Skocz do zawartości
IGNORED

Meridian CD 506.20 i 508.20 obserwacje

Mars

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Dojechał do mnie zakupiony Meridian 508.20. Poniewaz od dawna jestem uzytkownikiem Meridiana 506.20 znam go bardzo dobrze. W watku tym wpisze swoje reflekscje na temat obu tych modeli. Byc moze bedzie to dla kogos interesujące.

Tymczasem tylko zdjecia. Na opisy dzwieku przyjdzie czas.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-243-100004804 1170287992_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/25251-meridian-cd-50620-i-50820-obserwacje/

Meridian 506.20 wlasciwie jest obiecany jednemu forumowiczowi. Jesli jednak sie nie zdecyduje to bedzie wystawiony na sprzedaz. Kiedy? Nie wiem :)

Moge napisac ze ergonomicznie oba Meridiany sa wlasciwie identyczne. 508 ma dodatkowo XLR jako kontrukcja zrownowazona.

O dzwieku nie napisze dzis ani slowa, poniewaz mam to pierwszy dzien. Napisze jak bede pewny swoich wnioskow.

Pozdrawiam

Seba78, 19 Mar 2006, 19:08

>O rany, ale to brzydkie;)

Od razu kolego widać, żeś Meridiana na oczy nie widział !!! Klasa wykonania jes po prostu perfekcyjna :)

zdezintegrowany_3PO

nie czarujmy sie, dla mine jak dotąd szczytem brzydactwa estetycznego były CD Meridana 506,18, nowa sreia (507) prezentuje się lepiej. ALe, ale, panowie, tu chodzi o dźwięk, a ten jest bardzo zacny.

Choć to zawsze kwestia gustu, co dla kogo jest estetyczne a co nie. Nie wiedziałem, że 508 jest zbalansowany, Marsie napisz teżo różnicy przy użytkowaniu połączenia zbalansowanego i zwykłego.

ja jak pierwszy raz widziałem CD Meridiana nie bardzo wiedziałem co to jest? Które to guziki? :)

Jak już się dowiedziałem co to, jak gra i ile kosztuje, jednego byłe pewien - bezpieczny zakup, przypadkowy złodziej tego nie ruszy :) ;)

Szkoda, że nie masz XLR`ów :(

Ten mega-pilot tez jest w serii 5xx, wyglada nieco inaczej, ale to to samo. To szczyt nieporecznosci. Koszmar.

Mnie sie nie podbaja sreberkowe sprzety, dlatego wole stare czarne. Oczywiscie nie bez znaczenia jest takze to ze G8 kosztyje 2400 funtow, a gra podobno gorzej niz 508.x

Mars, 21 Mar 2006, 13:55

>Informacja dla zainteresowanych. Meridian 506.20 już sprzedany.

Przypuszczam zatem, że różnice w brzmieniu obu modeli były adekwatne do szybkości z jaką się pozbyłeś 506.20 :-)

Nie, nie były adekwatne. poprostu stwierdziłem ze 508 gra tak jak 506, tylko lepiej, ma taka sama barwe itd. W związku z tym nie potrzebuje wiecej czasu. Obawiałem sie ze 508 gra inaczej niz 506, który jest swietny. Poniewaz nie bałem się stracic ten dzwiek chcialem dac sobie czas. Skoro jednak okazalo sie ze, na szczescie, 508 jest rozwinieciem 506, to zadna dalsza zwłoka nie jest mi potrzebna.

Więcej o roznicach napisze pozniej. Pozdrawiam

Mars, 19 Mar 2006, 20:37

>Nieststy YBA nie ma gniazd XLR. Nie moge wiec napisac o roznicach.

Nie rozumiem,przeciez oba odtwarzacze maja gniazda RCA,wiec mozna porównac ich brzmienie,chyba ze YBA nie ma tez gniazd RCA ;-)

zildjian

Właśnie podobno nie. Wikszość osób mowi z upgrade jest drogi nieopłacalny. Róznica jest nniewarta swojej ceny. Spotkałem sie rowniez z opinią, ze 508.24 jest jasniejszy, ale mniej muzykalny

• 2 tygodnie później...

Zaczne od tego,ze Meridian 506.20 to znakomita maszyna, cd o pastelowym brzmienu, kremowej srednicy i dzwiecznej gorze. To co jest najbardziej uderzajace w brzmienu Meridana 506 po podlaczeniu po innym cd to pewna obszernosc brzeminia, wypelniona barwami srednica. Dzieki temu wiolonczela brzmi cieplo i obszerni, a glos kobiecy jest idealny.

Jak wiadomo Meridian 508 to w swoim czasie najwyzszy model cd od angielskiego producenta. Zastapił dzielony zestaw Meridian 500 + 566. Jest konstrukcja symetryczną i jego cena była niemalze dwa razy wyższa od Meridiana 506. Poniewaz w moim zestawie 506 grał doskonale, nawet po zakupieniu 508-ki, w czasie transportu, zastanawialem sie, co wlasciwie moze byc lepiej...?

Właczenie w tor tego modelu nie jest spektakularnym przyzyciem. Uwazam ze Meridian bardzo madrze spozycjonował swoje modele. I tak jesli podoba sie komus brzmienie 506 to 508 go nie zawiedzie, ale nie będzie jakim kosmicznym skokiem, poprostu uczciwa poprawa za zaplaconą cenę. Jest to droga ewolucji brzmienia, majaca swój poczatek w brzmieniu prawdziwej muzyki. Poprostu 508 nas bardzej do niej przybliza. Z audiofilskiego punktu widzenia roznice sa następujace.

– 508 ma ma lepszy bas. Roznica w tym aspekcie jest chyba największa. Dzwiek jest krótszy, bardziej rytmiczny, barwy np sekcji kontrabasow - suchsze. 506.20 mial bas nieco gumowy, choc wiele zalezy od systemu. Jesli masz zbyt cieply system to 506.20 to uwypukli. U mnie np pokazała dokladnie uwypuklenie sredniego basu w JM lab ps 5.1. Okazalo sie pozniej ze Zollery nie maja tego podbarwienia. Roznica w basie polega nie tylko na jego wiekszej rytmicznosci, ale takze jak wczenisniej pisalem na lepiej oddawanej bawie instrumentów. Przykladem niech będzie grająca unisono orkiestra. W 508 słychac wyraznie sekcje kontrabasów i wiolonczel. Ma ona taki sam timing jak reszta smyczków. W 506 jest troszke inaczej wiolonczelle graja jakby wolniej i sa mniej obecne.

– wysokie: w porownaniu bezposrednim zauwaza sie iz wysokie tony 506 nie sa do koncza czyste. W 508 sa krystaliczne. Objawia sie to np twardszym i bardziej dobitnym brzmieniem talerzy perkusyjnych. Są bardziej obecne i wlasnie twardsze w dobrym tego slowa znaczeniu, metalowe. Uwazam ze lepszy, krótszy bas i precyzyjniejsze wysokie maja wplyw na:

– przestrzen: o ile w 506-ce przestrzeni nie brakowało to zmiana na 508 pokazuje zumelnie nową jakość. Wszystko jest jeszcze klarowniejsze, bardziej poukladane i bardziej namacalne.

– średnica: poziom na jaki wywindowała ten zakres 506 jest bardzo wysoki. Fortpian jest rowny, dzwieczny rownie twardy w kazdej oktawie. 508 dodaje do tego jeszcze troche i sprawia ze sluchanie sprawia wielka przyjemnosc.

– dynamika: nie wiem czy to za sprawa basu, a moze innych czynników, ale w porownianiu z 508 mam wrazenie leciutenkiej kompresji w grze 506-ki. Chodzi o to ze impulsy sa glębsze, a nie szersze, czyli zamina skali powoduje ze robi się gęsciej i głębiej, a nie tylko glosniej. Posiadacze tanich cd-kow wiedza o co mi chodzi. W dzwięku jest takze wiecej szczegółow, podanych w nienarzucający się sposób.

Podsumowując uwazam upgrade z 506 na 508 za bardzo sensowny i satysfakcjonujący. Dodam jeszcze, ze 506 mialem okolo 1,5 roku i jej brzmienie w róznych aspektach było mi doskonale znane.

Zestaw na jakiem sluchalem to:

Zoller Imagination (focal)

YBA Integre DT

kable kiber KS 1020 i glosnikowy 16 LPC

Muzyka jakiej sluchałem: prawie wyłacznie klasyczna: od baroku do współczesnosci.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.