest odwazny , a ja nie chcę żeby ktoś czytający moje wpisy pomyślał że bujam w obłokach i do końca sam nie wiem czego chce.

Sęk w tym że już wiem.

Absat napisz jak gra , bo rozmawiałem z p. Andrzejem i twierdzi że te aluminiowce grają piorunująco na basie przy niesamowitej potędze. Chętnie poznam/y Twoją obiektwną opinie bardzo prosze skrobnij pare słów i jak możesz to wklej zdjęcie.

Jeżeli nie chcesz się podzielić informacjami to pozostaną tylko domysły.

R4 mogło by wyglądać tak.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oto narazie zdjęcia.a o dźwięku rozpisze się po dokładniejszym odluchu,ale już mogę zapewnić,że jest prawdą to,co powiedział P.Kisiel.

Ukryta Zawartość

post-10236-100003139 1170304831_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No kawał skrzynki , ale się nie dziwie te revelatory 26w muszą mieć odpowiednie warunki.

Zapomniałem Kisiela zapytać o litraż , ale podejrzewam że coś ok.100 litrów.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.