Skocz do zawartości
IGNORED

Malowanie membrany (magnezowej).

marko3T

Rekomendowane odpowiedzi

Witam .

Zastanawia mnie możliwość pomalowania membrany magnezowej excel'a.

Nie chodzi o zmiane walorów akustycznych, ale o czysto estetyczne względy. Powiedzmy ,że nie odpowiada mi jasna barwa chcę czarną.

Jak myślicie można? Jezeli tak to jakim lakierem bezpiecznym dla materiału membrany?

https://www.audiostereo.pl/topic/25359-malowanie-membrany-magnezowej/

Myśle właśnie czy po pomalowaniu nie zajdzie jakaś reakcja chemiczna i nie zniszczy membrany.

Tak jak pisze uwe na pewno jest czymś pokryta bo magnez ma to do siebie ,że się utlenia.

Interesujący mnie excel nie występuje w wersji czarnej stąd właśnie ten temat.

Jak to mówią chcę ,ale się boje.

Wydaje mi się że magnez w naturalny, albo elektrolityczny sposób pokrywa się warstwą tlenku magnezu (pasywacja) którą pewnie można poczernić tak jak to się robi z aluminiowymi radiatorami. Mimo wszystko bałbym się malować membranę we własnym zakresie - nie wiadomo jak farba zareaguje z tlenkiem magnezu (który jest chyba jednak bardziej reaktywny niż tlenek glinu) i czy nie zacznie się od tego korozja. Może Seas pokrywa magnez jakimiś dodatkowymi powłokami - diabli ich wiedzą.

PS. Seas wprowadził do serii Excel głośniki z membraną papierową powlekaną Nextelem (czarną). W pomiarach zniekształceń wypadły dobrze, choć nie mają już miedzianych korektorów fazy a z chromowanego mosiądzu.

Właśnie ten miedziany korektor dodaje im "uroku" na tle czarnej membrany wygląda ekstra.

Szkoda by było popsuć głośnik przez głupote. Poszukam w świecie info na temat malowania jak się nie da to sobie odpuszcze.

Nie chcę już zakładać nowego wątku sory , ale związane jest to również z malowaniem membrany CELULOZOWEJ.

Z tego co się dowiedziałem maluje się to werniksem damarowym ( dostępny jest na allegro 6zł) .Problem polega na tym ,że jest przeżroczysty czym go zabarwić żeby był koloru czarnego.pozdrawiam

No to ja się podłączę pod temat:

W moich Mistralach są głośniki o membranach poilipropylonowych(nie na 100%) srebrnych. No i wygląda to niezbyt pięknie, choć niebrzydko. I moje pytanie prawie takie jak w temacie: Czy pomalowanie ich dużo zmieni?

I jaka farba lepsza? Spray czy zwykła?

Damar raczej nie słuzy do powlekania tylko nasączania membrany . Jest lepki po wyschnięciu przez długi czas i przyjmuje kurz. Do powlekania membran w celu uzyskania gładkiej , błyszczącej powierzchni stosuje się z pewnościa inne środki. Mam damar taki jak stosuje np. Troels Gravesen , sprawdza się jesli jest stosowany w celu tłumienia rezonansów membran papierowych, powlekania kopułek tekstylnych itp . Początkowo papier nabiera intensywnego koloru , który blednie w miarę wysychania . A czym barwić to będą wiedzeć w sklepach gdzie sprzedają artykuły dla plastyków.

...there is no spoon...

Na allegro dowiedziałem się od gościa który sprzedaje werniks,że lepszym środkiem do konserwacji membran

jest POLITURA. Nie zawiera oleju ani wosku ,jest to roztwór szelaku ( żywica naturalna + etanol skażony 96%) można to zabarwić dobrej marki tuszem.Czy to jest dobre do celulozy? Czy ktoś zna ten preparat ?

> krzysztof4444

Werniks mozna zabarwic dodajac farby modelarskiej HUMBROL numer 33 Czarny Matowy (lub inny kolor). Wystarczy dodac odrobine pigmentu do werniksu. Sprawdzilem to praktyczne z werniksem firmy talens. Werniks jest oparty na terpentynie podobnie jak farby modelarskie HUMBROL. Mozna dodac odrobine Benzyny Ekstrakcyjnej jako rozcienczalnika. Szybciej schnie.

Werniks kupilem taki jak tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Politura jest oparta na etanolu wiec metoda barwienia musi byc inna. Obawiam sie ze politura moze byc krucha. Po pewnym czasie moze pękać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 1 miesiąc później...

Pytanie z gatunku łatwych. Malowaliście może membrane aluminiową?

Sytuacja podobna jak z magnezową chodzi o zmiane barwy nie walory akustyczne i oczywiście o środek bezpieczny dla aluminium.

• 1 miesiąc później...

Na pewno nie malują tego ręcznie tylko jakąś techniką pokrywania wirowego albo zanurzeniowego, jeśli potem w wyniku np. obróbki termicznej mają uzyskać cienką wartswę ceramiczną.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.