Skocz do zawartości
IGNORED

Bezkompromisowa kolumna diy.

marko3T

Rekomendowane odpowiedzi

Z historii Avalona.

Był ataki model Oziris sekcja wysoko tonowa umieszczona też wysoko i chyba tez nie optymalnie. Piszę "też" , bo mam na myśli obecny prawie flagowy zespół Isis. Zdjęcie kiepskie , ale wklejam dla lepszego rozeznania.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Jezeli najwięcej informacji przenosi średniotonowy , to może umieszczenie tweetera na takiej wysokości i nie optymalnie dla odsłuchu wcale nie zuboży przekazu.

Wysokie tony jeżeli będą np. lekko wyeksponowane na charakterystyce to tak sobie myślę ,że przy odpowiednim ustawienu kolumn powinno wszystko być OK. Nie odczujemy osłabienia wysokich częstotliwości , ani ich podbicia.

• 10 miesięcy później...

Na podstawie tego tematu ewoluowałem i podjąłem decyzje, o charakterze mojej top konstrukcji.

I powstał temat o ISIS , może to mało orginalne budować podobne skrzynki , ale bryła na mnie tak działa ,że klamka już dawno zapadła.

Takie przed świateczne refleksje mnie naszły.

Facet przestan pisac sam do siebie........... odbija ci? podaj od razu nazwe swojej firmy i napisz ze najlepsza i oh i ah ..........he he ale sie nadstawiasz frajerom. Oczywiscie oni zaplaca a ty nic nie zrobisz. A jesli to syfa obitego klepka podlogowa.

Wy chcecie frajere na wycyckac a ja z nudow. A z ta klepka na obudowie to trafilem? he he poczujesz smrod kolo dupy poczujesz. Nic nie sprzedaz. Warto bylo sie droczyc ze mna?

A rozumiem, Ty jestes błaznem forumowym i mam sie śmiać , to się śmieje haha....

Niestety piszesz nie na temat i celowo prowokujesz mnie swoimi słomianymi zaczepkami ...liczysz na bana.

Temu panu już dziękujemy.

senicz, 19 Gru 2007, 15:08

>Wy chcecie frajere na wycyckac a ja z nudow. A z ta klepka na obudowie to trafilem? he he poczujesz

>smrod kolo dupy poczujesz. Nic nie sprzedaz. Warto bylo sie droczyc ze mna?

Ja nie jestem za eutanazją... ale jak czytam wpisy senicza to zaczynam mieć wątpliwości czy nie powinno się zalegalizować eutanazji przeprowadzanej w ważnym interesie społecznym :)))

Brawo markoT3, słuszna decyzja... zabować frajera !!!

Scenicz

Rzeczywiście te Twoje ostanie wpisy świadczą o niezybt dobrej kondycji Twojego organizmu,zresztą nie tylko ostatnie )). Nawiasem mówiąc ciekawe co kosmici zostawili ci w głowie.

Scenicz jakie to uczucie czytać i nie móc odpowiedzieć???

Po nowym roku zamierzam zabrać się za jakieś nowe monitorki tak ok 8-12 litrów (małe :) ). Mam do was pytanie bo jak na razie to zbudowałem tylko klony Totem Mite i za bardzo nie orientuję się, które drivery by się dla mnie nadały :). Poszukuję dobrego wypełnienia na średnicy, bas jak z Mite'ów by mi wystarczył, oraz gładkości w wysokich zakresach :). Teraz moje propozycje Usher 8935A lub 8945A(ten tylko z zachodu bo chcę się zmieścić w 250 zł/szt.), może jakiś aurum cantus (jeśli się nadają) i do tego jakieś ładne wysokotonówki (peerless XT25TG-30-04 jedyny którego słuchałem na żywca i mi się podobał i według niektórych informacji w necie powinien pasować do tych usherów, lub coś zbliżonego brzmieniowo i cenowo). Całość będzie grała z Mini Alephem (15W w klasie A). Poradźcie coś bo mnie wzięła chętka na zrobienie nowych monitorów :D.

• 2 tygodnie później...

Nie ma bezkompromisowych rozwiazan. Mozna tylko optymalizowac na bazie przyjetych zalozen. Sa pewne od dawna znane reguly na drodze do zadawalajacego sukcesu:

Powyzej 500Hz jeden glosnik jedno pasmo;

ponizej moga byc dwa np 8" PHL 15 ohm ale lepiej jeden naprawde bardzo dobry o sprawnosci 92dB plus i duzej mocy;

kazde pasmo ma swa obudowe ale to kazdy wie;

sprawnosc powyzej 90 dB; 92 dB na 2.83V to niezle;

male intermodulacyjne znieksztalcenia glosnikow az do wysokich sygnalow;

glosniki dobrze przenosza transients duzych mocy (1000W - Dynaudio, Morel. MaxFidelity);

Obudowa prosta, sztywna ale w srodku modelowana, latwe do zrobienia,

Jesli ma siegac nisko warto rozwazyc variovent, Bas reflex ma za duzo wad na wysoka jakosc;

Uklad musi byc aktywny, jedyny dopuszczalny kompromis to pasywny filtr pierwszego rzedu miedzy wysoko a sredniotonowym glosnikiem, filtr drugiego rzedu to juz dosc powazny kompromis, lepiej dolozyc osobny wzmacniacz i uzyc trzykanalowego filtru aktywnego ze sroskiem roznicowym. Bessel 4go rzedu na opa627 bardzo dobrze sie spisuje,

Pewna asymetria sztywnej obudowy i nawet rozmiezczenia glosnikow,

Jesli ma miec bardzo dobry niski bas potrzebny jest aktywny subwoofer jeden na kanal; np 15" Rythmik Audio. Obudowe subwoofer'a mozna to zaprojektowacc jakos skladnik modulowej kolumny. Nie bedzie odstawal. Jego obudowa moze miec pochylony tyl na ktorym jest zamintowany wzmacniacz. Nie montowac wzmacniacza do wnetrza kolumny.

Pamietamy, ze kazda komora a szczegolnie glosnika sredniotonowego powinna miec otwor wielkosci igly aby poziom cisnienia atmosferycznego wewnatrz i na zewnatrz byly identyczne, inaczej membrana bedzie wciskana albo wyciagana przez wahania cisnienia atmosferycznego w stosunku do cisnienia panujacego w komorze. Alternatywnie mamy otwor wentylacyjny ktory na krotko otwieramy przed osdluchem. Glosnik wysokotonowy najlepiej jesli jest poza zamknieta obudowa miedzy innymi z tej przyczyny. Druga to chlodzenie.

Glosnik sredniotonowy powinien byc najwiekszej klasy i swobodnie pokrywac pasmo od 200Hz do co najmniej 6-7kHz. Gdy sie to filtrami przytnie do 500Hz do okolo 5.5kHz bedzie dobrze bo zwrotnice omijaja pasmo w ktorym nasz sluch jest najbardziej czuly. Na 500Hz i 5kHz nasz sluch ma jednakowy pozim slyszalnosci. Idealem by bylo miesc glosnik nadajacy sie do odtwarzania w dol do 250Hz ale tak dobrze nie ma - chyba ze odchodzimy od tlokowych glosnikow w strone panelowych albo elektrostatykow.

Vik:

Doceniamy że tak się rozpisałeś, ale IMHO doradzasz w wielu miejscach rzeczy ze sobą sprzeczne albo i bezsensowne:

"glosniki dobrze przenosza transients duzych mocy (1000W - Dynaudio, Morel. MaxFidelity);"

Czy widziałeś kiedys głośnik jednej z wymienionych marek osiągający choćby przyzwoitą efektywność - powyżej tych 90dB? Po drugie to z różnych niewyjaśnionych powodów mają one bardzo wysokie zniekształcenia nieliniowe a więc i intermodulacyjne - we wszystkich niezależnych pomiarach jakie im do tej pory zrobiono.

Kolejne pytanie - w jaki sposób Variovent miałby pomóc w uzyskaniu niskiego basu? Z tego co wiem o jego funkcjonowaniu jest on zbliżony do wysoko strojonego portu BR o bardzo dużych stratach, przez co jedyne co może robić to obniżać Qmc i Qtc obudowy zamkniętej - i to niestety w sposób nieliniowy.

I jeszcze jedno - dlaczego Besssel 4th order pasywny jest gorszy od aktywnego?

> Bas reflex ma za duzo wad na wysoka jakosc;

Nie ma złych BR , sa tylko złe opracowania. Po za tym nie ma obudów idealnych każda ma wady i wszyscy o tym wiedzą.

>Pamietamy, ze kazda komora a szczegolnie glosnika sredniotonowego powinna miec otwor wielkosci igly

Można by powiedzieć z humorem , prawie jak bass reflex. Słyszałes może jak świszcze powietrze koło śrub mocujących głosnik , w przypadku podklejenia uszczelki w niewłaściwym miejscu? I to własnie w przypadku średniotonowego , który generalnie nie wychyla się dużo?

właśnie przeczytałem cały wątek i też zamierzam zrobić coś w kierunku budowy bezkompromisowej kolumny diy.

Bardzo podoba mi się projekt ze zdjęcia poniżej, byłem na stronce konstruktora i myślę o zrobieniu podobnego projektu tylko ze w obuodwie nawiazujcej bardziej do Thiela. Czy wiecie moze gdzie moznac kupic CQuenze 15H520613 SDK?

Wstepny paintprojekt bez wymiarow zalaczam.

Ukryta Zawartość

post-4940-100005708 1198848128_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no akurat w święta trochę czasu :) Bardzo ciekawy wątek założyłeś.

Zastanawiam się czy w końcu zrobisz modułową czy jednolitą kolumnę. Ja się decyduję na jednolitą. Teraz kończe projekt pseudo modułowej i jest z tym bardzo dużo roboty. Jezeli byś się decydował na modołową jednak to uważam, że dobrym pomysłem jest zrobienie kolumny w całości a potem przekrojenia jej na moduły. W paincie narysowałem jakbym to zrobił tym razem. Żółte elementy do dystanse między modułami, wyciągnąłbym je przed założeniem drugiego boku jak już dolne i górne ścianki byłyby poklejone do pierwszego boku, frontu i tyłu. Nie zrobiłem tak przy budowie obecnego projektu i było trochę roboty z dopasowywaniem modułów. Tym sposobem masz pewność, że moduły będą miały identyczną szerokość, wysokość i głębokość.

Ukryta Zawartość

post-4940-100005698 1198855836_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jesteś blisko , bardzo blisko. Będzie modułowa na dwóch Etonach 12-680 , a środek i góra Accutony.

Ten wątek miał mi dać odpowiedź na kilka pytań , chciałem zgłębić wiedzę i trafić na coś co mogłoby mnie zainspirować.

I poniekąd tak się stało, z tym że nie pójdę we własną koncepcje "dizajnu" , bo moja top kolumna będzie wzorowana na Avalon Isis (trafiła w mój gust, założyłem też stosowny wątek).

Mam w głowie jeszcze wiele pomysłu , zwłaszcza co do wyglądu i będę je realizował w skromniejszych projektach.

Pzdr.

Bartosz37:

C-Quenze na audiocomponents nie widziałem, ale można zamówić je bezpośrednio u producenta, nawet można zażyczyć sobie zmian w konstrukcji w ramach małego zamówienia. Inna sprawa że ten 5-calowy ma całkiem konkretny break-up przy 4.5kHz (w pomiarach producenta wygładzony) a i napęd liniowością się za bardzo nie popisał w pomiarach Zapha (C-Quenze 18cm z napędem z tego 15cm).

misiomor,

Variovent inaczej aperiodidally damped loading. Ma ta zalete, ze obniza o oklo 30% impedancje na czestotliwosci rezonansowej praktycznie jej nie zmieniajac jej w porownaniu do obudowy zamknietej o tej samej wielkosci (zobacz zdjecie z oscyloskopu - glosnik 10" peerless). Nieco obniza Q systemu. Pozwala na zmniejszenie obudowy w porownaniu z zamknieta przy zachowaniu dolnego pasma przenoszenia. Mozna osiagnac bardziej precyzyjny wyzszy bass niz w otwartej obudowie.

Z wyjatkiem maxfidelity mialem sporo glosnikow dynaudia i troche moreli. Moj pierwszy zestaw Dynaudia zawieral 21W54 8" woofer (8ohm, 92db/2.83V @1m, 160W RMS), D54a2 i d21a2. Trudno spotkac lepszy woofer niz 21W54. Na pelne mocy mego wzmacniacza (Lateral Mosfet zasilany 2x57.5V 2x300AV) na kazdym programie muzycznym glosnik gral czysto jak zaden inny, ktory do tego czasu mialem. To byla druga polowa lat osiemdziesiatych.

Nie znam innych testow poza wlasnymi i to czym Dynaudio sie chwalilo. Ggenerujac 300Hz sinusoide i 35V RMS na glosniku (prawie 160W - przez mikrofon sinusoida wygladala na sinusoide na oscyloskopie) a spl mierzyl ponad 112dB. 100ms bursts na 45V RMS wygladaly jak sinusoidy. Mieszajac trzy fale: 150Hz, 400Hz i 500Hz wygladalo nie wiele gorzej. Nie mielismy miernika znieksztalcen wiec nie powiem jakie byly dokladnie harmoniczne znieksztalcenia ale na pewno nie byly one duze. Do 10V nie bylo widac zadnej roznicy z 2.83V wlaczajac signal muzyczny z CD. Probowalismy rowniez na 2.83V fale prostokatna 400Hz. Niezle sie prezentowala.

Jedyna wada tego glosnika byla surround foam, ktora w warunkach australijskich przezywala zaledwie 7 lat i trzeba bylo wymieniac. D54a2 mial dawal okolo 92-94dB na 2.85V i na 1kHz, 3kHz i 5kHz spisywal sie doskonale jak i na kazdym programie muzycznym. Czestotliwosc podzialu ustalona byla na 800Hz aktywnie (4th order), pasywnie gralo dobrze z filtrem 2go rzedu na ok 900Hz.

Teraz uzywam Dynaudia 12ohm 7” glosniki laczone rownolegle po dwa. Sa to 17W75 chyba LQ. Juz maja znacznie slabsza czulosc – razem okolo 88dB na 2.83V na 2m. Powyzej 120Hz sprawuja sie bardzo dobrze az do pelnej mocy (trafo 650VA i 60,000uF na kanal). Sredniotonowy jest Audax 130CO i aktywny filtr Bessel 4go rzedu.

Jaka jest roznica miedzy pasywnym filtrem Bessela 4go rzedu a filtrem aktywnym Bessela 4go rzedu przy dobrych ale tych samych wzmacniaczach wystarczy posluchac a jezcze lepiej zobaczyc na scopie – szczegolnie jak sie doda troche watow.

zycze udanego Nowego roku,

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chciałem sklonować ten projekt, żeby mieć pewność, że to zagra. Ale chyba jednak zdecyduję się na inny projekt i pobawie sie ze zwrotka. Narazie kończe ten ze zdjęcia, mam trochę czasu na namysły. pozdro :)

Czy Waszym zdaniem jest to bezkompromisowa zwrotnica?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.