Skocz do zawartości
IGNORED

Podłogówki na Visatonach | Prosze o rady

PartyBOY

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

To mój 1 post i chciałbym się przywitać :)

Posiadam amplituner Yamaha RX-V450. Zestaw będzie głównie wykorzystywany do kina domowego, ale od czasu do czasu ma zasilić domową imprezkę i wydusić odrobinę soczystego basiku (ale bez przesady).

Na początek chcę zrobić 2 "przyzwoicie grające" podłogówki i z czasem uzupełnić o satelitki.

Po kilkunastu godzinach czytania różnych for doszedłem do wniosku, że zrobię głośniki na niemieckich Visatonach.

Jedna kolumna ma posiadać:

- wysokotonowy Visaton G 20 SC 8 ohm

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

- średniotonowy Visaton W 130 SC 8 ohm

Ukryta Zawartość

- 2 X nisokotonowe Visaton WS 20 E 4 ohm (połączone szeregowo)

Ukryta Zawartość

1. Czy to dobry wybór ?

2. Co ze zwrotnicą do tego ? Czy ktoś tu projektuje zwrotnice ? Czy może jakaś seryjna (Janbo itd.) tu przypasuje ?

3. Czy powininem zastosować obudowę zamkniętą czy BassReflex ?

Pozdrawiam TOMEK

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

miałem do czynienia z WS 20 E w obudowie zamknietej 36 l. Z uwago na wysoki Qts głosnik ten nadaje się chyba tylko do takiej konstrukcji. Podstawową wadą zarówno samej obodowy(zamknietej) jak i tego głosnika jest bardzo , ale to bardzo słaba efektywność, i trzeba nie lada wzmaka by to poruszyć. Głośnik w takiej objetości zaczyna grać od 35Hz ale bardzo anemicznie , przy 60-65 jest wyraźna górka potem poziom jest wyrównany. Bardzo słaby jest też impuls , na tym głosniku nie ma mowy o szybkim, energicznym i gwałtownie wygaszonym basie , zmieniejszenie pojemności powoduje , ze głosnik wogóle przestaje grać. Mimo , iż nie są to drogie głosniki , nie są warte swojej ceny , ani tymbardziej obudowy w którą chciało by się je włozyć. Trochę lepsze rezultaty mozna uzyskać na tańszych ARNach lub o wiele lepsze na głosniakach zamawianych w audiocomponents.

W takim razie Visatony WS 20 E odpadają...

Początkowo całość miała być na Teslach, ale postanowiłem podwyższyć trochę jakość i dlatego postawiłem na Visatony, ale skoro ten WS 20 E jest cienki jak barszcz to sam już nie wiem. Jakie niskotonowce byście zaproponowali, które pasowały by razem z pozostałymi (wysokie/średnie) Visatonami ?

Czy może całkowicie zmienić koncepcję i markę głośników ?

ja swoją przygodę z visatonami kończę , poprosiłem kolegów z forum o głósniki zamawiane w audiocomponents(holandia),. Mimo moich starań koncepcja budżetowej konfiguracji WS20E + MR130 + DSM25FFL zostaje w pełni odrzucona. Niskie słabe, średnie beznadziejne, wysokie zbyt ostre, metaliczne cieżkie do skontrolowania. Nie wiem jak grają inne głósniki tej firmy , ale te które mam nie zrobiły na mnie miłego wrażenia. Pozatytm proponuję poczytać forum, jest tutaj naprawdę wiele ciekawych konstrukcji i co najważniejsze ... osób , które baaardzo dobrze znają sie na budowie kolumn i z całą pewnością pomogą :)

PartyBoy, masz jakieś doświadczenie w konstruowaniu zestawów głośnikowych? Jeżeli nie, to nie zaczynaj od kolumn trójdrożnych, bo nic dobrego z tego nie wyjdzie (chyba że dokładnie sklonujesz jakiś sprawdzony i dobrze udokumentowany projekt). Na początek przygody z DIY polecałbym wykonanie prostych dwudrożnych podłogówek, dzięki temu nauczysz się czegoś, a realizacja takiego przedsięwzięcia ma pewne szanse na powodzenie. Ewwntualnie jeżeli koniecznie chcesz coś większego, to dwudrożne podłogówki z dwoma wooferami w układzie symetrycznym.

To ma być mój pierwszy projekt DIY :) Rozumiem, że robiąc 3 way porywam się z motyką na słońce.

Mi główsnie by zależało na sklonowaniu czegoś, co jest sprawdzone i przyzwoicie gra. Dlatego jeśli znacie jakieś śprawdzone projekty 3 way, 2,5 way to bardzo prosiłbym o podanie namiarów/linki. Sam widziałem dużo projektów na Teslach, STX (2 i 3 way).

1. Czy z głośnika 2,5 way można uzyskać jakiś przyzwoity bas ? Bo niewątpliwie zależy mi na tym, ponieważ kilknaście razy do roku robię imprezki, pozatym lubię czasami posłuchać głośniej muzyki. (Wiem, że do takich celów najlepsze jest dobre stereo, ale z amplitunera też coś można wykrzesać).

PartyBOY:

Przedewszystkim napisz nam jaki masz pokój, to sięcoś wymyśli. Powiem Ci na wstępie, że w pokoju z dobrą akustyką i z dobrze ustawionymi kolumnami para kolumn z 2x 14cm + wysokotonowiec wytworzą takie ciśnienie, że Cię może cofnąć...

Napisz nam jaki masz dudżet, ile na same głośniki możesz dać, to coś się wymyśli. Pozdrawiam.

P.S. Masz tu linka gdzie jest wiele napisane ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zacznę od początku...

Pokój w bloku, około 22 m2. Wcześniej miałem miniwieżę Philipsa 120 W RMS, niepowiem basik jakiś był i grała bardzo głośno! Teraz mam amplituner i DVD Yamaha (RX-V450 + S540). Zestaw ma być w 90 % wykorzystywany do kina domowego, ale od czasu do czasu będzie zasilał imprezki, toteż spora dawka basu jest mili widziana.

Na przetworniki + zwrotnice i kable mam jakieś 700 zł. (do materiałów pod budowę pudeł będę miał dostęp za darmo). Początkowo chciałem kupić jakiś gotowy zestaw 5.1 (Tonsil, Koda), ale w końcu postanowiłem sam coś wystrugać.

Poradźcie mi jakiś dobry, sprawdzony projekt, który będzie pasował mniej-więcej pod moje wymagania. Nie będę musiał projektować zwrotnic itd. Tylko poprostu kupię komponenty i to sobie złożę. Narazie niech to będą 2 podłogówki 2,5 - 3 way. A za jakiś czas dorobię sobie satelitki i suba. Z czasem liznę lepszej muzyczki, postudiuję akustykę, apetyt urośnie i za dwa, trzy lata zbuduję coś bardziej indywidualnego.

Pozdrawiam TOMEK

Drodzy koledzy znający się na rzeczy :-)

Poradźcie co w końcu zrobić, bo od jutra chciałbym się powoli za to zabrać, pozamawiać co trzeba itd.

Konstrukcja 2,5 WAY:

- wysokotonowy Visaton G 20 SC 8 ohm

Ukryta Zawartość

- niskośredniotonowy Visaton W 170 S 4 ohm

Ukryta Zawartość

Co ze zwrotnicą do tego ?

Czy lepiej coś klonować, tylko co ?

PORADŹCIE

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czemuś Ty się na te 3 albo 2,5 drogi uparł ...

2x W170 może byćw układzie symetrycznym, ale zdecydowanie nie z 3/5" wysokotonowcem. Proponuje Vife DX dorwać, powinna zagrać z tymi W170.

W170 oczywiście w wersjach 8R łączone równolegle.

Sęk w tym, że tak mi poradzili użytkownicy elektrody i audiomani... Każdy gada co innego. Coś czuję, że zrobię klona jakiś kolumn na Teslach i tyle : /

Tutaj widać dużo magików siedzi, ale jakoś nie rwą się do pomocy nowemu userowi...

Pozdro mam kolumny na wisatonach i długo już jestem z tą firmą zapanbrat. co do G20SC ładnie gra pod warunkiem że nie będziesz jej zbyt nisko ciął, bo inaczej słuchając głośno muzyki dźwięk stanie się krzykliwy. co do tych średniaków to mam ale W130 S nie ekranowane są też ok. co do basów nie wiem nic ale po tym modelu nie spodziewaj się basu szybkiego i twardego jak końskie kopnięcie, tego musisz szukać w serii AL lub TIW. ale z tego co wiem to o to Ci nie chodzi.

koncepcja układu ok ale może być problem z efektywnością tego W 130 SC 8 ohm, względem 2 X nisokotonowe Visaton WS 20 E 4 ohm, a tłumienie basów to poraszka!!!

może spróbuj tak (to w podobnej cenie Cię wyjdzie, tylko z sopranem G 20 SC) :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i myslisz ze opinie są wielokrotnie mylne, zerknij na opinie na teslach i konstrukcje a na vistaonach,( cena a jakosc),jesli mialbym na visatonach to juz bralbym przetworniki typu vifa w audio. lekko drozsze a jakośc...??

PartyBOY ewidentnie chciał zrobić nisko budrzetowe konstrukcje ale jak ktoś mi porównuje Visatona nawet jego słabsze konstrukcje głośników do tesli to chcę mi się śmiać. proszę was bardzo nie przekraczajcie praw fizyki a po drugie w tym hobby jakość raczej jest wprost proporcjonalna do ceny. pozdrawiam nie denerwujcie się wystarczy że ja się zdenerwowałem.

dont stress, ja tam z tesli jestem zadowolony,

chcesz visatona rób z visatona.

ja sobie z tesli skocze nastepnie na vifke i bede miec radosc z tego skoku ,..,mysle ze mnie zrozumiesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.